В Египет от пясъците на пустинята изниква "нова столица" във фараонски стил

В Египет от пясъците на пустинята изниква "нова столица" във фараонски стил

© ReutersКонгресен център в стил рококо, огромни кули по модела на небостъргачите в Дубай, величествен оперен театър: "новата столица" на Египет изниква от пясъците на 50 километра от центъра на Кайро, проект във фараонски стил, желан от президента Абдел Фатах ас Сиси. Редуващи се с портрети на държавния глава, табелите по протежение на пътя указват посоката към "новата столица": строителни площадки насред пустинята докъдето стига погледът, само на 25 километра от Fifth Settlement ("Петото селище") - едно от най-новите изискани предградия на Кайро.


През 2019 г. Ас Сиси откри голяма джамия, наречена "Ал Фатах ал Алим", едно от имената на Бог в исляма, но и първото име на президента - и коптска катедрала, точно копие на идентичен храм, открит преди повече от половин век в Кайро. От земята изникват сградите на парламента, министерствата и елегантни квартали, които строителни предприемачи от няколко месеца продават на жителите на Кайро по телефона или дават срещу нисък наем, по проект на министерството на жилищното строителство.


Университетски факултети, болници и училища са още в строеж, а предвиденото за 30 юни откриване беше отложено, главно заради епидемията от COVID-19.
Тази дата е символна за властта, тъй като на този ден преди 8 години огромно множество даде "мандат" на армията срещу тогавашния президент ислямист Мохамед Морси, свален малко по-късно от маршал Абдел Фатах ас Сиси.


"Загадка"


Откриването, чиято нова дата остава неизвестна, ще даде началото според Ас Сиси на "новата република", обявена при първото му избиране за президент през 2014 г. Малко след това той каза, че иска нова столица на мястото на Кайро - простиращ се на широка площ град с над 20 млн. жители с огромно архитектурно богатство, свидетелство за което е джамията "Ибн Тулун", която е на повече от хиляда години.


За Галила ел Кади, архитект урбанист от базирания във Франция институт за изследвания и развитие, обаче тази нова столица няма да се конкурира с Кайро, така както Бразилия успя да направи с Рио де Жанейро и Сао Пауло, а просто прави още по-дълъг вече задръстения мегаполис. Стратегията зад тази нова столица е "загадка", смята университетската преподавателка: "Още преди да бъде населена, тя вече се допира до Кайро. За няколко години ще се разшири и ще бъде напълно погълната от него и това само ще добави нови проблеми в управлението на население с голяма концентрация на още по-голямо пространство."


Ас Сиси вече е бил инициатор на нови градове като Мансура на север и Асуан на юг, но този, който за момента е наричан "новата административна столица", е "най-големият държавен проект", каза за АФП Халед ал Хусейни, говорител на държавната компания, която отговаря за строителството му. Обектът с площ 730 квадратни километра (седем пъти по-голяма от тази на Париж) трябва да бъде построен на три етапа, като "първият обхваща 250 кв. км, на които може да се настанят два милиона египтяни", уточнява Хусейни.


Градът "ще предлага по-добър живот с модерно и природосъобразно оборудване и камери да наблюдение", уверява той, споменавайки за слънчеви панели и възобновяема енергия. Държавни служители ще започнат да идват да работят там от декември и броят им ще достигне общо 100 000 "в рамките на три години", уверява Хусейни. За тях "трябваше да се създаде пътна мрежа и да се предвидят транспортни средства", между които еднорелсов влак за близо 4 милиарда евро, за да свързва новата столица с Кайро, пословичен с чудовищните си задръствания.


Това е разхищаване на ресурси, което дразни мнозина, докато една трета от 102-та милиона египтяни живеят под прага на бедността.


"Къде са приоритетите?"


"Това е определена визия за модернизацията" по западен образец, съжалява политологът Мустафа Камал ас Сайед, който си задава въпроса: "Не преминава ли модернизирането на Египет по-скоро през "гарантиране на качествено образование" в една страна, където един на всеки трима жители е неграмотен. Напоследък, отбелязва той, министерството на образованието каза, че не му достигат 250 000 учители. Къде са приоритетите?"


В Египет, подчертава Кади, от епохата на фараоните насам строителството на нови столици има за цел "отделяне на владетеля от народа", припомня тя.


За Сайед "всички президенти на съвременен Египет искаха да оставят името си в историята, както Гамал Абдел Насър с Асуанския язовир". "Ас Сиси иска историята да го запомни като човека, който премести центъра на властта. И то завинаги", уверява Сайед пред АФП. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK