Британско-френският риболовен спор се задълбочи със спиране на лодки и заплахи за санкции

Британско-френският риболовен спор се задълбочи със спиране на лодки и заплахи за санкции

© ReutersВеликобритания осъди "неоснователните" заплахи от Франция и извика посланика на страната, докато се задълбочава спорът между двете за правата за риболов след Брекзит, предаде Би Би Си.


Външният министър Лиз Тръс поиска от Катрин Колона да обясни "разочароващите и непропорционални заплахи" ден след като Париж заговори за санкции срещу Лондон.


Вчера британски траулер бе задържан от Франция, защото нямал разрешително, а друг - глобен на френско пристанище. Лондон отрича първият съд да е бил без документи и настоява, че такива са издадени от Европейския съюз.
Дни преди това Париж реагира гневно, след като Лондон отказа да издаде лиценз на десетки френски лодки. От Франция дойдоха заплахи, че ако решението, противоречащо на сделката за Брекзит, не се промени до 2 ноември, ще последва блокиране на британки лодки, опитващи да стигнат до някои пристанища. Също така ще бъдат затегнати проверките на британски камиони.


Освен това Франция се закани да изпълни заплахата си от май и да прекъсне електроподаването на намиращия се по-близо до нейна територия остров Джърси, зависим от британската корона, макар формално да не е нито в Обединеното кралство, нито в Европейския съюз.


Великобритания освен това осъди коментари на френския министър за европейските въпроси Клеман Бон, направени пред телевизия CNews, като неприемливи:


"Трябва да говорим на езика на силата, защото, за съжаление, това, изглежда, е единственият език, който разбира това британско правителство."


Клеман Бон,

министър на европейските въпроси на Франция


Както отбелязват медии от двете страни на Ламанша, новият епизод на конфронтация е поредният между Париж и Лондон, свързан с т.нар. Споразумение за търговия и сътрудничество. Тази договореност признава както суверенитета на Великобритания върху териториалните ѝ води, така и нейната готовност да гарантира традиционните риболовни права на ЕС в замяна на достъпа на британски стоки до пазарите в ЕС.


Сега между Франция и Великобритания може да се разрази търговска война заради поредното интерпретиране на СТС за достъпа на френски траулери до исторически ползвани риболовни зони, пише по този повод ирландският "Айриш таймс". Забавянията и отказите за издаване на разрешителни за кораби, които по традиция ловуват във водите на отстояние от 6 до 12 морски мили от британското крайбрежие или около остров Джърси, разпалиха нещо повече от война на думи.


"Запазете спокойствие, мосю Макрон"


"Запазете спокойствие, мосю Макрон", призовава днес в редакционна статия британският всекидневник "Дейли телеграф" по повод риболовния спор между Париж и Лондон, пише БТА.


Далеч от това да бъде традиционният език на дипломацията, по времето на Еманюел Макрон френският език сякаш е станал език на враждебността. Може би френският президент е толкова обезпокоен, за да се представи пред гласоподавателите като твърд лидер преди президентските избори във Франция догодина. Така че неговото правителство е решило да отправя, както ги описва Лондон, серия от напълно "разочароващи и непропорционални" заплахи - всичките в отговор на спора за броя френски кораби, които да ловуват в британски води. Другите страни - членки на ЕС, определено не са ентусиазирани от крайно антагонистичния подход на Франция, заключава "Телеграф".


Дъблинският "Айриш таймс" също в редакционна статия припомня за продължителните и тежки преговори за раздялата на Обединеното кралството с Европейския съюз и за последвалото Споразумение за търговия и сътрудничество (СТС). А когато Северна Ирландия откри по волята на Лондон, че може да отхвърли протокола или едностранно да си го интерпретира, също бе необходима добра воля за прилагането на буквата и духа на споразуменията. "Айриш таймс" отбелязва, че споразумения като СТС едва ли могат да будят достатъчно европейско доверие към Лондон.


"Файнешъл таймс" съобщава, че досега около 1700 риболовни кораба от ЕС са получили лиценз да ловуват около Албиона, но спорът е за близо 200 на брой траулера, предимно френски. Париж твърди, че само половината от имащите право са получили разрешителни въз основа на документи, че преди са ловували в тази зона. Европейската комисия и страните от ЕС още не са подкрепили призива на Франция за действия срещу Великобритания. Засега Брюксел проучва доказателствата за историческото ловуване на френските траулери, отбелязва вестникът.


"Париж е готов за "битка" с Лондон заради своите риболовци", гласи заглавие на френския "Фигаро". "Франция - Обединено кралство: много причини за сериозна свада", обявява "Монд" също в заглавие.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Гледам брексита си върви гладко.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Весело

  .. Лондон отрича първият съд да е бил без документи и настоява, че такива са издадени от Европейския съюз....
  —цитат от коментар 0 на дописката

  Може да не са обърнали внимание, че са изтекли вече. Случва се.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Не съм фен на франсетата, но на британците докато не им заговориш оп-твърдо, не става.
  Не могат да се отърсят от имперското си самочувствие. Гледат на останалите като на подчинени :)

 4. 4 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Великобритания трябва да свиква с това да бъде част от предизборните кампании във Франция оттук нататък.
  Тепърва ще ядат френски шамари със или без да са го заслужили.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Весело

  Сега очаквам дълго и напоително вйключване от форумните "британци", които да разяснят колко тъп, загубен, дървен, злобен, отмъстителен и т.н. е ЕС и как британците го правят и ще го направят на мат и маскара.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Заредиха ли поне бензиностанциите?
  За испанските марули знаем вече...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Добре де,2/3 от Земята е морета и океани. Толкова ли не могат французите да намерят къде да ловят риба,та се завират в британските морски територии?

 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Ненужна конфронтация между две важни държави.

  Иначе ще е забавно, ако Елизабет възстанови претенции на британските монарси върху короната на Франция.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 748 Неутрално  Аз едно не мога да разбера , след като Евроколхоза толкова много преживява да не би Русия да използва природния газ като геополитическо оръжие срещу член кооператорите защо позволява на Франция да използва електрическата енергия като такова срещу Великобритания и даже срещу нещастното островче Джърси . Вече поне 5 пъти официално заплашват Лондон , че ще им дръпнат и трите шалтера за тока , който Англичаните чинно си плащат и си имат дългосрочен договор за доставка на тока .

  Вчера наглите Франсета пленили двама Британски рибари и ги отвлекли в Хавър .

  Значи Русия нямала право да си използва природния газ като геополитическо оръжие и даже няма право да пълни повече от 50 % от капацитета на газопроводите , които е построила , за да снабдява Евроколхозниците обаче Евроколхоза има право да използва електрческата енергия , за да шантажира нещастните островитяни , които даже също са членове на НАТО като Франция . 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Весело

  Ненужна конфронтация между две важни държави. Иначе ще е забавно, ако Елизабет възстанови претенции на британските монарси върху короната на Франция.
  —цитат от коментар 8 на angevins


  Ще е още по интересно да и уважат претенциите и да се отнесат към нея като с иситнски френски монарх и й отсекат главата на гилотината.

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "Освен това Франция се закани да изпълни заплахата си от май и да прекъсне електроподаването на намиращия се по-близо до нейна територия остров Джърси, зависим от британската корона, макар формално да не е нито в Обединеното кралство, нито в Европейския съюз."

  Франсетата почнаха да използват ел.енергията като Путин газа!

 12. 12 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Любопитно

  ЕС да подкрепи Франция и наложи САНКЦИИ на Великобритания ..., правилно казва министъра - сила ..

 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Иначе ще е забавно, ако Елизабет възстанови претенции на британските монарси върху короната на Франция.
  —цитат от коментар 8 на angevins


  Предполагам знаеш как свършиха френските аристократи и монарси, най-много и на Елизабетка да ѝ се търкулне главата от гилотината.

 14. 14 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Да им спират тока на Джърси накрая, че да се научат англетата и те да се съобразяват с другите.

 15. 15 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 748 Неутрално  Уу долу Франция . Може ли така да се отнасяте със съюзниците си , бе ?

  Що не отвлечете двама Американци като сте толкова ербап . Те ви отнеха сделка за $ 65 милиарда за подводниците и нищо не посмяхте да им кажете , а тук за два тона миди пленихте нещастните Британски рибари :

  https://youtu.be/s-cjEySTjnI 16. 16 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Ненужна конфронтация между две важни държави. Иначе ще е забавно, ако Елизабет възстанови претенции на британските монарси върху короната на Франция.
  —цитат от коментар 8 на angevins


  Това е нищо в сравнение с конфликта 2000 та. Тогава английското разузнаване доставяше оръжие на Еритрея, ковто искаше да се отдели от Етиопия и службите на двете държави направо си се гърмяха. Намесиха ни и нас. Дойдоха едни представители на британска фирма уж за да подготвят за приватизация голяма държавна банка, а всъщност за да доставят калашници през Арсенал и банката, но Костов ги усети и ги изгони.

 17. 17 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#15] от "bxr35608444":

  Именно. На британските гласоподаватели им беше обещано, че извън слабия ЕС ще са отново велика сила, която ще броди световните океани и ще се разпорежда с туземците, а се оказа, че дори с няколко френски рибарски лодки не могат да се оправят.
  С американците Франция не може така да постъпи, но Америка не е това, което е, защото 2016-та е решила да гласува да става световна сила. Британците обаче си повярваха, че така стават нещата и оттогава редовно се сблъскват с реалността под една или друга форма и освен да мрънкат кое било разочароващо и кое неприемливо не съм чул друго да са направили.

 18. 18 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Франсетата продължават да си изпускат нервите, а британците ще си изтъргуват пренаписването на северноирландския протокол в замяна на 50-на разрешителни за френски риболовни ладийки.

 19. 19 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Взимаме ви сделка 60млрд. Запазете спокойствие бе, г-н Макрон. Защо се ядосвате? Спираме ви риболова. Запазете спокойствие бе, г-н Макрон. Защо ни глобявате корабчето?

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 20. 20 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Ненужна конфронтация между две важни държави. Иначе ще е забавно, ако Елизабет възстанови претенции на британските монарси върху короната на Франция.
  —цитат от коментар 8 на angevins


  Доколкото си спомням, след битката при Хейстингс през 1066 г. между английската и френско-норманската армия, когато загива англо-саксонският крал Харолд, започва френско-норманска линия на кралете в Англия, така че не знам как точно Елизабет би могла да има някакви претенции, камо ли на "британските монарси върху короната на Франция" :):)

 21. 21 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 151 Неутрално

  това показва че да зависиш от други не е гот даже и да им плащаш за ослугата. Острова има нужда да се въсползва от напрежението и да спечели подкрепа от Англия да си изградат централа на острова на пук на франсетата иначе по друг начин само ще ги спират да са малко независими. Това е нещо слаби държави трябва да се възползват докато големите се карат.

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Оставете рибните запаси да се възстановят! По-добре се кооперирайте, да ловите мигранти.

 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 768 Весело

  От една бъдеща търговска морска война между Франция и Великобритания естественият завършек би бил франсетата да се преориентират изцяло върху консумацията на вкусни охлюви и крехки жаби за сметка на морския улов ;)

 24. 24 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#23] от "Kosta Delev":

  През март 2020-та франсетата, които вече бяха наложили локдаун, заплашиха, че ще затворят границата с Великобритания ако и тя не го направи и за два дни британците си смениха политиката относно пандемията от стаден имунитет на тотален локдаун.
  Нещо немислимо дотогава и според Джонсън популистка мярка, която те няма да налагат, за да бъдат най-конкурентни в Европа.
  Само заплашиха и това беше достатъчно.
  За справка, затварянето на границата при нормални обстоятелства се счита за акт на обявяване на война.
  Британците и техните медии дружно си замълчаха за този виртуозен пирует, но аз си го спомням, предполагам, че и французите си го спомнят и любезно споменават за усилване на граничните проверки, така че надали са особено разтревожени от вероятността от търговска война.
  Но нека БоДжо и другите гениални стратези се пробват, смехът е полезен за здравето.

 25. 25 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Статията е написана тенденциозно и показва французите като жертви, а англичаните като агресори. Истината може наистина да е такава, но може и да не е. Със сигурност французите не са в този конфликт за да защитват еднорози и да рисуват сърчица.

 26. 26 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ...франсетата да се преориентират изцяло върху консумацията на вкусни охлюви и крехки жаби за сметка на морския улов ;)
  —цитат от коментар 23 на Kosta Delev


  Така е. Очертава се голямо плюскане на риба на острова. Ако не се променят нещата, французите ще забранят пристанищата си за риболовни кораби от Великобритания.

 27. 27 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Не знам дали Франция е права по отношение на о. Джърси, защото заема противоположна позиция спрямо гръцките острови до турският бряг! Даже заплашва със самолетоносача си! Иначе самолетоносачът Шарл де Гол е добра мишена за турските ракети от брега и рояка от ударните БПЛА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK