Някои от най-защитените гори в света вече отделят въглерод, вместо да го улавят

Някои от най-защитените гори в света вече отделят въглерод, вместо да го улавят

© ReutersДесет от най-защитените гори в света вече са нетни производители на въглерод в атмосферата, вместо да го улавят като "бели дробове на планетата".


Това сочи ново изследване на отделянето и поглъщането на парникови газове от гори, включени в списъка на ЮНЕСКО със световно наследство. Според доклада, цитиран от Би Би Си, причина за това изменение са както човешката дейност, увредила природата в тях, така и промените в климата.


Всички гори в списъка са с обща площ два пъти колкото Германия. Повечето все още играят важна роля в намаляването на емисиите - например в мрежата от 257 гори се улавят 190 млн. тона въглерод от атмосферата всяка година. Това са почти половината от всички годишни емисии на Великобритания, генерирани от изкопаеми горива, отбелязва д-р Талес Карвальо Резенде от ЮНЕСКО, съавтор на доклада.
Със сателитни данни и информация от наблюдение на място е проучено улавянето и отделянето на въглерод между 2001 и 2020 г. Земеделската дейност в райони в съседство или направо навлизащи в тях, както и нелегалният дърводобив в комбинация с горските пожари (но и други явления като урагани), правят средата силно уязвима.


ЮНЕСКО нарича пожарите "безпрецедентни", след като в последните години избухването им на места като Сибир, САЩ и Австралия генерира десетки милиони тонове въглероден диоксид. "Това е порочен кръг. Повече въглеродни емисии означава повече пожари, а това означава повече въглеродни емисии," казва Карвальо Резенде.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK