20 млрд. долара не достигат за ваксиниране на света

Кристалина Георгиева

© Associated Press

Кристалина ГеоргиеваДвадесет милиарда долара не достигат, за да може 40% от световното население да бъде ваксинирано срещу COVID-19 до края на годината, а 70% - до средата на 2022 г. Това съобщи управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в понеделник. Тя участва в годишната конференция за бюджета на Европейската комисия.


Георгиева призова европейските държави да ускорят даренията на ваксини за бедните страни, както и да бъдат по-щедри във финансирането на програмите за имунизация в държавите, които не могат да си осигурят необходимите количества.


"Ваксинирането е от жизнено значение не само за предотвратяване на смърт и страдания, но и за икономическото възстановяване", каза изпълнителният директор.
Георгиева добави, че неравномерната ваксинация ще доведе до различна степен на възстановяване, което ще наложи и промяна в условията за продължаване на подпомагането на икономиката от страна на държавите. За разлика от досега, когато в Европа се подпомагаха всички отрасли, видът на подкрепата трябва да се промени към жизнени сектори като тези, свързани с постигането на климатичните цели и с цифровизацията.


Изпълнителният директор посочи, че ако светът успее да ваксинира 70% от населението си до следващото лято, 2022 г. може да стане "година на пълното възстановяване".


20 млрд. долара не достигат за ваксиниране на света

© IMF/WHO


Тракерът на МВФ и Световната здравна организация за доставките на ваксина показва, че повечето държави от ЕС са си осигурили ваксини, които покриват около 320% от нуждите на собственото им население, като най-големият недостиг се очертава в Африка и в няколко държави от Южна Америка. Изненадващо Беларус има най-малко гарантирани ваксини за своето население в Европа - едва 29%. Сърбия е гарантирала 45% от нуждите си, а Босна и Хрецговина - 51%. Северна Корея, Ирак, Сирия и Афганистан могат да покрият около 1/3 от жителите си.


Европейската комисия подкрепи ваксинирането на две трети от световното население до средата на 2022 г. по време на срещата на 20-те най-големи икономики в света в Рим в края на октомври. По данни на председателя й Урсула фон дер Лайен 1.2 млрд. дози ваксини срещу COVID-19, произведени в Европа, са били изнесени в 150 държави в света, докато над 900 млн. дози са били насочени към имунизацията на европейските граждани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK