Прекръстването на "Фейсбук" няма да намали натиска от медии, регулатори и политици

Прекръстването на "Фейсбук" няма да намали натиска от медии, регулатори и политици

© ReutersПреименуването на компанията Facebook Inc едва ли ще позволи на технологичния гигант да се дистанцира от регулаторен и обществен контрол около потенциалните вреди, причинени от приложенията му за социални медии, казаха експерти по маркетинг и брандинг пред "Ройтерс" скоро след като бе съобщено за очакваната промяна.


The Verge съобщи миналия вторник, че базираната в Калифорния фирма планира да промени корпоративната си марка, за да продължи да притежава платформата за социални медии, която я превърна в глобално име, но и вече да включва и други процъфтяващи бизнеси като Instagram, WhatsApp и Oculus.


Facebook се бори със засилен контрол, след като с помощта на информатори от фирмата изтекоха към медиите хиляди вътрешни документи, които показват, че компанията е допринесла за засилената онлайн поляризация, когато е правила промени в алгоритъма си за съдържание, не е предприела стъпки за намаляване на дезинформацията за ваксините и е била наясно, че популярното приложение Instagram е увредило психическо здраве на тийнейджърките.
Сенатът на САЩ проведе изслушване по-рано този месец относно ефекта на Instagram върху младите потребители. "Законодателите и политиците са достатъчно умни, за да не бъдат заблудени от едно ребрандиране", казва Джеймс Кордуел, интернет анализатор в Atlantic Equities.


Преименуването може да бъде ефективна стратегия, която позволява на дъщерните марки да поддържат собствената си репутация, каза Мариса Мълвихил от Prophet, консултантска компания за брандиране и маркетинг. Но медиите и регулаторите "няма да спрат да разследват или да създават реформи, само защото сте ребрандирани", добави тя.


Новото име на компанията майка може да отразява фокуса на Facebook върху изграждането на "метавселената", съобщава The Verge, имайки предвид изграждането на дигитален свят, в който хората могат да използват различни устройства, за да се движат и комуникират във виртуална среда. Тази прогноза се оказа вярна, след като в четвъртък бе обявено новото име "Мета".


Прекръстването на "Фейсбук" няма да намали натиска от медии, регулатори и политици

© Reuters


Промяната би могла да попречи на евентуално негативно възприятие около името на Facebook да засегне WhatsApp, приложението за съобщения, използвано от близо 2 милиарда души в световен мащаб, и Oculus, неговата марка за виртуална реалност, казаха експерти.


Според годишната класация на Prophet, значението на марката на Facebook за потребителите в САЩ е спаднало "рязко" през последните няколко години, каза Мълвихил. "Това, което не искат, е случилото се да се мултиплицира и да създаде отрицателен ореол за върху други части от бизнеса", каза Дебора Стафорд-Уотсън от консултантската фирма за марки Elmwood.


Други големи компании предприеха подобни стъпки. Google се реорганизира в холдингова компания, наречена Alphabet през 2015 г., тъй като компанията, най-известна с интернет търсачката си, все повече преследва амбиции като технологиите за автономно шофиране.


През 2003 г. продавачът на цигари Philip Morris се ребрандира като Altria, по времето, когато компанията притежаваше Kraft Foods. По-късно тя отдели бизнеса за храни. Въпреки че преходът към ребрандиране като Altria не премахна негативните конотации на тютюна от самите марки цигари, той помогна за ограничаване на ефектите върху Kraft, каза Мълвихил.


Facebook ще продължи да се изправя срещу същия натиск дори след ребрандиране, казаха експертите.


"Не мисля, че това ще помогне на Facebook да смекчи контрола на регулаторите или скептицизма на широката общественост, ако не и недоверието", каза Наташа Джен, партньор в Pentagram, дизайнерско студио, което се заничава с реклами и комуникации. "Доверието е нещо, което трябва да се спечели."


След публикацията на The Verge тръгна лавина от догадки и предложения какъв може да е новият бранд. "Мета" беше едно от най-рационалните предложения, отнасящи се до заявеното желание на Facebook да приеме име, което се фокусира върху метавселената - виртуална среда, в потребителите могат да пребивават.

Други бяха по-скоро заигравка с комбинации от типа на Bookface, Facegram, Facetagram, FreeFace, FreeTalk, World Changer. "Тийнейджърска пустош", предположи един шегаджия заради това, че много по-млади потребители изоставят или никога не създават профили във "Фейсбук", а са се преместили в приложения като Instagram, Snapchat и TikTok. Социалната мрежа "Фейсбук" става все по-населена от по-възрастни хора. Което пък накара други да говорят за "Бумървил", визирайки така наречените бейби бумъри, родени в годините след Втората световна война.

Много от предложенията за име преди седмица обаче - като "Фейкбук" или. Tracebook - отразяваха загрижеността на обществеността относно това как компанията се справя с безопасността на потребителите и с речта на омразата.


Други хора бяха скептични дали промяната на името ще изчисти опетнената репутацията на компанията.


"Ще се случва нещо като Ефекта на Барбра Стрейзънд", каза 20-годишният студент от Глазгоу Томас ван дер Ховен, визирайки феномена, при който се стремят да потиснат нещо неволно и скоростно зареждат с енергия обществения интерес към него. "Това просто ще насочи светлината на прожекторите върху факта, че го променят. Защо променят точно това?" той добави. "Така че вероятно в един момент това ще се върне като бумеранг."

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Антисоциалните манипулатори и търговци на информация FB се правят, че сменили нещо :)

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Весело

  Промяната е вдъхновена от прехвърлянето на "болната"фирма на РОМлянин :D:D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Така е, от дългата ръка на Коминтерна няма да се спасят. Ще се наложи да налагат още по-голяма цензура срещу всяко инакомислие. Инак ще им дръпнах шалтера другаретЕ.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Чувствам се затъпял от Фейсбука и затова ще спра да влизам за известно време.

 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Весело

  БЛА БЛА БЛА😀

  Формално сурат'тефтер може да ребрандира к'от' му душа сака, ама репутацията му е...говняна😀! Докато Чардо функционираше си поддържах там активен профил-Чардо не ползваше Вайбър и Уатсап, само Месенджера.

  С'я ползвам само Уатсап...дано да не го огОвнят в патакламата😀 А кой' иска 'си сваля/показва миризлите си кюлотки в сурат'теФтера-но проблем бай ме😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Самото име "Метавселена" издава амбицията на болното к*пеле да превземе реалността и да натика колкото се може повече хора в своя усъвършенстван и все по всеобхватен човешки кошер, където той е Господар! Естествено, властвяйки не явно, но чрез неосъзнати от жертвите си подходи, да им натиска бутоните и да ги програмира. Метавселената със сигурност ще натиска повече от бутоните на хората отколкото Фейсбука.

  "При едни опосредствени условия на общуване индивидите стават все по безразлични към социалните процеси и организираната защита на гражданските си права и свободи. Престават да се интересуват от нещата, които реално определят живота им. Дигитализацията на отношенията не е добавка към социалния живот, а негова подмяна. Колкото повече хората са свързани в „кошера“ на социалните мрежи, толкова по слабоорганизирани са като гражданско общество. Нищо чудно, когато вместо размяна на идеи имаме размяна на снимки, кой какво е обядвал и кое заведение е посетил. И това е само малка част от повсеместната дезинформация и спам. Този самоподдържащ се облак от сигнали, внушения, и дразнители, няма как да не се отразява на психиката и поведението на тези потребители на социалните мрежи, които ежедневно прекарват часове в тях. Накъсаността и фрагментираността на тази информация води до намаляване на концентрацията и способността за вникване в идеи, на търпението, необходимо за четене на дълги текстове и книги. Мисленето също става фрагментирано, а подсъзнанието задръстено с глупости. Все повече се вярва на конспирации, просто защото те са по любопитни, лесносилаеми и интересни от реалността, по същия начин, както и телевизионните сериали. Хората изглежда бягат от реалността. Те бягат и от мисленето."

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  "Facebook се бори със засилен контрол, след като с помощта на информатори от фирмата изтекоха към медиите хиляди вътрешни документи, които показват, че компанията е допринесла за засилената онлайн поляризация..."


  Да, да - всички ядем доматите с колците - оная руса кака 100% си беше поставено лице дето трябваше да изпълни поръчка на Фейсбук. Стана първият в историята whistleblower дето загрижен за речта на омразата и дезинформацията тръгна да апелира за повече цензура и държавни регулации и така обиколи всички големи телевизионни студия, че даже и за 3 дена я поканиха в Сената на изслушване...Как пък на Сноудън или на някой от информаторите на Проджект Веритас не им се случи нещо подобно?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Така е, от дългата ръка на Коминтерна няма да се спасят. Ще се наложи да налагат още по-голяма цензура срещу всяко инакомислие. Инак ще им дръпнах шалтера другаретЕ.
  —цитат от коментар 3 на Alex Ivanov


  Стандартите им са по-ниски от хигиенните стандарти на ромлянин от Максуда

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Весело

  До коментар [#4] от "slq84014722":

  Аз съм от малцината щастливци, които никога не сме се дори регистрирали във Фейсбук! :-)

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ами значи си младо момче, поне по дух. Чувам от студентите, че "Сурата" бил за дъртаци. :-)

 12. 12 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 600 Неутрално

  фейсбук е на цру

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Те и AT&T раздробиха, когато установиха,
  че е лошав (като) монопол.

  После, отстраниха от МикроСофт
  на МикроСофт СЕО лидера.
  Аналогични съображения.

  Тук ме няма и там не
  тактика добра добре
  не сработила е

  "Прекръстването на "Фейсбук" няма да намали натиска
  от медии, регулатори и политици"

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Не за дъртаци
  а за суетни глупаци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Медии, регулатори, политици...
  нека се натискат.

  Купихме строителното петно за безкайно вечен Райх № IV:

  https://www.mediapool.bg/feisbus-stava-meta-s-logo-bezkrainost-news328155.html

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Или мислиш Like, като нормални, в хор.

  Или си непригоден за мислене.
  Негодник негоден за фашистка държава

  До коментар [#3] от "Alex Ivanov":

  Така е, от дългата ръка на Коминтерна няма да се спасят.
  Ще се наложи да налагат още по-голяма цензура срещу всяко
  инакомислие.

 17. 17 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Me too.

  Common sense !
 18. 18 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Щом иноваторите на Интернет цензура и контрол, наложена наскоро и в Уотсъп, са обвинени в свободия, не ми се мисли какъв свят ни предвиждат Регулаторите.

 19. 19 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Като изключим Месинджъра, остана ли някой дето да прекарва повече от 5 мин. седмично в тази апликация?

  Преди повече от година спрях опитите да курирам feed-а си - положението е безнадеждно. ФБ ще го сполети съдбата на ПИК и БНТ ама още не знае ;)

 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Весело

  До коментар [#4] от "slq84014722":Аз съм от малцината щастливци, които никога не сме се дори регистрирали във Фейсбук! :-)
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  😀 И аз бях като теб, докато не разбрах че Чардо не ползва Вайбър и Уатсап, а само Месенджера на сурат'тефтера, та си направих регистрация😀 Щото от Израел до България разговорите не са скъпи, ама ако са по час на ден два става тегаво, пък аз съм стиснат евреЙ😀
  До коментар [#10] от "vassilun":

  -------------------------
  До коментар [#10] от "vassilun":Не за дъртаци а за суетни глупаци.
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  😀Рядко съм съгласен с теб, сега-100 % съгласен😀
  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  -------------------
  Като изключим Месинджъра, остана ли някой дето да прекарва повече от 5 мин. седмично в тази апликация? Преди повече от година спрях опитите да курирам feed-а си - положението е безнадеждно. ФБ ще го сполети съдбата на ПИК и БНТ ама още не знае ;)
  —цитат от коментар 19 на dwr30648311


  😀Ами видно има милиарди такива хора 'дето без сурат'тефтера не мо'ат са сигурни че съществуват😀😀😀 И се ровичкат часове там да видят к'о техните "френдове" постнали в мрежата: Тук не шофирам кола, ползвам граадските автобуси. Та блея понякога к'о спътниците ми (от 14 до 84 г' възраст) блеят в тяхните смартфони-90% са в сурат'тефтера😀!

  Това "да курирам feed-а си" к'о точно означава-та триеш кандидат'френдовете ли? Или да се ровиш да търсиш дали някой твой познат/контакт ти е драснал нещо там? Навремето се ровичках в нета да търся програма да трия бързо много спам с профила си, накрая спрях да трия и толкоз😀 Кой' има да ми пише нещо-Вайбър или Уатсап😀!
  До коментар [#19] от "dwr30648311":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Весело

  фейсбук е на цру
  —цитат от коментар 12 на Птоломей Едно


  И на илюминатите!

  И на Сорос! :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK