Косово плаща висока цена за евтиния ток от ТЕЦ на въглища

Косово плаща висока цена за евтиния ток от ТЕЦ на въглища


Скендер Смайли прекарва по 15 часа на ден на кислородна тръба поради това, което лекарите му казват, че е хронично белодробно заболяване, причинено от десетилетия, прекарани в замърсен въздух заради стари фабрики, работещи с въглища. на Балканите.


Смайли, който е 64-годишен, живее в село край косовския град Обилич, където се намират две въглищни електроцентрали от типа, обвиняван за един от причинителите на затоплящите планетата емисии, причиняващи изменението на климата. Опитът да се отговори на вредните действия на човечеството е предмет на глобалните разговори на COP26, започнали в неделя в Глазгоу, Шотландия.


Косово плаща висока цена за евтиния ток от ТЕЦ на въглища
Припомняйки си дните на работа, преди да бъде принуден предсрочно да се пенсионира поради инвалидност, Смайли казва за "Ройтерс", че той и колегите му "трябваше да почистваме пещите, в които се изгаряха въглищата, при високи температури и с много прах и пепел".


Бесим Морина, пулмолог, който е лекувал Смайли, каза, че мъжът е диагностициран главно с хронична обструктивна белодробна болест, при която работата му в предприятието на Косовската енергийна корпорация (KEK) "е основният фактор", както и животът близо до нея.


"Повечето от приятелите ми (в централата) са починали от това", каза белобрадият Смайли, който има и болест на Паркинсон.


Косово може да се похвали с една от най-ниските цени на електроенергията в Европа - само шест евроцента за киловатчас (kwh). Това е наследство от социалистическото му минало в стара федерална Югославия и след това в Сърбия до независимостта през 2008 г.


Косово плаща висока цена за евтиния ток от ТЕЦ на въглища


Но еколозите казват, че действителната цена са много по-висока, когато се вземе предвид ефектът върху общественото здраве на остарелите електроцентрали, работещи с въглища.


В доклад за 2019 г. Световната банка каза, че замърсяването на въздуха убива около 760 души годишно в Косово, малка балканска страна с икономика в затруднение и с население от 1.8 милиона души.

"Община Обилич има около 30 процента повече пациенти с хронични респираторни заболявания и 30 процента повече случаи на злокачествени тумори (рак) в сравнение с други части на Косово в резултат на замърсяването на околната среда", каза Хаки Яшари, директор на службата за бърза помощ в град близо до столицата Прищина.


Шестте страни от Западните Балкани, включващи бивши югославски републики и Албания, разчитат в голяма степен на въглищата за енергия, но ще трябва да намалят тази зависимост драстично като условие за членство в Европейския съюз, към което се стремят.


Регионът е богат на лигнитни въглища, чието относително ниско енергийно съдържание води до особено токсично замърсяване при изгаряне.


В Косово по официални данни са петите по големина запаси от лигнитни въглища в света (12-14 млрд. т).По-рано този месец Европейската комисия призова Косово, което произвежда повече от 90 процента от електроенергията си в двете централи в Обилич, да се откаже да разчита на "опасни за здравето доставки на енергия" от въглища.


Държавната компания КЕК не отговори на питане от "Ройтерс" за коментар. Еколозите казват, че Косово ще се нуждае от финансова подкрепа от ЕС, за да премине към по-чиста енергия.


"Бъдещето на въглищата е под земята", каза Бесфорт Косова от Balkan Green Foundation. "Според нашите данни хората (живеещи в замърсени райони) губят около пет години живот поради замърсяването на въздуха."


Косово плаща висока цена за евтиния ток от ТЕЦ на въглища

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK