Източна Европа стана световен епицентър на COVID-19, но това ускори и ваксинирането

Дезинфекция в Москва

© Reuters

Дезинфекция в МоскваДанните за хиляди или повече заразени с коронавирус за 24 часа в която и да било държава през есента и зимата все по-рядко са новини, защото се превърнаха в ежедневие.


В последните дни обаче Източна Европа привлече вниманието на света: комбинацията между растящата заболеваемост, много високата смъртност и липсата на легла в болниците превърна региона в основен епицентър. Това повдигна в столиците в Западна Европа и въпроса до каква степен хаосът, завладял държави от България и Русия до Унгария трябва да се очаква и при тях.


С рекордите си по заразени и увеличаващите се починали България просто се вписва в общата картина на региона. Обичайно в западните медии се дава обяснението за ниското доверие в институциите и възхода на конспиративни теории като обяснение защо тези държави разполагат с много ваксини, а малцина проявяват интерес.
Данните сочат, че това се променя. Интересът към ваксините плахо се увеличава или поне се отдалечава от мъртвата точка, дали заради принудата или заради големия брой жертви, но остава въпросът дали е твърде късно.


Как изглежда картината в Източна Европа отвъд България и има ли повод за оптимизъм?


Какво сочи статистиката


Миналата седмица случаите на вируса в Източна Европа надхвърлиха 20 млн. според преглед на "Ройтерс" от петък. Числата в него сочат, че от Унгария (с 62% ваксинирани) до Украйна (с 19 на сто), редица страни отбелязват ръст на заразяванията, невиждан от ноември миналата година.


Сред основните стойности в региона според изчисленията на "Ройтерс":


- средно 83 700 нови случая на ден, рекорд от ноември миналата година;
- със само 4% от населението на света в Източна Европа са около 20% от новите случаи;
- Русия, Украйна и Румъния са три източноевропейски държави в първите пет по смъртност в последната седмица в глобален план.


Действително, данните за "рекордни по смъртност" лесно могат да варират. По-рано в българските медии започна да се разпространява и оценка, според която България е първа по смъртност в Европа и втора в света. Други анализи я посочиха като първа в света. Агрегарорът Worldometers я поставя на трето място по общ брой смъртни случаи на 1 млн. души, но в този конкретен списък сред "водещите" са и редица други балкански и източноевропейски държави по данни от вчера, 1 ноември: Босна и Херцеговина (втора), Северна Македония (четвърта), Унгария (шеста), Чехия (осма), Румъния и Словакия са в първите 20.


Тези данни от проекта OurWorldInData със седмичната смъртност на 1 млн. души (събрани от масива на университета "Джонс Хопкинс") показват недвусмислено много по-голямата смъртност в Източна Европа спрямо Западна и спрямо средното за ЕС.<br /><br />Прави впечатление и ситуацията в Русия. Там от началото на вълната с "Делта" смъртността не падна с месеци, а със започването на есента дори се увеличи.

© OurWorldInData.org

Тези данни от проекта OurWorldInData със седмичната смъртност на 1 млн. души (събрани от масива на университета "Джонс Хопкинс") показват недвусмислено много по-голямата смъртност в Източна Европа спрямо Западна и спрямо средното за ЕС.


Прави впечатление и ситуацията в Русия. Там от началото на вълната с "Делта" смъртността не падна с месеци, а със започването на есента дори се увеличи.


Тези различни места в оценките, независимо кой как мери, само потвърждават тенденцията: има сходства в ситуацията в държавите от региона.


Русия е най-тежко засегната


Голяма част от новите случаи и новите починали идват от Русия, където, според анализа на "Ройтерс", на всеки 5 минути 120 души дават положителна проба. Общо 40 на сто от всички нови случаи в Източна Европа са тъкмо в Русия. Над 40 хил. заразени на ден се превърна в норма в последната седмица; над 1000 починали е ежедневие от поне седмица и половина.


В Източна Европа някои експерти наблюдаваха с безпокойство събитията в Русия. Причината е, че първите признаци тежката вълна, свързвана с варианта "Делта", се появиха още преди месеци. През септември започна само кулминацията, обтегнала докрай възможностите на лекарите. При много нисък дял на ваксинирани Русия опита да наложи масова ваксинация още през юни - когато ЕС предупреждаваше за опасна очаквана вълна на континента, - но постигнатата цел от 60% се оказа непостижима.


Украйна отчете на 30 октомври 765 починали, малко преди това - над 27 хил. заразени. В Румъния на 19 октомври бяха регистрирани 18 863 заразявания, тогава бе отчетен и рекордът по смъртност - 574 души. Букурещ, а и по-малките градове, съобщават, че няма място в болниците. В резултат Румъния активира европейскя механизъм за гражданска защита, за да получи медикаменти, апарати за обдишване и сатурация и други. Освен еврочленките Австрия, Дания, Нидерландия и Франция, помощ изпратиха и съседните Сърбия и Молдова.И по-рядко споменавани държави, с по-голям дял ваксинирани, се оказват в тежко положение. Това се отнася например за Словакия (едва 46% ваксинирани). В Словакия, с население едва 5.5 млн., в събота имаше 5142 случая - повече на глава от населението, отколкото в седем пъти по-голямата, тежко засегната Украйна.


Унгария, с 62 на сто ваксинирани, изглежда донякъде като изключение, но остава доста под средното ниво за Европейския съюз - 66% (и 75 на сто - при пълнолетните). Миналата есен страната премина през много тежка вълна - с по няколкостотин починали в отделни дни - и за кратко оглавяваше списъка на страните с най-висока смъртност. Това убеди част от жителите да се ваксинират. Покритието на ваксините обаче не бе достатъчно и в последните седмици се увеличиха хоспитализациите, а това принуди властите да затегнат противоепидемичните мерки. В Будапеща наблюдават с безпокойство, че страната им вече приема пациенти, които здравната система на Румъния не може да поеме.


Болница в Белград. Точните измерения на пандемията в Сърбия, където всеки ден седмици наред има по над 6000 заразени при население, сходно с българското, не могат да се потвърдят. От месеци смъртността е няколко десетки души на ден. Експерти, медии и неправителствени организации поставят под въпрос данните, тъй като <a href="https://theworldnews.net/bg-news/koronavirust-po-sveta-srbiia-e-premlchala-za-2-3-ot-pochinalite-prez-2020-g-spored-razsledvane">равносметката от миналата година е за трикратно занижена смъртност според правителството</a> (около 3300 души) спрямо националната статистика (над 10 хил.).

© Reuters

Болница в Белград. Точните измерения на пандемията в Сърбия, където всеки ден седмици наред има по над 6000 заразени при население, сходно с българското, не могат да се потвърдят. От месеци смъртността е няколко десетки души на ден. Експерти, медии и неправителствени организации поставят под въпрос данните, тъй като равносметката от миналата година е за трикратно занижена смъртност според правителството (около 3300 души) спрямо националната статистика (над 10 хил.).


С много малкото си население Латвия не получава внимание като тежко засегната от пандемията, но страната, където живеят под 2 млн. души и делът на ваксинираните е 54% (по-нисък от този на другите балтийски съдеди), регистрира по няколко хиляди заразени за ден. Към края на миналата седмица Латвия бе трета по смъртност в Европейския съюз след Румънияи България със 178.8 души на милион, при средно за Европа 23.8 случая на милион. Страната също стана тъмночервена на картата на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.


Какво правят държавите


В Русия вече са в сила т. нар. неработни дни - седмица, в която почти всичко освен секторите, критични за националната сигурност, не работи или е в дистанционен режим. Градове като Москва и Санкт Петербург комбинираха схемата със собствен частичен локдаун; в руската столица това означава и затваряне на всичко с изключение на основни стоки и театри и музеи (но последните могат да се посещават само от хора с т. нар. QR кодове, руският вариант на COVID сертификатите). В Москва на практика влиза в сила и препоръка възрастните и хронично болните да останат у дома в следващите 4 месеца.


В Украйна властите вече задължават отделни групи хора да се ваксинират напълно до 8 ноември: учители, чиновници и други трябва или да се имунизират, или да останат без заплата. За пътуване със самолет, влак или някои междуградски автобуси трябва или доказателство за ваксинация, или отрицателен тест.


Сред вече приетите в Румъния мерки са връщането на вечерен час и ограничаванто на достъпа до много обществени места без сертификати.


Румъния се опитва да въведе и задължителен COVID сертификат за държавните служители, медицинския персонал и работещите в големи частни компании да се ваксинират или да си правят редовни тестове, ако не са преболедували. Правителството обаче се нуждае от подкрепата на парламента, чиято горна камара отхвърли този план миналата седмица. Решението на долната остава несигурно в момент, когато страната е в дълбока политическа криза заедно със здравната- втори премиер вероятно ще бъде отхвърлен от парламента, след като депутатите свалиха премиера Флорин Къцу миналия месец. Източници на "Ройтерс" пишат, че отхвърлянето на номинирания Николае Чука, а с него - и предсрочните избори са реалистични сценарии.


Унгария, която се опитва да ограничи по-малката си (спрямо държави като Румъния и Украйна) вълна, обяви миналата седмица, ще от държавните служители ще се изисква да бъдат ваксинирани. В частните компании се дава на работодателите правото да преценят дали има смисъл да въвеждат същата мярка.


Увеличава ли се интересът към ваксините


Дори в тези страни нарастващият дял на ваксинираните засега е видима последица от промяната в епидемичната обстановка.


В Румъния скоростта на ваксинирането например почти се удвои и това съвпадна с шока от рекордната смърт на 574 души за ден. Данните сочат, че миналия вторник са поставени 150 600 дози ваксина, от които 111 хил. - първа доза. За сравнение седица по-рано са поставени 68 749 дози, от които 36.8 хил. са първи. През октомври получилите първа доза се увеличиха с почти 10 пункта.


Интензивно отделение в Румъния

© Reuters

Интензивно отделение в Румъния


Равносметката от Украйна сочи, че от средата на месеца, когато се е ускорила ваксинационната кампания, делът на получилите поне една доза се е увеличил с над 5 пункта при много ниска изходна точка - от 18 на 23 на сто.


Русия е особен случай, тъй като там комбинацията от стимули и принуда е увеличила с едва 26 пункта (от 13 на 38) дела на избралите да се ваксинират от юни насам, има две статистики за смъртността. Тази на статистическата служба, която не се използва официално, е с над 120 хил. души над данните на здравното министерство. Проучване на "Галъп" сред 2001 руснаци, проведено през лятото, посочи, че 58% от руснаците не биха си сложили ваксина.

Дори в това силно скептично общество делът на ваксинираните се е увеличил с над два пункта само за последните 10 дни.


Източна Европа стана световен епицентър на COVID-19, но това ускори и ваксинирането

© OurWorldInData.org


Тази промяна може да се види и отвъд най-тежко засегнатите държави. В Чехия към края на миналия месец делът на поставените дози надхвърли рекорда, достигнат към края на август. Интересът се връща и в държави от Западните Балкани, където след бурното увеличение на дела на ваксинираните през лятото (или през пролетта в сръбския случай) кампанията вече бе застинала с приближаването на есента. В Сърбия експерти виждат връзка и с въвеждането на COVID сертификати въпреки ограничения им обхват - само за заведения и само след 22 ч.


Само времето може да покаже дали тенденцията е трайна, но поне засега тя дава надежда, че нещо може да се промени.


Новозаразените - а вероятно и хоспитализираните - се увеличават и ще се увеличават навсякъде в Европа, докато публичният живот преминава отново от открити към закрити пространства. И държавите с покритие над средното в ЕС не са изключение. Засега и прекомерният натиск върху здравната система, и мрачните рекорди на запад обаче изглеждат далеч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Нормално.

  Източноевропейците помнят комунистическите изцепки на предишните си поробители от СССР, и ги сравняват със сегашните си поробители от ЕССР и не виждат никаква разлика, затова и не вярват на новите си поробители както не вярваха и на старите си поробители.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Разстроено

  Ние обаче въведохме хващането за ръце, чакам с нетърпение връщането на изпитани методи като водосвет и ръсене със захар...

 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 103 Неутрално

  "С рекордите си по заразени и увеличаващите се починали България просто се вписва в общата картина на региона."

  България не просто се вписва. България скоро ще е на второ място по смъртност в света. Колкото и да е зле в Румъния, смъртността е почти двойно по ниска. Ние сме специална порода тъпанари.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Източна Европа стана епицентър на Ковид, България пък стана черната точка на мишената! А черните дупки Радев и Цацаров са извън класацията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Ние обаче въведохме хващането за ръце, чакам с нетърпение връщането на изпитани методи като водосвет и ръсене със захар...
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Абе имаме тайно оръжие- Ковид кукла набодена с карфици! Чакаме само Дионисий!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Източна Европа стана епицентър на Ковид, България пък стана черната точка на мишената! А черните дупки Радев и Цацаров са извън класацията!
  —цитат от коментар 4 на lz2


  Кацаров, извинявам се!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Залагам бутилка уиски от бойковото, че след изборите стъкмистиката РЯЗКО ще се подобри.
  Как ще обясниш спада на умрелите САМО за ден с повече от 50%?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Днес умрелите в Бугарско са два пъти по-малко от вчера!?
  Или пандемията е овладяна,или няКОЙ яко се гаври с нас !🔯😎🔯

  Много съм прост
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Мамин, я кажи кога бойко ти успя на намали само за ден с повече от 50%?
  Жалки сте и в пропагандата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Обяснението е че данните от събота, неделя и понеделник се натрупват във вторник! Още тъпи въпроси?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#3] от "L Glassman":

  С това разбито от бойко здравеопазване и саботьорите, които закриха Ковид отделения по негова заповед- ТОЛКОВА!!!
  Кой ругаеше медицинските сестри и ги арестуваше показно ще ни припомниш ли???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Добре си го казал първия път.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Весело

  До коментар [#9] от "Контрол на съзнанието":Ти си клиничен случай, като кметицата!
  —цитат от коментар 14 на Калиманата

  😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2905 Разстроено

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вторник винаги отчитат починали и през уикенда, но и 145 днес е ужасно. В провинцията е ад в момента, хора умират буквално като мухи. И на този фон - ваксинациите са се вдигнали от 14500 само на 18500, а някакво особено подобрение в спазването на мерки не съм видял. Еми може би заслужаваме съдбата си, знам ли.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Залагам бутилка уиски от бойковото, че след изборите стъкмистиката РЯЗКО ще се подобри.Как ще обясниш спада на умрелите САМО за ден с повече от 50%?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Неподражаем си понякога. От вчера до днес? Не ти трябва жокер, знаеш отговора.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калиманата":

  Миличка, вчера всички вие, начелото с гуруто ви друга песен пеехте.
  Много бързо забравяш. Когато ви го казах точно твоя факт яко нейтехте.
  Сега палачинката се обърна и с вашите камъни по вашите глави.
  Такива са библейските закони.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Вчера и ти припяваше на бившия мин.пред.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#20] от "taratanki":

  Учуден ли си? Всички умни го знаят отговора и знаят как се издънихте вчера.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Нормално. Източноевропейците помнят комунистическите изцепки на предишните си поробители от СССР, и ги сравняват със сегашните си поробители от ЕССР и не виждат никаква разлика, затова и не вярват на новите си поробители както не вярваха и на старите си поробители.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  Па затова умират и на купчини.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хейтехте

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ганьо шотландският боецъ":

  И от какво точно умират?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ганьо шотландският боецъ":И от какво точно умират?
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  От Ковид, затова е и статията.

 33. 33 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ганьо шотландският боецъ":Днес видех как събира по улиците трупове на антиваксаджии,уаууууууу!☠🙉☠🙉☠
  —цитат от коментар 29 на Контрол на съзнанието


  По стълбите на болниците? Имаше такива случаи на антиваксъри, да.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  От днешните руски новини по телевизията.
  В института Гамалей в москва е разработен тест доколко човек е наистина ваксиниран със Спутник 5. Проверката показала, че 80% от лежащите в интензивно отделение "ваксинирани" са с фалшиви сертификати...

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#28] от "Калиманата":

  Ще ставаме все повече в кошмарите ти лелче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#32] от "Ганьо шотландският боецъ":

  Някакви ДОКАЗАТЕЛСТВА?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#34] от "Patsis":

  Давай стъкмистиките ти, че вече май и ти се уплаши да манипулираш страховете на хората.
  И помни какво съм те предупредил. Все още имаш шанс.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#31] от "radelmarfx":

  НСИ не се интересува от какво си умрял. За 42-ата седмица имаме близо 1600 повече умрели от 2020-а година същата седмица. А дали от Ковид или от катастрофи ти си мисли.

 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#34] от "Patsis":

  На самата ваксина Спутник различните партиди са различни като състав...и качество...
  Колкото до проверките - там такива проверки могат да направят, че и мечката ще признае, че е катеричка...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 40. 40 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Проблемът е, че средното дневно число на починалите от ковид за последните седем дни също е 145. Това е нов рекорд - миналата есен сме стигали до 140 среднодневно.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Не е вярно. Всички смъртни актове се обработват в стъкмистиката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ганьо шотландският боецъ":Някакви ДОКАЗАТЕЛСТВА?
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  А, не, на теб доказателства не ти трябват. Аз просто коментирам фактите.

 44. 44 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  "В последните дни обаче Източна Европа привлече вниманието на света..."

  Стига с тая Източна Европа! Използвайте истинските имена!
  БИВШИТЕ СЪВЕТСКО-РУСКИ КОЛОНИИ!

  Още дълго ще берем плодовете на "освобождението" ни от Хитлер!

  Fu*k Your Opinion
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#40] от "Patsis":

  Я кажи този вариант колко по-заразен е и колко по-смъртоносен е !
  Можеш ли да кажеш поне една истина?
  Кой вариант уби жена ти?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1954 Любопитно

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете!
  И ти ли си антиваксърче?
  Или си против Файзер и Модерна?
  (Тук си прав!😁 Все пак и Карл Маркс ; и Ленин са ваксинирани със Спутник-V!🤣🤣)

  Fu*k Your Opinion
 47. 47 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Източна Европа стана световен епицентър на COVID-19, но това ускори и ваксинирането
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  И това успокоително ли трябва да звучи ?
  ''Всяко зло за добро '', а ?
  Всяка изтрещялка списва статии - електронни медии в цвят , мирис и вкус !

 48. 48 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1888 Весело

  На самата ваксина Спутник различните партиди са различни..
  —цитат от коментар 39 на mitko11


  И като как се различават?
  Примерно, Спутник, произведен в Италия, е по различен от Спутник, произведен в Унгария? Или нашият в Австрия, който се пуска от декември, ще бъде по-различен от Спутник в Сърбия и Русия?
  Обясни, моля!

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 49. 49 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1954 Любопитно

  Нещо интересно!

  "Scientific Reports: Пелинът потиска коронавируса..."

  Първият медикамент за "лекуване" от КОВИД, беше на практика за лекуване на Малария!
  Едно от най-ефикасните лекарства против Малария (отново Малария...), е на базата на вид ПЕЛИН!

  Има ли нещо общо между Маларията и Ковид? Просто съвпадение ли е?

  Fu*k Your Opinion
 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Каква ирония, самите руснаци не искат да се ваксинират с руската ваксина, а искат Пфайзер, докато руските фенове из Източна Европа само за нея плачат.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "епицентър" !!!!! - що? Звучи по- засукано от "център" ли?

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 52. 52 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#48] от "anti-vaxxer":

  То дори Нутела, произведена в Италия е различна от тази от заводите в Германия или Полша, пък какво остава за ваксина, която се прави от размножаващи се същества, каквато е руската.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 53. 53 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калиманата":

  абе тия задават вече 2 години едни и същи "въпроси" като латерна. не че питат, не че търсят диалог. това е принципа на пропагандата

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#34] от "Patsis":

  предпоплагам и у нас е както при тях. тука все пак са създали свое малко копие

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По време на глада в Гърция от 1943 година в Гърция умират няколкостотин хиляди души.
  По време на глада 1960 в Мадагаскар - още повече.
  Но се оказва, че в статистиката според смъртните актове умрели от глад нямало.
  Все били умирали от "старческа слабост" /включително 20-годишни/ или от "вродени при раждане заболявания" или от обикновени болести.
  Има чудесно изследване по въпроса на Виолета Хиониду, австралийска демографка от гръцки произход, но не ми се търси сега, чел съм го преди 15 години.

 56. 56 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  От днешните руски новини по телевизията.В института Гамалей в москва е разработен тест доколко човек е наистина ваксиниран със Спутник 5.
  —цитат от коментар 34 на Patsis


  Как се нарича този тест? Новичок?

 57. 57 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1888 Весело

  До коментар [#1] от "radelmarfx":


  Източноевропейците помнят комунистическите изцепки на предишните си поробители от СССР, и ги сравняват със сегашните си поробители от ЕССР и не виждат никаква разлика.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx

  Забряваш една съществена разлика между - наивните комунистите и днешните фашисти. Тъпите комунета никога не са могли да лъжат така безобразно, защото е имало медии като ББС, разпространявайки точно обратна информация на подадената от партията. Докато днес няма медии, които да коригират наглите лъжи на неолибералните фашисти. Всички социални мрежи, вестници, агенции, платени клоуни само една песен пеят и налагат концлагерски мерки за вирус, който я го има, я го няма, щото кръвни проби за антитела не се допускат, ако не си се ваксинирал.

  Добре дошъл в фашизма на 21 век.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 58. 58 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 938 Любопитно

  До коментар [#50] от "fpyyh":В руските сайтове пишат,че Спутник слагали основно на противници на Путин.Дали е така?

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 59. 59 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1888 Весело

  До коментар [#52] от "fpyyh":

  Ми Спутник не е на база РНК.
  Та доводите против Пфайзер не могат да бъдат копирани и дадени като логични при дискусия за Спутник или Астра-Зенека

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 60. 60 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Разстроено

  България се оказа епицентъра на епицентъра!

 61. 61 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Днес умрелите в Бугарско са два пъти по-малко от вчера!?Или пандемията е овладяна,или няКОЙ яко се гаври с нас !🔯😎🔯
  —цитат от коментар 9 на Контрол на съзнанието


  НАИСТИНА ли още не сте разбрали, че НАВСЯКЪДЕ по света данните в неделя са много малки, последвани от много големи стойности в понеделник (които на практика включват и бройките от предния ден) и съответно - във вторник показанията са "нормални"!?

  Затова в графиките отдавна се дава средната стойност за седмицата, за да не се подвеждат хората по тези пикове и спадове.

 62. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2125 Любопитно

  До коментар [#57] от "anti-vaxxer":

  "...Всички социални мрежи, вестници, агенции, платени клоуни само една песен пеят и налагат концлагерски мерки за вирус, който я го има, я го няма"
  Това как се съотнася с локдауна в Москва?
  И там ли е пуснал пипала ".. фашизма на 21 век"

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 63. 63 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2534 Гневно

  Добре дошъл в фашизма на 21 век.
  —цитат от коментар 57 на anti-vaxxer


  Не знам дали да Ви нарека фашист или не. За мен фашизъм е тежък епитет, който не бих използвал леко.

  Но смятам че се проявявате като психопат, който с действията си директно води до смъртта на хиляди наши сънародници. При това предприемате своите действия срещу българите точно когато болниците ни са препълнени и броят на умрелите чупи рекорди в родината ни, докато повечето народи в Европа успешно ограничават ужасните ефекти на пандемията с успешни ваксинационни кампании!

  Безсрамен и ограничен психопат!

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Оставете хората да си изкарат грипа и който оцелее ще има естествен имунитет. Аман от ваксините ви и истериите ви ! Всяка година при всяка грипна епидемия е било така - има болни и починали , само дето от много акъл от един - два месеца грипна вълна направиха панпидемията вечна и безкрайна .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1888 Весело

  До коментар [#63] от "plamen_b":

  Извинявай Пламенчо, но защо почваш да обиждаш на лична основа, като нямаш аргументи против моето мнение?
  Да видим модератора, дали ще се намеси или ще поддържа оскърбителните коментари без съдържание, защото защитават фашистката политика

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 66. 66 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ние обаче въведохме хващането за ръце, чакам с нетърпение връщането на изпитани методи като водосвет и ръсене със захар...
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Вместо да чакаме, да отидем просто да се ваксинираме, предлагам аз. Че удивихме света на уникалната ни простотия и невежество.

 67. 67 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Надали някога България ще мине 40% ваксинирани, каквото и да правят властите. И те го знаят много добре. А ако прекалят с принудите и задължителните мерки, си заминават.

 68. 68 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Полека крачейки върху трупове, но със сигурни стъпки вървим към така желания естествен стаден имунитет. Светла им памет на жертвите. Но ще трябва още да погинат. Това дотук не е достатъчно.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":
  "Източноевропейците помнят комунистическите изцепки на предишните си поробители от СССР, и ги сравняват със сегашните си поробители от ЕССР"

  По принцип поробването на държавите става насилствено , чрез окупация и налагане на терористичен режим. Източноевропейците бяха поробени след окупирането им от съветската армия. СССР беше държавно формирование , което осъществяваше окупацията и поробването на източноевропейците.
  Понеже правиш аналог между СССР и ЕССР е добре първо да изясниш какво се крие под абревиатурата ЕССР. Може би е някаква държава , която със своите войски е окупирала източноевропейските страни и ги е поробила , както навремето СССР пороби тези страни?

 70. 70 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 938 Разстроено

  До коментар [#57] от "anti-vaxxer":

  Лека ти пръс.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 71. 71 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":
  "Кацаров, извинявам се!"

  Какво си му направил , че се извиняваш на Кацаров?

 72. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Източна Европа стана световен епицентър на COVID-19, но това ускори и ваксинирането
  _______________
  Нещо съвсем тъпия заглавия започнаха да излизат тук!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 73 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
  След изборите умрелите ще възкръснат казваш?


 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Надали някога България ще мине 40% ваксинирани, каквото и да правят властите. И те го знаят много добре. А ако прекалят с принудите и задължителните мерки, си заминават.
  —цитат от коментар 67 на 4okuto


  В България епидемията от Ковид19 ще премине като всички други епидемии, с добиване на естествен имунитет на над 70% от населението и с малко повече жертви. Ината и недоверието се заплаща с човешки животи, но това са подробности.

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#65] от "anti-vaxxer":

  И какви аргументи може да има човек срещу вашите психотични бръщолевения? Наясно ли сте що е фашизъм? А неофашизъм? Как експонирате последното понятие върху противоепидемичните мерки и имунизацията?

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 76. 76 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#67] от "4okuto":

  Толкова по зле за България. Другите си взеха поуки от първите вълни. Напънаха се да ускорят имунизацията и подготвят здравните си системи, България пак се влачеше по корем. Е сега другите си отвориха икономиките, бачка се на макс, а в Родината се задава нов локдаун.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 77. 77 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 936 Неутрално

  В Източна Европа нагледно се виждат последствията от комунизма.

 78. 78 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Сръбската и руската Ковид статистика една майка ги е раждала.
  Едни прави линии, една красота!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 79. 79 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 128 Неутрално

  Това е малко като "Натоварването в краткосрочен план на здравната система е разтоварване в дългосрочен план на здравната сиситема".

 80. 80 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#48] от "anti-vaxxer":То дори Нутела, произведена в Италия е различна от тази от заводите в Германия или Полша, пък какво остава за ваксина, която се прави от размножаващи се същества, каквато е руската.
  —цитат от коментар 52 на fpyyh


  Нутела не е точно медицински продукт :) И става дума за различни рецепти, съобразени с местния вкус, доколкото знам.

 81. 81 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#79] от "d3eh":

  +++++++

  Важното е да няма ваксинирани. За да бъдат положени в Пантеона на Стадния Имунитет от архитект Мангъров, телата трябва да бъдат чисти и неопетнени.

 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Новозаразените - а вероятно и хоспитализираните - се увеличават и ще се увеличават навсякъде в Европа, докато публичният живот преминава отново от открити към закрити пространства. И държавите с покритие над средното в ЕС не са изключение."

  Това е точно така и добър пример за това е Нидерландия, където повече от 80% от населението е ваксинирано, но въпреки това броят на новозаразените, както и тези постъпващи в болница се увеличава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на anti vaxxer
  anti vaxxer
  Рейтинг: 1888 Весело

  Лека ти пръс.
  —цитат от коментар 70 на Аксел


  Зная, че морал е мръсна дума за неофашистите, но не знаех, че можете да аднете толкова ниско.


  https://bit.ly/2MWZbWQ
 84. 84 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Без спирането на руската антиваксърска пропаганда, Източна Европа е обречена на дълга агония.

 85. 85 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#82] от "Иво":

  Разбира се че се увеличава. Правителствата бяха наясно че през есено-зимния сезон ще има скок на заразените. Съответно, по-далновидните, взеха мерки и подготвиха здравните си системи. А България какво направи? Кротко си рупаше и хъркаше. И сега, здравната система е пред колапс. Не народ а мърша...беше писал един възрожденец.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 86. 86 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Оставете хората да си изкарат грипа и който оцелее ще има естествен имунитет. Аман от ваксините ви и истериите ви ! Всяка година при всяка грипна епидемия е било така - има болни и починали , само дето от много акъл от един - два месеца грипна вълна направиха панпидемията вечна и безкрайна .
  —цитат от коментар 64 на dark'star


  Ако имаш възрастни роднини (или такива със слаба имунна система), можеш да им се обадиш и да им кажеш, че вече ти е писнало и че е по-добре да рискуват да финишират в гробищата, но трябва вече да живеем така, че да ти е "нормално".

  И още нещо, което цитирам от статия: "През 2019 г. починалите от грип и пневмония са 4193, таци година досега - 23718."

 87. 87 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 300 Неутрално

  На мен ми е по-интересно след 2-3 седмици като избухнат в Западна Европа дали ще обвинят българите и румънците, че са им привнесли мутирал щам дето ваксините не го ловят.

 88. 88 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ipolit":

  По какво си правите извода че след две-три седмици ще избухне нещо си в Западна Европа? Ако не знаете, там също върлува ковид. Заболеваемостта се увеличава. Разликата е в смъртността.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 89. 89 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Каква ирония, самите руснаци не искат да се ваксинират с руската ваксина, а искат Пфайзер, докато руските фенове из Източна Европа само за нея плачат.
  —цитат от коментар 50 на fpyyh


  😂😂😂
  Каква комунистическа драма...!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 90. 90 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ipolit":По какво си правите извода че след две-три седмици ще избухне нещо си в Западна Европа? Ако не знаете, там също върлува ковид. Заболеваемостта се увеличава. Разликата е в смъртността.
  —цитат от коментар 88 на tsyrvulan


  Ами очевидно ще избухне, щом започват да въвеждат миналогодишните ограничения в държави с 84% ваксинационно покритие.

 91. 91 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Без спирането на руската антиваксърска пропаганда, Източна Европа е обречена на дълга агония.
  —цитат от коментар 84 на asdas200


  Не само на руската пропаганда...!
  Всички български медии следва да ограничат или направо да спрат репортажи свързани с антиваксъри-идио.... защото става дума за подигравка със здравето и живота на хората!
  Медиите трябва сами да се споразумеят за едно такова поведение!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 92. 92 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ipolit":

  Вече избухна. Въпреки че съм ваксиниран, аз също съм заразен. Сега си седя в къщи, под карантина съм. Симптомите ми, носът ми протече здравата, болка в синузите. Тестът показа ковид. В петък отново ще правя тест.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 93. 93 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Е нали уж Източна Европа щяла да е по-добре заради някакви детски ваксини ала-бала ?!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 94. 94 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  [quote#32:"Ганьо шотландският боецъ"][/quote]

  Според онко регистъра 18000 българи умират от рак на година, тоест 50 дневно. В периода 2007-2017, според доклад на МЗ, само на възраст 65+ от пневмония, годишно умират 7000-8000, тоест 20 дневно.
  Някой брои ли смъртност от нещо друго освен ковид?
  Онко регистъра не се поддържа от 2017 насам.

 95. 95 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  Кемтрайл? Как така Европа е най-засегната, от Рамщайн май излитат повечко самолети в нашето направление, които минават първо през Румъния.

 96. 96 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#94] от "crq18506084":

  Рака, инфарктите и инсултите вече са съпътстващи на Ковид. Всички разбрахме за политиката на фирмата СЗО и господарите й.

 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#85] от "tsyrvulan":

  Съгласен съм, Нидерландия в това отношение е много по-подготвена от България. И действа много по-адекватно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  До коментар [#50] от "fpyyh":

  Истина е това! Преди време пътувах в автобуса и точно пред мен имаше две възрастни жени, които си говореха за пандемията. Едната каза, че тя няма да се ваксинира докато в България не бъдат одобрени за употреба Спутник-В. Беше убедена, че това е най-добрата и безопасна ваксина от сега съществуващите. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":"Източноевропейците помнят комунистическите изцепки на предишните си поробители от СССР, и ги сравняват със сегашните си поробители от ЕССР"По принцип поробването на държавите става насилствено , чрез окупация и налагане на терористичен режим. Източноевропейците бяха поробени след окупирането им от съветската армия. СССР беше държавно формирование , което осъществяваше окупацията и поробването на източноевропейците.Понеже правиш аналог между СССР и ЕССР е добре първо да изясниш какво се крие под абревиатурата ЕССР. Може би е някаква държава , която със своите войски е окупирала източноевропейските страни и ги е поробила , както навремето СССР пороби тези страни?
  —цитат от коментар 69 на tacheaux


  Не си прав, винаги съм твърдял, че хвърляне на пари от бомбардировач над едно население, вместо бомби, нанася по-големи щети. Западно-европейското общество е "окупирано" чрез метода "висок стандарт" и са зависими. Руснаците, поради липса на пари, правят това с танкове.

 100. 100 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":Залагам бутилка уиски от бойковото, че след изборите стъкмистиката РЯЗКО ще се подобри.Как ще обясниш спада на умрелите САМО за ден с повече от 50%?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Радев и Кацаров лично ходиха в болниците и обдишваха тези в интензивното. Корнелка и тя. И после се хванаха за ръце и политнаха към другата болница. Видях ги с очите си. Вервай ми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK