На живо

Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

Австралийско семейство се вижда за първи път от март 2020 г., след като властите позволиха на ваксинираните в чужбина австралийски граждани да се завърнат у дома

© Reuters

Австралийско семейство се вижда за първи път от март 2020 г., след като властите позволиха на ваксинираните в чужбина австралийски граждани да се завърнат у домаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Местата в болниците в Латвия свършиха, лекуват COVID-19 в гаражи

Латвия получи пратки от спешно медицинско оборудване от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, за да се бори с най-тежкия скок на нови случаи на COVID-19 в ЕС, съобщи Ройтерс.


Миналата седмица правителството поиска повече от 130 апарата за обдишване и стотици монитори за жизнени показатели, за да помогне на рекордния брой пациенти в болниците с COVID-19. При население от 1.9 млн. души в неделя те достигнаха 1526, най-високият брой досега, съобщи общественото радио.


В болниците вече няма места и някои от лечебните заведения в Рига оборудват COVID отделения в коридори и гаражи за линейки.


"В мирно време никоя страна няма капацитет да се справи с такава криза", написа в Туитър латвийският министър на здравеопазването Даниелс Павлутс, като благодари на страните за техните дарения.


Шведската агенция за непредвидени ситуации съобщи, че е изпратила 80 апарата за изкуствено дишане в Латвия. Още 6 са пристигнали от Финландия, а друго оборудване е дошло от Унгария.


Правителството обмисля да поиска и медицински персонал от ЕС поради недостиг на кадри в болниците. Миналата седмица такива бяха изпратени от европейски държави в Румъния, която също се бори с препълнени болници и изнемогващи медици


Латвия, първата европейска страна, която обяви национална карантина тази есен, отчете 1641 заболели на 100 хил. души през третата седмица на октомри - най-високото разпространение в ЕС.


Ваксинирани са около 59% от населението, при средно за ЕС около 75%. Прокуратурата разследва 20 лекари, заподозрени в продажба на фалшиви сертификати за ваксинация за до 500 евро всеки, съобщи общественото радио.


През август в Рига бяха организирани протести срещу плановете на правителството за задължително ваксиниране на учителите и работещите в някои други сектори, и те се провалиха. Сега страната има най-високото ниво на разпространение на коронавируса в Европа.

© Associated Press

През август в Рига бяха организирани протести срещу плановете на правителството за задължително ваксиниране на учителите и работещите в някои други сектори, и те се провалиха. Сега страната има най-високото ниво на разпространение на коронавируса в Европа.

Училищата в Делхи отвориха след 19 месеца прекъсване

Началните и прогимназиални училища в индийската столица Делхи отвориха отново врати в понеделник след 19-месечно прекъсване заради пандемията, предаде ДПА.


Регионалният министър на образованието на Делхи Маниш Сисодия заяви, че учебните занятия в училищата са подновени с 50% капацитет и противоепидемични мерки като носене на маски, мерене на температурата и отделяне на местата за влизане и излизане на учениците. Заниятията ще се водят в хибриден режим заради ограниченията за събирания.


След подобряване на ситуацията с COVID-19 в града местните власти решиха от 1 септември да бъдат възстановени присъствените занятия за учениците от девети клас нагоре. А в понеделник за първи път от миналия март - и за децата до 8-и клас.


Присъствените занятия бяха подновени също в Керала и Западна Бенгалия. Това вече стана и в други индийски щати през последните седмици.


С над 34.2 млн. доказани случая на COVID-19 Индия е на второ място в света след САЩ по този показател. По официални данни починалите са 451 112, но според експерти действителният брой е много по-голям заради липсата на достатъчно тестване и достъп до медицинска помощ. /БТА

Над пет милиона души са починали от COVID-19

Над пет милиона станаха жертвите на COVID-19 в света от началото на пандемията. Най-много са починалите в САЩ - 740 хил., съобщава американското списание "Тайм", като се позовава на данни на Университета "Джонс Хопкинс". Половината от смъртните случаи са регистрирани в Съединените щати, ЕС, Великобритания и Бразилия.


Броят на починалите от коронавирусната инфекция се равнява на загиналите във военни конфликти от 1950 г. насам, но вероятно те са много повече, заради липсата на достъп до медицинска помощ в по-бедните държави, обобщава "Тайм".


През последните две години COVID-19 е излязъл като трето по честота заболяване, предизвикващо смърт след сърдечносъдовите и инсултите.


В момента епидемията е най-силна в Русия, Украйна и Източна Европа, където нивата на ваксиниране са по-ниски. Африка е континентът с най-скромен напредък във ваксинацията срещу COVID-19 - само 5% са напълно ваксинирани.


Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

© Associated Press

Израел се отваря за ваксинирани индивидуални туристи

Туристи, които пътуват индивидуално, могат отново да се отправят към Израел, но само със съответните документи за ваксиниране или преболедуване на COVID-19, предаде ДПА.


Тези, които са се възстановили след боледуване от коронавирус, могат да влязат в Израел, ако са получили поне една доза от ваксина, призната от Световната здравна организация. Те също така трябва да са дали отрицателен тест за вируса поне 11 дни преди пристигането си.


Всеки, който иска да напусне Израел, пък трябва да е сигурен, че последната му доза ваксина е поставена не повече от 180 дни по-рано. Ако случаят не е такъв, преди пътуването ще се изисква поставяне на бустерна доза, пояснява БТА.


От началото на септември се наблюдава спад на новозаразените в Израел. Здравното министерство съобщи в неделя за 225 нови случая.


Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

© Associated Press

Над 400 хил. здравни и социални работници са напуснали в ЕС

Общо 421 000 социални и здравни работници в Европа са напуснали сектора от началото на пандемията. Това показва доклад на Европейската федерация на работещите в обществените услуги (EPSU), цитиран от БТА.


Според синдиката COVID-19 допълнително е задълбочил проблемите в здравния сектор, който страда от феминизация, заплащане под средното в ЕС и застаряването.


Европа не беше добре подготвена да се справи с епидемиологичната ситуация - в повечето страни социалните услуги и здравните грижи бяха, и остават пренебрегвана и недофинансирана сфера, пише в анализа. В него се казва, че старческите домове са се превърнали в доходоносен бизнес за инвестиционни фондове за недвижими имоти за сметка на качеството на услугите, предлагани в тях.

Кремъл поправи здравния министър за "Спутник лайт"

Кремъл поправи здравния министър, заявявайки, че руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник лайт" (Sputnik Light), може да се използва самостоятелно, а не само като бустер.


Миналата седмица руският здравен министър Михаил Мурашко беше цитиран да казва, че "Спутник лайт" ще се използва само като бустер за хора, които вече са били ваксинирани.


"Спутник лайт" беше представена с три възможни употреби: като втора доза на основната ваксина "Спутник V", като самостоятелна ваксина, както и като усилваща ваксина, която може да се прилага на хора, които са ваксинирани с неруски ваксини.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че думите на Мурашко са били извадени от контекст.


"Това са две различни ваксини и ефективността на двете е абсолютно доказана не само у нас, но и в много страни по света. Следователно "Спутник лайт" може да се използва както като основна ваксина, така и като бустер", каза той на брифинг.


В понеделник властите потвърдиха за 40 402 нови случая и за 1155 починали за последните 24 часа.

COVID пропускът стана задължителен в Белгия

Зеленият пропуск, даващ информация дали приносителят му е ваксиниран, преболедувал или тестван, от 1 ноември е задължителен за всички публични места в Белгия.


Пропускът (Covid Safe Ticket) трябва да се представя от всички лица над 16 г. за достъп в ресторанти, културни места, спортни центрове, фитнес зали и басейни. Документът е задължителен за влизане в болница, старчески дом, както и за събиранията с повече от 200 души на закрито и 400 на открито, като в тези случаи пропускът се изисква и за деца между 12 и 15 г.


Засега влизането в магазини и пътуването в градския транспорт не са обвързани със здравния документ, но за тях отново се изисква носенето на маски.


В северната част на страната - Фландрия, където са ваксинирани 90% от жителите, пропускът не е необходим за посещение на театър, кино или спортен център, но се изисква за фитнес залите и ресторантите.


Брюж

© Associated Press

Брюж


За хората, които се намират на закрити обществени места, без здравен пропуск, глобата е 500 евро, а за обектът, допуснал такъв посетител - до 2500 евро.


Властите се надяват, че като засилят мерките и при високия процент на ваксинирани, тази зима ще избегнат затваряне и коледните празници, които миналата година бяха отменени, ще се проведат.

Тайланд приема ваксинирани туристи от 63 държави, сред тях и България

България е сред 63-те държави, чиито ваксинирани граждани могат да влизат в Тайланд след повече от 18 месеца прекъсване От 1 ноември в страната действа нова система за влизане, с която се въвежда т. нар. пропуск за пътуване. Сред държавите, от които е разрешено пътуване са членовете на ЕС, Великобритания, САЩ, Китай, Бутан и др., където нивото на ваксинация е по-високо.


Изискването е пътниците да са напълно ваксинирани и да имат отрицателен тест за COVID-19, направен 72 часа преди заминаването. При пристигане е задължително да се направи още един тест, след който туристите ще могат да посещават 17 места в Тайланд, които засега са отворени за туризъм, без да е необходимо да стоят под карантина. Сред тези дестинации са популярният остров Пукет, столицата Банкок, както и културния и религиозен център Чианг Май в северната част на страната. Неваксинираните пътници, както и граждани на държави, които не са в списъка за пътуване, ще трябва да останат десет дни под карантина в хотел.


Междувременно в. "Банкок пост" пише, че 92.4% от тайландците, анкетирани от министерството на здравеопазването, се страхуват, че отварянето на границите може да доведе до нова епидемична вълна. В навечерието на активния туристически сезон, Тайланд се надява на бързо възстановяване на туристическия сектор, който от близо година и половина е почти напълно затворен. 42.2% от населението са напълно ваксинирани срещу COVID-19 според Our World in Data.


Коронавирусът по света: Пет милиона души са жертви на COVID-19

© Associated Press

Германия отваря масово пунктове за бустерни дози

Германия ще отвори пунктове за ваксиниране на лесно достъпни места, за да увеличи броя на хората, които си поставят бустерни ваксини в навечерието на зимата и нарастването на новите инфекции.


"Актуалните данни от Израел показват, че бустерните дози водят до значителна разлика в справянето с четвъртата вълна", заяви здравният министър Йенс Шпан пред неделното издание на в. "Билд". "Трябва да организираме бустерна среща на федералните и провинциалните власти", добави той.


В неделя Германия отбеляза 16 887 нови случая и 33 починали. За последните 7 дни темпото на разпространение на болестта достигна 149.4 случая на заразяване на 100 хил. души население, спрямо 106.3 преди седмица, отбелязва БТА.

Вирусът ще стане управляем, когато мнозинството има имунитет

С напредването на ваксинациите вирусът, причиняващ COVID-19, ще стане по-управляем, макар че през следващите години няма да изчезне. Това казват в интервю за "Дойче веле" създателите на ваксината и собствениците на компанията "Бионтех" (BioNTech) Йозлем Тюреджи и Угур Шахин.


"С годините вирусът ще получи статута на грипа, за който някои групи от населението трябва да се ваксинират всяка или през две години. Коронавирусът ще стане по-управляем вирус", казва Тюреджи.


Според нея вече може да се каже със сигурност е че "нормалността се завръща": "Много от нас са вече ваксинирани и са достигнати нови нива на свобода. Нормалност ще има, където може да действаме по-свободно, защото големи части от населението имат имунитет."


За научния директор на "Бионтех" главният въпрос, по който още няма яснота е дали ще се появят нови варианти на вируса, които да наложат адаптирането на сега съществуващите ваксини, за да се осигури защита срещу тях. Засега това не е необходимо, сочат данните на компанията, която е приключила изпитванията си върху варианта "Бета" (южноафрикански) и работи върху изследването "Делта" (индийски), като част от подготовката си за евентуална нова ваксина.


На въпрос дали са разочаровани, че има хора, които се съмняват в тяхната ваксина, Угур Шахин казва: "Въобще не сме разочаровани. Ние даваме прозрачна инфомация. Смятам, че е добре, че експертите говорят в медиите. Така всеки човек има шанс да разбере ситуацията. Единственото, което бих препоръчал, е да не се гледа само едностранчива информация, а да се достига до възможно най-широката, за да се вземе добро решение."


Шахин добавя, че ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" не се е появила "от нищото" и че се основава на изследвания, правени през последните 30 години, които са позволили тя да бъде разработена сравнително бързо.


Йозлем Тюреджи и Угур Шахин

© Associated Press

Йозлем Тюреджи и Угур Шахин

ЕС извади Аржентина, Перу и Намибия от рисковите за COVID-19

Европейският съюз извади от списъка на високорискови държави, за чиито граждани влизането в Европа е нежелателно, Аржентина, Колумбия, Перу и Намибия.


Това беше направено след анализ на данните за разпространение на коронавирусната инфекция. В момента в списъка на държави, от които може да се пътува в ЕС и по несъществени причини като туризъм, са общо 20 държави. Сред тях са Украйна, Австралия, Япония, Сингапур, Канада, Саудитска Арабия и др.


Според европейските правила държавите от ЕС са свободни да свалят ограниченията за пътуване и за други страни за напълно ваксинирани пътници.

COVID сертификатът става задължителен за Европейския парламент

От 3 ноември всички, влизащи в сградите на Европейския парламент, трябва да представят валиден цифров сертификат за COVID на ЕС, съобщи ръководството на институцията.


Европейският COVID сертификат ще е задължителен и за евродепутатите, както и за журналистите и служителите, след като през септември той беше въведен като изискване за достъп за външни посетители. Хората, които нямат издаден сертификат, могат да представят вместо него отрицателен резултат от PCR тест, направен през последните 48 часа в Белгия, Люксембург или Франция.


За парламента остават в сила и задължителното носене на маски и меренето на температурата на входовете в трите седалища - Страсбург, Брюксел и Люксембург.


Според ръководството на парламента COVID сертификатът ще позволи на евродепутатите да се върнат към личните срещи за парламентарна дейност и се налага поради различните нива на ваксинация в ЕС. Европарламентът е първата европейска институция, която въвежда като задължителен зеленият пропуск.


Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© European parliament (audiovisual service)

Сградата на Европейския парламент в Страсбург


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK