Не ми трябва да знам научни новини, казват 57% от българите

Не ми трябва да знам научни новини, казват 57% от българите

© Георги КожухаровВсеки трети българин изобщо не се интересува от научни открития или събития и процеси в света на технологиите. Общо всеки шести казва, че това не му трябва във всекидневието. Четирима от десет никога не гледат документални филми за наука/технологии и не четат статии, списания или книги за учени или за наука. Почти половината никога не обсъждат такива теми в разговор в семейството или с приятели. Когато става дума за целенасочено усилие в свободното време да се разбере повече по въпроси, свързани с наука и технологии, 78% казват, че никога не го правят.


Когато се добавят и казалите "Почти никога", тези отговори изглеждат още по-категорични:

 • 55% практически не гледат и не четат за наука и технологии
 • 65% не обсъждат въпроси за наука и технологии в семейството и в компания
 • 92% почти никога не се задълбочават в някакъв научен проблем.

Но пък 52% от българите вярват, че вирусите са създавани в правителствени лаборатории, за да бъде контролирана свободата ни. Други 29% не знаят дали това е вярно или невярно. За 48% здравеопазването и медицинските грижи ще са най-силно повлияни от изследвания и иновации в следващите години, но 26% казват, че изобщо не ги интересуват новини от медицината, а още 58% проявяват "умерен интерес".


Тези и много други данни има в проучване "Евробарометър" за това какво познание имат гражданите, как го поддържат и какво е отношението им към науката и технологиите.
От него се вижда, че в никоя друга от обхванатите 37 държави хората не казват толкова много, колкото българите (общо 57%), че не им е нужно във всекидневието да знаят какво се случва в науката. Спрямо същото такова проучване от 2005 г. тази група се е увеличила с 12 пункта, а българите, за които наука и технологии са важни, са намалели със 7 пункта до 18%."Познания и нагласи на европейските граждани към науката и технологиите" бе публикувано в края на септември и е проведено между 14 април и 9 май тази година в страните от Европейския съюз и съседни държави като Турция, тези от Западните Балкани, както и Великобритания, Швейцария и скандинавски страни. В България е разговаряно лице в лице с 1049 души от анкетьори на агенция TNS BBSS.

Преди месец български медии разпространиха предимно официалното - и с оптимистични заключения - съобщение на Европейската комисия за средните показатели в ЕС и изявлението по този повод на ресорния еврокомисар Мария Габриел. Но практически не бе обърнато внимание на подробностите за България, съдържащи се в отделните справки за страната, в доклада от 322 страници или в специалната презентация за него.


А в тях може да се види със статистически показатели, че мнозина българи не просто не се интересуват от актуална информация, но и имат погрешно познание по базови научни факти, изучавани в училище, отговарят с "Не знам" или са затънали в конспиративни теории.На всички почти 27 хиляди граждани, участвали в проучването, са задавани и 8 въпроса, с които се измерва нивото на общите им научни познания.

В сравнението на отговорите единствено Румъния е поставена след България, ако се гледа делът на верните отговори - правилно на 8-те въпроса са отговорили 4% в България и 2% в Румъния. В действителност, общо погледнато, българите изглеждат най-зле от всички, защото 56% (най-слабият резултат в ЕС) са дали по-малко от 5 верни отговора, а 40% (най-слабият резултат в ЕС) - между 5 и 8 верни отговора. При румънците първият показател е 47%, а вторият (51%) е колкото в страни като Германия, Дания или Ирландия.


Ето два примера как са отговаряли българите:

 • Запитани дали антибиотиците убиват не само бактерии, но и вируси, две трети (65%) казват, че това е вярно, а 13% - че не знаят. Правилният отговор, че това твърдение е невярно, са посочили само 22%. Малко по-зле са отговорили анкетираните в Гърция и Кипър, но във всички 11 страни извън ЕС никъде не са дадени толкова много грешни отговори. (Увеличението на дела на българите, посочили грешен отговор, е с 10 пункта за 16 години.)
 • Лазерите работят с насочени звукови вълни е друго твърдение, за чиято научна точност са поканени да отговорят анкетираните. От България идва най-малката в цялото допитване група (16%), отговорили правилно, че това е грешно твърдение. За 29% това е вярно. В други 10 държави далите грешен отговор са още повече. Но 55% (най-големият дял сред всички държави) от анкетираните българи са казали, че не знаят отговора и така общо 84% не посочват правилен отговор. Спрямо предишното проучване от 2005 г. бъркащите българи са се увеличили с 6 пункта, а даващите верен отговор на този въпрос са намалели с 4 пункта.


"Не знам" е отговор, по който българите се отличават - на моменти ярко - сред всички останали:


- 39% са го избрали за въпроса вярно ли е, че населението на планетата надхвърля 10 милиарда души (не е вярно, избор на 27% от българите)


- 37% не знаят вярно или невярно е твърдението, че има лечение за рак, но го крият от хората заради корпоративни интереси. В никоя друга анкетирана страна тази група не е толкова голяма. Други 41% от българите вярват, че е точно така, т.е. "Не е вярно" остава за 22% от отговорилите


- 36% не знаят дали хора и динозаври са живели по едно и също време (29% вярват, че това е така, макар динозаврите да са изчезнали десетки милиони години по-рано)


- 27% не могат да оценят твърдението, че хората са произлезли от по-ранни животински видове. Още 22% казват, че това не е вярно, или общо 49% от българите не познават или не приемат тази основополагаща теория на съвременната наука. Някаква утеха за България е, че 48% в Словакия са казали, че твърдението е погрешно. Но не е утешително, че спрямо предишното подобно проучване от началото на 2005 г. почти няма промяна в познанията на българите по този въпрос.


Българите дават и по-голям брой от средното за ЕС отговори "Не знам", когато са помолени да сравнят качеството на учените (в страната им и тези от ЕС по принцип) с тези в останалите 26 страни, САЩ или водещи икономики в Азия:Демографският профил за България зад изброените отговори заслужава отделно внимание. Но дори основните елементи от него показват, че във всекидневието си от новости в науката и технологиите активно се интересуват само 11% от българите, и то предимно в групите 15 - 24 години (13%) и 25 - 39 години (17%). В следващите възрастови групи интересът спада на 11% при 40-56-годишните и 6% при тези над 55 години.


Изобщо не се интересуват от новини за наука и технологии 33% от българите срещу 18% средно в ЕС.Логично, любопитството е по-високо при тези, които учат или са завършили поне гимназия или университет. Но изоставането на България от средните за ЕС показатели е в пъти, понякога - в много пъти. "Много се интересуват" от новини за наука/технологии, 33% от гражданите на ЕС (три пъти повече от България), 40% от мъжете (12% в България), 18% от училите до 15 години (2% в България), 25% от гимназистите (8% в България) и 44% от училите след 20-ата си годишнина (19% в България).


Според почти две трети (63%) от българите (при 55% средно в ЕС) решенията за науката/технологиите трябва да се водят не от потенциала за нови открития, а от морални и етични позиции. Това вероятно може да бъде обяснено с посочването от 48% от българите на "Здраве и медицинските грижи" като сектора, в който очакват най-силен ефект от откритията и изобретенията в следващите години.


Друго възможно обяснение е оценката, която българите дават за учените. Те ги смятат за интелигентни, но почти всеки трети се съмнява дали са морални. Според отговорите в България учените знаят какво е добре за хората, но под една четвърт от анкетираните смята, че хората на науката и технологиите са алтруисти, т.е. вършат си работата за общото благо, без да очакват нещо в замяна, водени от отговорност и морален дълг. Средно в ЕС два пъти повече европейци описват учените си като алтруисти (40%) и три пъти по-малко (19%) нямат отговор за тази оценка.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (316)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Аз пък вече не се интересувам от политически новини.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Разстроено

  Трагедия! Но за сметка на това знаят коя е Лепа Брена и нейните български колежки и колеги, какви татуировки носят и кой с кого спал...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  По дефиниция повечето българи възприемат себе си и нацията като най-умните, можещите, разбиращи от всичко и т.н. Ганьо си обяснява собствената мизерия с това, че светът е срещу нас и всички ни пречат да разгърнем полу-божествения си потенциал на суперсила. На ганьо не му трябва някакви учени и някаква наука да му мъти главата или някой да му дава акъл. На него, разбираш ли!
  И естествено, че "няма вируси" или, ако ги има, то те са вид конспиративно оръжие пак срещу най-най-най-найните :)

 6. 6 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Аз пък вече не се интересувам от политически новини.
  —цитат от коментар 2 на jmf29537805


  Амче то има ли политически новини? Всичко говори само за ковид, и нищо друго. А и в Брюксел дори забравиха да оставят лятното време.
  За разнообразие и за глобалното затопляне, но не и за изсичането на горите.

 7. 7 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  "Но пък 52% от българите вярват, че вирусите са създавани в правителствени лаборатории, за да бъде контролирана свободата ни"

  И Бил Гейтс, и Бил Гейтс.....ох добре, че не забравих и Сорос 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  По дефиниция повечето българи възприемат себе си и нацията като най-умните, можещите, разбиращи от всичко и т.н. Ганьо си обяснява собствената мизерия с това, че светът е срещу нас и всички ни пречат да разгърнем полу-божествения си потенциал на суперсила. На ганьо не му трябва някакви учени и някаква наука да му мъти главата или някой да му дава акъл. На него, разбираш ли!И естествено, че "няма вируси" или, ако ги има, то те са вид конспиративно оръжие пак срещу най-най-най-найните :)
  —цитат от коментар 5 на debruckere


  Ти на мен ли че ми каеШ бе? Ти знаеш ли кой съм аз БЕ? 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  "Други 29% не знаят дали това е вярно или невярно."

  Ами то се оказа, че топ-супер-дупер вирусолозите на ЦРУ също не знаят как се създава вирус. Сега, на по-умни от ЦРУ ли да се правим или честно да си признаем, че не сме специалисти по вирусология каквито са супер шпионите!?

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#5] от "debruckere":

  "По дефиниция повечето българи възприемат себе си и нацията като най-умните, можещите, разбиращи от всичко и т.н. "

  Това е най-разпространената мантра сред глупаците! Народът ни, бидейки лъган многократно "от наши и чужди", винаги търси здрава логика и справедливост.
  Когато тъпанарите започнат да дуднат несвързани идиотщини (амоняк-азот, амоняк-нитрит, парникови газове и гЪзове, "по-леко заболяване" с летален изход и "тежко заболяване" с оздравяване, достатъчни базови енергийни мощности, да смесват ваксинация с имунитет), естествено, че ще им тегли една майна.

 11. 11 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ето ви научни новини! "Не ми трябва да ги публикувам!", казват 99,99% от медиите.

  "Предложение за резолюция на Европейския парламент относно създаването на Европейски фонд за обезщетение на жертвите на „ваксините срещу COVID‑19“"

  "като има предвид, че Европейската агенция по лекарствата вече изброява около един милион случая на нежелани реакции след поставянето на ваксини срещу COVID-19 :

  - 435 779 за ваксината Pfizer BIONTECH,

  - 373 285 за ваксината AstraZeneca,

  - 117 243 за ваксината Moderna,

  - 27 694 за ваксината Janssen[1];

  Б. като има предвид, че тези нежелани реакции понякога са тежки; Така например, около 75 000 души са получили сериозни неврологични последици след ваксината Pfizer;

  В. като има предвид, че по данни на Европейската агенция по лекарствата ваксините срещу COVID-19 са имали фатален изход в Европейския съюз за около 5000 души, като от тях

  - 4198 – за тази на Pfizer[2],

  - 1053 – за тази на AstraZeneca,

  - 392 – за ваксината Moderna,

  - 138 – за ваксината Janssen;

  Г. като има предвид, че Европейската комисия е договорила споразуменията за закупуване и не е пожелала фармацевтичните лаборатории да поемат своята отговорност; като има предвид, че членовете на ЕП не са имали достъп до договорите по време на преговорите;

  1. призовава Комисията за създаването на фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID-19"

  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.html?fbclid=IwAR2n3-EmlKCwmZqNanUNssg2MBPOVKD5nuYsC5A5_f3f-x29s8YLjQ2CgBU

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  Виц
  Доротея слага туршията, пари камбите, морковите, добавя подправки, оцет, и разбира се - аспирин. Внезапно я заболява лявото рамо, в което вчера се е ваксинирала.
  - Наблюдават ме, мисли си Доротея.
  - Ето как правели туршия, мисли си Бил Гейтс.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2825 Весело

  Виц
  Доротея слага туршията, пари камбите, морковите, добавя подправки, оцет, и разбира се - аспирин. Внезапно я заболява лявото рамо, в което вчера се е ваксинирала.
  - Наблюдават ме, мисли си Доротея.
  - Ето как правели туршия, мисли си Бил Гейтс.

 15. 15 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  [quote#8:"padrino"][/quote]

  Точно така! Повечето в територията са "Ти знаеш ли кой съм АЗ?" :):)

 16. 16 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ето още научни новини, на които повечето медии няма да обърнат внимание. Обръщат внимание само на "правилните".

  "Официален доклад разкри: Само 2,9% от смъртните случаи от Covid-19 в Италия се дължат директно на вируса"

  https://www.actualno.com/europe/oficialen-doklad-razkri-samo-29-ot-smyrtnite-sluchai-ot-covid-19-v-italija-se-dyljat-na-virusa-news_1662286.html?fbclid=IwAR11MD-c8PUKpjyHlRS_4BTYlRxSxQKtyjoGVZ_YH9uv3b43ytln3c6GDMY

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 17. 17 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  До коментар [#11] от "Чубрица":

  Недей така бе човек. За Пфайзер само най-доброто се пише, Всичко лошо трябва да е само и изключително за Астра Зенека и никой друг, те са враговете на Европейската селищна система 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Функционална НЕграмотност в комбинация със суеверие, врачки, бабаитлък. Невладеене на чужди езици и липса на комуникация със Света. Пиене на менте ракия и ядене на менте храни.

  Дереджето с Ковид е закономерно, няма никаква изненада. Отказването от ваксиниране е въпрос на менталитет ! Самозаличаването на един много малък и много прост народ — също!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#7] от "padrino":

  Изпуснал си хакерските атаки! И то от правителствени лаборатории ...както твърди Едуард Снаудън.
  Знаеш ли, че едни пръскачки около парламента, ако започнат да пръскат, преврат предизвикват!?

 20. 20 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Още едно супер безмислено проучване с парите на данъкоплатеца; да, същият този прост данъкоплатец, който не знае дали хора и динозаври са живели заедно. ( вероятно повечето са гледали Джурасик парк или Изгубеният свят по Конан Дойл)
  Защо просто не дойдоха да ме питат какъв процент от хората не знаят нищо за нищо; щяха да спестят много пари.
  Но за едно нещо средният българин е отговорил правилно - поне един вирус, да К19, Е създаден в лаборатория.
  За 30 години в САЩ и Канада установих, че 90% от американците не знаят че има страна България. Тези които знаят не са сигурни дали говорим на руски, турски, немски или испански.
  И да, има хора които са произлезли от павета - жълти павета.

 21. 21 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Я това го знам, бе, мене ми не требва жокер!
  Скакауци и прочее.

 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чубрица":

  Понеже статията говори за научни новини и наука, след като си дал данните, трябва да дадеш и колко са поставените общо ваксини за всеки производител. Та да могат хората да имат достатъчно информация, за да си съставят обосновано мнение. Забелязал че и друг път се опитваш да манипулираш като цитираш непълни данни. Чубрица ли си, сминдух или джоджен, хич незнам, но определено е некоректно да извадиш някакви числа от общия кюп и да кажеш ето ви статистика.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 23. 23 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Още едно супер безмислено проучване... Защо просто не дойдоха да ме питат какъв процент от хората не знаят нищо за нищо; щяха да спестят много пари.
  —цитат от коментар 20 на Nedyalko Lazarov


  Мистър Лазаров, то и това е в графата "Аз всичко знам, няма нужда да чета/проверявам." :)

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#17] от "padrino":

  "Астра Зенека и никой друг, те са враговете на Европейската селищна система"

  Това е ограниченото мнение на ония "55%, които практически не гледат и не четат за наука и технологии"! Врагове дебнат от всякъде - Спутник V, Синовак, Синофарм, а бе изобщо всичко "сино-", "индо-" и "русо".

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  Науката вече е вредна за човечеството.....
  Дори и опасна.....
  А когато е безсилна.....става горчиво весело..... 😬.....
  Днес милиарди хора по света са на ниво опитни мишки.....
  И това се случва в началото на 21 век.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Не ни трябват научни новини, казват 97%-та от медиите.

 27. 27 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  До коментар [#17] от "padrino":"Астра Зенека и никой друг, те са враговете на Европейската селищна система"Това е ограниченото мнение на ония "55%, които практически не гледат и не четат за наука и технологии"! Врагове дебнат от всякъде - Спутник V, Синовак, Синофарм, а бе изобщо всичко "сино-", "индо-" и "русо".
  —цитат от коментар 24 на wanderer


  Щом го пише във ФБ не може да не е истина 😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  [quote#23:"Weingro"][/quote]
  Е, в коя графа искаш да е, мистър Weingro? Все пак с теб сме си прости Ганьовци, нали?

 29. 29 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  По дефиниция повечето българи възприемат себе си и нацията като най-умните, можещите, разбиращи от всичко и т.н. Ганьо си обяснява собствената мизерия с това, че светът е срещу нас и всички ни пречат да разгърнем полу-божествения си потенциал на суперсила. На ганьо не му трябва някакви учени и някаква наука да му мъти главата или някой да му дава акъл. На него, разбираш ли!И естествено, че "няма вируси" или, ако ги има, то те са вид конспиративно оръжие пак срещу най-най-най-найните :)
  —цитат от коментар 5 на debruckere

  Ти към коя група спадаш?

 30. 30 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#23:"Weingro"]
  —цитат от коментар 28 на Nedyalko Lazarov
  Е, в коя графа искаш да е, мистър Weingro? Все пак с теб сме си прости Ганьовци, нали?[/quote]

  Ъф корЦ.

 31. 31 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 592 Неутрално
  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Така е на всякъде даже при нас тия 57% са малко, сравнение с другите

  ГоШо
 32. 32 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Ти нали си там в Англия Аз по самомнителен народ от тях не съм виждал

  ГоШо
 33. 33 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Виж трета страница на пдф-а за повече подробности. А колко хора са ваксинирани може да се види във ВСЕКИ сайт.

  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.pdf

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Весело

  До коментар [#20] от "Nedyalko Lazarov":

  Казваш, да дойдат да те питат тебе и повече не е нужно. Изключително високо самомнение имаш за себе си. От де ви изкопават такива...

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 35. 35 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 836 Весело

  Ми не, някои антибиотици (май бяха от макролидната група) действат срещу вируси с по-големи размери и по-сложна белтъчна обвивка. Друг е въпроса, че подобни вируси не са патогенни за човек.

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Весело

  Знам бе, знам бе, знам бе, знам.
  Аз професор съм голям.

  Хищна птица е кълвача.
  Слонът двеста метра скача.
  На дърво расте пипера.
  Бяла мечка срещнах вчера.
  Вълците са тревопасни,
  а пък зайците — опасни.
  Гъбите са минерали
  с цветове като кристали.
  Мечките са витороги,
  а бизоните — двуноги.
  Жабите ядат банани,
  мравки се ловят с капани.
  Китовете ходят боси,
  кенгуруто шапка носи.
  Враната е пойна птица,
  тигърът пасе пшеница.
  Ковидът е блага бира ,
  от ваксини се умира!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Как точно българите, а и останалият плебс, да вярва на науката, като последната вече доказа, че няма два пола, както заблудените Ганьовци все още вярват, а 34 такива.
  И продължават да се увеличават.
  Науката също доказа, че прилеп ухапал пенголин, китаеца го ял и така се появил ужасен вирус. По случайност се появил на няколко стотин метра от китайска лаборатория, която се занимавала с манипулиране на добре известен корона вирус чрез прибавяне на спайк протеин от вирус по прилепите. Изследване с пари дадени от National Institute of Health.
  Но тъпият плебс вярва, че вирусът е създаден в лаборатория.

 40. 40 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  А ти ходиш при ходжата да ти лее куршум, вместо да отидеш на доктор за ваксина.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#0] от "анкетата":
  "Друго възможно обяснение е оценката, която българите дават за учените. Те ги смятат за интелигентни, но почти всеки трети се съмнява дали са морални."

  Понятието "учен" как е дефинирано? Докторът по история, Сергей Станишев, докторът по психология Бойко Методиев Борисов и личния му гинеколог докторът Лъчо Мозъкът учени ли са или са нещо друго?

 42. 42 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 664 Весело

  "...55% практически не гледат и не четат за наука и технологии, но пък 52% от българите вярват, че вирусите са създавани в правителствени лаборатории, за да бъде контролирана свободата ни..."
  Това обяснява провала на ваксинацията срещу Ковид по нашите ширини...
  Българина предпочита да умре, но да не подложи рамо на да му бият инжекция, с която ще му отнемат свободата, и ще му контролират ума(то пък един ум....):))
  Да се чудиш и откога сме станали толкова свободолюбиви, но това е друга тема...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#34] от "tsyrvulan":

  Иронизира, колегата - ако ще е фейк нюз, изсмукан от пръстите - то колегата може да ги излъже срещу далеч по-малко "финанс" - прочети статията и виж колко е "научна" - дето се вика, нЕкои и да лъжат кат' хората не могат.

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#33] от "Чубрица":

  Естествено че има информация колко ваксини са поставени и от кои производители. Само че ти не я даваш. Хвърляш едни числа и казваш ето ви наука. Това е ненаучен подход. Да вземем първото - Файзер/Бионтек. Постваш 435 779 случая на нежелани реакции. Добре, а колко ваксини на фирмата са поставени? Един милион, два, петдесет? Никой не може да си състави обосновано мнение и вземе решение само от данните които си цитирал. Няма такъв научен подход с избирателно изваждане на данни и хвърлянето им в пространството. Това се нарича манипулация и не един или двама учени са изгорели точно заради подобни постъпки.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 46. 46 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Като чета статията и се убеждавам какво светло бъдеще ни чака.
  Нацията ни се превръща в нация на камериерки, сервитьорки, фризьори и автомонтьори. Мечтите приключват с 15 годишно беенве, силиконови джуки и цици. Закономерно Баце ще спечели 22% на изборите, щото лично строи Хемус и асфалтира половината държава.
  Аре пусни биг брадър или шоуто на Слави/цитиридис.

 47. 47 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Със сигурност не вярвам на "медии" и политици, защото са се доказали като ненадеждни интересчии. И винаги приема в пропагандата им не с едно, с с две наум.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Що се отнася до вярванията на тъпия плебс, трябва да си припомним, че американският президент се заклева положил ръка върху книга в която пише, че светът е създаден за седем дни, жената е създадена от реброто на мъжа, които от своя страна е направен от кал. Преди долу-горе 5000 години.
  Там също се говори, че някакъв човек върнал от смъртта човек на име Лазар, излекувал друг, като му плюл в очите, нахранил хиляди с три хляба и пет риби, вървял по вода и три дни след като умрел възкръснал и излязал от затворена с огромен камък пещера.
  А да, и съветвал хората да не си мият ръцете, когато се хранят.
  Върху тази книга си поставя ръката президентът на САЩ и се кълне във вярност към Конституцията.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  До коментар [#40] от "мики маус":

  Ама аз съм ваксиниран, бе..... И то с двойна доза.....
  Дори съм достатъчно научно информиран....за да знам че още в началото на миналия век (1919)....всички модификации на вируса Corona....са били открити и патентовани.....
  Тоест въпросните вируси не са нещо ново за човечеството......и цял век са били в достояние на научната човешка мисъл.....
  Моите размишления са в тая насока..... Защо ми слагате минуси...?!

  Bukalemun
 51. 51 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Бедни материално, бедни духовно, защото сме прости и не се срамуваме от това. Отново сме готови да гласуваме за Тиквата, нищо че ни окраде с 200...

 52. 52 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Науката вече е вредна за човечеството.....Дори и опасна.....А когато е безсилна.....става горчиво весело..... 😬.....Днес милиарди хора по света са на ниво опитни мишки.....И това се случва в началото на 21 век.....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  "Науката" днес е като "медиите," - проституираща. Който плаща, той поръчва.

 53. 53 Профил на rapetkov
  rapetkov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Птиците са динозаври и си живеем с тях.
  Анкетниците не са внимавали много по научните предмети в час...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Бедни материално, бедни духовно, защото сме прости и не се срамуваме от това. Отново сме готови да гласуваме за Тиквата, нищо че ни окраде с 200...
  —цитат от коментар 51 на petrapetra


  За Тиквата гласуват основно циганите и зависимите от общинско и държавно ниво.

 56. 56 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Без да коментирам други неща от статията:

  Кой според Вас е верният отговор на въпроса "вярно или невярно е твърдението, че има лечение за рак, но го крият от хората заради корпоративни интереси?"

  Защото според мен "Не зная" е единствения технически коректен отговор.

  (с уговорката, че сме наясно, че няма един вид рак и вероятно няма едно универсално лечение; но пък не можем да изключиме и допускането, че такова би могло да съществува; просто се абстрахираме от некоректно задаения въпрос по отношение на видовете рак и леченията им)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 57. 57 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  Поствам ти предложение за резолюция на Европейския парламент, което се основава на данни от Европейската агенция по лекарствата. Давам ти и линкове към публикации на Агенцията. Ако ти е толкова важно да смяташ жертвите в проценти ги прочети и смятай.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 58. 58 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Повод за гордост, вероятно

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 59. 59 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2120 Весело

  Поредната статия , целяща да убеди българите че са тъпи ( поне 19 % по-тъпи от Европейците ) , та да може да се плеснат по челото и да идат да се ваксинират .
  Смешна идея .
  Ако таргет групата е нечетящата маса , кой наивник си мисли че ще прочтат тази статия и ще се замислят ???? 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Любопитно

  До коментар [#46] от "мики маус":

  Мечтите приключват с 15 годишно беенве, силиконови джуки и цици. Закономерно Баце ще спечели 22% на изборите, щото лично строи Хемус и асфалтира половината държава.
  =======
  А ти какво предлагаш....?
  От всеки овчар..... да стане старши научен сътрудник в областта на ядрените технологии....?
  Това ли искаш....?...... От сутрин до вечер да разбиваме атома и да се фукаме колко сме напреднали....?
  Живота си има други....много по елементарни канони, колега....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Живеем във времена,когато част от науката се превърна в шарлатанство. Всички световни лидери умуват как да намалят "глобалното затопляне ",като нито е доказано,че има глобално затопляне,нито че човекът е отговорен за температурите,нито че повишаването на температурите е нещо лошо.

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#54] от "Моа Преател Тайпи":

  И к'ва е разликата със стъкмистиката и поръчаните анализи от страна на др. гл.т.? За да се направи такъв анализ, трябва да се изследват поне няколко хиляди хора в лабораторни условия и то с години. Или си мислиш - вземаш инфо на сляпа вяра и от всичките различни инфота - джуркаш кат' хакера Дани Кирилов и к'вото ти се падне. И не е срамно да кажеш "Не знам, но предполагам на база..." - това говорене, все едно Господ ти е пратил факс, освен да разсмее, за друго не става.

 63. 63 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  "Лазерите работят с насочени звукови вълни..."

  Да, ама съгласните с горното си знаят, че един ден, може да им се отвори парашута, и да станат Министри!

  Прав си е бил Иречек с твърденията си за българите!

  _________________
  НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА! - Ерик Артър Блеър...

  Fu*k Your Opinion
 64. 63 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Ами като ни дават само статистика за болни, за катастрофи, за убийства, за кражби, за измамни схеми, за кюлчета по чекмеджета, икономически гризи, инфлация и т.н. хората почват да си мислят, че това е основното. Ако вестници, телевизия, радио пускаха повече научнопопулярни материали може би щяхме да знаем повече.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 694 Разстроено

  Беше ми забавно да чета коментарите, но после се сетих, че от тия хора дето не знаят и не се интересуват стават депутати, общинари, кметове, шефчета по институции и тн...

  You don't know what you don't know.
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#42] от "Georgi Kanev":

  "Това обяснява провала на ваксинацията срещу Ковид по нашите ширини..."

  Какъв провал Ви удря между ушите!? При тоя здравен свободен пазар, където всеки поглед се заплаща, капацитетът е 20-25 хил. души за убождане на ден. При това, ако бяха включени в боденето и общопрактикуващите лекари (пет хиляди "боцкари"). 6.8 млн. души (с право на глас както твърди службата на проф. Мишо Константинов) могат да бъдат набодени за една година (340 дни), за "пълно убождане" след година, а за "пълно научно-консенсуно" убождане (два бустера като за богоизбрания народ) след две години. Понеже сме пресметливи и знаейки, че сме прости (сиреч, не можем да оцелеем и година сред умнокрасавци и други ХУИ-йове - хубаво-умно-имотни), няма смисъл да се извършват безсмислени действия. Още повече, че съществува "обосновано предположение" след "убождане" заразата може да се разпространява по-ускорено при пренебрегване на Мерките (сядане по пейки в парковете).

 69. 69 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Голям процент кутригури загубени !
  Жалко за нормалните хора !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 70 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1869 Весело

  До коментар [#16] от "Чубрица":

  А директно от HIV са починали 0%!...

  Fu*k Your Opinion
 71. 71 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nedyalko Lazarov":

  Определено не лошо казано и добре формулирано Ама как ще ги съчетаят тия 37 пола днешните с ония два описани в тази книга е това сега не ми е ясно а и никаква научна литература не намирам по въпроса В Библията два пола а в САЩ и на запад 37 пола ,някой лъже ама кой

  ГоШо
 72. 72 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nedyalko Lazarov":Казваш, да дойдат да те питат тебе и повече не е нужно. Изключително високо самомнение имаш за себе си. От де ви изкопават такива...
  —цитат от коментар 34 на tsyrvulan

  И имам основание да го имам. Завършил съм с отличие института по Смесено бойно тролене, който се помещава на 14 то ниво под Кремъл.
  Тясната ми специалност е супер-ре-контра-квази-дез-информация, в която имам черен пояс 98 дан. 100 дан няма никой, а само Путин има 99.

 73. 73 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Малък, но много тъп народ.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsyrvulan":

  "Хвърляш едни числа и казваш ето ви наука. Това е ненаучен подход."

  Човекът е напълно наясно, че това (което се пропагандира в ЕК, европарламент, медии) е ненаучен подход. Един от методите в спор със простаци е да се цитират самите простаци.

 75. 75 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Живеем във времена,когато част от науката се превърна в шарлатанство. Всички световни лидери умуват как да намалят "глобалното затопляне ",като нито е доказано,че има глобално затопляне,нито че човекът е отговорен за температурите,нито че повишаването на температурите е нещо лошо.
  —цитат от коментар 61 на Мусаши


  Ето го един от тези 90%.

 76. 76 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално


  "Науката" днес е като "медиите," - проституираща. Който плаща, той поръчва.
  —цитат от коментар 52 на Alex Ivanov


  Още един от 90%.

 77. 77 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му!
  Щом искаш да бъдеш овчар, ще живееш като овчар… кой ти пречи?

 78. 78 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":Ти нали си там в Англия Аз по самомнителен народ от тях не съм виждал
  —цитат от коментар 32 на Гошо


  Явно не си виждал руснаци.

 79. 79 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Интересното е, че когато чета Британика или Болшая советская по някакви научни теми (купих си ги втора употреба за красота, пък се оказаха забавни), авторите им имат навика да “присвояват” изобретенията. За радиация има някъде името на Кюри, но предимно си говорят за англичани и руснаци съответно. Доста други научни теми звучат като “официално се приема, че ХХХ е открил това, но всъщност е/то основно се базира на труда на” и слагат английско или руско име. Нашите учебници/енциклопедии просто няма кого да сложат, дори много далечно свързан, дали това има нещо общо с липсата на традиции и да е част от причината за тези резултати или всъщност това е сред последствията?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#56] от "Боби Колев":

  "Защото според мен "Не зная" е единствения технически коректен отговор."

  Ами не е точно така - на фона на медийната пропаганда колко много болни са излекувани от рак (всъщност, никой не знае колко и от какво автоимунно заболяване са излекуваните), а населението само погребва болни от рак, възниква логическото съмнение, че има някаква тайна, която е укрита от тях. След като има "търговска тайна", "банкова тайна", "служебна тайна", що да няма "ракова тайна".

 82. 82 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Любопитно

  До коментар [#72] от "Nedyalko Lazarov":

  Това под всяка статия да намираш полове и джендъро само показва за какво мислиш през цялото време, сигурно и сънуваш. Признай си поне пред себе си, по-леко ще ти стане.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 83. 83 Профил на keu00648738
  keu00648738
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Пълни глупости. Това, че некой не следи научни новини не значи, че не се интересува от определен вид наука или не я разбира. А и всеки ли требва да се вълнува от химия, физика, биология, астрономия и пр. и пр.? Българинът определено е сред нациите с най-висока обща култура в Европа, останалото са празни приказки.

 84. 84 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#65] от "Моа Преател Тайпи":

  Това вероятно е щото се е логнал през сураттефтер ъкаунт.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 85. 85 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Мислиш ли, че скандинавските стени са станали това, което са с “овчарлък”? рибарство в техния случай?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#77] от "мики маус":

  Моя капацитет на мечти....е на привършване....
  Вече гледам да реализирам това които съм мечтал до момента....
  Нека мечтаят младите.... На тях им приляга повече....

  Bukalemun
 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#83] от "keu00648738":

  "Българинът определено е сред нациите с най-висока обща култура в Европа"

  Това твърдение няма потвърждаване в науко-метрията - брой научни публикации, брой цитати, брой патенти или заявки за открития и иновации. Но пък налива "масло в огъня" на българомразците.
  Бидейки проЗД, мога само да докажа, че българите нямаме "поглед в светлото бъдеще" по броя на подадените международни патентни заявки (разход само 600 швейцарски франка). Подаването на такава заявка не е задължително свързана с уникално изобретение, а по-скоро с вярата, че си направил нещо уникално и държиш да бъде оценено от другите. Друг въпрос е дали ще издържи "оценката" (патентната експертиза).

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  "Мене жокер ми не требе, яс това го знам - скакауец!"

 92. 92 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Весело

  До коментар [#85] от "мики маус":

  Ха ха....!..... Знаеш ли къде е проблема на такива като тебе....?
  Все гледате у чуждите паници.... :)
  Съжалявам че ти го казвам, но е така....
  Защо трябва да се мечтае на педесе години..... :)...?
  Можеш да си сигурен че няма да отидеш на Марс..... :)
  Събирам от две седмици маслини....и им правя саламура.....
  Мечтал съм го на времето....и в момента го правя.....
  А ягодите които купих миналата седмица....почнаха да плесенясват.....което значи че не са ГМО....
  Не ме е излъгал човека от когото ги купих.....
  Остави ги скандинавците....и те си имат свои проблеми....

  Bukalemun
 93. 93 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#4] от "bib45647808":

  Бойкоооооо ти ли си ве? Срам нямате герберска паплач проста. 🤬🤬🤬🤬

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Простакът е кремък- корав и могъщ,
  Простакът е демон без лик, весдесъщ.
  Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
  Удариш на кухо, простакът звучи.

  Простакът не чака, не знае предел
  и стига простакът до своята цел.
  Защото простаци край него вървят
  и дават му знаци и правят му път.

  Надкласов, безкласов, без род и съюз,
  но винаги касов, но винаги в плюс.
  Без ден да протакаш, дори да кърви
  война на простака до смърт обяви.

  За срам на Европа, на всичките нас,
  когато докопа в ръцете си власт.
  По страшен от спина, по-жилав от рака,
  сега за сега се оказа простака".

  Радой Ралин

 96. 96 Профил на rapetkov
  rapetkov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#67] от "Моа Преател Тайпи":

  Бг мама ми каза, че повечето палеонтоложчета ги класифицират като динозаври. Та като хапваш пилешко си мисли за Джурасик парк...

  www.amnh.org/exhibitions/fighting-dinos/birds-living-dinosaurs

 97. 97 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Младите българи не се интересуват от наука и знания. Това което искат е да изглеждат добре, напопмани с изкуствени мускули, цици, джуки а това, че в главата нищо изобщо не е проблем. Ааа и BMW то😁😁😁

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 98. 98 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#92] от "eti mehter":

  Всяко нещо с времето си. И с мечтите е така, съгласен съм.

  Я кажи маслините узрели ли са вече. Саламурата само със сол ли е или ги киснеш и във вар?

 99. 99 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Къде отидоха Научните секции в дневник... за това ли ги затворихте преди 5 години? А хората, които искат да знаят нещо друго освен кой си е направил пластична операция, къде има концерт Славчо или някакви тъпи резултати от тенис и мачове какво да правят??? Значи и вие сте се продали на консумеризма, Дневник ... а напоследък забелязвам и тенденции да отразявате само новини, които ви харесват по начин, който ви харесва ..

  一期一会
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK