Кога най-после ще спрем да местим стрелките

Кога най-после ще спрем да местим стрелките


Отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя пак ще въртим стрелките. За три години ЕС така и не успя да намери решение и вече става за смях, коментира "Дойче веле". Часовниковият механизъм на Общността просто е катастрофален.


Ето, че отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя в ЕС за пореден път врътнахме стрелките на часовниците с един час назад. И така преминахме от лятно към зимно време, т.е. към нормалното време.


В допитване, проведено през 2018 г., гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето. ЕК и Европейският парламент се съгласиха. Само че Съветът на ЕС така и не е постигнал единодушие в консултациите, които текат от 2019 г. насам. На срещите на върха на ЕС темата все оставаше на заден план, а акцентът все беше Брекзит, проблемите с климата, пандемията и други важни въпроси.


Дали някога ще спрем да сменяме времето?
Това оправдание не е сериозно,тъй като в крайна сметка става дума за волята на гражданите и за еднозначното обещание, дадено по време на изборите за Европейски парламент през 2019 г. - нежеланата смяна на времето да се премахне,тъй като е излишна. Това не би трябвало да е чак толкова сложно, смятат простосмъртните, които не познават дълбините на европейската бюрокрация и разнопосочността на интересите на държавите членки, а и не им се занимава.


Някои от държавите членки искат завинаги да се запази лятното време, други държат твърдо на зимното. За някои се съмва твърде късно, за други се стъмва твърде рано. Правят се многобройни справки в таблиците за броя на слънчевите часове, за времената на изгрева и на залеза. Анализатори отбелязват, че цяла Франция би трябвало да бъде в една по-западна часова зона, а Полша - в по-източна.


Някои евродепутати предричат истински времеви хаос и край на европейския вътрешен пазар, ако всяка държава членка започне да се отнася към времето така, както ѝ харесва. Това, разбира се, е абсурд, тъй като единно лятно и зимно часово време в ЕС има едва от 2002 г., а континентът все пак е функционирал някак и преди това.


И после казват, че в Брюксел били диктатори


Срамните пазарлъци около един толкова елементарен въпрос показват кои са същностните проблеми на ЕС, включително при разискването на големи теми като коронавируса, климата, Китай или правовата държава в Полша: държавите членки основно определят насоките. Но дори и само един или двама да са против, напредък така и не се постига. Дори и по въпроса за смяната на времето. Така че популистите в Полша и Унгария нека най-после спрат да повтарят, че властта в Брюксел била диктаторска. Винаги има нужда от компромиси и от време, много време, за да бъде намерено решение.


Погледнат отвън, този часовников механизъм на ЕС, е смущаващ и дори катастрофален. Общност, която след три години празни приказки не може да се споразумее дори за часовото време, иска да се изявява като суверенна световна сила? Това е смешно! Би трябвало тази неделя за последен път да въртим стрелките на часовниците.


Но както се казва, всяко нещо с времето си. А отговорността за тази безсмислица е изцяло на Европейския съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK