Агенция на ООН предложи план за борба с глада с... 2% от богатството на Мъск

Агенция на ООН предложи план за борба с глада с... 2% от богатството на Мъск

© ReutersСветовната продоволствена програма (WFP) към Организацията на обединените нации изненада милиардера Илон Мъск с план как да изкорени световния глад със сума, равна на около 2% от богатството му.


WFP не споменава изрично Мъск в самия документ. Планът обаче бе представен дни след негов предизвикателен коментар в "Туитър", в който той отговори на директора на организацията и на негово твърдение, че само 2% от средствата му са необходими за решаване на проблема. Ръководителят на програмата го спомена поименно, когато по-късно представи плана.


Размяна на реплики


Дейвид Бийсли обясни пред Си Ен Ен, че въпросният дял от богатството на Мъск може да реши проблема, в момент, когато вниманието на Световната продоволствена програма е насочено към назряваща хуманитарна криза - Афганистан.
Изследовател повдигна в "Туитър" въпроса как е възможно, ако WFP е набрала само през 2020 г. 8.4 млрд. долара, да не е решила проблема със световния глад.


Споменатият в туита Мъск реагира: "Ако Световната продоволствена програма може да опише в тази нишка в "Туитър как точно 6 млрд. долара биха се справили със световния глад, веднага ще продам акции на "Тесла" и ще го направя. Мъск от известно време е на прицел на конгресмени заради богатството си във връзка с нов закон, който го подтикна да продава акции в "Тесла" (с подкрепата именно на последователи в "Туитър").


Световната продоволствена програма не отговори на конкретния разговор в "Туитър". Преди дни обаче бе публикуван "призив към милиардерите по света да дарят 6.6 млрд. долара, за да спасят 42 млн. души от глад.


Дейвид Бийсли го представи, като се обърна към Мъск. "Кризата с глада е спешна, безпрецедентна И предотвратима. Илон Мъск, поискахте ясен план с открито счетоводство. Ето го! Готови сме да говорим с Вас - и всеки друг - който е сериозен за това да спасява животи."


Цитираното число далеч не включва всички гладни по света; само в Афганистан организацията по-рано заяви, че очаква 22 млн. души да са в риск, а в глобален план броят на застрашените е осемцифрен.


Планът обаче съдържа разбивка как ще се харчат парите:

- 3.5 млрд. долара ще отидат за храна и доставката ѝ. Това включва разходите за транспорт, складиране, ескорт за сигурност на продуктите в зони, елязани от конфликт.


- 2 млрд. долара за средства в брой и ваучери за храна там, където пазарите могат да функционират, а нуждаещите се могат да "купят храна по свой избор и това би подкрепило местните икономики.


- Още 700 млн. долара средства за разходи, насочени към спецификите на конкретни държави, подходящи за овладяване на рисковете в 43 страни.


- Още 400 млн. долара за "управление на глобални и регионални операции, администрация и отчетност" - координация на световните глобални снабдителни линии и авиационни маршрути, логистика, глобален мониторинг за глада по света и управление на риска и независими одитори.


Бийсли все пак призна снощи - отново в "Туитър" - че "световният глад не може да се реши само с 6 млрд. долара. НО те могат да избегнат сериозен глад през 2022 г." в условията на "перфектна буря" в среда, в която "семействата нямат работа", нито пари или храна, а децата умират. "Тези хора се нуждаят от чудо."


Туитът вече не е достъпен в профила на Бийсли.

© Скрийншот:

Туитът вече не е достъпен в профила на Бийсли.


В подробния план (разбивката е в обобщението) се описва действителният мащаб на проблема: 282.7 млн. души в 80 държави са изправени пред "екстремни нива на остър глад". Увеличението на броя им е 110% спрямо 2019 г., а причина са все повечето конфликти, разрастващите се климатични кризи и икономическите последици от COVID-19. Средствата биха били разпределени на няколко континента без Европа и Австралия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK