Избор между "скопски градоначалник" и "български кмет" решава съдбата на Заев

Избор между "скопски градоначалник" и "български кмет" решава съдбата на Заев

© Скрийншот, YouTubeТова не са обикновени местни избори: балотажът им в един или два града може не само да е решаващ за кариерата на македонския премиер Зоран Заев, но и за това дали управляващото му мнозинство ще остане на власт. Кой ще е начело на Северна Македония в момента, е важно и за България, докато двете спорят - първо за история, а по-късно и за правата на самоопределящите се като българи.


Заев, обявявал преди планове да се оттегли след 2024 г., може да го направи още след тази вечер и да даде властта на друг министър-председател от същото мнозинство. Това ще стане, ако кандидатът на управляващите социалдемократи, Петре Шилегов, загуби от подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска.


Причината за рискования ход, обявен от Заев, бе, че първият тур прекрои политическата карта в полза на опозицията. Нуждата от победа на Шилегов днес стана още по-осезаема в последните дни, когато СДСМ обяви, че Арсовска има и българско гражданство. И в Северна Македония се чуха критики, че управляващите за пръв път открито се заиграват с антибългарски настроения, след като продължаващите с месеци обвинения от България в държавно спонсорирана омраза и дискриминация срещу българи (от страна на това правителство) досега бяха трудно доказуеми.
Може да се стигне и до нови избори заради надпреварата в албански градове, дори Заев да не ги иска. Достатъчно би било дори само двама депутати да излязат от управляващото мнозинство, за да падне правителството.


"Дневник" обобщава най-важното за тези необичайни избори. Изданието потърси и обяснение за откритото използване на "българската" карта в кампанията.


Разместване на пластовете


В редица общини ВМРО-ДПМНЕ отбеляза на първия тур на 17 октомври триумф, който според събеседници на "Дневник" в Скопие е свързан отчасти с неизлезли да гласуват избиратели на социалдемократите, отчасти с местни въпроси и само донякъде с блокажа на европейския път. На първи кръг бяха избрани 34-ма кметове, от които ВМРО-ДПМНЕ спечели в 22 общини. Едва 9 отидоха при СДСМ на Заев, едва три - при коалиционния партньор ДУИ.

За сравнение между 15 и 29 октомври 2017 г. СДСМ успя да спечели в 47 общини, ВМРО-ДПМНЕ - едва в 5, ДУИ - в 10. Още по-впечатляващ бе тогавашният резултат за Заев, като се има предвид, че през 2013 г., докато Никола Груевски бе премиер, резултатите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ бяха почти същите числа, но огледално - консерваторите спечелиха почти навсякъде, социалдемократите имаха само 4 кметски мандата.

Сега в 44 общини в Северна Македония Заев вижда шанс за по-добър резултат на втория тур. ВМРО-ДПМНЕ изгуби много позиции в местната власт през 2017 г., няколко месеца след като встъпи в длъжност кабинетът на социалдемократите. Все пак ще има балотаж в редица важни градове - Битоля, Охрид, Гостивар и Кичево, заедно с тези в Скопие и Тетово.


Петре Шилегов по време на <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966531_nai-golemiiat_udar_po_gruevski_shte_doide_ot/">интервю с "Дневник"</a> през 2017 г. Шилегов защити четиригодишното управление с Скопие с примери като засилени инвестиции в райони с предимно албанско население и подготвяна транспортна реформа (с изграждането на т. нар. система Bus Rapid Transit, при която се дава приоритет екологични автобуси, които могат да са по-бързи и имат специални ленти). Данела Арсовска обещава безплатен градски транспорт, чисти улици и защитени зелени зони, а и свръхбързи общински електронни услуги.

© Георги Кожухаров

Петре Шилегов по време на интервю с "Дневник" през 2017 г. Шилегов защити четиригодишното управление с Скопие с примери като засилени инвестиции в райони с предимно албанско население и подготвяна транспортна реформа (с изграждането на т. нар. система Bus Rapid Transit, при която се дава приоритет екологични автобуси, които могат да са по-бързи и имат специални ленти). Данела Арсовска обещава безплатен градски транспорт, чисти улици и защитени зелени зони, а и свръхбързи общински електронни услуги.


"Резервна родина"


В балотажа за Скопие косвено бе намесена и България. Депутатът от СДСМ Славянка Петровска показа на пресконференция копие от личната карта на Арсовска и указ, с който тя е получила българско гражданство. По-късно такава информация се появи и за съпруга ѝ, Ангел Арсовски.


Петровска публикува във "Фейсбук" и плакат, на който се виждаше ликът на Арсовска с надпис: "Ще изляза, ще гласувам! На Скопие не му трябва български кмет!" Използването на думата "кмет" е нетипично; в Северна Македония се ползва "градоначалник". Плакатът бе споделен и от СДСМ, редом с други, в които критикуваха известната и като консул на Унгария Арсовска, че не казва истината на избирателите. Социалдемократите по-късно изтриха плаката, но оставиха определението за Арсовска "чужда инсталация - унгарски консул с българско гражданство".


Тъй като адресът на Арсовска според личната карта е с адрес в Петрич, се появи и плакат на СДСМ, в който е записано, че кандидатурата ѝ е за кмет на Петрич.

© Facebook

Тъй като адресът на Арсовска според личната карта е с адрес в Петрич, се появи и плакат на СДСМ, в който е записано, че кандидатурата ѝ е за кмет на Петрич.


Тонът на кампанията дойде от самия Заев. "В Скопие се избира градоначалник, кмет се избира в България," каза той. "Скопие е имало кмет през 1941 г., но тук избираме градоначалник... Да се кандидатират за кмет онези, които имат българско гражданство."


Намеква ли партията, че смята Арсовска за подставена от България? "Не, целта да се публикуват тези документи е да се покаже, че г-жа Арсовска лъже," каза Петровска в телефонен разговор. Пред "Дневник" увери няколко пъти, че никой не иска да накърнява национални чувства, нито нейните като граждани на България, защото "това е наше право. Само искахме да покажем, че тя лъже гражданите, както и за други работи... Няма място за друга дилема." На въпроса защо тогава социалдемократите я наричат чужда инсталация Петровска обясни, че партията само е повдигнала темата и очаква отговори от кандидата.


Атаките срещу Арсовска по-късно смениха посоката си, когато СДСМ се върна към основния си аргумент: ако Арсовска (партията обикновено я нарича само "Данела") лъже за българското гражданство, би било трудно човек да си представи какво друго "крие и лъже". В очите на социалдемократите тя е "кандидат на Груевски", но по-лошо е "неискреното и нечестно отношение към гражданите" - не казала, че има "резервна родина".

Атаките срещу Арсовска по-късно смениха посоката си, когато СДСМ се върна към основния си аргумент: ако Арсовска (партията обикновено я нарича само "Данела") лъже за българското гражданство, би било трудно човек да си представи какво друго "крие и лъже". В очите на социалдемократите тя е "кандидат на Груевски", но по-лошо е "неискреното и нечестно отношение към гражданите" - не казала, че има "резервна родина".


Попитана откъде е информацията за полученото през 2011 г. гражданство, Петровска отказа конкретика, но обясни: "Мога да ви кажа, че човекът е от обкръжението на г-жа Арсовска."


Самата Арсовска отрича да има българско гражданство (обръща внимание, че в документите ѝ пише "Даниела", а тя се казва "Данела") и се обяви за жертва на "черна кампания" и обеща да потърси правата си в съда. Не отрича, че е консул на Унгария - пост, който, получава по времето на сегашната власт и от който смята да се откаже, ако спечели изборите.


Не всички в Северна Македония са доволни от кампанията


Има ли Арсовска българско гражданство? Ден след публикуването на копие на личната ѝ карта в медиите "24 часа" провери номера на документа ѝ; комбинацията между него и датата на раждане дадоха резултат "Невалиден" в системата на Министерството на вътрешните работи. Тази на съпруга ѝ се оказа валидна. Всъщност при първата проверка на "24 часа" е използван номерът от гърба на личната карта, който е с една цифра по-дълъг; проверка на "Дневник" и други медии с по-краткия показа, че документ с такива данни е валиден.


В петък "Дневник" се обърна и към Министерството на правосъдието с въпроси за документите, които според Петровска са на Арсовска, но нямаше отговор до края на работния ден.Зад спора валидни ли са българските документи на Арсовска и ако да, защо го е премълчала, се появи и друг дебат, в който разнопосочни реакции имаше не само от български журналисти ("Труд" писа, че "българка е вербално линчувана в Скопие").

"Бих казал, че главните послания на тази кампания, разбира се, предизвикват антибъларски чувства," казва за "Дневник" Марко Трошановски, ръководител на Института за демокрация Societas Civilis, с уточнението, че и той вижда проблем в криенето на гражданство. "Посланието, което давате за пример, прави точно това - не се фокусира върху възможната искреност на Арсовска. В македонското общество има огромна фрустрация към България, която създаде отричащата и натрапващат се външна политика на София," каза той за "Дневник". Фрустрацията обаче е насочена и към Заев, чиято опит за конструктивност по въпроса с България засегна чувствата и колективната памет на народа, смяат той. "Оттук целта беше в ситуация, в която Арсовска води на първия кръг, да се играе на картата на антибългарските чувства, но и на изкупление за СДСМ за отношението към въпроса отпреди това."

В анализ за македонската редакция на "Дойче веле" Ивор Мицковски пита дали правителството на Заев не падна в капана на София, с предизборно радикализиране на позиции и връщане на "нерационалните, емоционални и антибългарски" политики и отношение към България - в каквито предишното редовно правителство и президентът Румен Радев обвиняват Скопие. Мицковски говори и за "копиране на всички инструменти за управление на Груевски"; вероятно СДСМ "отлично знае, че за датата за европейско бъдеще няма да се решава в неговия мандат, та реши толкова лесно и недържавнически да отхвърли досегашната си позиция и да се заиграе с антибългарски настроения", продължава той.


"Опасно е, когато заради партийни интереси властта се подиграва с националните."


Ивор Мицковски,

анализатор


Както отбелязва и авторът, този тон съвпадна с момент, когато България остави на заден план историческите въпроси в спора, блокиращ преговорите на Северна Македония, и се обърна тъкмо към темата за правата на българите в настоящето.


В СДСМ обясняват действията си по друг начин. "На Скопие не му трябва български кмет" не звучи като насочено само срещу Арсовска и това доведе до въпроса на "Дневник" дали партията би имала нещо против кандидат, обявил българското си гражданство. "Не ни е проблем националното чувство на когото и да било от гражданите... Градим общество за всички. (Кандидатът) само трябва да е искрен за гражданите... Няма нищо антибългарско в тази кампания," настоя Петровска.


Без значение какви са били намеренията на СДСМ, атаката, която измести фокуса от равносметката за работата на самия Шилегов, дава ясна представа за притесненията в лагера на социалдемократите.


Албанците, коалициите и мнозинството в парламента


Битката за населения предимно с албанци град Тетово на практика е и за местата в парламента, тъй като резултатът може да е тласък за прегрупиране в "албанския" блок депутати. При мнозинство на Заев от двама депутати (62-ма от общо 120 в парламента) това може да е решаващо дали управляващата коалиция ще издържи.


Заев уверява, че парламентарното мнозинство на управляващата коалиция всъщност ще се увеличи с най-малко четирима души, защото албанският блок ще се прегрупира в негова полза. Премиерът се опитва да разбие основната опозиционна албанска формация, "Алианс на албанците - Алтернатива", която обедини с ВМРО-ДПМНЕ усилия за балотажа. В зависимост от резултата от изборите в Тетово и други общини той опитва да наложи у "Алтернатива" схващането, че е "понижена" спрямо останалите във формацията и че сговорът с ВМРО-ДПМНЕ само затвърждава тази представа.


Заев се надява, че в Скопие всички албански партии без Алианса на албанците - партньорите от ДУИ и "Беса", както и ДПА и "Алтернатива" - ще подкрепят Шилегов.


Македонският премиер вече подаде оставка веднъж - когато страната му не получи одобрение за начало на преговорите с Европейския съюз през 2019 г. В средата на октомври той нарече резултата от първия тур "жълт картон", показан от избирателите на правителството.

© Associated Press

Македонският премиер вече подаде оставка веднъж - когато страната му не получи одобрение за начало на преговорите с Европейския съюз през 2019 г. В средата на октомври той нарече резултата от първия тур "жълт картон", показан от избирателите на правителството.


Играта в албанския блок всъщност е по-сложна, отколкото се иска и на Заев, и на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Двата "лагера" (Алианса на албанците, който е с опозицията, и "Беса", която е с управляващите) вече призовават да се гласува за "противниковия" кандидат на някои балотажи; на прицел на тези маневри е ДУИ, водещата партия в албанския блок, заедно с ДПА, която също подкрепя кабинета.


В случая нямаше значение, че "Беса" бе партньор в безпрецедентна предизборна коалиция на СДСМ между македонска и албанска партия, а генералният ѝ секретар Арянит Ходжа, обявил схемата, е министър на земеделието в кабинета на Заев. "Беса" ще се изправи срещу ДУИ в Тетово; кметът в града, където COVID болница изгоря тази година (но Заев не прие оставката на здравния министър), Теута Арифи, е именно от ДУИ; Заев не избра между двамата си партньори и заяви, че последната дума е на гражданите. "Албански" ще е сблъсъкът и в Гостивар и Струга.


Така от местния вот днес зависи дали Северна Македония ще има нов премиер, ново правителство или по-силно управленско мнозинство. Коалиционният партньор ДУИ даде знак, че не гледа на първите два сценария с добро око. Пред ТВ 21 той каза:


"Това са местни избори. Заев не се кандидатира за кмет. Заев има четиригодишен мандат като премиер. Заев вкара страната в НАТО, а мисля, че ще намерим и решение с България. Той трябва да остане премиер. Избърза с изявлението си, че ще се оттегли. Той има договор с коалиционните партньори. Аз имам договор с него. Няма смисъл и логика да подава оставка. Държавата има сериозни предизвикателства."


Али Ахмети,

лидер на ДУИ


Някои експерти, сред които е и Марко Трошановски, не виждат в думите на Заев искрено намерение да се оттегли. "Депутатите не получават легитимност от местните избори, а от парламентарните. На изказването на Заев гледам в смисъла на мобилизация на електората, който на първия кръг не излезе да гласува в протест срещу неизпълнените очаквания от тази власт, но който не би гласувал за ВМРО," каза Трошановски за "Дневник". "Какъвто и да е резултатът, не вярвам, че Заев би подал оставка."


Както <a href="https://www.slobodnaevropa.mk/a/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0/31529960.html"> отбеляза</a> и "Свободна Европа", надпреварата между партиите в най-важните райони на местните избори, сякаш става дума за национални, отново скри "истинските проблеми, за които не се говори". В някои населени места няма вода, в други няма път, в трети вече няма и хора заради икономическото положение.

© Reuters

Както отбеляза и "Свободна Европа", надпреварата между партиите в най-важните райони на местните избори, сякаш става дума за национални, отново скри "истинските проблеми, за които не се говори". В някои населени места няма вода, в други няма път, в трети вече няма и хора заради икономическото положение.


Тази статия е допълнена с позиция на експерта Марко Трошановски, изпратена на "Дневник" минути след публикуването ѝ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK