Премиерът на Люксембург бе хванат в тежко академично плагиатство

Премиерът на Люксембург бе хванат в тежко академично плагиатство

© Dati Bendo, EC - Audiovisual ServiceПремиерът на Люксембург призна, че има сериозни недостатъци на дипломната му работа пред френски университет, след като местно издание установи, че едва две от 56 страници на академичния труд са оригинални. Според Ксавие Бетел, който е на поста от 2013 г. насам, работата е била написана "според това, което тогава ми беше известно и в което вярвах", "но от днешна гледна точка е можело - трябвало е - да го направя по различен начин".


Става дума за дипломна работа, с която преди повече от 20 години Бетел завършва магистратура в Университета на Лотарингия. Журналистите от Reporter.lu са я прегледали сега и са установили, че три четвърти от текста представляват "впечатляващ тюрлюгювеч от копирани пасажи, което не отговаря на академичните изисквания".


Тази седмица 48-годишният премиер казва, че през 1999 г. е имал пълно доверие на университета в Нанси да оценят дали трудът му покрива стандартите и че "естествено ще приема" решението на ръководството, ако анулира магистратурата му.
"Приемаме сериозно случаи, когато има нарушаване на научната почтеност и ще извършим разследване на съдържанието на дисертацията. Възможните санкции, които би могло университетът да наложи, зависят от заключенията на това разследване", се казва в съобщение на висшето училище в Източна Франция. В него се допълва, че навремето "не бяхме оборудвани със сегашния софтуер за засичане на плагиатство".

Темата е "Към евентуална реформа на системата на гласуване в Европейския парламент" и според Reporter.lu обширни пасажи са копирани без цитиране от две книги, четири интернет сайта и статия в пресата.


"Само няколко параграфа в увода" и "също толкова кратък текст в заключението" не са цялостно копирани, пишат журналистите. Според тях това е случай на плагиатство "без прецедент по мащабите си" и заключението не е само на изданието, а е потвърдено и от независими експерти:


- цели 20 страници от дипломната работа са направо свалени от сайта на Европейския парламент в нарушение на предупреждението за авторски права


- 9 страници са от доклад на гръцки евродепутат от 1998 г.


- другите копирани пасажи са от стандартен учебник за увод в системата на институциите на ЕС.


"Плагиатството, което установих, е много проблематично, тъй като дълги пасажи са копирани дума по дума. Няма как случайно да копираш цели страници", коментира Лена Хьогенауер, професор по политически науки в Университета на Люксембург, цитирана от Reporter.lu.


Колегата ѝ Никола Соже от университета Sciences Po в Париж коментира, че работата на Бетел не е оригинална, не е извършено правилно научно изследване и плагиатството е "прекалено голямо, за да е основателно".


Етиен Крики, който е бил научен ръководител на Бетел, казва, че преди въвеждането на софтуер за засичане на плагиатство стандартите са били различни.


Това е поредният подобен скандал с известни политици в Европа, припомня "Гардиън". Най-засегната е Германия, където през май бе принудена да подаде оставка Франциска Гифи, министър по въпросите на семейството, след обвинения за плагиатство в докторската ѝ дисертация. През 2013 г. същото се случи с министърката на образованието - Анет Шаван се оттегли от поста, след като Университетът на Дюселдорф ѝ отне докторската титла. През 2011 г. министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка по същата причина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK