Австрия обяви локдаун за неваксинирани

Австрийският канцлер Александер Шаленберг.

© Reuters

Австрийският канцлер Александер Шаленберг.Милиони хора, които не са напълно ваксинирани срещу COVID-19, ще бъдат поставени в режим на локдаун. Това обяви канцлерът Александер Шаленберг.


"Трябва да повишим дела на ваксинираните. Срамно нисък е", каза канцлерът на пресконференция. Решението е взето в координация между федералното правителство и провинциите, които днес проведоха виртуална среща, пише "Ди Пресе".


Мерките няма да са в сила за хора под 12-годишна възраст.


Какво се променя
Всички други, които не са ваксинирани, обаче ще могат да напускат домовете си само в конкретни случаи:


- за да отидат на работа;


- за да купят стоки от първа необходимост;


- за да отидат на лекар;


- за да се разходят;


- за да се ваксинират.


Няма да могат да посещават заведения, магазини, които не са за стоки от първа необходимост, ресторанти, спортни зали, културни и други събития.


Около една трета от населението


Засега този локдаун се въвежда за 10 дни и ще обхване около една трета от населението.


Ваксинирани в Австрия са 65% - много над дела в голяма част от Източна Европа, но далеч под средния в Западна. Третата най-голяма партия, Австрийската партия на свободата, е сред открито насърчаващите скептицизма към ваксините.


Това става в момент, когато новозаразените на ден за пръв път достигнаха петцифрено число. В резултат тази седмица бе обявен локдаун за неваксинирани в поне две провинции. С днешното, очаквано решение на Шаленберг мярката ще обхване всички провинции.


Канцлерът обясни, че 7-дневната заболеваемост при неваксинираните достига 1700 случая на 100 хил. души със силна тенденция за увеличаване, а при ваксинираните - 383 на 100 хил. със силна тенденция за спад.


Нидерландия вече въведе частичен локдаун тази седмица. Нови мерки се обсъждат в Германия, след като броят на заразените рязко се увеличи до над 30 хил. на ден. Дори Дания, която бе премахнала всички ограничения и където делът на ваксинираните е висок, върна част от тях заради ръст на случаите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK