Емисии, пари, въглища - какво спъва консенсуса за климата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  От четиридесет години слушам за това затопляне. За 2000 година сума ти градове и острови трябваше да са под вода. Да, ама - не, както казваше Петко Бочаров. Стоят си над водата, все едно плуват в нея. И не мислят да се правят на Титаник. Сега отложиха потъването с още 80 години. После ще го отложат пак, и пак. Докато не тресне някое земетресение, та да изпълни прогнозите (да не дава господ). Но това ще е от сблъсъка на континенталните плочи, а не от затоплянето. Е, междувременно няколко трилиона $ и € ще имат нови собственици, но това е друга бира.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Защо ще намаляме въглеродния диоксид?
  От интернет:
  Преди милиони години земната атмосфера е съдържала около 90% въглероден диоксид, на повърхността на планетата се ширела пищна растителност, а водните басейни гъмжали от т.нар. синьо-зелени цианобактерии. С времето, в резултат на процеса фотосинтеза, протичащ в зелените листа и цианобактериите, настъпило съществено изменение в състава на въздуха – съдържанието на въглеродния диоксид намаляло съществено, а това на кислорода значително нараснало.
  В наши дни количеството на въглеродния диоксид в средата, която обитаваме, е едва 0,03-0,04%, а това на кислорода – 21%.
  Дълги години въглеродният диоксид бил смятан за отпадъчен продукт от метаболизма на хранителните вещества – въглехидратите, протеините и липидите. През втората половина на миналия век обаче схващанията за ролята на този газ в човешкия организъм претърпяха драматичен обрат и в наши дни това вещество се приема за един от най-значимите фактори за поддържане на хомеостазата(постоянство, равновесие на вътрешната среда).

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Ех, ако доживея, не 3, ами само 1.5 градуса повишение, пак ще ми е гот. Ще стане топло колкото в средна Гърция. Няма да е чак колкото в най-южните части и острови на съседите, ама ще се ядва. Разходите за отопление зимата, ще са съществени по-ниски. Това по съвсем "естествен" начин, ще намали замърсяването от горене на фосилни енергийни ресурси за отопление.

  мурзилка
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Както беше казал Самуел Клеманс, известен още като Марк Твен : Толкова много съм чел за опасността от тютюнопушенето, че накрая спрах да ... чета!

 5. 5 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 333 Гневно

  Изнудване на цели държави и ограбване на цели народи чрез обвързването им с международни договори подписани от безскрупулни политици против волята на народите!
  Решението е едно:
  СПИРАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА ЗА ВЪГЛЕРОДНИ КВОТИ!!!
  ДА КАЖЕМ НЕ НА ЗАТОПЛИСТКИЯ РЕКЕТ!!!

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Лазарке, милионите години са малко повече от милиони, освен това наистина високото съдържание на въглерод в древната атмосфера на земята, което категорично не е стигало 90% въглерод никога, не е било само от напълно окислена въглерод (диоксид) а е имало и приличен процент други съединения на въглерода, а също и други елементи(газове или газообразни съединения на вещества, които в чист вид не са газове при нормални условия) една картинка с графика, по вертикала е времето, деленията са през 1 милиард години, по хоризонтала, е съдържанието на чист кислород О²:
  https://cdn.britannica.com/13/6013-004-9235136D/guess-abundance-reconstruction-O-atmosphere-function-Earth.jpg
  Стойностите все още са предполагаеми, защото никой още не е успял да измери достатъчно точни стойности, заради косвените начини за добиване на информация. Ако е възможно да се създаде машина на времето и пратят в онези времена сонди да мерят пряко съдържанието на атмосферата, тогава вече съставът атмосферата в древността няма да е предполагаем.

  мурзилка
 7. 7 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Аха значи вие копете то 200 години въглища и замърсявате. Сега ние като копаем за да се развиваме почнахме много да си пречиме и станахме голяма заплаха за атмосферата.

  Окей ще спрем въглияата, но всичкли "РАЗВИТИ" западни страни да плащат на всички 'НЕРАЗВИТИ' източно европейски страни КОМПЕНСАЦИИ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 100 години в размер от добива на всяка страна годишно.

  Ами вие знаете ли че най-голямата въглищна мина се намира в Полша. Ако тя спре, Полша спира. Ако мариците спрат Бъглария спира.

 8. 8 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  За въглищата е достатъчно да се въведе ограничение да не се въвеждат нови централи с КПД под 45 процента. Това до десетина години ще намали двойно отделяния со2. И да се скочи яко на Китай. Те в Китай въвеждат в експлоатация само най високо ефективни ТЕЦ, а изнасят нискоефективни ТЕЦ в другите страни на Азия.

 9. 9 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Ако е възможно да се създаде машина на времето и пратят в онези времена сонди да мерят пряко съдържанието на атмосферата, тогава вече съставът атмосферата в древността няма да е предполагаем.
  —цитат от коментар 6 на Маршалов


  Няма нужда от машина на времето!

  На южният полюс се правят сондажи, изкарва се лед от преди хиляди години, в който е затворен въздух!

  Зад полярният кръг в Русия преди години американци изкопаха мамут, това мамут ескимос ли е бил или просто там е било топло като на екватора?

  Климатичните промени са от памтивека, световното Задкулисие с тази мантра за спасяването му налагат ЗЕЛЕНА ДИКТАТУРА.

  Ролята на пазара, който решаваше какво и на каква цена ще се продава, те я игнорират и започват с окръжни да налагат което им е удобно на тях!

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Закривай боклучивата цивилизация! (с)

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Всяка година от България се изсмукват над милиард лева под формата на "данък глобално затопляне" (с тенденция за увеличаване).
  Това са пари които можеха да строят инфраструктура или да подпомогнат социално слаби групи - пенсионери, млади родители итн.
  Всеки да прецени дали климатът е най - големият проблем на тази държава България.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Защото той е парниковия газ, който има най-голяма роля за затоплянето на климата.
  И най-големи количества от него се отделят в атмосферата в резултат на изгарянето на милиони тонове въглища, нефт, природен газ. Тук трябва да добавим и изгарянето на дървесен материал (за готвене и отопление например в някои бедни държави) при който пак се отделя голямо количество CO2. Както и горските пожари, част от които са предизвикани от човека.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Това е така, защото се вземат мерки за елиминиране на екстраполацията.
  Примерно, ако караш със 100 градско и някой ти каже "к'во правиш бе, намали, ще катастрофираш, ако продължаваш так" и ти намаляваш до 60, и не катастрофираш.

  Ако колите ни бяха като тези през 70-те (без катализатори и горящи 12/10 оловен бензин), сега нямаше да може да се диша. Само че е направено нещо по въпроса и процесът е значително забавен. Което обаче е опасно, щото създава илюзията, че ни се е разминало, а то по скоро е ефекта на бавно сварената жаба.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  До коментар [#12] от "Иво":

  Ти с произведения от теб самия въглероден диоксид (и газ метан) как точно се справяш?
  Сигурно ти е доста гузно?

 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Западните "лидери" пак ще обсъждат колко по-бързо да затрият цивилизация си - чувам обсъждали били официалното въвеждане на категорията "климатичен бежанец" със съответните права от ООН...

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  Никак даже не се чувствам гузно. Зетка, трябва да знаеш, че за един ден човек отделя хиляди пъти по-малко CO2 от работата на един бензинов или дизелов автомобил за 2-3 часа например. Още повече СО2 отделят ТЕЦ-те на въглища. При изгарянето им се отделят тонове количества CO2.

  Точно заради това водещите държави в света като САЩ, ЕС, Япония, Китай и т.н. имат планове в бъдеще да намалят работата на тези въглищни централи... а към 2050 и 2060 да спрат да ги ползват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":


  До коментар [#2] от "Lazarus":Защото той е парниковия газ, който има най-голяма роля за затоплянето на климата. И най-големи количества от него се отделят в атмосферата в резултат на изгарянето на милиони тонове въглища, нефт, природен газ. Тук трябва да добавим и изгарянето на дървесен материал (за готвене и отопление например в някои бедни държави) при който пак се отделя голямо количество CO2. Както и горските пожари, част от които са предизвикани от човека.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Най-големи количества въглероден диоксид се отделят от вулканите! Също, както вече писах, най-важни за парниковият ефект са водните пари. Те са основният фактор по който се формира. Въглеродният диоксид не е особено важен за парниковия ефектна глобално ниво.

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  ...И да се скочи яко на Китай. Те в Китай въвеждат в експлоатация само най високо ефективни ТЕЦ, а изнасят нискоефективни ТЕЦ в другите страни на Азия.
  —цитат от коментар 8 на rexdog2004


  Да, да - той другарят Си хич и не си е правил труда да ходи в Глазгоу - пратил е там някой комсомолец от 3-ти разряд да отбие номера.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Е, отлагането означава, че ще скубят още пари.
  Станали са невъобразимо алчни, защото сега им е паднало. Ако започне застудяване, трябва да измислят друга причина освен топенето на ледовете.

 20. 20 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 438 Неутрално

  тупат топката и чакат Тръмп да се върне и да се спре затоплянето

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  EPA (американската агенция, която е еквивалент на американското министерство на околната среда) е направила много детайлни изследвания по темата за източниците на CO2, който се интересува от тази тема, нека прочете за повече подробности тук:

  https://www.epa.gov/ghgemissions/global-greenhouse-gas-emissions-data

  И с още повече подробности тук:

  https://www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  Най-големи количества въглероден диоксид се отделят от вулканите! Също, както вече писах, най-важни за парниковият ефект са водните пари. Те са основният фактор по който се формира. Въглеродният диоксид не е особено важен за парниковия ефектна глобално ниво.
  —цитат от коментар 17 на stargate


  Абсолютна ЛЪЖА! Най-много въглероден диоксид отделя човека със транспорта и енергетиката, чети и се ограмотявай по темата:

  https://www.climate.gov/news-features/climate-qa/which-emits-more-carbon-dioxide-volcanoes-or-human-activities

  Относно втората ти заблуда за водните пари, ето тук истински учени (защото ти не си учен) са обяснили добре за какво става на въпрос:

  https://www.forbes.com/sites/marshallshepherd/2016/06/20/water-vapor-vs-carbon-dioxide-which-wins-in-climate-warming/?sh=264ccde53238

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 333 Весело

  Закривай боклучивата цивилизация! (с)
  —цитат от коментар 10 на БМЗ


  Да пускат КОВИД 22 и да се приключва!
  Видя се, че тия кретени не щат доброволно да си плащат!

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2080 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иво":

  Тоест хвърляш наляво надясно едни произвени от теб парникови газове без грам да ти пука за климата?

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  тупат топката и чакат Тръмп да се върне и да се спре затоплянето
  —цитат от коментар 20 на avalanche

  👍

  Затоплянето няма да спре, ама да вземе да пусне икономиката хич няма да е зле 😉

 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Атмосферата на прекамбрия определено не е била 90% въглероден двуокис. Но и така е била недихаема за нас. На сушата е нямало "пищна растителност". Била е представена от водорасли и цианобактерии в океаните. Първите сухоземни растения се смята, че са от времето на силура и съвсем не са били много, защото още са били много зависими от водна среда за размножаване - мъхове, плавуни, хвощове и примитивни папрати.
  Та не си пожелавайте подобен "Рай".

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  "... според който глобалното затопляне е скоро може да излезе извън контрол..."

  Тия нормални ли са? Да не би да си вярват, че в момента го контролират??? Туй слънцето за мезе го взеха.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  "Представители на близо 200 държави ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, от 31 октомври до 12 ноември за преговори за климата. "

  Не става ясно какви пълномощия имат представителите на "близо 200 държави", които щели да се срещнат и да преговарят за климата. Тези "преговори" ще бъдат една говорилня , от която никакви решения няма да се вземат.

 29. 29 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Полша е обявила, че няма да се откаже от въглищата до 2040-та или поне не и докато не построи 6 атомни реактора. Ние отдавна трябваше да сме построили 7-ми на Козлодуй. Реактора беше платен и произведен! Май го продадохме без пари. Поредното национално предателство!

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  "На фона на екстремни метеорологични явления по света "

  Например в България рязкото застудяване след топлото лято , може да се счита е екстремно метеорологично явление. Топлоцентралите , както никога до сега пуснаха парното още в началото на октомври , докато други години са го пускали в средата или края на ноември. Края на септември падна сняг по високите части на планините. В други години първият сняг е падал едва на Коледа. Когато през лятото у нас имаше жеги, получавахме съобщения за необичайни студове в държави от южното полукълбо, където нашите летни месеци за тях са зимни.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  " доклад на ООН за климата, според който глобалното затопляне е скоро може да излезе извън контрол,"

  Докладите на корумпираната, скъпо струваща и напълно ненужна организация ООН стават все по неадекватни и абсурдни.
  Първо, спорно е дали има глобално затопляне и второ , ако има такова , то смешно е да се твърди , че може да се контролира от човека и още по-малко , че можело да излезе "извън контрол".

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3889 Неутрално

  "Още през 2009 г. развитите страни се съгласиха да съберат 100 млрд. долара годишно до 2020 г., за да помогнат на развиващите се страни да се справят с последиците от изменението на климата."

  Нека да припомним , че през 2009 г в Парижкото споразумение за климата, левичарските правителства на западните демокрации или "развитите страни", като ги наришчат в публикацията, са приели Китай да бъде в групата на развиващите се страни, за които няма изискване да дават пари за "борбата срещу климатичните промени". Една от причините Тръмп да извади САЩ от Парижкото споразумение беше договорената от администрацията на Обама несправедливост по отношение на финансирането, което ощетяваше Америка със стотици милиарди.

 33. 33 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#9] от "Полковник Паликъщов":

  Хаха и с тия проби на хиляди години, как се доказва точни параметри на климата и състав на атмосферата от преди милиарди години? Айде, стига с преувеличенията на възможностите на съвременната наука! Аз се доверявам на науката, но съзнавам възможностите ѝ в момента, а и доста от ползваните и днес данни, са от проби вадени и изследвани още през миналия век, с тогавашните прибори. Как се извеждат точни данни от проби от утаечни скали на милиард години и повече, като тия скали са претърпели разнообразни метаморфози в течение на времето и в зависимост от местоположението им. Процента грешка е пряко зависим от възрастта на пробите. Колкото по-стари са скалите, от които е извлечена пробата, грешката в резултатите е по-голяма и учените сами споделят че е така, не го крият пък и е логично.

  мурзилка
 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Метанът(неизгорял, естествено, а изпуснат в атмосферата при добива, транспорта, или като отпадък от различни технологични химични процеси и при гниенето на биомасата в природата, в блата и тресавища, т.е. във водна среда) има много по-силен парников ефект. Някъде четох, че е с 23 пъти по-силно парниково въздействие от въглеродният диоксид. Обаче, никой не слага цена на емисиите метан, както на въглеродните емисии. Това с въглеродните емисии, си е чисто финансова репресия и печалбарство.

  мурзилка
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#24] от "zxp53317185":

  Да, точно така. Всички бозайници (и аеробни организми) при дишането си приемат кислород и отделят СО2. Това е нормален физиологичен процес за нас. Когато хората обаче изгарят всяка година милиони тонове въглища, нефт (производните фосилни горива) и природен газ отделят милиони пъти повече CO2 в атмосферата в сравнение с дишането си. Количествата са несравними. И пак да припомня, че по-горе дадох линкове с инфо където можеш да видиш от къде идва основаните количества (емисии) CO2 в атмосферата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#34] от "Маршалов":

  По принцип си прав, метана (CH4) има по-силен парников ефект от СО2. Но неговите количества са доста по-малки в атмосферата от тези на CO2.

  Ето и повече подробности за това:
  https://www.space.com/17683-earth-atmosphere.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#34] от "Маршалов":

  Сега се сетих за още един притеснителен процес свързан с метана... в Сибир, Аляска и Гренландия има огромни територии, които заради повишаващите се температури и последващо топене на леда се отделя метан намиращ се под / в тях, ето повече подробности:

  https://btvnovinite.bg/svetut/topeneto-na-arkticheskite-ledove-osvobozhdava-drevni-gazove.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 333 Весело

  До коментар [#34] от "Маршалов":Сега се сетих за още един притеснителен процес свързан с метана... в Сибир, Аляска и Гренландия има огромни територии, които заради повишаващите се температури и последващо топене на леда се отделя метан намиращ се под / в тях, ето повече подробности:https://btvnovinite.bg/svetut/topeneto-na-arkticheskite-ledove-osvobozhdava-drevni-gazove.html
  —цитат от коментар 37 на Иво


  Лелее ужас!!!
  Изгоря планетата!
  Също като тебе, добрият чичко Гор ни предупреждаваше преди близо 20 години с едно филмче на ужасите да си плащаме, че иначе Манхатън ще е под водата през 2020г.
  Ние кретените се опъвахме и каква стана тя?
  Манхатън взе че потъна преди една година.
  Каква загуба!

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3759 Любопитно

  До коментар [#38] от "nhh18551388":

  Енхаха, ние с теб няма да изгорим, нито да потънем! Тези промени се случват приблизително бавно (от човешка гледна точка), НО в бъдеще нашите внуци и правнуци ще страдат заради негативните последствия в резултат на глобалното затопляне.

  И точно заради това световните политици (и учени работещи в тази област) организират тези срещи като тази в Глазгоу, която предстои в този уикенд. Целта е до колкото е възможно големите държави да ограничат емисиите от парникови газове - важна цел пред човечеството и нашето бъдеще на планетата Земя. Другата важна цел е спасението на многобройни екосистеми, които са намират под огромен натиск заради замърсяването, което предизвика човечеството.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK