Китай забрани да се строят "свръхвисоки" небостъргачи в "по-малки" градове

Китай забрани да се строят "свръхвисоки" небостъргачи в "по-малки" градове

© ReutersВ китайски градове с под 3 млн. души вече няма да може да се строят "свръхвисоки небостъргачи" като част от кампанията срещу проекти с ненужна показност, пише Би Би Си.


Новото ограничение на управляващите предполага, че няма да могат да се строят небостъргачи с височина над 150 метра във въпросните градове. Има ограничение и за по-големите градове - 250 м.


Пекин затяга правилата за строителство от години и в момента действа ограничение от 500 м. В Китай вече са някои от най-високите сгради в света - кулата "Шанхай тауър" например е с височина 599.1 м. Мярката е част от набираща сили кампания срещу проектите, движени (според властите) от излишна суета, при които местни предприемачи са обсебени от изграждането на грабващи окото постройки.
Партията смята, че макар в пренаселени градове като Шанхай и Шънджън да има полза от небостъргачи, в по-малките има достатъчно земя. Тази година небостъргачът SEG Plaza в Шънджън се разклати и стотици хора панически избягаха от района.


Според министерствата на жилищното строителство и градското и регионалното развитие, ако град с население под 3 млн. души иска да издигне небостъргач над 150 м, ще трябва специално разрешение, но той няма да може да е над 250 м. Съответно мегаполисите с над 3 млн. души ще могат със специално разрешение да построят сграда над 250 м, но в никакъв случай над 500.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK