Светът търси $5 трлн. за борба срещу климатичните промени

Светът търси $5 трлн. за борба срещу климатичните промени

© ReutersФинансирането на климата трябва да нарасне рязко до 5 трлн. долара годишно в световен мащаб до 2030 г. за мерки за борба с изменението на климата, казаха изследователи в четвъртък. Те предупреждават, че трансформацията в икономиките е твърде бавна, за да се постигнат международните температурни цели.


От транспорта до селското стопанство и електроенергията - напредъкът за намаляването на емисиите, нагряващи планетата, е ограничен и далеч от темпото, необходимо за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий и избягване на най-лошите му последици, установи проучване на пет зелени групи.


Нито един от 40-те оценени индикатора не е в съответствие с целта на Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на повишаването на средната температура до "много под" 2 градуса по Целзий, а в идеалния случай 1.5 градуса, над доиндустриалните времена.
От показателите 25 бяха оценени като "сериозно отклонение" или "отклонение" от целта, включително използването на по-малко мръсни въглища за генериране на електроенергия и засилването на финансирането на климата. Проучването обаче отбелязва и някои успехи - например по-доброто приемане на вятърната и слънчевата енергия и наличието на повече електрически превозни средства на пътя.


"Въпреки че има някои обнадеждаващи признаци за напредък в няколко сектора, общите усилия за смекчаване на климата в световен мащаб все още са крайно недостатъчни," каза Софи Бьом, един от авторите. Бьом, от Института за световни ресурси, базиран в САЩ мозъчен тръст, който работи по проучването, каза, че констатациите трябва да предоставят "ясен поглед" върху усилията, необходими, докато правителствата се отправят към срещата на върха на ООН COP26 за климата, която започва в неделя.


"Ще имаме нужда от световни лидери на COP26 и след това, за да засилим тази (климатична - бел. ред.) амбиция и действия незабавно," каза Бьом пред фондация "Томсън Ройтерс".


Тази седмица два доклада на ООН предупредиха, че светът е "далеч от пътя" за ограничаване на повишаващите се температури, а настоящите национални обещания ще доведат до средно повишаване на температурата с 2.7 градуса по Целзий през този век.


Конференцията COP26 в Шотландия беше обявена за последния голям шанс за стимулиране на колективните усилия, необходими за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градус. Учените призоваха емисиите на парникови газове да бъдат намалени почти наполовина до 2030 г., за да се постигне това.


Придържането към границата от 1.5 градуса няма да предотврати екстремно влошаване на времето или повишаване на морското равнище, но се разглежда като жизненоважно за предотвратяване на неблагоприятни въздействия върху хората и екосистемите на планетата, включително широко разпространен глад и принудителна миграция.


"Неузнаваем свят"


Проучването призова за значително увеличаване на инвестициите за борба с изменението на климата, особено за развиващите се страни.


В световен мащаб финансите трябва да се увеличат осем пъти, за да покрият изчислените 5 трлн. долара, необходими годишно за действия в областта на климата до 2030 г. - или средно увеличение от 436 млрд. долара годишно през това десетилетие.


Отделна годишна оценка, публикувана този месец от аналитична група Climate Policy Initiative, показва, че глобалното финансиране за климата е средно 632 млрд. долара през 2019 и 2020 г., което е 10% увеличение от 2017-2018 г., но темпът на нарастване се забави спрямо по-ранните години.


"Финансирането на климата има тенденция нагоре, но не с необходимата скорост," каза Сураби Менон, вицепрезидент на глобалното разузнаване в базираната в САЩ ClimateWorks Foundation. "Наложително е да се подкрепят тези (развиващи се - бел. ред.) страни с финансовите и технологични ресурси, от които се нуждаят, за да се справят справедливо с изменението на климата в глобален мащаб," добави климатологът.


Проучването трябва да послужи като "зов за събуждане", че трябва да се предприемат действия, преди да е станало твърде късно, каза Кели Левин, един от авторите и ръководител на науката в многомилиардния фонд Bezos Earth Fund, стартиран от основателя на "Амазон" Джеф Безос. .


"Дори при съвсем малко затопляне пред нас все повече е неузнаваем свят. А това не е свят, в който искаме да живеем," каза тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK