"Не ни трябва български кмет" - предизборната битка в Скопие загрубя

"Не ни трябва български кмет" - предизборната битка в Скопие загрубя


Не само България се вълнува от случай с двойно гражданство в навечерието на решаващи избори - в Северна Македония кандидат с шанс да бъде следващият кмет на Скопие се забърка в скандал.


Чуждият паспорт, заради който кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска обаче е сочена с пръст, е български.


При това зад атаката стои не партията, по чието време на власт отношенията със София бяха достигнали възможно най-ниска точка, а управляващите социалдемократи на премиера Зоран Заев, който дълго наричаше българите "братя" и който трябва да търси заедно с България решение за изход от блокажа на евроинтеграцията.


Опасно висок залог
"Ще подам оставка," ако Арсовска спечели изборите в Скопие, каза преди няколко дни Заев. Той веднъж подаде оставка - след като Франция наложи вето на началото на преговори през 2019 г., - а новата му заявка следва първия тур на местните избори, резултатите от които говорят за завръщане на ВМРО-ДПМНЕ поне на местно ниво.


В последните дни, в подкрепа на сегашния кмет, Петре Шилегов (СДСМ), тръгна и кампанията срещу Арсовска, водена с плакати и призиви в интернет: уверения, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ има българско гражданство.


Депутатът от СДСМ Славянка Петрова дори публикува копие на лична карта, която се твърди, че е на Арсовска. Кандидатът на опозицията отрече. В платформата на българското МВР за проверка на документи обаче номер като указания не съществува.


За разлика от този документ сайтът на МВР открива Ангел Арсовски - съпруг на Данела, чийто документ, според зададените данни, е валиден. СДСМ използваха случая, за да уверят, че Арсовска "лъже гражданите", каза Петровска. Самата Арсовска посрещна с недоумение атаките срещу себе си и с думите, че никога не е била член на партия (тя действително само бе подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ).


"Кмет на Петрич"


ВМРО-ДПМНЕ бързо защити Арсовска, като обяви, че твърденията на СДСМ са доказана лъжа. Арсовска свърза кампанията с увереността и на Шилегов, и на Заев, че тя ще спечели в неделя.


"Не ни трябва български кмет" - предизборната битка в Скопие загрубя


Кампанията срещу "унгарския консул с българско гражданство" (Арсовска действително е заемала посочения пост) не приключи тук. СДСМ първо използва плакати, на които върху надписа "кмет на Скопие" до изображението на Арсовска пише "кмет на Петрич", с българското знаме.


"Не е важно дали е българска, по-важното е, че крие и лъже," гласи друг плакат на страницата на СДСМ, публикуван преди почти денонощие.


"Не ни трябва български кмет" - предизборната битка в Скопие загрубя


Кулминация на този процес, два дни преди деня за размисъл, бе разпространяван от Петровска плакат с лика на Арсовска и надпис: "Ще изляза, ще гласувам! На Скопие не му трябва български кмет!" (последната дума вероятно е използвана с негативен оттенък, доколкото в македонския обичайната за този пост е "градоначалник").


СДСМ също публикуваха плаката, но впоследствие той бе изтрит.


Поне два проблема


Когато оповестяваше твърденията за наличие на българско гражданство, побърза да се разграничи от обида но "българска" линия с аргумента, че "не е важно Данела как се чувства, Северна Македония е родина за всички", а проблемът е в неискреността. Настоя, че според сайта на МВР и картата на Арсовска била валидна (на показаната лична карта пише "Даниела", а не "Данела").


"Ако Данела лъже и крие за българското си гражданство, можете да се замислите за какво друго крие и лъже."


Славянка Петрова,

депутат, СДСМ


"Г-жо Арсовска, още колко тайни криете... от кои подбути поискахте българско гражданство? За чии интереси работите," бе и послание в профила на СДСМ вчера след обяд, в което се повтори твърдението, че тя е "инсталация на (Никола Груевски) от Будапеща". Бившият премиер избяга там през 2018 г.

В следващата публикация СДСМ отбелязва: "Данела Арсовска е чужда инсталация - Скопие няма да го води унгарски консул с българско гражданство." Тук намекът очевидно не засяга само Унгария.


Кампанията в същото време събуди недоумение у много потребители на социалните мрежи и в България, и в Северна Македония. Десетки хиляди граждани на югозападната съседка на България са получили български паспорти. Сред тях има членове на не една партия.


Възникват два въпроса. Първо, как управляващите очакват - с първия доказуем без колебание случай на използване на "антибългарска карта" и насаждане на омраза в предизборната кампания - след това да седнат на масата за преговори с България? Скопие втвърди тона днес и към официална София, като намекна за намеса в на българските власти в македонската вътрешна политика чрез срещите с македонски българи и поиска България да се покаже "подготвена за диалог".


Второ, в профила на СДСМ плакатите са "против" Арсовска, а не "за" Шилегов. Предстои да се види ефектът от кампания, която в последните дни стана изцяло негативна, вместо да изтъква свършеното от досегашния кмет.


Кампанията - водена в известен смисъл за сметка на България - обаче добре обрисува настроенията в Скопие след дълго продължаващ спор със София и в навечерието на избори, които вече рискуват да прекроят политическата карта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK