"Сръбският криптонит" ще осигури хиляди тонове литий в Европа (ако сърбите позволят)

"Сръбският криптонит" ще осигури хиляди тонове литий в Европа (ако сърбите позволят)

© Скрийншот, YouTubeХиляди излязоха по улиците на Белград това лято, за да протестират срещу проект, който може да стане ключов за развитието на възобновяемата енергия в Европа. Световният гигант в минното дело "Рио Тинто" планира да разработва залежи за 2.4 млрд. долара и работи по въпроса от години, но напоследък въпросът каква цена ще се плати отеква все по-силно в публичния дебат.


Проектът още е на етап изследвания за икономическа обоснованост и предстои окончателна оценка на въздействието върху природата, но геологичното е приключило, а сръбската държава проявява недвусмислен интерес. "Рио Тинто" вече е собственик на близо половината земя, където ще се разположи мината.


Съпротивата на част от сърбите срещу бъдещата мина обаче не е резултат само от екологичните страхове, каквито не са необичайни при подобни проекти по света - тя е въпрос и на доверие към властта.


Незаменим материал
Проучванията на сръбското правителство и на компанията показват сериозни залежи на ядарит (литиево-натриев боросиликат) - бял минерал, съдържащ литий и натрий и открит близо до р. Ядар (приток на Дрина) в Сърбия. Находището му е открито край Лозница (западна Сърбия, край босненската граница) в средата на по-миналото десетилетие.


Всъщност ядаритът е открит именно от "Рио Тинто". Преди 15 години сайтът на британската обществена телевизия Би Би Си съобщи: ""Криптонит" е открит в мина". Причина е забелязаното от британски учени (на които минералът е изпратен за анализ) сходство между химическия състав на минерала и т. нар. криптонит, носещ името на планетата от комиксите на DC. и способен да отслаби Супермен. Разликите са две: криптонитът е зелен и явно опасен, а ядаритът - бял и безвреден. "Съвсем определено не е зелен," обяснява Би Би Си.


Литият е основен компонент, нужен за съхраняване на енергия, както във възобновяемите технологии, така и в електромобилите. Все повече проекти за добива му се осъществяват в Австралия, Европа, Латинска Америка и САЩ. Очаква се търсенето в Европа и по целия свят да нарасне до десет пъти в следващите години. Така, от една страна, разработката на залежите се вписва в усилията на Запада за преход към зелена енергия, които ще са във фокуса и предстоящата климатична среща COP26, започваща на 31 октомври.

От друга, очакванията са властите са проектът да увеличи брутния вътрешен продукт на Сърбия поне с 1% (опозицията смята, че ползата е едва малка част от тази за минния гигант) и 2100 работни места при строителството, 1000 - постоянни, когато започне експлоатацията. Не на последно място, оценка на сръбски професор по геология отпреди няколко месеца сочи, че е възможно 10% от всички залежи на литий в света да са именно в находището, към което проявява интерес "Рио Тинто".

Компанията смята и че проектът ще ѝ помогне да се позиционира като водещия доставчик на литий в Европа за следващите 15 години и ще осигури само с него производството на литий за 1 млн. електромобила годишно.


"Сръбският криптонит" ще осигури хиляди тонове литий в Европа (ако сърбите позволят)


"Рио Тинто" също се заиграва с комиксите. "Искате да знаете дали сме открили криптонит?" е озаглавено съобщение на сайта ѝ, но там гигантът бърза да уточни, че няма връзка между него и Супермен, нито сходство между ефектите на двата минерала.


Опасения


Агенция "Ройтерс" обаче писа през лятото за оценка на екологичното въздействие, поръчана от самата "Рио Тинто", според която ще има "непоправими щети" на околната среда. Хвостохранилището е планирано за район близо до река Ядар и за природозащитниците не е трудно да се обезпокоят от възможно замърсяване в такива условия, при наводнение или други неблагоприятни явления.


Информацията не бе потвърдена от минния гигант (който уверява, че от 20 години работи по изискванията за проекта и изследва всички възможни ефекти върху околната среда и възможностите те да се минимизират). Тя обаче бе сред поводите за масовите протести през август. Освен в Белград, демонстрации имаше и в засегнатия район. Петиция, която трябваше да бъде изпратена на премиера Ана Бърнабич за пълен отказ от проекта, не достигна обявената цел от 200 хил. души, но все пак показа, че почти 133 хил. сърби са против.


Каквато и да е истината за екооценката, тя извади на преден план опасенията на местните общности за рисковете за замърсяване на въздуха и водата, унищожаване на биоразнообразието и загубата на земеделска земя. При това предлаганата разработка далеч не е първата, извикала такива притеснения; скорошен доклад на неправителствена организация обаче показа, че подобни инициативи обикновено се осъществяват без въвличане на местните общности. Предвид световния си опит (включително в забъркването в спорни ситуации) "Рио Тинто" се ангажира да промени това и отвори информационни центрове в Лозница и Брезяк, районите, които ще бъдат засегнати от проекта.


Фотогалерия: ''Бялото злато'' на Аржентина >


Друг протест, през септември, бе пример за това, че за много граждани проблемът е в обичайното отношение на сръбските власти към стандартите; демонстрациите далеч не бяха само срещу бъдещия проект на "Рио Тинто", а и срещу нелегалните сметища, качеството на въздуха и нерегулирани ВЕЦ. Стигна се и до крайности - участници в протеста заплашиха да "унищожат" машините на компанията, ако те се появят в района на Лозница.


Народът ще реши (след като гледа рекламите)


В тези условия Сърбия обещава, че за проекта ще има референдум, без да навлиза в подробности. Още преди да е насрочена дата обаче, по всички сръбски телевизии се появиха реклами на проекта. "Зелени технологии, електромобили, чист въздух - всичко това зависи от едно от най-важните литиеви находища на света, точно тук - в Сърбия," се казва в една от тях.


Екоактивисти и опозиционери видяха в този подход традиционен според тях инструмент на сръбските власти - страната, подкрепяна от държавата (била тя компания, кандидат-кмет или управляващата партия), трябва да получи възможно най-много ефирно време, така, че другата гледна точка да не може да се чуе. С такива, по думите им, "несправедливи" кампании опозицията и гражданското общество свързват монопола на управляващата Сръбска прогресивна партия на Александър Вучич върху властта, укрепват в последните години за сметка на демократичните институции и разделението на властите. "Рио Тинто" обяснява, че има право да рекламира в съответствие със законодателството и че е в правото си да се защити от "негативната кампания", на която е подложена.Протести, макар и далеч по-малобройни от летните, имаше и от националистическата партия "Двери" - заради рекламите. Пред обществената телевизия РТС лидерът на партията Бошко Обрадович поиска клиповете да се свалят от национален ефир, тъй като "Рио Тинто" още не е получила разрешително за експлоатация на лития. В Лозница започна нова петиция за отказ от него, водена от движението "Не дамо Jадар" (със сходно име е официално влязлото наскоро в политиката движение "Не даваме Белград" срещу мащабен проект с небостъргачи и бизнес центрове, изменил облика на столицата).


В резултат от напрежението, след месеци протести и критики, и разпаления от рекламите дебат в медийното и онлайн пространството, Белград отново се впусна в обяснителен режим - нито е подписан договор за проекта, нито някой е взимал окончателно решение. Ако такова се вземе за ядарит или (в бъдеще) за други минерали, на които е богата Сърбия и "важни за бъдещето на света", обществото ще го научи, каза в сряда Зорана Михайлович, министър на минното дело и енергетиката.


Михайлович опита да успокои напрежението, като заяви, че държавата няма да вземе никакво решение за проекта, преди всички изследвания за въздействието му върху околната среда да бъдат завършени. Дали изобщо да се открие мината, ще зависи от референдума, каза Михайлович и поиска въпросът за опазването на околната среда не се използва за политическа употреба от "фалшиви природозащитници, политици, които искат да си намерят работа".


Тя дори сравни съпротивата срещу проекта и опасенията за замърсяване на Ядар и здравословни проблеми с бунта на радикали срещу началото на изграждането на жп линията Белград-Ниш през 19 в. по решение на княз Милан Обренович. "Не е в (наш) интерес да унищожаваме част от Сърбия, за да получим огромна сума пари," бе казала Михайлович през януари.


Проблемът за доверието


Компанията планира да започне работа по проекта през 2022 г., ако действително бъде подписан договор, а производството да започне през 2026-а. Не е известно как потенциален референдум - който едва предстои да бъде обявен - ще се отрази на плановете ѝ. Проект от подобен мащаб - и най-вече негативен резултат от допитването - може да окажат влияние на тройната кампания, пред която вероятно ще се изправят управляващите през пролетта: избори за парламент, за президент и вероятно местни в Белград.


Част от противниците на проекта бяха разгневени и когато чуха, че президентът Александър Вучич "умира от смях" при протестите срещу разработката на ядарита - Сърбия нямала нито море, нито други природни ресурси, които да могат незабавно да ѝ донесат милиони.

© Reuters

Част от противниците на проекта бяха разгневени и когато чуха, че президентът Александър Вучич "умира от смях" при протестите срещу разработката на ядарита - Сърбия нямала нито море, нито други природни ресурси, които да могат незабавно да ѝ донесат милиони.


Сериозните съмнения на гражданското общество - а и на различни възрастови групи, които се включват в протестите - същевременно се повтарят при съвсем различни демонстрации в последните години - срещу замърсяването на въздуха, срещу мащабния строителен проект в Белград, срещу насилието над опозицията. Последните години са трудни за сръбската демокрация, а почти пълният бойкот на противниците на Вучич на изборите заради съмнения, че могат да бъдат честни, на практика остави парламента в Белград без опозиция - затова ще има нов вот догодина и той бе насрочен едва месеци след съставянето на сегашния законодателен орган. Малкото останали независими медии са нападани, когато пишат за доскорошните връзки на Белград и мафиотски групи. "Фрийдъм хаус" вече смята Сърбия за "частично свободна".


Сигнал за това недоверие и усещане за непрозрачност и "скрит дневен ред" бе и поредното разследване по темата на Балканската мрежа за разследваща журналистика. Основният въпрос в него бе зададен от Златко Минич, член на борда на "Трансперънси Сърбия": "Има ли обещания и споразумения при закрити врати?"


Не е потвърдено да има, но случаят ще е поредният в последните месеци тест за доверието на сръбското общество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Когато "възобновяемата" енергия се крепи на изключително рядък минерал 🤦😃

 2. 2 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  След "Рио Тинто" остават пустини, в които както е казал народният поет "владее някой гробен дух".

  CONTADOR GRATUITO!
 3. 3 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Сърбите за разлика от нас зная и могат да протестират.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Весело

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Доскоро значеше налагане на демокрация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Сърбите за разлика от нас зная и могат да протестират.
  —цитат от коментар 3 на choguna


  И затова са светлинни години пред нас... или май беше зад нас.

 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  Уникално богатото на литий находище открито и проучено от Рио си е там.
  Стои си.
  Сега задачата пред сръбските политици е как да ги разкарат и го шътнат или на приятелите им от Москва или Пекин, които са на терен в Сърбия.
  Тия не се гнусят да пълнят пеликански гуши, докато Рио не са толкова директни.
  Сърбите са изпедецани в тия номера още от времето на Тито когато бяха "лидер" на Тредия Свят.

 7. 7 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":


  Когато "възобновяемата" енергия се крепи на изключително рядък минерал 🤦😃
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Става въпрос за един от начините за съхранение на енергия!
  Хващате ли разликата?

  Fu*k Your Opinion
 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Тези компании дори в щатите си купуват общественото мнение, какво остава за Сърбия. Добре че не е в България, че вече щяха да копаят, без никакви задължения да пазят природата и местните жители и да не плащат почти никакви данъци, следвайки примерно модела на Ковачки.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Любопитно

  До коментар [#6] от "k_":


  Сега задачата пред сръбските политици е как да ги разкарат и го шътнат или на приятелите им от Москва или Пекин
  —цитат от коментар 6 на k_


  Пекин, ДА, ама на Москва за какво ѝ е?
  Или по аналогия с кучето, което нито може да яде кокала, нито да го даде на друг?

  Fu*k Your Opinion
 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#7] от "vova.josei_ki":

  Точно че няма разлика.
  Щом съхраняването се основава на рядък и невъзобновяем ресурс, няма нищо възобновяемо в цялата енергия 😉

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#8] от "fpyyh":

  "Тези компании дори в щатите си купуват общественото мнение, какво остава за Сърбия. Добре че не е в България, че вече щяха да копаят, без никакви задължения да пазят природата "
  ==============
  Нашенци не пуснаха шистаците в Северна България, трънчани изгониха някакви мераклии да копаят.

  Еретик
 12. 12 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Сърбите са мъжки народ, не като нас дето не можем да си защитаваме националните интереси и слугуваме на всеки, които ни нареди, какво да правим с нац. си интерес. :)

 13. 13 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Като е толкова печелившо сърбите сами да си го добиват тогава

 14. 14 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  Функционално грамотен по Агрономия (Или развъждане на патки...)?
  Чети пак!
  Просто, лития дава възможност за един вид акумулатори (с по-малко относително тегло)! Нищо повече! Акумулатори имаше и преди да започне да се използва Литий.
  А и Лития, да не е крайното решение за развитието на акумулаторите?

  Fu*k Your Opinion
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Весело

  Шумадийците ще го отнесат с всичка сила!
  Ще питат североизточните дали да клякат или да лягат по гръб...
  Жалка история!

 16. 16 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Дано да се открие и у нас. Няма да има проблеми.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#14] от "vova.josei_ki":

  И аз се питам дали си грамотен, чети ти:

  "проект, който може да стане ключов за развитието на възобновяемата енергия в Европа. "

  Ключов ли е сега, не е ли ключов?
  (Щото акумулатори нали отдавна има 😂)?

 18. 18 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  Сърбите за разлика от нас зная и могат да протестират.
  —цитат от коментар 3 на choguna


  И у нас добруджанските селяни протестираха като изоглавени срещу шистовите проекти. Типично за страните от Балканите с руско влияние - като се появи западен проект и инвеститор, полудяват за свещенната си земя. И само търсят повод да я напуснат като гурбетчии.

 19. 19 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Шумадийците ще го отнесат с всичка сила!Ще питат североизточните дали да клякат или да лягат по гръб...Жалка история!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Със сигурност, ние в момента го отнасяме повече от колкото те. :)

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#3] от "choguna":

  И в Трън протестираха, затова сега на Ада Тепе средната заплата е 3500 лв, а в трън 550 лв!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  До коментар [#19] от "Petar Georgiev":

  Отнасяме го, защото се държим като неумни народ, общество и държава и се опитваме да измамим Логиката, Медицината и Статистиката, а това просто няма как да се случи!!!
  Шепа хора ни направиха заложници на изборите СИ и амбициите СИ!!!

 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3565 Неутрално

  за пари всичко е възможно.

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Дано да се открие и у нас. Няма да има проблеми.
  —цитат от коментар 16 на Nedyalko Lazarov


  За какво ни е? Нали си имаме невероятни залежи на природен газ, да конкурираме русия и арабите, взети заедно.

 24. 24 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 110 Весело

  Като му гледам цената на лития как само за година е скочила с над 300% могат да си протестират колкото искат :)))

 25. 25 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1645 Весело

  До коментар [#12] от "Petar Georgiev":

  Ах тази сръбска (пернишка) мъжкарска митология!
  Затова се сбраха под една круша.

 26. 26 Профил на tnj33650843
  tnj33650843
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Става въпрос за един от начините за съхранение на енергия!
  Хващате ли разликата?
  —цитат от коментар 7 на vova.josei_ki

  Не става въпрос за разлики, а за зависимост. Т.нар. възобновяема енергия е нищо без съхранение, бидейки непостоянна и налична когато никой не се нуждае от нея. Затова съхранението ѝ е не по-малко важно от добива, а двете са като седалищни части и долно бельо и следва да се разглеждат в пакет.

 27. 27 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Всяка страна има принос за обществото като цяло. Какъв е приноса на България вмомента? Антиваксъри? Конспиратори? Далаверджий?
  Разбира се, има и много положителни примери, но остават в сянка.

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  До коментар [#8] от "fpyyh":

  Дори в Щатите? Защо "дори"? Там е най лесно, налице са необходимите инструменти, както и "матрял" и това се прави там от поне век насам. Те са пионерите в моделиране на обществено мнение.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  quote#13:"Сд"]Като е толкова печелившо сърбите сами да си го добиват тогава[/quote]

  Това е възможно по принцип, обаче има нюанси в детайлите.
  Освен експертизата, които сърбите нямат може да се прецени какво ще се получи от аналогичен случай в Турция, по ирония на съдбата пак свързан с Рио.
  Преди десетилетия Рио онкриват в Турциа огромно находище на борати (Кирке).
  Турците по това време и хал хабер си нямат какво е това, обаче се усещат че май има пари в тая работа и започват да се усукват.
  След десетилетия врътки на Рио им писва и им го оставят.
  Става "турско" и няколко авери на тогавашната власт почват да се учат как се разработват тия неща.
  Става турско.
  Може да отидите и го видите. Мръсно, прашясал целия град, заплатите мизерни.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  В момента в който Москва или Пекин решат да се заемат с този добив, всички обструкции на "свободолюбивите" сърби ще спрат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално  на Балканите мразят, когато чужденци богатеят чрез кóпане на местни суровини.
  - доаждат от другио край на планетата дъ н'ограбят.

 33. 33 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#17] от "zxp53317185":


  До коментар [#14] от "vova.josei_ki":И аз се питам дали си грамотен, чети ти:"проект, който може да стане ключов за развитието на възобновяемата енергия в Европа. "Ключов ли е сега, не е ли ключов? (Щото акумулатори нали отдавна има 😂)?
  —цитат от коментар 17 на zxp53317185


  Изпусни парата (по възможност в свирката)!

  Статията е написана/преведена от "СпИциЪлист"!

  Как участва Лития при производството и съхранението на енергията, ако излишната произведена електроенергия се използва за производство на Водороа?
  (А Водородът --> за енергия...)

  И внимавай, като си чоплиш в носа!

  Fu*k Your Opinion
 34. 34 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  До коментар [#32] от "Нинов":


  на Балканите мразят...
  —цитат от коментар 32 на Нинов


  На Балканите си имаме поговорка:
  "Най-обичам, га😉 мразя!"

  Fu*k Your Opinion
 35. 35 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petar Georgiev":Ах тази сръбска (пернишка) мъжкарска митология! Затова се сбраха под една круша.
  —цитат от коментар 25 на voodoo_child


  Ние в момента сме по - малко и от тях. Сърбите към момента са шест милиона, а ние без войни сме пет милиона. Кой сега се събира под една круша? :)

 36. 36 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Водороа
  —цитат от коментар 33 на vova.josei_ki


  ВодороД... Н₂...

  Fu*k Your Opinion
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#29] от "k_":

  Хората предпочитат някой местен да върти бизнеса, защото щом той го може, значи и аз бих могъл един ден да се уредя да цоцам от мината.

  Кофтито е когато никой местен не е в състояние да се справи със задачата. Тогава не трябва да се допуска чужденец, защото той ще разбогатее неконтролируемо.

 38. 38 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  От тях зависи да не станат бананова република !!!

 39. 39 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#17] от "zxp53317185":

  Прав е човекът. Става въпрос за литиево-йонни батерии и нищо друго. Връзката с "възобновяемата енергия" е поредната глупост, токът от перките и фотоволтаиците да се съхранява в гигантски батерии, когато е излишна. Между другото Мъск вече направи една такава в Австралия. Отношението капацитет/тегло на тези батерии е много по-високо от цинковите и оловните акумулатори, затова се и слагат в мобилните телефони.

 40. 40 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#18] от "pontius_glarus":

  Умнико, следващите войни ще бъдат за плодородна земя и вода. Такива са докладите на ЦРУ. Шистаците тровят водите, щяха да унищожат подземните води на Добруджа. Нормално беше хората да протестират. Политиците не ги брига, те си лапат комисионната и не живеят в генерал Тошево.
  Какво ще постигнеш като отровиш земята и водата? Ще спечелиш колко? Ще загубиш колко?
  Аман от идиоти като теб.

 41. 41 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 2034 Любопитно

  До коментар [#17] от "zxp53317185":

  Къде е Лития???

  Новая энергия: почему водород перспективнее солнечных батарей и ветряков

  Подробнее на РБК:
  https://www.rbc.ru/opinions/business/29/10/2021/617a7ed49a794774d4cd34a6?from=newsfeed

  Fu*k Your Opinion
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  До коментар [#3] от "choguna":

  Интересно, ако поискат да разработят залежите руснаци или китайци, каква ще е реакцията.

 43. 43 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Много интересен материал. Поздравления за Ангел Петров.

  За този проект не знам какво да кажа, но за управлението на Вучич ще кажа, че е на финала. Колкото и да го покриват завладяните институции и медии, умората от режима му е налице, разкрити са мафиотските му връзки и го очаква съдбата на Борисов и Груевски(която още не ги е настигнала напълно, но и за тях е повече от близо). Всеки един такъв мек тоталитарен режим на малка страна, зависеща от ЕС е около 10 години - България, Северна Македония, Сърбия.

 44. 44 Профил на Dark King
  Dark King
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  викаш да си караме на петрол, че сме свикнали, докато свърши и ледените шапки се разтопят и ни брулят урагани всеки месец. Или с други думи да се правим, че проблем няма.

 45. 45 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  На мен едно ми е интересно, как все в бедните страни са големите залежи, в Англия, Франция, Германия няма нищо. Там няма надъхващи статии, колко пари спят под земята, защото си пазят природата. Виж в Африка, Латинска Америка, Азия и Източна Европа може да се цапа на воля. В Афганистан откриха големи залежи на ценни метали, Китай изнася за целия свят редки метали. Аурубис човъркат край София, Солвей Соди край Варна, а Дънди Прешъз край Кърджали. Те са отдавна иритани от държавите си. Как в Белгия няма нито една планина за унищожаване ами са дошли тук.

  В този смисъл защо сърбите да са виновни, че си искат природата? Капиталистическите скакалци ще я унищожат за няколко години, а сърбите и ние сме тук от векове.

  Чакам да има инвестиции в рециклиране на батерии. Нали аборигена иска инвестиции, всички мръсни производства ще са при него, няма проблем "такива инвестиции ще му спретнем..."

 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  много характерен подход: "залежи за 2.4 млрд. долара"

  досега ги мереха в тонове, съобщаваха концентрация...


  от редовите сърби нищо не зависи
  както не зависеше разпалването (цяла година кандърми, провокации, сбиване насила) на гражданската война там
  милиардите долари неслучайно са споменати - сръбските управници вече им текат лигите
  а щетите върху природата... на кой му пука? затова обявиха за единствено вредни само "въглеродните емисии", всякакви други вреди ще минават тънко - иначе "зелената" шмекерия прекалено бързо ще се провали, някой не ще успее да се напечели, да похарчи напечеленото и да си пукне кротко в тесен семеен кръг "опечалени" наследници, а не на площада при народен линч

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  До коментар [#3] от "choguna":

  тц
  не могат
  никой вече не може
  противотехниката е ъпгрейдната

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Толкова обширна статия, а са пропуснати всички основни факти за добива на литий и литиево-йонните батерии, които се правят с него.
  Щото трябва да ни заливат с глупостите за чиста енергия, еко автомобили, спасяване на климата и останалото болшевишко бля-бля...

  За добиването на тон литий са необходими 2270 тона вода (2.27 милиона литра). Щото в залежите се излива вода с химикали за извличане на лития.
  То и затова се обработват залежи само около източници на вода. Затова тая сръбска река я отпишете. Изобщо, производството на литиево-йонни батерии е с огромен въглероден отпечатък, което болшевиките винаги пропускат да кажат, в стремежа си да ни убедят колко еко са електрическите автомобили и как с тях ще намалим емисиите СО2. В производството на една батерия за ТЕСЛА се отделят невероятните 17 тона въглероден диоксид. Толкова отделя един стар дизелак Опел за 8 години. Само дето след 8-10 години батерията на Теслата ще е за смяна и сметката, че сме намалили въглеродните емисии хич не излиза.
  И то при положение, че смятаме, че токът за електричката е само от източници без въглероден отпечатък. Пък то дори стимулираната от зелените политики енергия от биомаса е с голям въглероден отпечатък. Да не говорим за соларните централи, където пак трябва литий и има емисии на СО2.

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#45] от "otrqdnik":

  Нещо си се объркал, предполагам от незнание а не умишлено.
  Глей тук за къв проект иде реч в Британия и то в Йоркшир:
  https://www.mining-technology.com/projects/sirius-minerals-york-potash-project-north-yorkshire/

 50. 50 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  В България имаме подобен проект с подобен потенциал, макар и не за литий.
  Дойдоха американци и предложиха на държавата концептуален проект със стартова инвестиция от 1.5 милиарда при което на нашите им потекоха лигите.
  Естествено го шътнаха с концесия на няква офшорка с руски корени, която се мъчи десетина години.
  Ипотрепа сумати народ в мината, накрая фалира и не плати мизерните заплати на работниците.
  Най-вероятно са се опитвали да го шътнат на американците, като те им цицат парите, но ония едва ли са се навили да играят с подобни бандити.

 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#45] от "otrqdnik":

  Ами като четеш само бълг. новини няма да разбереш, че в Германия също добиват литий.
  Например Deutsche Lithium GmbH на немско-чешката граница.
  Освен това в страната се добива каменна сол, калий, манган, кварц, желязо.

  В миналото са добивали и знасяли много въглища, желязо, сребро, мед, уран.... демек това което сега е Русия и Бразилия преди 200 год. са били германските държави.

  Рудодобивът е оставил следа в местния фолклор.

 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#45] от "otrqdnik":

  Човеко, Аурубис не се занимава с добив на руди, а е металургична корпорация (по подобие на някогашното Кремиковци).
  Добивът го правят местни играчи като другара Цоло Вутов.

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Сърбите за разлика от нас зная и могат да протестират.
  —цитат от коментар 3 на choguna


  "Рио Тинто" ако вземе мина у нас никой няма да протестира и ще могат да плащат по 0,0001% концесия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dark King":

  ”викаш да си караме на петрол, че сме свикнали, докато свърши и ледените шапки се разтопят”

  И как смятате с петрол да разтопите ледената шапка на Южния полюс, където максималната температура е минус 26 °С, а минималната минус 89 °С? Дори бомбастичните очаквания на затоплистките шамани за 3°С затопляне на климата до 2100 година, изобщо няма да се усетят в Антарктика. Освен, ако не смятате да се съберете всички затоплисти и да духате на дву километровия лед, за да се разтопи. 😂😂
  Не че е страшно, щото и там някога са щъкали динозаври, ама ще е интересно дали ще разтопите полярна шапка с дъха си. 😂😂
  А дали е по-добре Антарктика да е фризер или гъмжаща от живот, това е друг въпрос.

 55. 55 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Ядаритът вече трета година се мъчи даизлезе до икономически проект, ама проблемите са в ината на сърбите и алчността на инвеститорите. Терените на община Лозница са до самата западна граница на Сърбия, обитаванаот население с неяснта религия, но вече знаещи цената на парите. В Сърбия се търси начин за довлетворяване на двете тенденции. Ясно е,че заплатите в Лозница няма да са като наплемето кечуа в Андите. При това, държавата иска контрол върху производствената част на проекта, пък и т аксите върху печалбата в Сърбия са двойно по-високи от в България. Сърбия вече намери начин да канализира дейностите на Китай в района на Бор, където те влагат около половин милиард долара. Миналата година в районана с. Тламино, досам нашатазападна граница, се откриха и богати златни орудявания. В страната сега се провежда геопроучване за полезни изкопаеми на 60 терена. Да сте видяли в България някъде сондажна кула?

 56. 56 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Да питам - При това търсене на литий на световния пазар, защо талибаните са го ударили на просия, след като Афганистан притежава едно от най-големите находища?

 57. 57 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Винаги на пътя на прогреса са седели уплащени селяни подтиквани от силните на деня които искат да запазят статуквото, затова ние например седим върху газ а го купуваме от Русия. Сърбите ще си платят тяхната цена .... такъв е живота

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално


  в доп. на пост 52 в находещето на герм.-чешката граница има 150 хил. тона от "бялото злато", чийто добив започва 2025 г.

  По поречетито на река Рейн обаче са открили друго с 10 млн. тона, смятано за най-голямото в Европа.

  Освен това в Бранденбург се изгражда най-голямата в Европа рафинерия за литий, която ще преработва канадска суровина.

 59. 59 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 472 Неутрално

  а бе не знам, ама ако о$ерат река Дрина, ще о$ерат и Дунав т.е. и България..

 60. 60 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  До коментар [#48] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Коте, като си любител на статистиката, дали може да посочиш един човешки организъм за 70 години живот, колко въглерод печати и каква част от Планетата съсипва (като негови консумативи). Цялата цивилизация е върху ресурсите на Земята. Всички къщи и дувари на с. Горско Сливово са от местен камък, копан от стотици години в землището, но да се вади трошляк за магистралата "Хемус" не може, зер ще им изчезнела водата. Остава внос от чужбина или валчест чакъл от терасите на р.Вит. Да, ама пак не, щото и животът на рибите имал значение. Балкански ритми.

 61. 61 Профил на koliok5
  koliok5
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#56] от "ivanpopov":

  Защото са неграмотни да го извлекат, а не искат да разрешат на неверници да го копаят и да ги направят богати... Просто безакълни диваци, сър :)

 62. 62 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#55] от "venelingeologia":

  Селото е Тлъмино, а не ТлАмино.

 63. 63 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#7] от "vova.josei_ki":Точно че няма разлика. Щом съхраняването се основава на рядък и невъзобновяем ресурс, няма нищо възобновяемо в цялата енергия 😉
  —цитат от коментар 10 на zxp53317185


  невъзобновяем, но рециклируем

 64. 64 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Трябва да се внимава покрай статии за ядарита, че шумадийците пускат доста фейкове. Преди 2-3 дена на друго място писаха/преписаха, че находището съдържало 10% от световните литиеви запаси, което не е вярно.
  Дневник жълтеят с този криптонит и супермен, минералът е ядарит, на името на реката и това е единственото място, на което се среща. Елементите са литий и борон, а не натрий.
  Относно шистаците - тук доста често се пускат попържни по адрес на протестиращите, с обвинението, че се защитават руски интереси... и не е съвсем далеч от истината... имайки предвид факта, че протестите бяха организирани от хора покрай БСП/АТАКА, НО ... аз и много други хора, които се включихме активно тогава в тях, го направихме единствено и само с мисълта за запазването 1. на земята ни, най-благородната такава в цяла България, която позволява на мнозина обработващи я да достигнат едно доста прилично благосъстояние (и нямам предвид зърнарите-субсидоядци).... и 2. най-голямото подземно находище.... не на газ.... а на ВОДА

  I shave with Occam's razor
 65. 65 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Трябва да се внимава покрай статии за ядарита, че шумадийците пускат доста фейкове. Преди 2-3 дена на друго място писаха/преписаха, че находището съдържало 10% от световните литиеви запаси, което не е вярно. Дневник жълтеят с този криптонит и супермен, минералът е ядарит, на името на реката и това е единственото място, на което се среща. Елементите са литий и борон, а не натрий.Относно шистаците - тук доста често се пускат попържни по адрес на протестиращите, с обвинението, че се защитават руски интереси... и не е съвсем далеч от истината... имайки предвид факта, че протестите бяха организирани от хора покрай БСП/АТАКА, НО ... аз и много други хора, които се включихме активно тогава в тях, го направихме единствено и само с мисълта за запазването 1. на земята ни, най-благородната такава в цяла България, която позволява на мнозина обработващи я да достигнат едно доста прилично благосъстояние (и нямам предвид зърнарите-субсидоядци).... и 2. най-голямото подземно находище.... не на газ.... а на ВОДА
  —цитат от коментар 64 на Сахаров


  И какво пречи добивът на газ на чернозема или на водата която е 2 км над газовото находище?

 66. 66 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Аурубис човъркат край София, Солвей Соди край Варна, а Дънди Прешъз край Кърджали. Те са отдавна иритани от държавите си.
  —цитат от коментар 45 на otrqdnik


  Какво точно човърка Солвей Соди край Варна. Нещо конкретно или ей така, по принцип?

 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#55] от "venelingeologia":

  толкова много глупости сбрани в толкова малко текст рядко се случват.
  я ни светни колко басейна великите български геолози от соца са проверили за борати, за литий да не питаме, през соца?
  Или те работеха стриктно само по задачите спуснати от КПСС и СИВ?
  Ако си мераклия да пробваш - ходи си пусни една молбичка да проучваш терен за литий сега в България да видиш какво ще ти се случи.

 68. 68 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 667 Весело

  Да питам - При това търсене на литий на световния пазар, защо талибаните са го ударили на просия, след като Афганистан притежава едно от най-големите находища?
  —цитат от коментар 56 на ivanpopov


  Предполагам, че нямат резервни части за багерите. Иначе смело могат за товарят в самосвали и да изнасят през най-близкото пакистанско пристанище за насипни товари.

 69. 69 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1910 Разстроено

  От повечето коментари става ясно, че ценностната система на хората вече поставя парите на 1-во 2-ро и така до десето място. А иначе ми разправят колко са загрижени за човешкото здраве в други статии по други теми.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 70. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#50] от "k_":

  Местният бизнесмен винаги е за предпочитане, защото лесно може да го изгърчиш да почерпи, да кихне бакшиш или дори да му "потурчиш" бизнеса, както е направил Пепи Еврóто с асансьорите и алтъна на намиращите се в семейна драма баща & син.

 71. 71 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Очакват ги интересните времена, които преди бяха привилегия на народите със залежи на нефт и газ.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 72. 72 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нинов":

  Много добре разбра, че аз говоря за замърсяване, няма значение добив или преработка. Сигурен съм че в Германия няма да добива чуждестранна компания и голяма част от печалбите ще са за рекултивация, за разлика от тук.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#66] от "razor":

  Някаква варовкикова скала. Мисля че содата и италианския циментов завод се захранват от една и съща кариера.

 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2053 Весело

  на Балканите мразят, когато чужденци богатеят чрез кóпане на местни суровини. - доаждат от другио край на планетата дъ н'ограбят.
  —цитат от коментар 32 на Нинов


  Преди време Волен Сидеров редовно цивреше за някакви "милиардни печалби" ограбени от България чрез добива на злато...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#35] от "Petar Georgiev":

  Аз като ти казах, че си подсърбин, ти бързаш да потвърдиш... Праведния

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 77. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#72] от "otrqdnik":

  Ами те самите германски компании са собственост на чуждестранни инвеститори.
  Като почнеш от Адидас, минеш през Пума и стигнеш до Даймлер и БАСФ.

  В конкретния казус Deutsche Lithium GmbH е собственост на британската Zinnwald Lithium PLC https://www.zinnwaldlithium.com/investors/

  Тоест това е германското Дънди, ама никой не го е еня.

 78. 78 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Аце Петроски - сръбският глашатай!

 79. 79 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Аурубис човъркат край София, Солвей Соди край Варна, а Дънди Прешъз край Кърджали.
  —цитат от коментар 45 на otrqdnik


  Аурубис не "човъркат" нищо, те работят основно със скрап и купуват руда от други компании. Аурубис нямат добивна дейност
  Солвей соди също почти не човъркат вече
  Човъркането на Дънди край Крумовград е детска игра в сравнение с това което првят в Челопеч, но и те вече не преработват нищо тук, защото е забранено. Изнасят рудата във фабриките си в Африка , където работата с цианид и арсен не е забранена

  В България няма опасни производства

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 80. 80 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1514 Любопитно

  До коментар [#8] от "fpyyh":"Тези компании дори в щатите си купуват общественото мнение, какво остава за Сърбия. Добре че не е в България, че вече щяха да копаят, без никакви задължения да пазят природата "============== Нашенци не пуснаха шистаците в Северна България, трънчани изгониха някакви мераклии да копаят.
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов


  Ама дадохме златото си на канадците, нали?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#18] от "pontius_glarus":

  "И у нас добруджанските селяни протестираха като изоглавени срещу шистовите проекти. Типично за страните от Балканите с руско влияние - като се появи западен проект и инвеститор, полудяват за свещенната си земя. И само търсят повод да я напуснат като гурбетчии."
  ++++++++++++
  Уф, смях се, макар че е тъжно. Прав си, и аз съм писал по въпроса.

  Еретик
 82. 82 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#27] от "Hristo Daskalov":

  Всяка страна има принос за обществото като цяло. Какъв е приноса на България вмомента? Антиваксъри? Конспиратори? Далаверджий?
  ================
  Нови начини за образуване на множествено число с Й. Изписване на традиционни български имена с латиница.
  Иновации всякакви.

  Еретик
 83. 83 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1514 Любопитно

  До коментар [#17] от "zxp53317185":Къде е Лития???Новая энергия: почему водород перспективнее солнечных батарей и ветряковПодробнее на РБК:https://www.rbc.ru/opinions/business/29/10/2021/617a7ed49a794774d4cd34a6?from=newsfeed
  —цитат от коментар 41 на vova.josei_ki


  Колко да е "перспективен"? Колко енергия отива за производството, транспорта и за съхранението му?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 84. 84 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#32] от "Нинов":

  "на Балканите мразят, когато чужденци богатеят чрез кóпане на местни суровини.
  - доаждат от другио край на планетата дъ н'ограбят."
  ============
  В този форум традиционно се пише против сърбите, не че няма историчиско основание, но се прекалява.
  Когато сме свикнали, че румънците вадят по малко нефт, за разлика от нас, забравили сме да плюем.

  Еретик
 85. 85 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#34] от "vova.josei_ki":

  "На Балканите си имаме поговорка:
  "Най-обичам, га😉 мразя!"
  ==============
  Има ги и такива, но има и великодушие, което съм видял поне у турци и сърби, които обвиняваме в какво ли не.
  Айде да не си сипваме сами редки излишъци на главата, днеска ДВ чрез Андреев достатъчно наля.


  Еретик
 86. 86 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1514 Любопитно

  До коментар [#10] от "zxp53317185":викаш да си караме на петрол, че сме свикнали, докато свърши и ледените шапки се разтопят и ни брулят урагани всеки месец. Или с други думи да се правим, че проблем няма.
  —цитат от коментар 44 на Dark King


  Какво става с АЕЦ Белене? Можеше да имаме евин ток сега, ма нашите умници се отказаха, макар че вече имахме оборудването(ректорите), купени с пари на данъкоплатците...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 87 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#40] от "diegos":
  "Умнико, следващите войни ще бъдат за плодородна земя и вода. Такива са докладите на ЦРУ. Шистаците тровят водите, щяха да унищожат подземните води на Добруджа. Нормално беше хората да протестират. Политиците не ги брига, те си лапат комисионната и не живеят в генерал Тошево.
  Какво ще постигнеш като отровиш земята и водата? Ще спечелиш колко? Ще загубиш колко?
  Аман от идиоти като теб."
  =============
  Момък, аз не споря с тебе, а съпоставям факти и търся принципност. Ако си отдавна във форума, трябва да ти е ясно, че тука едни фенове обявяват американските шистаци за убийци на Русия и ръкопляскат. Ако са прави за Добруджа, значи ръкопляскат на едни идиоти, които си унищожават земята.
  Хайде, обясни кое е вярно.

  Еретик
 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#3] от "choguna":Интересно, ако поискат да разработят залежите руснаци или китайци, каква ще е реакцията.
  —цитат от коментар 42 на Роси


  Не мога да гарантирам, но по-положителна, особено за Русия.
  Няма значение какво е настроението в този форум, но скорошното падане на натовски бомби в Сърбия не може така лесно да се забрави, както и традиционната руска подкрепа.
  Тъй като говоря добре сръбски, не съм се досетил да опитам как биха приели митничари, хотелиери и бензинджии опит за разговор на руски.
  Живот и здраве, другото лято мога да експериментирам при поредно преминаване.

  Еретик
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Любопитно

  До коментар [#56] от "ivanpopov":

  "Да питам - При това търсене на литий на световния пазар, защо талибаните са го ударили на просия, след като Афганистан притежава едно от най-големите находища?"
  ==============
  Защото между фъшкиите и доматите има връзка, но не всеки може да я направи.
  Като беше малък, четоха ли ти приказката, дето производството на хляб било: ори, мели, яж!

  Еретик
 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#89] от "Костадин Иванов":

  Тя тая пиказка се позагуби, щото е полит некоректна тия дни.
  През 1969та когато е записана е била така:

  Ори, мели, яж е вашата
  работа - рекъл един циганин
  на един орач; а нашата
  работа е много по-мъчна:
  ходи, тропай, проси, носи,
  печи, вари, па чак тогава яж...

  Така съм я чувал и аз в оригинал от старите в къщи.

  После Ран Босилек я променя на "Мързелан".

 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  До коментар [#88] от "Костадин Иванов":

  На Калотина всички говорят перфектно български.
  На Връшка Чука също се разбираш. Ако пробваш с английски - викат някой от по-младите.
  Езикови неволи.
  Ама то същото и в Канада в Квебек прованса. Ако попаднеш на някой около 50-те и по-горе в хотелите на английски ще имаш затруднения да се оправиш. И там викат някой по-млад да помогне с английския.

 92. 92 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#3] от "choguna":И в Трън протестираха, затова сега на Ада Тепе средната заплата е 3500 лв, а в трън 550 лв!
  —цитат от коментар 20 на chichka


  тя смешна тая средна заплата, един начинаещ програмист взима толкова

  продадохте се за жълти стотинки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK