Трансджендър активисти срещу проф. Сток: Има ли вроден пол

Трансджендър активисти срещу проф. Сток: Има ли вроден пол


Трябва ли да се дават допълнителни права на транссексуалните хора? Британска преподавателка в Брайтън бе принудена да подаде оставка под натиска на техни активисти. Тя заяви, че е преживяла "истински ужасни времена", разказва "Дойче веле".


Активисти за правата на транссексуалните хора, някои от които със забулени лица, протестираха с плакати и с призиви, изписани с боя по стените на Съсекския университет в Брайтън - и в крайна сметка принудиха британската професорка Катлийн Сток да подаде оставка.


Професор Сток е преподавател по философия в университета от 2003 година, а атаките срещу нея продължиха вече няколко години. Когато в последно време тези протести избухнаха на територията на самия университет, преподавателката се видя в чудо и реши да напусне. Медиите я цитират с обяснението, че е била принудена да подаде оставка, защото заедно със семейството си се наложило да преживее "истински ужасни времена".


Допълнителни права?
Защитниците на транссексуалните хора обвиняват 49-годишната Сток в дискриминация. Преподавателката смята, че хората не могат да променят биологичния си пол, и възразява срещу крайните възгледи на трансактивистите за половата идентичност. Катлийн Сток от няколко години твърди, че на трансхората не бива да се дават допълнителни права, а в областта на правото и политиката джендър идентичността (тоест субективното изживяване за собствения пол) не бива да взима надмощие над биологичната полова идентичност.


Катлийн Сток се числи сред известните академични последователки на онова феминистко крило, което се отнася критично към джендър теориите. Тя и нейните съмишленички оборват тезата на трансактивистите. Според тези активисти съществувал "вроден пол", към който биологичният пол трябвало да се напасва, без за целта да има медицинска необходимост, пояснява германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".


В същото време правителството в Лондон подкрепи преподавателката. "Според мен тя не бива да губи работата си", каза правителствената пълномощничка по равноправието Кими Бейдънок. А държавната министърка по въпросите на висшето образование Мишел Донлейн смята за "унищожителна" отровната ситуация, принудила професор Сток да се оттегли. Правителствената пълномощничка по равноправието заяви още, че професор Сток има пълното право да изразява своето мнение. Кими Бейдънок дори смята, че мнението на професорката навярно е в съзвучие с възгледите на мнозинството хора в страната.


В защита на академичната свобода


Съсекският университет също разкритикува обвиненията срещу преподавателката. "Нетърпимостта, проявена към нея, изцяло противоречи на основополагащите принципи на науката", се казва в позицията на университета. Университетът недвусмислено застана на страната на преподавателката с аргумента, че академичната свобода предполага свобода на словото, равенство, многообразие и приобщаване.


Дори левият германски вестник "Тагесцайтунг" защити професор Сток с уточнението, че нейните критици само на пръв поглед защитават леви идеи: "Преструват се на леви, но това е просто една тълпа, която в своето самоопиянение всъщност въстава срещу свободите."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK