На живо

Коронавирусът по света: Австрия въвежда национален локдаун

Франция беше първата европейска държава, която въведе здравния пропуск за достъп до обществени места

© Associated Press

Франция беше първата европейска държава, която въведе здравния пропуск за достъп до обществени местаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Първото хапче срещу COVID-19 вече може да се използва в Европа

Европейският лекарствен регулатор (ЕМА) издаде насоки препоръча за използване на хапчето срещу COVID-19 на фармацевтичната компания "Мерк" (Merck) - първото лекарство срещу инфекцията, което може да се приема през устата.


Лекарството трябва да се дава до пет дни от появата на симптоми, като то е предназначено за лечение на възрастни, които не се нуждаят от кислородна подкрепа и са изложени на риск от влошаване на заболяването.


Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че хапчето, разработено заедно с Ridgeback Biotherapeutics, трябва да се приема два пъти дневно в продължение на пет дни, но се препоръчва да не се използва по време на бременност при жени, които планират да забременеят. По време на лечението трябва да бъде спряно и кърменето.


"EMA издаде тези насоки, за да помогне на националните органи, които могат да вземат решение за употреба на лекарството преди разрешението за пускане на пазара...в светлината на нарастващите нива на инфекции и смъртни случаи от COVID-19 в ЕС", се казва в съобщение на агенцията.


EMA започна да оценява безопасността и ефективността на препарата, чието търговско наименование е "Лагеврио" (Lagevrio), миналия месец. В петък подобна оценка започна за конкурентното хапче на "Пфайзер".


Коронавирусът по света: Австрия въвежда национален локдаун

© Associated Press

Нидерландия отлага онкологични и кардиологични операции заради COVID-19

Нидерландия започна да отлага кардиологични и онкологични операции, за да държи достатъчно свободни места в реанимациите за пациенти с COVID-19, съобщава Ройтерс.


"Това са пациенти с рак, които трябва да бъдат оперирани в рамките на шест седмици след поставянето на диагнозата и сега това няма да може да бъде направено за всички случаи. Същото е и със сърдечните пациенти", каза говорител на LCPS, националната организация, която разпределя болничните ресурси.


"Ужасно е, разбира се, за пациентите."


Националният институт по здравеопазване (RIVM) отчете рекорд от над 23 хил. нови случая през предходните 24 часа в четвъртък, в сравнение с предишния дневен максимум от около 13 хил., достигнат през декември 2020 г.


Тъй като 85% от възрастното население е ваксинирано, процентът на приемане както в болница, така и в отделения за интензивно лечение засега остава по-нисък, отколкото е бил в разгара на първоначалната вълна през април 2020 г., въпреки че има забавяне между датата на заразяване и датата на постъпване в болница.


С по-малко от 200 оставащи легла в нидерландските интензивни отделения към четвъртък, болниците се опитват да осигурят повече капацитет.


В началото на ноември правителството върна носенето на маски в магазините, а миналия уикенд отново наложи частична карантина, включително затваряне на барове и ресторанти след 20 часа. Но ефектът от тези мерки все още не се вижда в ежедневните числа.


Парламентът е разделен по отношение на план, предложен от правителството на премиера Марк Рюте за ограничаване на достъпа до закрити обществени места за хора, които не са ваксинирани. Училищата остават отворени, а вирусолозите в четвъртък предложиха удължаване на коледните ваканции, за да се забавят инфекциите, които нарастват най-бързо сред децата.


Коронавирусът по света: Австрия въвежда национален локдаун

© Associated Press

Германия не изключва въвеждане на национална карантина

Здравният министър на Германия Йенс Шпан призова сънародниците си да ограничат контактите, тъй като ваксинацията няма да е достатъчна, за да намали разпространението на вируса.


Той не изключи да се наложи нова национална карантина: "Намираме се в ситуация, при която не можем да изключим нито един вариант", каза Шпан, цитиран от Ройтерс. Той добави, че страната е в извънредно положение по отношение на пандемията.


По-рано в петък Австрия обяви, че се затваря за 20 дни от понеделник, както и че от февруари ваксинацията срещу COVID-19 ще е задължителна за цялото население. Имунизираните срещу коронавируса в Германия са по-малко от средното за ЕС - 67.5% и според властите това е причина за резкия скок в разпространението на вируса.


Новината, че най-голямата икономика в Европа може да се върне към локдаун доведе до спад в доходността на държавните облигации, цените на петрола и еврото паднаха, тъй като призракът от ново блокиране, свързано с COVID-19 в Германия и други части на Европа, хвърли нова сянка върху световната икономика, пише Ройтерс.


Междувременно Бавария, която е сред най-засегнатите от четвъртата вълна германска провинция обяви, че отменя традиционните коледни базари. Достъпът до публични събития и места, с изключение на фризьорските и козметични салони, е разрешен само за ваксинирани и преболедували. Тестващите се нямат право да посещават и заведенията за хране и хотелите.


Берлинчани чакат пред ваксинационен център да получат доза ваксина срещу COVID-19, след като по-рано тази седмица канцлерът Меркел призова населението спешно да се имунизира, за да се облекчи натискът върху болничната система

© Associated Press

Берлинчани чакат пред ваксинационен център да получат доза ваксина срещу COVID-19, след като по-рано тази седмица канцлерът Меркел призова населението спешно да се имунизира, за да се облекчи натискът върху болничната система

Европарламентът се връща към дистанционна работа

Европейският парламент вероятно ще се върне към дистанционен режим на работа, след като председателят му Давид Сасоли в петък внесе предложение за това до председателите на парламентарни групи.


"През последните две седмици цялостната епидемична ситуация в Съюза се влоши, като процентът на нови случаи, хоспитализацията и други показатели се увеличават.


Сасоли добавя, че е получил много обаждания от разтревожени евродепутати и че се е консултирал с медицинската служба на парламента.


"Днес внесох за одобрение в Председателския съвет предложение за повторно въвеждане на режима за дистанционно участие в парламента, който да се прилага от следващата седмица. След като бъдат одобрени, членовете ще могат да участват дистанционно в дебати и гласувания в пленарно заседание и в комисии.


За следващата седмица в Страсбург е насрочена пленарна сесия на Европейския парламент, която вероятно ще бъде засегната от новите мерки.


Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© European parliament (audiovisual service)

Сградата на Европейския парламент в Страсбург


Европейската комисия съобщи в петък, че служителите й ще ходят в офисите си веднъж седмично, като през останалото време ще работят от вкъщи, след като Белгия, където се намира централата й препоръча дистанционна работа, за всички, които могат.

Втора седмица на спад на COVID-19 в Англия

Разпространението на инфекциите с COVID-19 в Англия спадна до около 1 на всеки 65 души през седмицата, приключваща на 13 ноември, съобщи британската служба за национална статистика в петък. Това е втора поредна седмица на спад на инфекциите. През миналата разпространението е било 1 на 60 души.


44 242 нови случая са регистрирани за последното денонощие в Обединеното кралство, починали са 157.

Германия преговаря за две хапчета срещу COVID-19

Германия води преговори с "Пфайзер" за евентуално закупуване на нейното експериментално антивирусно хапче за лечение на COVID-19, а също така разговаря с други компании, които разработват обещаващи лекарства, каза в петък министърът на здравеопазването Йенс Спан, цитиран от Ройтерс.


"Ние водим преговори с "Пфайзер", с MSD ("Мерк"), също и с всички останали... всички онези, които имат обещаващи лекарства", каза Шпан на пресконференция в Берлин.


Германия е пред ново затягане на ограниченията заради скок на инфекциите, който според властите ще доведе до запълване на болниците.

Австрия се затваря за 20 дни, ваксинацията ще е задължителна за всички

От понеделник в Австрия се въвежда национална карантина, съобщи канцлерът Александър Шаленбер. Локдаунът ще действа поне 20 дни.


Така Австрия ще стане първата страна в Западна Европа, която ще въведе отново пълно блокиране заради COVID-19, за да се справи с нова вълна от инфекции. Ваксинацията става задължителна от 1 февруари, съобщи правителството.


Затварянето ще продължи първоначално от 10 дни до 20 дни, каза на пресконференция петък Шаленберг, цитиран от Ройтерс.


Приблизително две трети от населението на Австрия е напълно ваксинирано, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Голяма част от обществеността е скептично настроена към ваксините, мнение, насърчавано от крайнодясната Партия на свободата, третата по големина в парламента. Протест срещу ограниченията е планиран за събота.


В четвъртък локдауни влязоха в сила в провинции Залцбург и Горна Австрия, а преди това беше ограничен достъпа до обществени услуги на неваксинирани.


Виенчани чакат за ваксиниране срещу COVID-19 пред мобилен ваксинационен център в преоборудван автобус от градския транспорт, който обикаля столицата

© Associated Press

Виенчани чакат за ваксиниране срещу COVID-19 пред мобилен ваксинационен център в преоборудван автобус от градския транспорт, който обикаля столицата

Великобритания включва бустера в сертификата за пътуване

Министерството на здравеопазването на Великобритания съобщи в петък, че ще добави допълнителните дози ваксини срещу COVID-19 към сертификата за пътуване в чужбина, въпреки че промянат засега няма да се включи в документа за ползване в страната.


Това ще позволи, хората които са получили бустер или трета доза да могат да демонстрират статуса си в държави, които искат три ваксини от посетителите, добавя Ройтерс.

Броят на починалите от COVID-19 в Русия продължава да расте

Броят на починалите с COVID-19 в Русия продължава да се увеличава, отбелязвайки нов рекорд в петък. За последното денонощие е обявена смъртта на 1254 души, като Ройтерс посочва, че това се дължи на големия скок на нови случаи преди няколко седмици.


Властите съобщават днес за 37 156 новозаразение, включително 3371 в столицата Москва. Това е спад спрямо рекорда от 6 ноември, когато бяха потвърдени инфекциите на 41 335 души. Според руските власти ваксинираните и оздравелите от коронавируса са 50.2% от населението.


Междувременно зам.-кметът на Москва Анастасия Ракова е цитирана от агенция ТАСС да казва, че само половината от хората, които са получили първа доза ваксина срещу COVID-19 са дошли за втората, която им позволява по-висока защита от заразяване. Тя добавя, че обитателите на старчески и социални домове в Москва са напълно ваксинирани, с поставяне на втора доза през лятото, и сред тях няма заболеваемост.


Медици прибират в чувал починал от COVID-19 в болница в град в близост до Ростов на Дон

© Associated Press

Медици прибират в чувал починал от COVID-19 в болница в град в близост до Ростов на Дон

Заради здравния пропуск Франция няма да затваря неваксинираните

Франция няма да последва европейските си съюзници, които затварят неваксинираните, за да ограничат четвъртата вълна на COVID-19, съобщи Ройтерс като се позова на изказване на президента Еманюел Макрон.


"Тези страни, които блокират неваксинираните, са тези, които не са въвели (здравния) пропуск. Следователно тази стъпка не е необходима във Франция", каза Макрон пред вестник La Voix du Nord в интервю, публикувано в четвъртък.


Европа отново се превърна в епицентър на пандемията, което накара някои страни, включително Германия и Австрия, да въведат отново ограниченията в навечерието на Коледа. Необходимостта от нови ограничения предизвика дебат дали ваксините сами по себе си са достатъчни, за да укротят COVID-19.

Унгарските медици със задължителен бустер

Поставянето на трета доза ваксина сещу COVID-19 става задължително в Унгария, реши правителството. Маските се връщат в закрити пространства в опит да се намали разпространението на виряса.


Говорителят на правителството Гергей Гуяш каза, че единствено ваксините могат да осигурят защита от коронавируса на фона на повишаването на броя на случаите.


"Правителството съветва всички да се инжектират с подсилваща доза, което е възможно четири месеца след втората доза", каза Гуяш.


Унгария съобщи за 11 289 нови случая в петък - най-много от края на март. Починалите за изминалото денонощие са 131-ма. Лекарската камара призова за по-строги мерки, включително въвеждане на сертификат за достъп до културни и спортни събития.


Ройтерс отбелязва, че за разпространението на инфекцията в Унгария основни причини са премахването на почти всички ограничения, както и сравнително ниския процент ваксинирани. В Унгария са въведени много малко ограничения и процентът на ваксинираните е под средния за ЕС, отбелязва Ройтерс. 58.7% от унгарците са напълно ваксинирани по данни на европейската здравна агенция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK