"Багдад ще дойде при вас": защо хиляди мигранти са в Беларус законно, но не могат да излязат

"Багдад ще дойде при вас": защо хиляди мигранти са в Беларус законно, но не могат да излязат

© ReutersСлед кратко затишие мигрантите, пристигнали със самолети в Беларус и опитващи се да влязат в Европейския съюз, отново привлякоха вниманието на Европа. Търсещите убежище започнаха да щурмуват границата - събраха се стотици, очакват се още хиляди.


Германските служби оценяват броя на пристигащите на мигранти в Беларус на между 800 и 1000 дневно. Хиляди опитаха досега да пресекат границите с Полша, Латвия и Литва - само властите във Варшава говорят за 15 хил. опита да се пресече от август насам. По оценка на ТАСС от януари насам в Полша са опитали да влязат 30 хил. души.


За Варшава това е проблем на националната сигурност, за Вилнюс и Рига - тежко изпитание. Западът застава зад балтийските страни и определя действията на Лукашенко като "хибридна война". Открити доказателства не се предоставят, но общоприетото схващане, изразявано от европейските лидери или наблюдатели в различни страни е, че Минск използва мигрантите като оръжие за натиск заради наложените санкции.
Зад апокалипсиса, който обрисува полското правителство, и заглавията и видеорепортажите за "армията от нелегални мигранти", несравнима с кризата от 2015 г., се крие съдбата на хиляди иракчани и жители на други държави, влезли в държавно спонсорирана схема за фактически трафик на мигранти.


Защо мигрантите са в Беларус, откъде идват и какво ги очаква?


Минск се напълни с иракчани


В началото на лятото Лукашенко обяви, че вече няма да бъдат спирани мигрантите, опитващи да стигнат от Афганистан, Иран или Ирак до Европейския съюз. Към тях - първо по границите на малките балтийски държави, а след това по полските - се присъединиха опитващи се да стигнат блока от държави в Централна Африка, Сахел и други места на произход.


Журналисти говорят за "групови визи", издавани на десетки сирийци и иракчани. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" разказва за споделяни в социалните мрежи клипове или снимки от Минск - град, пълен с чужденци; например видео със спор между мигранти е озаглавено "Окупацията на Минск започна". В друго се появява шегата, че "Ако не си бил в Багдад, Багдад ще тойде при теб". Част от жителите се оплакват, че мигрантите оставят боклуци след себе си, влизат в пререкания, някои продават наркотици или крадат.


Такива оплаквания има от всеки град, станал интересен за туристи, трудови мигранти или превърнал се в транзитна или крайна точка за търсещи убежище и те не представят непременно мнозинството чужденци. Беларус обаче досега не бе транзитна - нито "туристическа" - дестинация.


Внезапно светът забеляза, че в страната прииждат съвсем законно хора, които след това опитват да напуснат незаконно.


От Ербил до Анкара и Дамаск


Този огромен "туристически" интерес осезаемо се пренасочи към Полша в последните месеци, след като фокусът бяха Литва и Латвия през лятото. За достигане но тази дестинация пристигналите в Беларус плащат прескъпо: най-малко 3000, но според други информации в отделни случаи сумите достигат до 10 хил. или 12 хил. долара. В Рига, Вилнюс и Варшава смятат, че мигрантите никога не биха се справили сами в граничните региони.


Колко точно са мигрантите по беларуската граница в момента, е спорно; европейски гранични представители говорят за между 1000 и 5000 души. Според Варшава броят клони по-скоро към 4000.


Разследвания посочиха връзки с държавни туроператори, посолства и консулства и санкционираната от ЕС авиокомпания "Белавия". За държавно участие говори например беларуската инициатива ByPol на бивши кадри на силите за сигурност; според нейни представтели агенти на КГБ събират "туристите" от хотелите и ги пращат на границата; в някои случаи това става с такси. Литва директно обвини Лукашенко, че режимът му е част от процеса.


Мигрантите в Беларус се оказаха въвлечени в схема за трафик на хора, в която, според западни представители, участват беларуските власти и чужди авиокомпании.

© Reuters

Мигрантите в Беларус се оказаха въвлечени в схема за трафик на хора, в която, според западни представители, участват беларуските власти и чужди авиокомпании.


За мястото на Москва в процеса няма единодушие. Няма доказателства, че Русия участва пряко в трафика на мигранти. Беларуски активисти твърдят обратното, като според тях процесът се води в координация между Федералната служба за сигурност (ФСБ, наследник на КГБ) в Русия и беларуската КГБ (която не смени името си).


Москва освен това поддържа политиките на Минск - за разлика от тези на Варшава, обвинена отново днес в нарушение на човешките права и изтласкване на мигранти по границата. Руският президент Владимир Путин говори с Лукашенко по-рано днес и изрази безпокойство от "тревожните факти" на беларуско-полската граница и жестокостта към цивилни хора, а руският първи дипломат Сергей Лавров призова ЕС да плати на Беларус, за да бъдат върнати мигрантите.


Разговорите с отделни държави няма да решат проблема


Заради кризата Ирак затвори преди няколко дни консулствата на Беларус в Багдад и Ербил. Тази стъпка бе разтълкувана от опозицията като знак, че търпението на Багдад спрямо Минск се изчерпва. Особено силна фрустрация издаваха реакциите на иракските власти още през лятото, когато бе обявена схемата и когато Европейският съюз опита да преговаря с тях. Тогава външното министерство в Багдад предупреди, че няма как да попречи на иракчаните да пътуват в чужбина.


"Багдад ще дойде при вас": защо хиляди мигранти са в Беларус законно, но не могат да излязат

© Reuters


По-късно полетите между Багдад и Минск рязко намаляха. Мярката бързо обхвана "летните" от други градове в Ирак, които можеха да превозят хиляди до Беларус през октомври; Багдад наскоро обяви и че работи, за да образова гражданите си за рисковете от миграцията и за създаване на кампания срещу подвеждащите жителите трафиканти. Потокът бързо се прехвърли към алтернативни маршрути - през Дамаск и Истанбул.


Така Ирак отдавна не е единствената възможност за приток на мигранти със самолет в Беларус. Независимо от това Германия обяви преди десетина дни успех в преговорите с Ирак за спиране на полети до Минск (макар иракското издание "Ал Форат" да отбелязва, че последва реакция от Багдад). Подобни разговори в Дамаск и Анкара няма непременно да дадат същия резултат. Берлин говори за отменени от Йордания чартерни полети до Минск след разговори с властите, но не даде подробности.ЕС не е напълно лишен от инструменти. Днес държавите в блока одобриха премахване на визовите облекчения за пътуване до Шенген за беларуски представители. Обмислят се още санкции срещу държавния превозвач "Белавия", а и срещу авиокомпании, помагащи за транспортирането на мигранти, от Турция и Обединените арабски емирства (последната възможност се проучва от Брюксел в момента). Друга стъпка - на която и арабските медии обърнаха сериозно внимание днес - бе наблюдението на над 20 държави
за полетите до Минск
, включително за заетостта на обратните полети. Вицепрезидентът на комисията Маргаритис Схинас и върховният външнополитически представител Жозеп Борел също така ще обиколят няколко столици за разговори с властите.


Дори и това да се потвърди, със затварянето на една врата лесно може да се отвори друга.


Миналата седмица сирийската агенция САНА съобщи за посещения на посланиците на Сирия и Палестинската власт в беларуското външно министерство, обсъждано е укрепване на сътрудничеството предвид санкциите срещу Беларус.


"Багдад ще дойде при вас": защо хиляди мигранти са в Беларус законно, но не могат да излязат


Дали това има общо със схемата за трафик и дали ще доведе до увеличаване на полетите, е трудно да се докаже. Същевременно "Дойче веле" и "Велт ам Зонтаг" писаха вчера, че Беларус се припомня да обслужва 40 седмични полета от Истанбул, Дамаск и Дубай до март. Това би било удвояване на броя на полетите, които преди през зимата на 2019/2020 г. бяха средно 17 на седмица. Срещите с близкоизточни държави в този момент напомнят, че Беларус поддържа топли контакти в региона и може да се възползва от това.


Къде ще отидат мигрантите


Въпросът се усложнява от съдбата на мигрантите. Къде могат да отидат, ако не бъдат пуснати в Европейския съюз? какво ще прави Беларус с хиляди - или десетки хиляди - от Азия и Африка, мнозина от които навярно имат еднопосочен билет, още по-малко - с какво да си платят връщането. Беларус едва ли би могъл да плати тези полети.


Според Азаров от ByPol, с когото разговаря ФАЦ, натискът ще се облекчи. Полската граница е по-добре охранявана от литовските и латвийските, а в Беларус никой не иска мигрантите. Вестникът отбелязва, че в подкрепа на тази нагласа Минск прекрати миналия месец практиката да се издават визи на граждани на Афганистан, Египет, Иран, Йемен, Нигерия, Пакистан и Сирия след пристигане на летището.


Задържането на хиляди мигранти в Беларус само може да нажежи общественото недоволство преди предстоящия референдум за промяна на конституцията и, вероятно, предсрочни президентски избори.


"Багдад ще дойде при вас": защо хиляди мигранти са в Беларус законно, но не могат да излязат

© Reuters


Още по-тревожна за правозащтници и доброволци на неправителствени организации е съдбата на самите мигранти, независимо дали са опитали да преминат границата или не. Причината е, че температурите падат.


Увеличават се случаите на открити измръзнали мигранти в гранични райони. "Ройтерс" разказа в края на октомври за съдбата на мигранти от Сомалия и други страни, изтикани от Полша обратно в Беларус. Пред тях назрява въпрос, който се наложи да решават и търсещи вход в ЕС през други точки като Турция и Босна и Херцеговина - как ще се справят с тежката зима. Координатор на полска неправителствена организация обяснява, че може да се очакват нови смъртни случаи, след като имаше измръзнали по границата.


"Все повече хора са гладни и обезводнени. Условията се влошават," казва Якуб Сечко от мрежата "Медици на границата". Мигранти разказват, че някои нямат обувки - сомалиец, изкълчил крака си при пресичане на границата, си спомвя, че няколко души били изпратени в болница с хипотермия.


Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предложи Европейският съюз да обмисли с Беларус сделка, подобна на тази с Турция, но това би било трудно осъществимо.


"Багдад ще дойде при вас": защо хиляди мигранти са в Беларус законно, но не могат да излязат

© Reuters

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK