Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините - какво казват фактите

Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините - какво казват фактите


Много хора отказват да се имунизират срещу ковид-19, тъй като се страхуват от възможни дълготрайни последствия от ваксините. Но има ли изобщо такива странични ефекти? Ето какво показва проверката на фактите от "Дойче веле".


Какви биха могли да бъдат дълготрайните последствия от ваксините срещу коронавируса? Хора по цял свят си задават този въпрос, четейки например информации за ваксината срещу птичи грип, за която някои твърдят, че била предизвиквала такива странични ефекти. Но доколко оправдани са опасенията? Ето какво казват фактите.


Имунни реакции, странични ефекти и дълготрайни последствия
Имунните реакции настъпват по правило непосредствено след ваксинацията и могат да се задържат в продължение на няколко дни. В случая с ваксините срещу ковид-19 това могат да бъдат болки около мястото на убождането, главоболие или повишена температура. Тези реакции на тялото показват, че имунната система се противопоставя.


Страничните ефекти представляват един вид по-силни имунни реакции. Те са "нежелана реакция на тялото спрямо ваксината, която се появява като допълнение към нормалните имунни реакции", обяснява проф. Кристиане Фалк, председателка на Германското дружество по имунология. Тези реакции са по-тежки от обичайните имунни реакции и в краен случай могат да доведат до вреди, които да се отразят на тялото в дългосрочен план. При ваксините срещу коронавируса досега са установени две много редки реакции от този тип - тромбози и миокардит.


Трайните последствия няма как да бъдат разглеждани отделно от страничните ефекти. Това са ефекти, които едва с течение на времето могат да бъдат свързани с имунизацията. Един пример: ако някое трайно последствие бъде установено при един човек от 1 милион души, връзката с ваксинацията може да бъде направена чак когато много милиони хора вече са имунизирани.


Предимството при ваксините срещу ковид-19 е, че досега по света са поставени над 6.8 милиарда дози. А това означава, че редките странични ефекти могат да бъдат установени бързо. "Понеже вече много хора са имунизирани и при голяма част от тях препаратите са поставени още преди месеци, можем отсега да сме наясно с възможните странични ефекти", казва имунологът проф. Райнхолд Фьорстер от института "Паул Ерлих".


Какво се знае за тромбозите, предизвикани от AstraZeneca?


Става дума за рядък страничен ефект, който е бил установен едва след по-масовото приложение на препарата на AstraZeneca, обяснява Фьорстер. Сред случаите има и тежки - съсиреци на различни или на необичайни места, например в мозъка.


По данни на австралийските здравни власти тромбози се появяват в най-лошия случай при 4 до 6 човека от 1 милион ваксинирани с AstraZeneca. Германската централа за здравна просвета констатира, че тези странични ефекти се проявяват предимно при хора под 60 години. Затова в Германия не се препоръчва поставянето на този препарат на хора под 60 години.


Колко време минава до разграждането на препарата?


Одобрените в ЕС ваксини са два вида: mRNA-препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna и векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson&Johnson. "И за двата вида важи, че минават само няколко дни или седмици, докато ваксината бъде напълно разградена", обяснява имуноложката Кристиане Фалк.


От BioNTech/Pfizer също казват, че ваксината се разгражда напълно и затова не може да предизвика по-късно проявяващи се странични ефекти. "Няма индикации, че може да се стигне до по-късни реакции", казва за ДВ и проф. Райнхолд Фьорстер.


Има ли късно разкрити странични ефекти при други ваксини?


При имунизацията срещу свински грип с ваксината Pandemrix един от редките странични ефекти се проявява едва след години - нарколепсията, един вид сънна болест. Първоначално са ваксинирани сравнително малко на брой хора, поради което страничните ефекти са свързани с ваксините чак месеци по-късно, след като имунизираните стават повече. Както посочва имунологът Фьорстер, редките странични ефекти могат да бъдат установени едва при по-висок брой имунизирани.


Какви са известните досега странични ефекти при ваксините срещу ковид-19?


Известните до момента странични ефекти, които досега се срещат изключително рядко, са например миокардит и перикардит. Но и в двата случая недвусмислената връзка с ваксината все още не е доказана. Сред другите видове странични реакции са тромбозите, синдромът на Гилен-Баре, както и тромбоцитопения или имунна тромбоцитопения.


Като цяло водещите имунолози в Германия изключват вероятността от проявяващи се години по-късно странични ефекти от ваксините срещу коронавируса, тъй като тялото реагира директно след имунизацията или най-късно в рамките на следващите няколко седмици. Освен това ваксината се разгражда сравнително бързо в тялото и затова не може да предизвика по-късно проявяващи се реакции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Колко и да се напъвате, няма как да отговорите, защото не е минало достатъчно дълго време, за да се разбере.

 2. 2 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Любопитно

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":
  Но затова вече се знаят много от последствията при преболедувалите от Ковид .


 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Има огромни странични ефекти от плоскоземието!
  От липсата на качествено образование, от масовата циганизация, от издигането на простотията в култ.
  И страничните ефекти не са само за отношението към ковид и към ваксините.
  🤣

 4. 4 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Често се дава за пример успешния подход на Швеция, нека видим какво казва шведската агенция по лекарства Lakemedelsverket.

  Lakemedelsverket е държавната агенция в Швеция, отговорна за регулирането и наблюдението на разработването, производството и продажбата на лекарствени средства.

  Цитирам:

  "Погрешни схващания, митове и чиста дезинформация по темата COVID

  COVID-19 е сериозно и непредсказуемо заболяване и ползите от ваксинацията са много по-големи от риска от сериозен страничен ефект.

  Неверни са твърденията, че е по-добре да разчитаме на силна имунна система, отколкото да се ваксинираме срещу COVID-19.

  Неверни са твърденията, че ваксините срещу коронавирус не осигуряват адекватна защита срещу болестта. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че Витамин Д, Хлорохинов фосфат и Ивермектин са ефективни като лечение за COVID-19. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините могат да доведат до аутизъм.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините са свързани със стерилитет.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините могат да променят вашата ДНК.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините съдържат микрочип за наблюдение. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините срещу коронавирус съдържат опасни вещества, които се пазят в тайна. Това не е истина."

  https://www.lakemedelsverket.se/en/coronavirus/covid-19-vaccine/this-is-what-applies-to-corona-vaccine

  Швеция към момента е с 68% ваксинирано население, предимно с Файзер и Модерна.

 5. 5 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  Ъ... Колко време ти е достатъчно, 80 години стигат ли?
  Може би страничните ефекти ще се появят след 5 поколения? Никой не знае...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  Четох един лекар, който каза : -аспирина има по голямо въздействие , отколкото ваксините ! Иначе научните аспекти са за лекари и специалисти..

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  Четох един лекар, който каза : -аспирина има по голямо въздействие , отколкото ваксините ! Иначе научните аспекти са за лекари и специалисти..

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  дълготрайните не се знаят, може след 50 години всички преболедували да развият левитация и телекинеза. Никой не може да каже...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 72 Неутрално

  Плоскоземците от тези научни термини не разбират, за тях ако ваксината не те прави безсмъртен не става, и те това е....

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И фактите са че няма как да знаете какви са дългосрочните ефекти като не са тествани за такива. Стига се напъвате като мишка да роди слон. Не ви се получава и става обратния ефект. Хората суюъвсем не ви вярват.

 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Любопитно

  До коментар [#5] от "Apophenia":
  Това е като да избираш дали да те застрелят днес или да ти отрежат ръката след 80 години , и понеже ни е страх че ще ни отрежат ръката предпочитаме да ни убият днес.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Щом по принцип е възможно страничният ефект от ваксината да се поряви след години, макар и това да се отрича в текста, дали тези, които сега ни насилват да се ваксинираме ЩЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА за страничните ефекти след време, или дори сега???

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#8] от "cvh501084513":

  тия имунолози са част от конспирацията, така пише във фейсбук

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Фактите засега казват, че за 11 месеца употреба, животозастрашаващите и опасни странични ефекти засягат сравнително малък брой хора. Какво ще е след 5-10 год. един Господ знай. Може да е по- добре, но може да е и по- зле. Ще видим.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "lout66":

  Вярно само дето никой не съобщава коя лаборатория провежда ковид. Американският президент вика в Китай, Китайския вика вика САЩ го произвежда , учените и те един друг обвиняват само дето никой не си прави труда да я открие тази лаборатория или лаборатории. Виж за дългосрочните ефекти знаят всички нищо че няма как да го знаят като нищо не е тествано.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Мой приятел, преболедувал Ковид Декември 2020.... все още живее с кислороден концентратор у дома си! Сам си го купи.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 19. 19 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#16] от "jmf29537805":

  на мен косата ми окапа доста преди тази ваксина. надявах се да порастне от нея...
  но с годините космите имат тенденция да спират да растат където искаш и да почват да растат където не искаш...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на peaceandlove
  peaceandlove
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ваксините до момента са експериментални и на този етап страничните ефекти тепърва ще излизат наяве. това е само началото...

  най-тъпото е, че няма никаква прозрачност, умишлено се крият неща, но пък те натискат да си я сложиш.

  факт е, че ваксината има рискове които са още неясни и при това положение, трява всеки да има право на избор.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#12] от "lout66":

  Мода особено ако лабораторията която произвежда вируса не е същата която произвежда и ваксината - тогава има много да избираш.

 23. 23 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Пийте белина! Или Боярищник. Не вярвайте на учените-шарлатани. Молете се на Йисус, Мохамед, Кришна или Кукулкан. Можете се с джинджифил по петите.
  И не се купете...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#9] от "Apophenia":

  Кои да е предполагал, че след толкова дълго време един от дълготрайните странични ефекти на интернета е намаляване на възможността на хората да комуникират на живо, депресия, дисоциация и тнн :))) Както и използването му, за да се манипулира какво е позволено и какво не е позволено да се мисли и комуникира.. Също и шпионирането и постоянното подслушване...

  Всяко откритие носи със себе си плюсовете минусите и неочакваните изненади в положителен и отрицателен аспект :)))

  Иска време... Никои нищо не може ти каже ся за какво ще се случи след 10 години..

  Кои да предполага, че пластмасата води до проблеми с половата система при мъжете, падане на тестостерона и даже бебетата почнаха да се раждат с пластмасови съединения в организмите по някаква причина :)))

 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Къпете

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  На някои вече са им окапали пишките, а на други косата.
  —цитат от коментар 16 на jmf29537805


  В Англия 12% от ваксинираните са забременяли, и мъже и жени!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 27. 27 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Не знам какви са дългосрочните странични ефекти от ваксините, но знам че страничния ефект от глупостта е завинаги - смърт.

  Лидерът на движението на антиваксърите в Израел почина от коронавирус

  В социалните мрежи Хай Шаулан призоваваше хората да не се ваксинират срещу COVID-19. Той твърдеше, че "няма епидемия", а ваксините са "ненужни и опасни".
  През юли в САЩ почина друга емблематична личност на антиваксърското движение - 34-годищният блогър Стивън Хармън, който осмиваше кампанията за ваксиниране срещу COVID-19.

  https://www.jpost.com/breaking-news/leader-of-anti-vaxxer-community-dies-of-covid-19-679339

  Още двама индивиди, които защитават нашия генофонд, като правят най-голямата жертва - собствения си живот.

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1671 Весело

  Сега се разходих набързо по ковид темите и със задоволство установих, че ваксърталибаните се насъскват един друг 😁😁😁

 29. 29 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  чипът във ваксините ще бъде активиран на функция безконтактно забременяване, няма мъже, няма жени всичко забременява :)

 30. 30 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Нищо де, на ден в България умират по 100 антиваксъра, те нямат странични ефекти.

  И 100 утре
  и после още 100 в сряда
  и още 100 в четвъртък
  ...

 31. 31 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  И пак...
  Ганьо тъй мисли.
  Аз няма да сменям летните със зимни гуми. Защо ли? Ето защо:
  Първо, ние изобщо не знаем от какво са направени тия зимни гуми. Големите компании постоянно изкарват нови модели, значи са ни лъгали, че старите са добри за нас. Освен това ги правят много бързо, без да имат време да ги изпитат на сняг... Всички виждаме как зареждат гумаджийниците още през лятото.
  Изкарал съм много зими с летни гуми, и съм жив и здрав.
  Буксувал съм няколко пъти в снега, но съм бил бдителен, отбягвам големите преспи, в които много пъти виждам да засядат хора, които са се предоверили на зимните си гуми.
  Никога не съм катастрофирал с летни гуми през зимата. Повечето катастрофи през зимата са предизвикани от шофьори със зимни гуми.
  Ти нали си със зимни гуми, защо се притесняваш, че аз съм с летни?
  И преди имаше много жертви по пътищата, зимните гуми не ги намаляват, а напротив. Дават излишно самочувствие и карат хората да поемат рискове, които често водят до тежки пътнотранспортни произшествия.
  Няма нито едно доказателство, че катастрофа е предизвикана от това, че зимата шофирате с летни гуми.
  Ако автомобилът ви е в изправност, няма никакво значение, че сте с летни гуми в снега. Всичко е въпрос на умения, ако ги нямате, никаква гума не може да ви спаси.
  Нарочно ни карат да слагаме зимни гуми, за да купуваме още един чифт и да облагодетелстваме производството на гуми.
  Напоследък в гумите слагат чипове, които издават налягането им на специален дисплей, данните от който не се знае къде отиват и за какво се ползват. Т. е. караме чипирани!
  Гумите замърсяват природата! Ако често ги сменяте, ще я замърсявате още по-често.
  Любопитен факт без връзка с темата: ‘Гумени глави’ е варненска рап група, от която са се появили г-н Мишо Шамара и г-н 100 кила Те в началото нямали много участия, имали една кола, но една пролет зимните гуми останали в Килата. Скарали с Шамара и сега са смъртни врагове.
  Бил Гейтс има тайна гигантска фабрика за зимни гуми в пустинята Невада. Никой и никъде няма да прочетете за това, защото той плаща на журналисти, които имат задача да го описват само и единствено като хахав програмист.
  Та те така, те!

  Комунистите са виновни!
 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#8] от "cvh501084513":

  Реално знаеш ли колко години отнема да се одобри една ваксина ??? Питай тия "имунолози", нека ти кажат.

 33. 33 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#20] от "peaceandlove":

  От около две години вече има ваксини. Има милиони десетки или стотици ваксинирани. За нискоборазованите и мнителните все нещо ще е неясно, опасно, непотвърдено, винаги...

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Весело

  Четох един лекар, който каза : -аспирина има по голямо въздействие , отколкото ваксините ! Иначе научните аспекти са за лекари и специалисти..
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  Вземи прочети на една опаковка аспирин кои са възможните реакции....Свят ще ти се завие от уплаха 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ваксините до момента са експериментални
  —цитат от коментар 20 на peaceandlove

  Американската федерална агенция по храни и лекарства даде пълно одобрение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer

  https://bnr.bg/post/101516771/fda-dade-palno-odobrenie-na-covid-vaksinata-na-pfizer

  https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-covid-19-vaccine

  Експериментални в момента са съдбите на неваксинираните.

 38. 38 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#33] от "dinko":

  Чакай малко ся.. Значи ако не си любопитен, не задаваш въпроси и се съгласяваш веднага с експертите, независимо че има противоречия, те прави умен и образован човек ?

  Аз съм най тъпия и необразован човек тук :)))) Признавам.. Колкото повече научавам, толкова по тъп се чувствам, защото имам повече въпроси... Отговорите стават по малко от въпросите

 39. 39 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":

  брат ми има доста сериозна алергия към аспирин, преди време едвам преживая една домашна туршия с която го бяха черпили :)
  Отделно знам, че е забранен за малки деца заради опасност от увреждане на черния дроб...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#8] от "cvh501084513":Реално знаеш ли колко години отнема да се одобри една ваксина ??? Питай тия "имунолози", нека ти кажат.
  —цитат от коментар 32 на Alex Ivanov


  ОТНЕМАШЕ...технологията толкова много напредна през последните години, че неща които ставаха за десетилетия преди, сега са достижими за месеци.
  Не забравяй че Китай предостави ДНК анализа на вируса още през Февруари 2020. При нормални условия това щеше да отнеме минимум 12/18 месеца значи само от там успяха да съкратят близо 2 години изследвания.
  Обикновено съм съгласен с твоите мнения, но тук си в огромна грешка.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 41. 41 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Страничните ефекти не са медицински, а психически и не могат да бъдат измерени.
  Самата идея, че ковида се унищожава единствено и само с ваксина е като идеята, че тежестта в стомаха се лекува само с хапче против газове.

 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#20] от "peaceandlove":От около две години вече има ваксини. Има милиони десетки или стотици ваксинирани. За нискоборазованите и мнителните все нещо ще е неясно, опасно, непотвърдено, винаги...
  —цитат от коментар 33 на dinko


  Ти нали си се набол с колкото ти кажат дози ??! .... какъв ти е проблемът ??!

 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  Не че нещо, ама ще ви копирам от листовката за нежеланите странични ефекти от приемането на обикновения аналгин.
  Ваксините въобще не могат да го настигнат по странични реакции и опасности от приема.

  И така, ОБИКНОВЕН АНАЛГИН, листовка за пациента на Софарма:

  Не използвайте Аналгин в следните случаи
  Ако сте алергични (свръхчувствителни) към активното вещество метамизол, към други лекарства от групата на пиразолоновите производни или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
  Ако страдате от остра чернодробна порфирия (наследствено заболяване с нарушено образуване на червени кръвни клетки) или вродена глюкозо-6-фосфатдехидрогеназна недостатъчност (наследствено заболяване с недостатъчност на този ензим);
  Ако имате тежки чернодробни и/или бъбречни заболявания;
  Ако имате нарушена функция на костния мозък (след цитостатично лечение) или заболявания на кръвта като: апластична анемия (намаляване броя на кръвните клетки, което води до слабост, поява на синини или повишена вероятност от възникване на инфекция), агранулоцитоза (силно намаляване броя на белите кръвни клетки, което повишава вероятността от възникване на инфекции), левкопения (намаляване общия брой на белите кръвни клетки);
  Ако сте в последните три месеца от бременността.
  Предупреждения и предпазни мерки
  Ако сте алергични към обезболяващи или противоревматични лекарства, други медикамент или храни;
  При алергично обусловена бронхиална астма (пристъп на задух);
  Ако Ви е известно, че имате заболяване, протичащо с намаляване броя на белите кръвни клетки (левкоцитите);
  Ако имате бъбречни или чернодробни нарушения;
  Ако имате ниско кръвно налягане.
  Проблеми с черния дроб
  При пациенти, приемащи метамизол, се съобщава за възпаление на черния дроб, като симптомите се развиват в рамките на няколко дни до няколко месеца след началото на лечението.

  Спрете употребата на Аналгин и се свържете с лекар, ако имате симптоми на чернодробни проблеми като гадене или повръщане, повишена температура, усещане за умора, загуба на апетит, потъмняване на урината, светли изпражнения, пожълтяваме на кожата или на бялата част на очите, сърбеж, обрив или болка в горната част на корема. Вашият лекар ще провери функцията на черния Ви дроб.

  Не трябва да приемате Аналгин, ако преди това сте приемали лекарствен продукт, съдържащ метамизол и сте имали чернодробни проблеми.

  Други лекарства и Аналгин
  Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

  Едновременното приложение на метамизол и хлорпромазин (лекарство за лечение на психични заболявания) може да доведе до рязко понижаване на телесната температура.
  Едновременното приложение на метамизол и кумаринови антикоагуланти, като аценокумарол и варфарин (лекарства, които намаляват съсирваемостта на кръвта), е желателно да се избягва.
  Метамизол понижава действието на циклоспорин (лекарство, използвано след трансплантация на органи и за лечение на туморни заболявания).
  Хлорамфеникол и други миелотоксични продукти (лекарства, които увреждат кръвотворенето) увеличават риска от нежелани ефекти от страна на кръвотворната система, когато се прилагат заедно с метамизол.
  Не прилагайте едновременно Аналгин със сънотворни средства, лекарства за лечение на депресия, противозачатъчни средства, аналгетици, алопуринол (за лечение на подагра).
  Метамизол може да взаимодейства с каптоприл (за лечение на сърдечни заболявания и високо кръвно налягане), литий (за лечение на психични заболявания), метотрексат (за лечение на ревматични и туморни заболявания), както и да промени ефекта на антихипертензивни (понижаващи кръвното налягане) продукти и на диуретици (отводняващи).
  Метамизол (вещество за намаляване на болката и температурата) може да понижи ефекта на ацетилсалициловата киселина върху агрегацията на тромбоцитите (слепване на кръвни клетки и образуване на кръвен съсирек), когато се приема едновременно. Следователно, тази комбинация трябва да се използва с повишено внимание при пациенти, които приемат ниска доза аспирин за кардиопротекция (предпазване).
  Метамизол трябва да се прилага с повишено внимание със следните лекарства, тъй като може да намали ефекта им:
  бупропион, лекарство, което се използва за лечение на депресия или като помощно средство за спиране на тютюнопушенето;
  ефавиренц, лекарство, което се използва за лечение на ХИВ/СПИН;
  метадон, лекарство, което се използва за лечение на зависимост от забранени вещества (т.нар. опиоиди);
  валпроат, лекарство, което се използва за лечение на епилепсия или биполярно разтройство;
  такролимус, лекарство, което се използва за предотвратяване на отхвърляне на органи при трансплантирани пациенти;
  сертралин, лекарство, което се използва за лечение на депресия.
  Прием на Аналгин с храни и напитки
  По време на лечение с Аналгин не се препоръчва употреба на алкохол поради възможност от засилване на нежеланите ефекти на лекарството.

  Бременност и кърмене
  Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

  Бременност
  Наличните данни за употребата на метамизол през първите три месеца на бременността са ограничени, но не показват вредни ефекти за ембриона. В определени случаи, когато няма други варианти за лечение, е възможно да се приеме прилагането на единични дози метамизол през първия и втория триместър след консултация с лекар или фармацевт и след внимателна преценка на ползите и рисковете от употребата на метамизол. Като цяло обаче не се препоръчва употребата на метамизол през първия и втория триместър.

  През последните три месеца от бременността не трябва да приемате Аналгин поради повишен риск от усложнения за майката и детето (кървене, преждевременно затваряне на важен кръвоносен съд, така наречения дуктус Ботали, при нероденото, който се затваря естествено едва след раждането).

  Кърмене
  Продуктите от разграждането на метамизол преминават в кърмата в значителни количества и не може да се изключи риск за кърмачето. Поради това многократната употреба на метамизол по време на кърмене трябва да се избягва. В случай на еднократно приложение на метамизол, на майките се препоръчва да събират и изхвърлят кърмата в продължение на 48 часа след прилагането на дозата.

  Шофиране и работа с машини
  При приемане на високи дози Аналгин не се препоръчва управление на моторни превозни средства или работа с машини, изискващи активно внимание, тъй като е възможно да повлияе неблагоприятно на вниманието и да наруши реакциите при неочаквани ситуации.

  Аналгин съдържа пшенично нишесте
  Пшеничното нишесте в това лекарство съдържа само много малки количества глутен и е малко вероятно да предизвика проблеми, ако имате цьолиакия (непоносимост към глутена). Една таблетка съдържа не повече от 3,4 микрограма глутен.
  Ако имате алергия към пшеницата (състояние различно от цьолиакия), Вие не трябва да приемате това лекарство.

  Аналгин съдържа натрий
  Този лекарствен продукт съдържа 32,7 mg натрий на таблетка, еквивалентен на 1,6% от препоръчвания от СЗО максимален дневен прием на 2 g натрий за възрастен.

  4. Възможни нежелани реакции
  Както всички лекарства, Аналгин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

  Спрете употребата на Аналгин и незабавно се свържете с лекар, ако получите някой от следните симптоми:
  Гадене или повръщане, повишена температура, усещане за умора, загуба на апетит, потъмняване на урината, светли изпражнения, пожълтяване на кожата или бялата част на очите, сърбеж, обрив или болка в горната част на корема. Тези симптоми може да са признаци на чернодробно увреждане.
  Вижте също точка 2. Предупреждения и предпазни мерки.

  Нежеланите реакции се класифицират по честота по следния начин: много чести (≥1/10), чести (1/100 до

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 44. 44 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#35] от "padrino":брат ми има доста сериозна алергия към аспирин, преди време едвам преживая една домашна туршия с която го бяха черпили :)Отделно знам, че е забранен за малки деца заради опасност от увреждане на черния дроб...
  —цитат от коментар 39 на Apophenia


  На това исках да обърна внимание. Хората взимат всякакви хапчета защото някой познат лекар им казал да взимат, но ако някой прочете етикетите с вредните реакции и възможни усложнения едва ли ще вземат дори и аспирин.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 45. 45 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Има милиони десетки или стотици ваксинирани
  —цитат от коментар 33 на dinko

  Сложените до момента в света ваксини са над 7 000 000 000
  Всеки ден се поставят по 26 милиона ваксини. За какви странични ефекти ми говорите?


 46. 47 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 148 Весело

  Ти нали си се набол с колкото ти кажат дози ??! .... какъв ти е проблемът ??!
  —цитат от коментар 42 на Alex Ivanov


  Какъв да му е проблемът, той просто констатира, че не сте особено схватлив, един вид простичък. Ти нали не си се набол, какъв ти е проблемът с хорските констатации, които на всичкото отгоре са абсолютно адекватни?

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Весело

  До коментар [#43] от "mitko11":

  😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 49. 50 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  Ти нали си се набол с колкото ти кажат дози ??! .... какъв ти е проблемът ??!
  —цитат от коментар 42 на Alex Ivanov


  Утре може да ми се наложи да отида в болница за нещо друго, обаче няма да ми обърнат внимание, защото антивакс питекантропите сте задръстили всичко.

  Или пък по-невинен вариант - утре може да искам да отида на кино, но заради антивакс идиотите правителството е затворило кината.

  Това са ми проблемите, умник.

 50. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#9] от "Apophenia":

  Остави след петдесет, кажи след сто години ще има ли - че съм запазил почивка на Марс.

  Лично при мен няма странични ефекти. Пет джито на макс, интернета лети, плащам с пръстов отпечатък, радиото малко слабо, получавам всякакви отстъпки при пазаруване и спечелих три кашона най-различни дрънкулки.

 51. 52 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Любопитно

  До коментар [#17] от "Daria ":
  Гледаме само фактите едните Китай при 8 заразени затварят цели области с няколко десетки милиона ,а другите създателите САЩ не правят нищо и оставят стотици хиляди да умрат . Някой явно има информация колко опасен е Ковид , на това очевидно не са американците .

 52. 53 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#5] от "Apophenia":


  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":Ъ... Колко време ти е достатъчно, 80 години стигат ли?Може би страничните ефекти ще се появят след 5 поколения? Никой не знае...
  —цитат от коментар 5 на Apophenia


  Братовчедка ми ослепя и оглуша лека полека, заради антибиотик поставен й като дете. Братовчед ми и жена ми също са получавали този антибиотик като деца и имат постепенно намаляване на слуха. Говорим за странични ефекти които се проявяват след повече от 15-20 години. Антибиотика отдавна е забранен за употреба, ама какво от това.

 53. 54 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Четох един лекар, който каза : -аспирина има по голямо въздействие , отколкото ваксините ! Иначе научните аспекти са за лекари и специалисти..
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  Какви биха могли да бъдат дълготрайните последствия от ваксините срещу коронавируса? Хора по цял свят си задават този въпрос, четейки например информации за ваксината срещу птичи грип, за която някои твърдят, че била предизвиквала такива странични ефекти ?
  На някои имунизирани с ваксина срещу птичи грип след неопределено време им ПОРАСТВАТ КРИЛЦА !

 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#51] от "Deaddark":

  аз си боднах две дози, щото искам да работя отдалечено от село а там няма добро покритие. ще ми трябва май и бустер... и Бил Гейц ще разбере как правя туршия без аспирин... ама това е страничен ефект

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 56. 57 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  технологията толкова много напредна през последните години, че неща които ставаха за десетилетия преди, сега са достижими за месеци.
  —цитат от коментар 40 на padrino


  Нека не забравяме и едно от най-добрите технологични открития - програмираното остаряване. Кой и как е избирал на кой точно протеин от вируса да реагира ваксината и на кой да не реагира, никой не ти казва. Както и не се знае колко държи имунитета.

 57. 58 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#16] от "jmf29537805":

  Пък на мен обратно - пУшките станаха две и косата расте с метър на ден.

 58. 59 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":


  Щом по принцип е възможно страничният ефект от ваксината да се поряви след години, макар и това да се отрича в текста, дали тези, които сега ни насилват да се ваксинираме ЩЕ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА за страничните ефекти след време, или дори сега???
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Не! Кратко и ясно! :-)

 59. 60 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#45] от "Силвия Колева":

  Около 1/3 от моите познати с ваксини имат странични ефекти. Каткосрочните ги оставяме, но някои получиха "бонус" кръвно налягане за цял живот, други направиха аборт макар че било супер безопасно за бременни, но какво са това някакви "дребни" ефекти. И те ако са 1 на милион, то явно всички странични ефекти са се съсредоточили върху 10 човека, които хем са мои приятели хем решиха да се набодат. Ако приемем че в целия свят има само още 990*7 случая на странични ефекти, то сметката излиза. Просто концентрацията е в България. Друг е въпросът ако концентрацията е тук (и никой нищо не крие особено Дойче Веле), то дали не е в пъти по-голям риска да се набодеш тук.

  Един Българин
 60. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  +++ както и парацетамола а най-добре е да се редуват.Тогава вирусът не може да отрази атаката и умира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#26] от "chichka":

  😂

 62. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#59] от "stargate":

  Въпросът беше реторичен. Те не и ние НЕ.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 63. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  Не се ваксинираъте в никакъв случай! Не слушайте разни там професори и вирусолози! Те всички лъжат! Мангъров е най-големият специалист в света! Ваксините са за да ви чипират, следят и контролират Сорос и Бил ГеЙтЦ, заедно и поотделно! Трябва да изчакаме едни поне 100-200 години изпитания на "препаратите" преди да ги наречем ваксини! Не вярвайте и на FDA и EMA! Те са под контрола на Сорос и Бил ГеЙтЦ, заедно и поотделно! Вярвайте САМО на анонимни писания във Фейсбук и други анонимни форуми! Анонимните няма как да бъдат купени от Сорос и Бил ГеЙтЦ, заедно и поотделно! И не забравяйте: Земята е плоска! Всичко друго е лъжа!

 64. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Убеден съм, че ако държавата поеме отговорността за всички увреждания хората масово ще се съгласят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 66 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Оня ден както вечерях ми звъни телефона. бил Гейтс съм вика, гледам те, че вечеряш ама не мога да видя какво. Да вземеш да си сложиш трета доза, че ми омаляват очите! Ще си сложа! Не е хубаво човека да си поврежда очите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 66. 67 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#27] от "Явор":


  Лидерът на движението на антиваксърите в Израел почина от коронавирус
  —цитат от коментар 27 на Явор


  Един такъв лидер на антиваксърите почина и в САЩ. Малко е съмнителна, да не кажа, че е много съмнителна тази работа. :-)

 67. 68 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#67] от "stargate":

  направо е закономерна :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 68. 69 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Може би страничните ефекти ще се появят след 5 поколения? Никой не знае...
  —цитат от коментар 5 на Apophenia


  За една обикновена бебешка пудра се оказа, че предизвиквала рак...
  За антибиотиците се оказа, че водят до появата на свръхбактерии...
  След четири-пет игли против ковид може ли да се окаже, че организмът вече не може да го пребори без ваксина и вирусът е станал 100% летален?

 69. 70 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Има един украински лекар, доста популярен в Украйна - Евгений Комаровски. Той даде много добър пример - казва "Ако си сложите колан, докато карате колата си, вероятността да пострадате по-малко при катастрофа се увеличава. Но никой не ви дава гаранция, че няма да умрете при катастрофа, дори и да сте си сложили колана." Същото е и с ваксините.
  Но докато цитирате Дойче Веле, няма кой да повярва. Аз съм ваксиниран, ама на германци вяра нямам. Затова и с Астра Зенека.

 70. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това е друг въпрос. По важното е, има ли държавата морално право да задължава гражданите си да се ваксинират с недоказани и неизследвани препарати(една ваксина се създава години), без тази държава да е готова да поеме отговорността за причинените вреди на гражданите си.

  Аз например съм преболедувал, но не мога да го докажа според начина предвиден в наредбата за зеления сертификат. Ако се ваксинирам без да има нужда и смисъл, и ми стане нещо, ще трябва да се примиря, че съм получил увреждания заради малоумната политика на политици и чиновници, докато последние ще продължават да творят глупости и да твърдят, че така трябвало!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 71. 72 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#52] от "lout66":

  В Китай ако кажеш на глас посредата на града, че Си Дзинпин прилича на мечо пух, ще затворят теб и почти цялото ти семейство :)))) Може и съседите за всеки случай

 72. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":

  при какви количества знаеш ли? Ако изпиеш 10 литра вода настъпва също СМЪРТ!!!
  Хайде малко по-умно!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 74 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1466 Весело

  До коментар [#72] от "Ramon Asvalda":

  Смисъл добри са в карантинирането.. Там няма разпространение на заразни мечо пух мемета..

 74. 75 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#68] от "Apophenia":


  До коментар [#67] от "stargate":направо е закономерна :)
  —цитат от коментар 68 на Apophenia


  Не са много 37-годишните починали от вируса, ама айде. И американецът май не беше възрастен. Както казах, лекинко съмнителна работа.

 75. 76 Профил на _buhal_
  _buhal_
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#5] от "Apophenia":Това е като да избираш дали да те застрелят днес или да ти отрежат ръката след 80 години , и понеже ни е страх че ще ни отрежат ръката предпочитаме да ни убият днес.
  —цитат от коментар 12 на lout66


  И като се изнижат 80-те годинки и те сложат на тезгяха за рязане, дали ще си на същото мнение?

 76. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#56] от "Apophenia":

  Да, ама има си и плюсове - мен нещо ми се скапа компа след ъпдейт на уин 10 и посягам да рестартирам и ми изписва - честито, вече получихте новите вакс ъпдейти чрез сертификата - от хоум минавате безплатно на про и получавате ваучер 100 долара да пазарувате софтуер от Майкрософт. Освен това само стискам очите и влизам в тубата - и без реклами.

 77. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#71] от "Боян Таксиров":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 79 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално
 79. 80 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#8] от "cvh501084513":

  "Като цяло водещите имунолози в Германия изключват вероятността от проявяващи се години по-късно странични ефекти... Освен това ваксината се разгражда сравнително бързо в тялото и затова не може да предизвика по-късно проявяващи се реакции."
  Някой май изпитва затруднения с извличане на информацията от текст."

  Ти си типичен пример. Подточките са две:
  1. А това, което остава след "разграждането" на ваксините, за да се противопостави на вируса?
  2. До изчезването на вируса трябва да се поддържа постоянна концентрация на "разграждащото" се вещество с втора, трета, бустерна, четвърта, бустер на четвъртата... Всъщност последното още не го знаят, защото не е изминало достатъчно врме. С което пък се връщаме в началото.

 80. 81 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 604 Неутрално

  ваксините до момента са експериментални и на този етап страничните ефекти тепърва ще излизат наяве. това е само началото...най-тъпото е, че няма никаква прозрачност, умишлено се крият неща, но пък те натискат да си я сложиш. факт е, че ваксината има рискове които са още неясни и при това положение, трява всеки да има право на избор.
  —цитат от коментар 20 на peaceandlove


  Може ли да ми обясните кой точно има интерес от това? Ако се ваксинираха определени групи хора, да кажем всички над 60 години, или черни, или бели да кажем, мога да приема че има някаква конспирация. Но кой има интерес да избие цялото население на земята? Не следя конспиративните теории та ако може да ме просветите.

 81. 82 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 604 Неутрално

  В статията има истина, требе си време преди да почнат масово да окапват като гнили круши от инфаркти и други подобни.Виж ако бързате, 2 - 3 бустерчета и ще ги преварите останалите :)
  —цитат от коментар 21 на terminal velocity


  Ето още един. Въпросът ми от предния пост се отнася към всички които споделят това мнение.

 82. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#67] от "stargate":

  Онзи ден подслушах разговор (на унгарски език) между Сорос и Бил ГеЙтЦ. Говореха си как изтребват антиваксъри, чрез доближаване на ваксинирани до тях! Избягвайте близък (по-малко от 100 метра) контакт с ваксинирани! Сорос и Бил ГеЙтЦ ще ви убият!

 83. 84 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Като варим ракия на селския казан качеството е гарантирано. Щото мазния циганин там спазва всички стандарти и висока хигиена. Обаче медицинския продукт е по-съмнителен, защото тези лаборатории, в които ги произвеждат и изследват не са на нивото селските ни казани.
  Тука е така.

 84. 85 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Някой компетентен да се произнесе по това :
  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.html?fbclid=IwAR27BbJPMd5VqQAlAZo_tnbO1P4W9AmTZ2DkUuyVr7hLkFXVzuI4hbmg3TY
  Явно и кривите краставици се занимават с последствията...

 85. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  До коментар [#8] от "cvh501084513":

  Бихте ми превели това твърдение от пропагандата на Дойче веле:
  “В случая с ваксините срещу ковид-19 това могат да бъдат болки около мястото на убождането, главоболие или повишена температура. Тези реакции на тялото показват, че имунната система се противопоставя.”

  Имунната система как се противопоставя? Изгражда антитела срещу инжектираната иРНК? Сиреч, ако имунитетът е сработил, следващо бодене ще бъде напълно неутрализирано? Бустеризацията е факт. Не е ли резултат от такава неутрализация?
  Как зависи това “противопоставяне” в зависимост от количеството иРНК - в продукта на Пфайзер има 30 микрограма иРНК, а в този на Модерна - 200 микрограма? Ако иРНК-та са различни, няма ли да се получат различни Спайк протеини и на кой точно щам са?

 86. 87 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1809 Любопитно

  До коментар [#86] от "wanderer":

  Ти лично преди колко време разбра за съществуването на тия неща:
  "иРНК"
  "спайк протеини"

 87. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Любопитно

  До коментар [#15] от "rvr12572942":


  “Фактите засега казват, че за 11 месеца употреба, животозастрашаващите и опасни странични ефекти засягат сравнително малък брой хора. ”

  А това, че ваксинираните се заразяват, разпространяват вируса, заболяват до необходимост от хоспитализация и умират ... “С Ковид”, а не “От Ковид” както твърди пропагандата, като какви ефекти да ги броим? Гарантирана (и прегарантирана с бустерите) печалба на производителя или не спазване на Мерките от уж имунизираните срещу Ковид?

 88. 89 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1210 Весело

  Колко и да се напъвате, няма как да отговорите, защото не е минало достатъчно дълго време, за да се разбере.
  —цитат от коментар 1 на Alex Ivanov


  Обаче пък плоскоземците в същото време знаят, че ваксинираните ще умрат до няколко години. Смешно, нали?

 89. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  До коментар [#87] от "Yard":

  Когато беше публикувана Кратката характеристика на Комирнати (тогава с кодовото име на клиничното изследване) от британската агенция. Малко преди Коледата на 2020 г., със сигурност преди 27 декември - старта на Европейската ваксинация.
  Признавам, че не ми стана ясно кой точно Спайк протеин е използван, защото три месеца преди това британците обявиха 32 “несъществени мутации”, а две седмици след това се спекулираше, че южно-африканския щам и ново-открития британски били едно и също, каквото и да значи. То и за (несъществените) мутации не ми стана ясно какво точно е мутирало - вирусната РНК или има конформацията в четвъртичната структура на вирусните протеини.

 90. 91 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#65] от "КМЕТ В СЯНКА":Това е друг въпрос. По важното е, има ли държавата морално право да задължава гражданите си да се ваксинират с недоказани и неизследвани препарати(една ваксина се създава години), без тази държава да е готова да поеме отговорността за причинените вреди на гражданите си.Аз например съм преболедувал, но не мога да го докажа според начина предвиден в наредбата за зеления сертификат. Ако се ваксинирам без да има нужда и смисъл, и ми стане нещо, ще трябва да се примиря, че съм получил увреждания заради малоумната политика на политици и чиновници, докато последние ще продължават да творят глупости и да твърдят, че така трябвало!
  —цитат от коментар 71 на Боян Таксиров


  Ама като се прави на селски хитрец и не се тества, за да не те карантинират беше голямата работа, нали? Има една поговорка - да би мирно седяло, не би чудо видяло.

 91. 92 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 748 Неутрално

  За бай Ганьо 6.8 милиарда поставени дози не са достатъчно!

 92. 93 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#86] от "wanderer":

  Въпросите, които си задаваш са резонни. Но отговорът е само върхът на айсберга. Когато се обяви пандемията трябваше да бъдат събрани най добрите умове в тази област-генетични, вирусологи молекулярни биолози, лекари - инфекцинисти на ЕДНО място. Да проучат първо основно вируса и чак след това да подготвят заедно план за действие. И то на едно място. Една фирма. А Те се скъсаха да създават една след друга ваксини, като гъби след дъжд. Конкуренция, борба за пазар.
  Така не се създава доверие сред популацията. За капак политиците ни уплашиха до смърт с тяхното всяване на паника. В Австрия се обяви, че умира може да се прости с близките си само по телефона и на погребение се допуска само един близък.
  Аз не вярвам на търгаши и всяващи паника.
  Експериментът продължава.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 93. 94 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Някой компетентен да се произнесе по това :https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.html?fbclid=IwAR27BbJPMd5VqQAlAZo_tnbO1P4W9AmTZ2DkUuyVr7hLkFXVzuI4hbmg3TY Явно и кривите краставици се занимават с последствията...
  —цитат от коментар 85 на ThePal


  И само 6 минуса ? Надявах се на повече от умноваксинираните !

 94. 95 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Дайте обобщение на данните на VAERS ( за САЩ), както и от Европейската система вместо да пишете общи приказки. Нека сами стигнем до заключенията след преглед на фактите.

 95. 96 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#85] от "ThePal":
  Цитат от резолюцията на ЕП:
  "като има предвид, че Европейската комисия е договорила споразуменията за закупуване и не е пожелала фармацевтичните лаборатории да поемат своята отговорност; като има предвид, че членовете на ЕП не са имали достъп до договорите по време на преговорите"

  ..... просто скандално, една ЕК не била пожелала фарма лабораториите да поемат отговорност.
  А хората трябва да поставят подпис за информирано съгласие. Без информация.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 96. 97 Профил на krismin
  krismin
  Рейтинг: 748 Весело

  [quote#94:"ThePal"][/quote]

  Аз съм една от двамата, който ти сложиха +.
  И тъкмо смятах да попитам форума как така никой ама съвсем никой не се опита дори и да те наплюе за разпространяване на "фалшиви" новини, камо ли да те обори. :)

 97. 98 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#81] от "labby":

  Ти си явно добър човек. Няма да схванеш алчността на определени кръгове, както и перверзното /социопатно усещене за власт и контрол.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 98. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  " Освен това ваксината се разгражда сравнително бързо в тялото и затова не може да предизвика по-късно проявяващи се реакции."
  Това обяснение би трябвало да е достатъчно.

 99. 100 Профил на Vute Graovski
  Vute Graovski
  Рейтинг: 129 Неутрално

  "...какво казват фактите." Истинските факти ( не тези стъкмисаните) казват че досега вече са се случили многобройни странични ефекти от ваксините, като:
  1.Исхемичен инсулт на мозъчният ствол
  2.Обширен хематом на дясното полукълбо на мозъка
  3.Тромбоза
  4.Епилепсия
  5.Парализ на лицевия нерв
  6.Пареза на двата долни крайника
  7.Остър сърдечен удар
  8.Бъбречна недостатъчност
  9.Дихателна недостатъчност
  и т.н. и т.н. и т.н. ...
  Но все пак ползата (на БигФарма) надвишава човешките загуби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK