На живо

Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

Австралийско семейство се вижда за първи път от март 2020 г., след като властите позволиха на ваксинираните в чужбина австралийски граждани да се завърнат у дома

© Reuters

Австралийско семейство се вижда за първи път от март 2020 г., след като властите позволиха на ваксинираните в чужбина австралийски граждани да се завърнат у домаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи

Латвия получи пратки от спешно медицинско оборудване от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, за да се бори с най-тежкия скок на нови случаи на COVID-19 в ЕС, съобщи Ройтерс.


Миналата седмица правителството поиска повече от 130 апарата за обдишване и стотици монитори за жизнени показатели, за да помогне на рекордния брой пациенти в болниците с COVID-19. При население от 1.9 млн. души в неделя те достигнаха 1526, най-високият брой досега, съобщи общественото радио.


В болниците вече няма места и някои от лечебните заведения в Рига оборудват COVID отделения в коридори и гаражи за линейки.


"В мирно време никоя страна няма капацитет да се справи с такава криза", написа в Туитър латвийският министър на здравеопазването Даниелс Павлутс, като благодари на страните за техните дарения.


Шведската агенция за непредвидени ситуации съобщи, че е изпратила 80 апарата за изкуствено дишане в Латвия. Още 6 са пристигнали от Финландия, а друго оборудване е дошло от Унгария.


Правителството обмисля да поиска и медицински персонал от ЕС поради недостиг на кадри в болниците. Миналата седмица такива бяха изпратени от европейски държави в Румъния, която също се бори с препълнени болници и изнемогващи медици


Латвия, първата европейска страна, която обяви национална карантина тази есен, отчете 1641 заболели на 100 хил. души през третата седмица на октомри - най-високото разпространение в ЕС.


Ваксинирани са около 59% от населението, при средно за ЕС около 75%. Прокуратурата разследва 20 лекари, заподозрени в продажба на фалшиви сертификати за ваксинация за до 500 евро всеки, съобщи общественото радио.


През август в Рига бяха организирани протести срещу плановете на правителството за задължително ваксиниране на учителите и работещите в някои други сектори, и те се провалиха. Сега страната има най-високото ниво на разпространение на коронавируса в Европа.

© Associated Press

През август в Рига бяха организирани протести срещу плановете на правителството за задължително ваксиниране на учителите и работещите в някои други сектори, и те се провалиха. Сега страната има най-високото ниво на разпространение на коронавируса в Европа.

Училищата в Делхи отвориха след 19 месеца прекъсване

Началните и прогимназиални училища в индийската столица Делхи отвориха отново врати в понеделник след 19-месечно прекъсване заради пандемията, предаде ДПА.


Регионалният министър на образованието на Делхи Маниш Сисодия заяви, че учебните занятия в училищата са подновени с 50% капацитет и противоепидемични мерки като носене на маски, мерене на температурата и отделяне на местата за влизане и излизане на учениците. Заниятията ще се водят в хибриден режим заради ограниченията за събирания.


След подобряване на ситуацията с COVID-19 в града местните власти решиха от 1 септември да бъдат възстановени присъствените занятия за учениците от девети клас нагоре. А в понеделник за първи път от миналия март - и за децата до 8-и клас.


Присъствените занятия бяха подновени също в Керала и Западна Бенгалия. Това вече стана и в други индийски щати през последните седмици.


С над 34.2 млн. доказани случая на COVID-19 Индия е на второ място в света след САЩ по този показател. По официални данни починалите са 451 112, но според експерти действителният брой е много по-голям заради липсата на достатъчно тестване и достъп до медицинска помощ. /БТА

Над пет милиона души са починали от COVID-19

Над пет милиона станаха жертвите на COVID-19 в света от началото на пандемията. Най-много са починалите в САЩ - 740 хил., съобщава американското списание "Тайм", като се позовава на данни на Университета "Джонс Хопкинс". Половината от смъртните случаи са регистрирани в Съединените щати, ЕС, Великобритания и Бразилия.


Броят на починалите от коронавирусната инфекция се равнява на загиналите във военни конфликти от 1950 г. насам, но вероятно те са много повече, заради липсата на достъп до медицинска помощ в по-бедните държави, обобщава "Тайм".


През последните две години COVID-19 е излязъл като трето по честота заболяване, предизвикващо смърт след сърдечносъдовите и инсултите.


В момента епидемията е най-силна в Русия, Украйна и Източна Европа, където нивата на ваксиниране са по-ниски. Африка е континентът с най-скромен напредък във ваксинацията срещу COVID-19 - само 5% са напълно ваксинирани.


Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

© Associated Press

Израел се отваря за ваксинирани индивидуални туристи

Туристи, които пътуват индивидуално, могат отново да се отправят към Израел, но само със съответните документи за ваксиниране или преболедуване на COVID-19, предаде ДПА.


Тези, които са се възстановили след боледуване от коронавирус, могат да влязат в Израел, ако са получили поне една доза от ваксина, призната от Световната здравна организация. Те също така трябва да са дали отрицателен тест за вируса поне 11 дни преди пристигането си.


Всеки, който иска да напусне Израел, пък трябва да е сигурен, че последната му доза ваксина е поставена не повече от 180 дни по-рано. Ако случаят не е такъв, преди пътуването ще се изисква поставяне на бустерна доза, пояснява БТА.


От началото на септември се наблюдава спад на новозаразените в Израел. Здравното министерство съобщи в неделя за 225 нови случая.


Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

© Associated Press

Над 400 хил. здравни и социални работници са напуснали в ЕС

Общо 421 000 социални и здравни работници в Европа са напуснали сектора от началото на пандемията. Това показва доклад на Европейската федерация на работещите в обществените услуги (EPSU), цитиран от БТА.


Според синдиката COVID-19 допълнително е задълбочил проблемите в здравния сектор, който страда от феминизация, заплащане под средното в ЕС и застаряването.


Европа не беше добре подготвена да се справи с епидемиологичната ситуация - в повечето страни социалните услуги и здравните грижи бяха, и остават пренебрегвана и недофинансирана сфера, пише в анализа. В него се казва, че старческите домове са се превърнали в доходоносен бизнес за инвестиционни фондове за недвижими имоти за сметка на качеството на услугите, предлагани в тях.

Кремъл поправи здравния министър за "Спутник лайт"

Кремъл поправи здравния министър, заявявайки, че руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник лайт" (Sputnik Light), може да се използва самостоятелно, а не само като бустер.


Миналата седмица руският здравен министър Михаил Мурашко беше цитиран да казва, че "Спутник лайт" ще се използва само като бустер за хора, които вече са били ваксинирани.


"Спутник лайт" беше представена с три възможни употреби: като втора доза на основната ваксина "Спутник V", като самостоятелна ваксина, както и като усилваща ваксина, която може да се прилага на хора, които са ваксинирани с неруски ваксини.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че думите на Мурашко са били извадени от контекст.


"Това са две различни ваксини и ефективността на двете е абсолютно доказана не само у нас, но и в много страни по света. Следователно "Спутник лайт" може да се използва както като основна ваксина, така и като бустер", каза той на брифинг.


В понеделник властите потвърдиха за 40 402 нови случая и за 1155 починали за последните 24 часа.

COVID пропускът стана задължителен в Белгия

Зеленият пропуск, даващ информация дали приносителят му е ваксиниран, преболедувал или тестван, от 1 ноември е задължителен за всички публични места в Белгия.


Пропускът (Covid Safe Ticket) трябва да се представя от всички лица над 16 г. за достъп в ресторанти, културни места, спортни центрове, фитнес зали и басейни. Документът е задължителен за влизане в болница, старчески дом, както и за събиранията с повече от 200 души на закрито и 400 на открито, като в тези случаи пропускът се изисква и за деца между 12 и 15 г.


Засега влизането в магазини и пътуването в градския транспорт не са обвързани със здравния документ, но за тях отново се изисква носенето на маски.


В северната част на страната - Фландрия, където са ваксинирани 90% от жителите, пропускът не е необходим за посещение на театър, кино или спортен център, но се изисква за фитнес залите и ресторантите.


Брюж

© Associated Press

Брюж


За хората, които се намират на закрити обществени места, без здравен пропуск, глобата е 500 евро, а за обектът, допуснал такъв посетител - до 2500 евро.


Властите се надяват, че като засилят мерките и при високия процент на ваксинирани, тази зима ще избегнат затваряне и коледните празници, които миналата година бяха отменени, ще се проведат.

Тайланд приема ваксинирани туристи от 63 държави, сред тях и България

България е сред 63-те държави, чиито ваксинирани граждани могат да влизат в Тайланд след повече от 18 месеца прекъсване От 1 ноември в страната действа нова система за влизане, с която се въвежда т. нар. пропуск за пътуване. Сред държавите, от които е разрешено пътуване са членовете на ЕС, Великобритания, САЩ, Китай, Бутан и др., където нивото на ваксинация е по-високо.


Изискването е пътниците да са напълно ваксинирани и да имат отрицателен тест за COVID-19, направен 72 часа преди заминаването. При пристигане е задължително да се направи още един тест, след който туристите ще могат да посещават 17 места в Тайланд, които засега са отворени за туризъм, без да е необходимо да стоят под карантина. Сред тези дестинации са популярният остров Пукет, столицата Банкок, както и културния и религиозен център Чианг Май в северната част на страната. Неваксинираните пътници, както и граждани на държави, които не са в списъка за пътуване, ще трябва да останат десет дни под карантина в хотел.


Междувременно в. "Банкок пост" пише, че 92.4% от тайландците, анкетирани от министерството на здравеопазването, се страхуват, че отварянето на границите може да доведе до нова епидемична вълна. В навечерието на активния туристически сезон, Тайланд се надява на бързо възстановяване на туристическия сектор, който от близо година и половина е почти напълно затворен. 42.2% от населението са напълно ваксинирани срещу COVID-19 според Our World in Data.


Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

© Associated Press

Германия отваря масово пунктове за бустерни дози

Германия ще отвори пунктове за ваксиниране на лесно достъпни места, за да увеличи броя на хората, които си поставят бустерни ваксини в навечерието на зимата и нарастването на новите инфекции.


"Актуалните данни от Израел показват, че бустерните дози водят до значителна разлика в справянето с четвъртата вълна", заяви здравният министър Йенс Шпан пред неделното издание на в. "Билд". "Трябва да организираме бустерна среща на федералните и провинциалните власти", добави той.


В неделя Германия отбеляза 16 887 нови случая и 33 починали. За последните 7 дни темпото на разпространение на болестта достигна 149.4 случая на заразяване на 100 хил. души население, спрямо 106.3 преди седмица, отбелязва БТА.

Вирусът ще стане управляем, когато мнозинството има имунитет

С напредването на ваксинациите вирусът, причиняващ COVID-19, ще стане по-управляем, макар че през следващите години няма да изчезне. Това казват в интервю за "Дойче веле" създателите на ваксината и собствениците на компанията "Бионтех" (BioNTech) Йозлем Тюреджи и Угур Шахин.


"С годините вирусът ще получи статута на грипа, за който някои групи от населението трябва да се ваксинират всяка или през две години. Коронавирусът ще стане по-управляем вирус", казва Тюреджи.


Според нея вече може да се каже със сигурност е че "нормалността се завръща": "Много от нас са вече ваксинирани и са достигнати нови нива на свобода. Нормалност ще има, където може да действаме по-свободно, защото големи части от населението имат имунитет."


За научния директор на "Бионтех" главният въпрос, по който още няма яснота е дали ще се появят нови варианти на вируса, които да наложат адаптирането на сега съществуващите ваксини, за да се осигури защита срещу тях. Засега това не е необходимо, сочат данните на компанията, която е приключила изпитванията си върху варианта "Бета" (южноафрикански) и работи върху изследването "Делта" (индийски), като част от подготовката си за евентуална нова ваксина.


На въпрос дали са разочаровани, че има хора, които се съмняват в тяхната ваксина, Угур Шахин казва: "Въобще не сме разочаровани. Ние даваме прозрачна инфомация. Смятам, че е добре, че експертите говорят в медиите. Така всеки човек има шанс да разбере ситуацията. Единственото, което бих препоръчал, е да не се гледа само едностранчива информация, а да се достига до възможно най-широката, за да се вземе добро решение."


Шахин добавя, че ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" не се е появила "от нищото" и че се основава на изследвания, правени през последните 30 години, които са позволили тя да бъде разработена сравнително бързо.


Йозлем Тюреджи и Угур Шахин

© Associated Press

Йозлем Тюреджи и Угур Шахин

ЕС извади Аржентина, Перу и Намибия от рисковите за COVID-19

Европейският съюз извади от списъка на високорискови държави, за чиито граждани влизането в Европа е нежелателно, Аржентина, Колумбия, Перу и Намибия.


Това беше направено след анализ на данните за разпространение на коронавирусната инфекция. В момента в списъка на държави, от които може да се пътува в ЕС и по несъществени причини като туризъм, са общо 20 държави. Сред тях са Украйна, Австралия, Япония, Сингапур, Канада, Саудитска Арабия и др.


Според европейските правила държавите от ЕС са свободни да свалят ограниченията за пътуване и за други страни за напълно ваксинирани пътници.

COVID сертификатът става задължителен за Европейския парламент

От 3 ноември всички, влизащи в сградите на Европейския парламент, трябва да представят валиден цифров сертификат за COVID на ЕС, съобщи ръководството на институцията.


Европейският COVID сертификат ще е задължителен и за евродепутатите, както и за журналистите и служителите, след като през септември той беше въведен като изискване за достъп за външни посетители. Хората, които нямат издаден сертификат, могат да представят вместо него отрицателен резултат от PCR тест, направен през последните 48 часа в Белгия, Люксембург или Франция.


За парламента остават в сила и задължителното носене на маски и меренето на температурата на входовете в трите седалища - Страсбург, Брюксел и Люксембург.


Според ръководството на парламента COVID сертификатът ще позволи на евродепутатите да се върнат към личните срещи за парламентарна дейност и се налага поради различните нива на ваксинация в ЕС. Европарламентът е първата европейска институция, която въвежда като задължителен зеленият пропуск.


Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© European parliament (audiovisual service)

Сградата на Европейския парламент в Страсбург


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 171 Неутрално

  "Много от нас са вече ваксинирани и са достигнати нови нива на свобода"
  Труда, пардон, ваксината освобождавала....

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Процесът на реакция и справяне с вируса носи много информация не само на здравните служби, но и на разработчиците на вируси.

  Това може да се твърди със сигурност дори и без да е доказано публично, че КОВИД е изкуствено създаден.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 498 Неутрално

  По-управляем ще стане, когато ваксините станат ефективни.
  Към момента никой не говори за ефективността им и как след няколко месеца вече нямаме антитела.
  Това е проблемът, защото винаги ще има някой кой да привнесе дали от чужбина или друг начин.
  Истината е само една - преболедуване, преболедуване, преболедуване. Ще го караме като тежък/лек грип в зависимост кой как може да издържа и така ще си живеем.

  В момента ваксините са ефективни едва няколко месеца и те помагат за някакъв момента, но не и дълъг такъв.

 4. 4 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#3] от "nemisemisli":

  Ами живей си така докато пукнеш, умнико. Нали ги разбираш тези неща, ти велики специалист по вирусология.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Ами сега! Как нашия гений по COVID-19 Чорбанов ще влезе в ЕП!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Както говореха че още малко и ще настъпи рай, вируса ще предприеме суицид.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  "С годините вирусът ще получи статута на грипа, за който някои групи от населението трябва да се ваксинират всяка или през две години."

  Дано наистина само НЯКОИ групи от населението трябва да се ваксинират всяка или през две години в бъдеще (подобно на сезонните грипни вируси и ваксинации), а не както е сега всички групи от населението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Весело

  Хубав подарък за АНТИ европейската партия ГЕРБ , която е твърдо против :)

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Вирусът ще стане управляем"

  Фаучи е финансирал ново проучване?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  "Много от нас са вече ваксинирани и са достигнати нови нива на свобода"Труда, пардон, ваксината освобождавала....
  —цитат от коментар 1 на Синдбад-мореход


  Който е свободен той е ваксиниран, другите ще мрат яко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Ами сега! Как нашия гений по COVID-19 Чорбанов ще влезе в ЕП!
  —цитат от коментар 6 на Hristo Daskalov


  Но затова пък ти се извисяваш като Еверест с интелекта си.
  Това не ти ли носи удовлетворение?

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  [quote#13:"atmanpg"][/quote]

  Извинявам се.
  Мнението ми беше към коментар 5

 15. 15 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Това за преболедуването Мангъров го обясняваше преди близо две години.

 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#3] от "nemisemisli":

  П.Истината е само една - преболедуване, преболедуване, преболедуване. Ще го караме като тежък/лек грип в зависимост кой как може да издържа и така ще си живеем..
  —цитат от коментар 3 на nemisemisli


  Предполагам, ще го обясниш и на 700 човека, които в момента са на респиратор... На тези 7%, които оживеят де...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 17. 17 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  В България е още на демо версия. Всички голям страх, докато света вече живее нормално.

 18. 18 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 498 Разстроено

  До коментар [#4] от "Hristo Daskalov":

  Ице, ваксиниран съм, защото искам да се виждам с приятели по заведения и да пътувам - това не означава, че вярвам като теб че ваксините са ефективни и до живот.
  Ако знаеше малко повече вместо да повтаряш като папагал чутото по ТВ и процетено тук ще знаеш, че срещу вирус НЯМА траен имунитет. Затова ВСЯКА година си бият хората противогрипни ваксини - защото ВСЯКА ГОДИНА има НОВ ЩАМ на вируса и трябва ваксина срещу него и имунитетът ти е за няколкото месеца на зимата, а не ЗАВИНАГИ, както някой ти е казал и ти си му повярвал.
  Пък ти си вярвай в каквото искаш - всеки сам глава на раменете си носи и като пада си го боли него.

 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Ами доскоро имунната система на повечето хора не се беше срещала с ковид никога. В идните години всеки ще е изкарал ковид със съответната смъртност или ще се е ваксинирал. Оттам и очакването, че само някои по-рискови групи ще трябва да се ваксинират, докато мнозинството ще се пази като при грип.
  Стискаме палци този момент да дойде по-скоро и с минимум жертви. Дотогава ще сърфираме по вълните.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 20. 20 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  До коментар [#16] от "nv":

  ''Предполагам, ще го обясниш и на 700 човека, които в момента са на респиратор... На тези 7%, които оживеят де...

  А предишните години, колко са били на респиратор заради свински, пичи и подобни грипове?

  ''Управниците по света: стадото ще стане по-управляемо.''

  До коментар [#17] от "SEAL":

  Живее ''нормално'' - да не би Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Чехия, Австрия и почти всички, да се отменили маските за васкинирани в магазини, транспорт?

 21. 21 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Властта все още отказва да направи информационна кампания за вируса. Отказва да обясни на хората, какво да направят, за да не влизат в болница. Отказва да обясни и защо толкова много хора умират в болниците. В тая държава превенция и доболнична помощ за понятия изпразнени от съдържание, в тях няма пари, а болниците са търговски дружества. Целта на всяко едно търговско дружество е да прави колкото се може по-голяма печалба. До като се плащат десетки хиляди лева за починал в болницата, ситуацията няма да се промени.

 22. 22 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#3] от "nemisemisli":

  Истината е само една - преболедуване, преболедуване, преболедуване. Ще го караме като тежък/лек грип в зависимост кой как може да издържа и така ще си живеем.

  Много добре колега, но на някое от тези "преболедувания" може и ти да се затриеш.
  Може и твой роднина да се затрие.
  През това време болниците ще са претоварени и здравната система няма да може да работи ефективно за останалите болни.

  Много лесно иначе звучи- не правим нищо и който оцелее, но това може да дойде и на теб и твоите близки. Тогава, дали ще говориш същите глуп...сти?

  И как пък не разбрахте каква е целта на ваксините? Че продължавате да искате 100% защита. 100% защита НЯМА.

 23. 23 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#20] от "imaligoogle_hr":

  Абе, колега, някой да е казал, че лесно ще се излезе от тази пандемия??
  Дори ваксини, дори и с лекарство, което обещават, че се разработва, нещата няма да изчезнат за 1 ден.

  Но, което вие постоянно тръбите, да не правим нищо, да не носим маски, ваксините били безполззни и т.н...по този начин кога мислиш, че ще свърши всичко???

  или теб това не те интересува??? Ти си ги прекарал като настинка..останалите да се оправят??
  Болниците препълнени, но нашия човек не вярва, защото, виждате ли, той го прекарал като настинка и не вярва други да умират от висура.

  Що за безотговорна идд...ии..отия??

 24. 24 Профил на Ivailo Alichkov
  Ivailo Alichkov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бях това управление с инжекция през 6 месеца....

 25. 25 Профил на Boyan Boev
  Boyan Boev
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Само като ги видя тия гадове на снимката ми причинява.

 26. 26 Профил на rak281053136
  rak281053136
  Рейтинг: 143 Весело

  К0видчето сега е управляемо. След боцкането управляеми ще са хорицата.

 27. 27 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аха! Няма да изчезне, а ,,ще стане управляем"!?.. По точно - хората ще станат управлями!.. Не е ли точно това целта!?..

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  До коментар [#3] от "nemisemisli":

  Като не може по лесния начин (с ваксина) заради такива като Вас ще придобиваме имунитет по трудния- с преболедуване, а за един значителен процент от населението-и с умиране!

  И кой Ви е казал че придобития чрез боледуване имунитет е гарантиран за вечни времена? Забравихте ли, че мнозина се разболяват повторно (като Нинова, например)? А от личен опит мога да Ви кажа, че бустерната доза на ваксината (в моя случай- Модерна) мина още по-неусетно от първоначалното ваксинирани.

 29. 29 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Надявам се да се успокоят нещата до 2029, че тогава се пенсионирам, белким изкарам някоя годинка по-спокойно. Иначе сега ме устройват локдауните. Толкова добре не съм бил никога на работа - шефът някъде скрит да се варди от коронката, повечето колеги хоум офис. Въобще кеф.

 30. 30 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  До коментар [#26] от "rak281053136":

  "К0видчето сега е управляемо."

  И какво му е управляемото? Всеки ден умират повече от 100 българи! Тези дни всяка седмица си отиват без време повече от хиляда! Броят покосени от пандемията наши сънародници надхвърля тези в Германия, която е най-голямата държава в ЕС, с повече от десетократно по-голямо население от нашата страна!

 31. 31 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  Вирусът може да стане управляем, но човешката глупост надали.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  До коментар [#15] от "ThePal":

  "Това за преболедуването Мангъров го обясняваше преди близо две години."

  Още тогава Мангъров се показа като глупав психопат, независимо от титлите и длъжността си!

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Абе нещо не забелязвам вирусът да е станал по-управляем. Хората, за сметка на това, са станали по-управляеми.

 34. 34 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Браво на Белгия. Да не забравяме, че това е страната чийто крял Леополд 1 е имал човешка зоологическа градинаи по негова заповед за избити милиони в Белгийско Конго. Те си имат традиции и си ги спазват. А и асвен пова са си предали доброволно евреите на Хитлер.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 35. 35 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "nv":

  КОПАЕШ ДЪНОТО ПИЧ СПРИ СЕ МАЛКО .ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ВРЕМЕНАТА ,КОГАТО НЯМАШЕ СМЪРТ И СТРАДАНИЕ ПРЕДИ 02.20 НИКОГА НЯМА СЕ ВЪРНАТ .

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  В Тайланд 43% от населението е напълно ваксинирано, около 65% са с една доза. В Банкок 70% са ваксинираните с две дози.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  В Тайланд 43% от населението е напълно ваксинирано, около 65% са с една доза. В Банкок 70% са ваксинираните с две дози.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  До коментар [#38] от "bnc59488372":

  Реагира на идиотщините във Фейсбук (Мета простотия).

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 40 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#3] от "nemisemisli":

  Закон на логичния аргумент: Всичко изглежда възможно, когато човек няма представа за какво говори.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Навсякъде ще стане управляем, само тука ще си остане неуправляем, като населението.

 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Евреите са мъдри, организирани и дисциплинирани- свършиха си работата и сега ще берат плодовете от усилията си!
  Ние също ще берем , НО .... ядове и скръб още доста дълго време!!!

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  До коментар [#19] от "Darulio":

  Разбирам. И се надявам този момент да дойде по-скоро.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Абе каква е новината с ваксинираните туристи? Че и досега се приемаха ваксинирани туристи...

 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Евреите са мъдри, организирани и дисциплинирани- свършиха си работата и сега ще берат плодовете от усилията си!Ние също ще берем , НО .... ядове и скръб още доста дълго време!!!
  —цитат от коментар 42 на selqnin


  Кое свърши? Ваксинираха ли цялото население над 5 г. по три пъти? Защото докато го направят, ще дойде време за новата вълна и новата игла.

 46. 46 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Така се действа драги антиваксъри. Стойте си в България.

 47. 47 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  До коментар [#46] от "Hristo Daskalov":

  Те ще си налягат парцалите, щото в ЕС и останалия свят като гледам сертификата ще остане единственото средство за пътуване без карантина, но зимния сезон наближава и ако на дълго чаканите чужденци им поставят условие за карантина при връщане, те просто няма да дойдат и тогава красиво умните в бранша ще ореват земята.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 48. 48 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Нищо работа. от испанското грипче са починали средно взето по различни оценки от 20 до 100 млн., при положение че сега населението е повече от довойно...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4082 Любопитно

  "Броят на починалите от коронавирусната инфекция се равнява на загиналите във военни конфликти от 1950 г. насам, но вероятно те са много повече, заради липсата на достъп до медицинска помощ в по-бедните държави, обобщава "Тайм".

  Тази бройка ще варира в големи граници, точно както варира и броя на загиналите от така наречения испански грип... от 17 милиона, чак до 100 милиона.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1367 Весело

  – Докторе, тоя (труп) какво да го пишем?
  – PCR теста положителен ли е?
  – Положителен е.
  – Причина за смъртта: Коронавирус.
  – Ами огнестрелните рани?
  – Съпътстващи наранявания.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1406 Гневно

  Надявам се, че уроците са взети и ВСИЧКИ ЛАБОРАТОРИИ по света, РАЗРАБОТВАЩИ ВИРУСИ, ще подлежат на ЖЕЛЕЗЕН КОНТРОЛ, ПРОЗРАЧНОСТ И ОТЧЕТНОСТ!!!
  Да си плащат и за охрана и за застраховки, всеки вирус да има отчетност в независима банка на другия край на света, и ако се ИЗПУСНЕ НОВ ВИРУС, ДА СИ ПЛАТЯТ престъпленията!!!!!!!!

 52. 52 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Весело

  Този Радев , този Радев .... и до Латвия достигнал !??

 53. 53 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  "Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи"

  И това е държава с 53 процента с две дози. Смятайте колко вършат работа ваксините.

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3104 Весело

  До коментар [#52] от "dejmos":
  ...този Радев .... и до Латвия достигнал !?
  >>>Не е Радев, а Путин и големия процент руснаци в Латвия. Не е ли ясно?:)
  Между другото, чета горе че Аржентина е една от страните, за които вече е разрешено влизане в ЕС( на имунизирани). Там Спутник-а е една от широко използваните ваксини, като аржентинците пишат, че ефективността ме е почти като на Файзър и Модерна и доста над китайските. Ето, на правителствения им сайт:
  ¿Qué grado o nivel de protección aporta la vacuna Sputnik V?
  En el caso de la Sputnik V los estudios demostraron reducir la probabilidad de enfermedad sintomática en un 91% y cercana al 100% en formas graves, hospitalización y mortalidad...
  Спутник 91% намалява риска от симптоматично заболяване с 91 % и почти с 100% тази , за тежко и/или с фатален изход.
  https://www.argentina.gob.ar/coronavirus/vacuna/preguntas-frecuentes #38

 55. 55 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи"

  И това е държава с 53 процента с две дози. Смятайте колко вършат работа ваксините.
  —цитат от коментар 53 на Billy Pilgrim


  Вършат за тия 53%, за другите 47% гаражите.

 56. 56 Профил на Ivan Savov
  Ivan Savov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  "Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи" И това е държава с 53 процента с две дози. Смятайте колко вършат работа ваксините.
  —цитат от коментар 53 на Billy Pilgrim

  47% от населението не е ваксинирано и мре, глупако.
  Не виждам нищо странно.

 57. 57 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Може би адекватното заглавие е "5 милиона са починали с Ковид". Изобщо не е сигурно, че са жертви на Ковид. Не малко случаи са били на хора със тежки сърдечни заболявания, както и рак в последни фази. Те просто са дали положителна проба.
  И моля дайте колко души са починали от грип през пандемията и дайте данни от смъртността от грип през предходните години. Нещо грипа изчезна от медицинските отчети, факт който според статистиците е невъзможен.

 58. 58 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Весело

  До коментар [#53] от "Billy Pilgrim":

  Give yourself to the Dark Side. It is the only way you can save your friends.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 59. 59 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  "Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи"

  Поредните, на които ваксинацията страшно много им помогна. Иначе до сега половината им жители да са налягали по улиците.

 60. 60 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  "Много от нас са вече ваксинирани и са достигнати нови нива на свобода"Труда, пардон, ваксината освобождавала....
  —цитат от коментар 1 на Синдбад-мореход


  Така е ! А някои са се имунизирали още миналото лято ??? :

  На няколко километра от там - в Перник, по-бързи темпове на ваксинация поиска и президентът Румен Радев.

  „Аз самият съм в безупречно здраве, но МИНАЛОТО ЛЯТО / лятото на 2020 , когато ваксини още нямаше / се ваксинирах и не виках камери, защото не искам да правя спектакъл от това. Всеки е свободен да взема своето решение, ние няма да насилваме никого да се ваксинира, но пунктове за ваксинация има навсякъде, така че мислете за себе си и за своите близки”,
  Радев с връзки ли си е извадил сертификат ?
  Помним Естония ! 21 10 2020 ? Той тогава е бил ваксиниран ................

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  5 млн регистрирани починали от ковид, реалните жертви на пандемията са 10 до 20 млн.
  В България жертвите на пандемията са два пъти повече от регистрираните жертви на ковид, в Русия - четири, в Казахстан 5 пъти...

 62. 62 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Каква драма... За същото време са умрели поне 5 пъти повече в катастрофи. Тая свръх истерия и безумни мерки ще отнесе много повече хора от вируса.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3525 Неутрално

  До коментар [#54] от "тулса":

  Не е Радев, а Путин и големия процент руснаци в Латвия.
  =======
  Не знам....но както е тръгнало.....тая зима май цяла Москва ще прекара в Анталия.....
  5000 долара е най евтини самолетен билет..... Москва / Анталия....
  И двете летища са задръсени....
  Самолетите пристигащи от Истанбул и Анкара.....правят по половин час ротар.....докато им бъде разрешено да кацнат....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Абе, Латвия, защо в гаражи!? Механи нямате ли!?

 65. 65 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  – Докторе, тоя (труп) какво да го пишем?– PCR теста положителен ли е?– Положителен е.– Причина за смъртта: Коронавирус.– Ами огнестрелните рани?– Съпътстващи наранявания.
  —цитат от коментар 50 на БМЗ


  Аз го знам по-разнично... :)

  От полицейския протокол: Сред жертвите на коронавируса днес се оказа и възрастна жена, която била заклана от зет си, след седмица на карантина в един апартамент с него.

 66. 66 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  "Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи"Поредните, на които ваксинацията страшно много им помогна. Иначе до сега половината им жители да са налягали по улиците.
  —цитат от коментар 59 на otrqdnik


  Не само, че щяха да са налягали, ами дори и да се родят нямаше да могат!

 67. 67 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#64] от "ivanpopov":

  Отначало са ползвали механи, но гостилничарят отказал да дава на вересия и ги изхвърлил със шутове. Накрая са се принудили да ползват гаражи, защото там могат да организират успешно кръгова отбрана против ваксъри и гостилничари, които си търсят парите.
  В Латвия е тежко, който кихне го пъдят от селото.

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  тия у Тайланд са ебати антиваксърите - плоскоземни!
  искат на напълно оваксания пристигащ там, да си направи тест преди заминаване , че и на пристигане !
  никва вяра в нАуката, ръйш ли :)))

 69. 69 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#58] от "Consumer":

  ...and yours is the faith in your friends.
  Oh, I'm affraid, but the deflector shield will be quite operational, when your friends arrive.
  And it will be the end of the fleet and your insignificant rebelion...


  култ :)))

 70. 70 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#1] от "Синдбад-мореход":

  ДА ,така е ,ваксината те спасява ,като знам как тежко прекарах ковид инфекция в ковид отделение и на кислород и това ,което видях около нас , не желая никога да се повтаря и не го пожелавам на никого , съжалявам за нахъсените антиваксъри ,които за нищо на света не желаят ваксина , много от тях умират и преживяват това ,което могат да избегнат с 2 ваксини , но простотията е тежко заложена в гена на народа ни.

 71. 71 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 227 Неутрално

  В момента ваксините са ефективни едва няколко месеца и те помагат за някакъв момента, но не и дълъг такъв.[/quote]

  Това са някакви пълни глупотевини , които напълно оправдават ника който си си избрал/а.

 72. 72 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Ами сега! Как нашия гений по COVID-19 Чорбанов ще влезе в ЕП!
  —цитат от коментар 6 на Hristo Daskalov


  Чорбаланов е уникален и постави България на световната карта . Сега имаме не само чалга певци и чалга политици , но и първия в света чалга-имунолог.

 73. 73 Профил на lqg071085009
  lqg071085009
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#10] от "dejmos":
  Затова пък сега ще внесат някой политик отвън ,( виждам , че вече се е появил някакъв от Канада) които да построи ваксинационните концлагери.
  В Комунистически Китай и Австралия вече са факт.
  Не забравяйте какво се случи с тези внесени от Лондонското сити при н.в. Сакскобурготски!

 74. 74 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Весело

  До коментар [#73] от "lqg071085009":

  Времето на българските милиционери от ГЕРБ е деградация ..Ако си глупав - лесно виждаш в образованите враг. .Трябваше да завършиш с..Радев е виновен :)

 75. 75 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Любопитно

  "В болниците вече няма места и някои от лечебните заведения в Рига оборудват COVID отделения в коридори и гаражи за линейки."

  Кой ще работи в гаражите - шофьори и автомонтьори?
  Гумаджиите имат опит в работа със сгъстен въздух?

  I Want To Believe
 76. 76 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#22] от "foreverman77":

  Ето де - не го казвам аз -https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/11/02/4273781_imunolog_niama_nujda_se_testvat_antitela_predi_tretata/?ref=home_NaiNovoto #comment-16

  Първо беше - ваксинирайте се - само така ще имаме защита. После...абе след втората не, трябва да се тестваме след третата - той човекът от интервюто е имунолог, не е икономист....ваксините са ефективни едва няколко месеца - щото са правени на КРАК за по няколко месеца, за да се ПУСНАТ на пазара.
  То бива наивитет, ама и вие прекалявате. Тези компании мислят по следният начин:
  - пускаме сега, нищо че ефективността е 70% и то за 3 месеца и после пада
  - работим по увеличаване ефективността, но незнам кога и дали
  - дотогава - ще боцкаме от първата ваксина през няколко месеца като ги наричаме "бустерни", "засилващи" и всякакви други яки имена, само и само да вървят продажбите 15 долара парчето....

 77. 77 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#23] от "foreverman77":

  '' нещата няма да изчезнат за 1 ден.'' ''само за 2 седмици''... влизаме във трета година...

  Защо никъде не е написано, че при 100% ваксини, всички ''мерки'' изчезват?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK