"Вакс" е дума на годината според Оксфордския речник

"Вакс" е дума на годината според Оксфордския речник

© ReutersВакс" (vax) е думата на 2021 г. в английския език според авторите на Оксфордския речник. Причината е, че в различните варианти употребата ѝ се е увеличила 72 пъти за последните 12 месеца - явление с мащаби, каквито лексикографите рядко наблюдават.


Миналата година фирмата, издаваща Oxford English Dictionary, не се спря на нито една конкретна дума или израз. Сега тя съобщава, че изобретяването на ваксината срещу коронавируса, кампаниите за поставянето ѝ и всевъзможните производни на думата са "инжектирали" съкратеното и леко променено название на "ваксина" (vaccine) "директно в кръвоносната система на съвременния английски език".


Поради особеностите си той позволява изрази като:
fully vaxxed или double vaxxed - напълно ваксиниран
vax cards - сертификат за ваксиниране
anti-vax и anti-vaxxers - действие/говорене срещу ваксинирането и антиваксъри.


Феноменът не е типичен само за английския, а се регистрира по цял свят, като "ваксина" масово се използва именно за продуктите срещу COVID-19, без да се налага допълнително уточнение.


"Свидетелствата за очевидния ни избор са навсякъде - от приложенията за запознанства (vax 4 vax), разочарование от провалената почивка (hot vax summer), кога и как ще се учи (vaxx to school) и бюрократични определения (vax pass)", казва Каспър Гратуол, президент на Oxford Languages. "Като монополизира нашия дискурс, очевидно езикът за ваксините променя начина, по който говорим и мислим за общественото здраве, общността и за самите себе си", допълва той.


Идеята за ваксини е регистрирана в английския език в самия край на XVIII век. Сега издателят на речника прави оценката, като следи честотата на употреба на думата в новинарско съдържание по цял свят. Но в тези процеси все по-голяма роля играят социалните мрежи, тъй като много по-бързо отпреди разпространяват думи и изрази, измислени от по-младото поколение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK