Как Държавна сигурност се бореше срещу "Дойче Веле"

Как Държавна сигурност се бореше срещу "Дойче Веле"


ДС обрисува служителите в българската секция на "Дойче Веле" като предатели. Пред ръководството на медията пък пуска слухове, че те са агенти на българските служби. Д-р Кристофер Неринг разказва историята на ДС и ДВ.


Доктор Неринг, организирахте уъркшопа "Държавна сигурност и медиите" с подкрепата на СУ и медийната програма на фондация "Конрад Аденауер". На него експерти обсъдиха отношенията между българската Държавна сигурност и медиите. Засегнахте и "Дойче Веле" като "идеологически противник" на тайните служби в комунистическа България. Какви стъпки са предприемани от ДС спрямо "Дойче веле"?


-ДС винаги първо започва да действа административно като отваря литерно дело, в което събира цялата налична информация и плановете си. Това става още през 1963-а година, когато "Дойче веле" започва да излъчва и на български. До февруари 1990-а година са работили по темата.
Следи се кой работи там. По всяко време знаят кои са служителите в българската секция и ДС успява отчасти дори да хване личните отношения между работещите. Много обичат да описват интригите помежду им, например кой иска да заеме определен пост. Събират тези информации основно като изпращат агенти в Кьолн, които пряко или индиректно познават тези служители.


Успяват ли агенти на ДС да се инфилтрират в българската редакция на "Дойче веле"?


-Тези планове не успяват. Те или се свързват с роднините им, които са останали в България, или изпращат хора, които "случайно" да се запознаят с работещите в "Дойче веле". Целта на ДС е била да вербуват българските служители, но не успяват нито веднъж в продължение на близо 30 години. Те са в състояние единствено да съберат информация и дотам. Знаят кой кой е в българската секция. Също така за всяко десетилетие в литерното дело има план на сградата на "Дойче Веле" и знаят кой в коя стая се намира. Сдобиват се и с вътрешния правилник и телефонния указател. Разполагат с личните адреси и телефоните на повечето служители от българската секция. С вербуването не успяват, а с дискредитирането - донякъде.


Как Държавна сигурност се бореше срещу "Дойче Веле"

© facebook.com/kasmediaeurope


Какви са опитите за дискредитиране?


-Опитват се да дискредитират служителите в България като "изменници на родината" и "врагове на българския народ", както правят и с тези на "Свободна Европа". Целта е да ги представят като предатели. Също така се опитват да пускат слухове в Германия, че един или друг служител е агент на Държавна сигурност. В "Дойче Веле" това е неуспешно, в "Свободна Европа" е по-успешно. Целта е дискредитиране пред ръководството на медията. Но аз не намерих никъде информация, че тези слухове са довели до последици.


През 70-те години започва заглушаването на радиосигнала. При посещение в България външният министър на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер поставя този въпрос. И в документите на Държавна сигурност пише, че германската страна, включително посолството в София, повдига темата. През 80-те години това води до последици. Шефът на българското разузнаване кара отделите, които работят срещу "Дойче веле", да предоставят повече доказателства за престъпни и враждебни действия, за да ги покаже пред германската страна. От ДС всъщност са принудени да признаят, че "Дойче веле" се опитва неутрално да предостави информация на слушателите си в България.


И това, което се използва като доказателства, че са вражески настроени, са например предаванията на Георги Марков през 70-те години. Литерното дело придобива по-голямо значение, защото други отдели следят само това, което Марков прави. Така "Дойче веле" става обект на по-голям интерес. Но тъй като връзките на Марков с "Дойче веле" не са толкова тесни, колкото с БиБиСи например, не успяват да реализират по-крути мерки.


През 1971 година Георги Марков става сътрудник на българската секция в "Дойче веле".

През 1971 година Георги Марков става сътрудник на българската секция в "Дойче веле".


Кога "Дойче веле" спира да представлява интерес за българските служби?


-Официално през февруари 1990-а година. Това е свързано с политическите промени в България. През есента на 1989-а година "Дойче веле" за пръв път получава право да има щанд на Международния панаир в Пловдив. Държавна сигурност действа много активно срещу него, но накрая са принудени да признаят, че "Дойче веле" не са извършили нищо враждебно. Служителите, които пристигат от Германия за панаира, са следени навсякъде, пращат им провокатори, които целят да предизвикат физически спорове, но и те не успяват. ДС все пак иска да възпрепятства участието на "Дойче веле" на панаира през следващата година, но политическата обстановка вече е различна.


Как си обяснявате присъствието на сътрудници на ДС в българските медии и до днес?


-През 90-те години започват да се отварят досиетата. Непреките последици от това са трудни за доказване. Медиите знаят колко дълбоко ДС беше внедрена в тях. Много от хората, които са си сътрудничели със службите, остават на постовете си и след 90-та година. Медиите не отразяват тази тема, защото е неприятно за тях. Освен това се притесняват, че аудиторията ще престане да им вярва, ако разбере, че е пълно с агенти на ДС. Това се предава и на следващите поколения, тъй като през годините тези хора с връзките, манталитета и зависимостите остават на своите постове. Бившите агенти, които се познават, формират мрежа, която държи властта - над финансови ресурси, над това, което се излъчва, и над начина, по който се отразява някоя тема, например темата за политиците, които са свързани с държавна сигурност.


През 2006 година вътрешният министър Румен Петков произволно реши да разсекрети досиетата на отделни журналисти като по този начин ги дискредитира. Това е само един пример за тези зависимости, защото въпросните хора, преди да бъдат разсекретени досиетата им, много по-лесно са могли да стават жертви на шантаж. Например: "Или ще свалите този материал, или ще ви обявя за агент на ДС". Но колко често се е случвало това, не можем да знаем.


Как Държавна сигурност се бореше срещу "Дойче Веле"

© facebook.com/kasmediaeurope


От години се занимавате с темата ДС. Интересува ли се българското общество достатъчно от историята и влиянието на бившите комунистически служби в България?


- Общественият интерес по тази тема минава през отделни вълни. През 1990-а година интересът е огромен. Но Държавна сигурност и БКП успяват да предотвратят разсекретяването на досиетата и лустрацията. При правителството на Иван Костов, което обеща да направи публично достъпни досиетата, отново имаше голям интерес. Но този опит се провали. След това дълги години интересът беше нисък, докато не се стигнеше до поредни избори. Пак нова комисия, пак нов опит. В общи линии партиите използват този въпрос за предизборни цели. С влизането на България в ЕС има и външен натиск да се реши въпросът с досиетата. При първото правителство на Борисов този процес започна отново, но след 2010-2011 година той започна да отслабва. Хората виждат, че досиетата се отварят, но няма последици за осветлените като сътрудници на ДС. Те остават на позициите си.


Най-добрата илюстрация за това вероятно е големият брой агенти в листите с кандидат-депутати. Също и на последните избори.


- Имах чувството, че през голямата протестна вълна миналата година този въпрос ще е отново на дневен ред, редом до въпроса за корупцията, мафията и невидимите властови центрове, които са пряко свързани с бившата комунистическа държава. По-старите активисти успяха да вкарат въпроса за лустрация и последиците от сътрудничеството на ДС. Въпросът е дали може лустрацията да е решение, защото този проблем по естествен път се решава - хората се пенсионират или умират. Но преходът и трансформацията в България няма как да бъдат разбрани без да се изясни въпроса за Държавна сигурност.


Доктор Кристофер Неринг е гост преподавател от медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Проблема на държавата ни ,че ДС кадрите от един момент започнаха да работят против интересите и и тези на народа .

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Липсата на лустрация е сред най-големите провали на прехода, а също и много силен аргумет в полза на тезата, че никаква революция не е имало и че всичко е планирана и изпълнена операция по прехвърляне на властта от страна на ДС, която управлява и до днес.

  Напълно логична е тази теза и има много директни и косвени потвърждения.

  Към днешна дата въпросът основно опира до следното: свободни ли са наистина последните избори в България или отново са били режисирани от ДС.

  Ако трябва да вярваме на историята през последните 40 години е по-скоро второто.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 983 Любопитно

  По-интересно ще бъде разследването как ДВ се бори срещу държавната сигурност.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":

  ДС никога не са работили в интерес на "народа" защото интересите на комунистите никога не са били в интерес на народа!

 5. 5 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Късно е вече да събирате анти-комунистическия електорат обратно под партийното знаме. Счупи се това гърне.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":

  И се организираха в ПП ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Опитаха се но не успяха. Няма го вече Гоцев . Няма го и Цветанов. Няма я и подкрепата от ЕС и САЩ. Само Анкара не стигна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#5] от "еспресо":

  Важното е че се счупи и последния здрав червен чугун - ГЕРБ. Сега ще бъдат сано червени отпадъчни отломки. Дано ПП не са поредния червен чугун.

 9. 9 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Даже и пенсии им дадоха на партийните функционери.
  От къф зор?

 10. 10 Профил на xhl43646644
  xhl43646644
  Рейтинг: Неутрално

  DW е немски държавен орган за външна пропаганда, както е и Свободна Европа за Америка. Какво точно се очаква от българските служби, да гледат безучастно как чужда държава си провежда хибридните мероприятия в страната ли? Че тия медии и днес правят същото, само че сме разграден двор и вече никой нищо не може да им каже.

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  и как се бореше?

  за пример: село Герман, Софийско, средата на 1980-те; население - през двор тираджия - катаджия - бачкатор в Кремиковци - и пак шофьор на камион, катаджия, Кремиковци... Всеки ден в 12:30 от всеки отворен прозорец на всяка къща се носят сигналите за обедното предаване на Дойче Велле. И от катаджийските, и от тираджийските, и от кремиковчанските дворове.

  защото тъкмо по това време ДС беше получила нареждане от КГБ да не се занимават повече с "черните станции"; шеф на КГБ беше Андропов, авторът на голямата измама "Перестройка" - мероприятие по прехвърляне на държавната собственост в частна, в полза изключително на партийната номенклатура и тук-таме платените й биячи и лакеи, като този грабеж бе представен така, че населението бурно аплодираше собственото си прецакване.

  а Дойче Велле бе един от факторите за поддръжка - клакьорка - на "перестройката" от Запад

  това е истината
  подробностите не са от голямо значение

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#10] от "xhl43646644":

  стига ревал
  "разграден двор" е държавна политика и тя е изгодна за държавниците

  а наивници като теб, които вярват на лъжата "държавата - това сме ние", само мрънкат, късат си нервите, хабят си здравето... и подвеждат останалите да се борят с илюзорни проблеми

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":ДС никога не са работили в интерес на "народа" защото интересите на комунистите никога не са били в интерес на народа!
  —цитат от коментар 4 на telqk


  А сега са подчинени на отвъдокеана. Позор за дръжавността.

 14. 14 Профил на anti vaxxxer
  anti vaxxxer
  Рейтинг: 1980 Весело

  ДС никога не са работили в интерес на "народа" защото интересите на комунистите никога не са били в интерес на народа!
  —цитат от коментар 4 на telqk

  ЦРУ или МИ5,6 също никога не са раотили в интерес на народа, защото интересите на капиталистите и банкерите, дето си печатат парички, никога не са били в интерес на народа))))))))))))))))))))))
  Но това на тебе да не ти пречи.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  не са червен
  радвай се, че ще те прецакват безцветни чугуни
  цял живот за това си се борил! та те прецакват идеологически правилните мошеници!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  а къде е имало РЕАЛНА, не показна, не бутафорна лустрация?
  не ми сочи Чехия или Унгария или ГДР
  тъкмо там бившите другари са сред милионерите и милиардерите, просто не се самоизтъкват (както по-умните тукашни такива)

  лустрацията - това са празни приказки
  както "денацификацията" в Германия - пълна козметика

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4999 Неутрално

  Държавна сигурност превзе ДВ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":

  това не е проблем на държавата
  това е твой проблем
  за държавата това е предимство, обичайна практика
  всяка държава създава явни и тайни репресивни органи - и те работят в НЕЙНА полза, не в твоя, не за гражданите, а против тях

  ако не си го разбрал това още, не се притеснявай
  рисувай си мечета и чакай дядо Коледа, докато феята на зъбките не те нокаутира някой ден с ръчичките на твои любими държавни служители с униформи (или техния подконтролен контингент от футболните агитки)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#15] от "Николай Теллалов":

  Напротив - цял живот съм се борил срещу чугуна във всичките му пребоядисвания. Затова и като разбера че някой е чугун и го сменям. Докато ти цял живот си бил ратай на чугуна и видно не ти харесва, но явно нямаш избор. Такава е реалността - има уонаби демократи кат' мен и комради като теб - и затова има компартии (като ГЕРБ, БСП и ДПС) в парламента. Иначе не ме е срам да ме е излъгал поредния скрит чугун, срам ме е да знам че е чугун и да гласувам за него - и не само срам, ами и съвестта ще ме изяде наяве - 'щото за насън няма да ми позволи да заспя.

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#14] от "anti-vaxxer":

  защо на лакея да му пречи нещо, което е полезно за господаря му?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Дойче Веле и Свободна Европа и днес са врагове на ДС и народната милиция.

  Съдя по коментарите под всеки материал и от двата източника, препечатан тук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#14] от "anti-vaxxer":

  Какво общо има цру и ми5,6 с ДС? та вие тогава не сте била родена!

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  “Важното е че се счупи и последния здрав червен чугун - ГЕРБ.”

  Алелуя!

  Вчерашните избори не бяха Радев/Герджиков, а за/против ГЕРБДПС.

  И народът си каза думата: кандидатът на Сарая и Зайчарника бе размазан.

  Не ми се мисли какъв щеше да бъде резултатът, ако лично Бойко се беше явил, но явно той го е знаел, затова се скри зад ... първия, който налапа въдицата да бъде издигнат, за да загуби.

  Ерата Борисов-Доган завърши. А с нея и преходът. Последният червен динозавър бе изпратен в музея на тоталитаризма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#19] от "Deaddark":

  и кого си сменил?

  цял живот се борил той...

  голяма работа сте анонимните, ей! всички рибари и авджии ви завиждат!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 187 Неутрално

  Едни фондации домъкнаха една тиква тъдява
  и я възцариха.
  По радиото нещо се умълчаха,
  обърнаха приказката.

 26. 26 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Дойчо Велев може да се обрисува като един кисел чичка , който живее в миналото !
  Със миналото и за миналото !
  Отломка от миналото .
  Минало .
  Демоде .

 27. 27 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Колкото и да се бореше, ние си го слушахме. Друг е въпросът, че тогава имаше защо, докато днес и да ми плащат не бих ги слушал

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 970 Неутрално

  По интересно е как сега "Дойче веле" работи в пълна хармония и сърдечно разбирателство с Държавна сигурност.
  Но такъв анализ в новият официоз няма да има...

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Проблема на държавата ни ,че ДС кадрите от един момент започнаха да работят против интересите и и тези на народа .
  —цитат от коментар 1 на Bai nik


  Даже приватизираха, в собствена изгода, някогашните ДС фирми за търговия с каптагон и оръжие!

  --------------------
  ..."декември 1987 г., когато с докладна записка до председателя на КАТП Ненко Горанов директорът на дирекция „Задгранични фирми, дружества и износ“ в предприятието Емилиян Гебрев предлага създаването на фирма тип „Анщалт“ в системата на КАТП. Предложението е прието след съгласуване с министър Христо Христов и през март 1988 г. е утвърдено с резолюция на министъра на външноикономическите връзки Андрей Луканов.
  Регистрацията на дружеството във Вадуц се оказва проблемна.
  Гебрев го регистрира с друго име и със средства, предоставени от д-р Димитър Скендеров, президент на „Интертранс“ – Цюрих, като издадената бланкова цесия остава на съхранение при Скендеров до възстановяването на средствата.
  На 14 декември 1988 г. във Вадуц е регистрирана фирмата „Ширио“ (Scirrio Establishment). Дружеството във Вадуц се представлява от местния адвокат Ханс Гаснер, доверено лице на българската страна, който обаче не е посветен в някои от „специфичните“ операции на фирмата, свързани с държавната контрабанда. Доказателство, че още в началото „Ширио“ се включва в тази схема, територия на „Икомев“, дава един документ за дейността на фирмата, подписан от ръководителя Гебрев..
  Политическите промени и рязко изменената икономическа конюнктура насочват дейността на „Ширио“ в друга посока. Фирмата развива търговия с ловно и спортно оръжие и боеприпаси. Преди това обаче, през 1989 г., тя се отделя от стопанското обединение, към което се води, и извърша пререгистрация и промяна на името по Указ №56.

  Цесията на фирмата се съхранява от Гебрев и това го прави едноличен собственик. На 12 октомври 1989 в Софийския градски съд е регистрирана чуждестранна фирма – филиал „Ширио“, а човекът, който я представлява, е отново Емилиян Гебрев.

  По-късно в следствените документи по случая „Ширио“ се посочва, че от установените обстоятелства може да се направи предварителният извод, „че се касае за скрита приватизация“.
  ------------------

  Зад хора като Гебрев обаче, застанаха определени български политически сили - ДСБ, ДеБъ ..

 30. 30 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  НЕ думай

  и като се бореше

  сега Дойче веле се бори за Държавна сигурност.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 31. 31 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Весело

  много борба много нещо , и резултата е ? ДВ ни представя едни мазни информации които нямат връзка с действителността у нас , а пък ДС кадрите си купиха медиите и разпространяват още по мазни и удобни новини , високопарно се говори за Право Човешки Ценности и се пращат ушета на всеки който изправи гръб или заяви че нещо не е съвсем както трябва , и тогава ;закона ; влиза в действие

 32. 32 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":

  Смешен си. Предпоследните останки от червения чугун - БСП отново са на явно на власт (от която никога не са слизали). Когато се говори за ДС, никога не трябва да се забравя, че те бяха и продължават да бъдат вярно куче и острие на БКП/БСП и най-вече на КГБ и кпСС. Те са били и са неразривно цяло. Заповедите за всички действия на ДС са идвали от ЦК и лично от ТЖ или от Москва(опита за убийство на папата). Не трябва да се маскира и по никакъв повод да се говори за ДС, като нещо различно от БКП.

 33. 33 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#25] от "hav08635628":

  Е сега други фондации домъкнаха две кратуни, маскирани като харвардски коледни лампички.

 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  И пак трябва. Дойче веле е чисто пропагандна медия, както си личи от статиите тук, която по някакви причини води откровено анти-българска пропаганда, насочена към очерняне на България , унижение на българите и смазване на всякакви наченки на национални самочувствие у народа ни.
  За щастие повечето нормални хора в Германия не им обръщат много внимание.

 35. 35 Профил на Fina Tec
  Fina Tec
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Защо да се бори ДС с немско зеле? Това е такъв долнокачествен продукт,че няма смисъл да се израдсходват средства срещу него.Едва ли някой е обръщал внимание на такава дебилна медия

 36. 36 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  ДС още се бори срещу Дойче Веле.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#34] от "uq":

  "Дойче веле ... води откровено анти-българска пропаганда..."

  Всеедно чета статия от Работническо дело са. 1970 г.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  "Всеедно " >> все едно (с интервал) :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Този Немеца - Неринг много си го любите, а той долен, мръсник, но пък интелигентен, ама хич не ми е по вкуса :)

 40. 40 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 927 Неутрално

  "ДС обрисува служителите в българската секция на "Дойче Веле" като предатели."

  Ами 30 години по-късно няма промяна. Т.нар. колумнисти в Дойче Зеле са най-долнопробни отрепки, непрокопсали деца на комунисти и антибългари, за които е душевен оргазъм през ден да изсипват помия върху България.

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  Част от агентите на ДС, борили се срещу вас може да ги намерите в Президентството. Но вие май защитавахте радев?! Каква пародия!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 897 Гневно

  На времето слушах с интерес Свободна Европа. Казваха неща, които властта не казваше. След 10 Ноември година след година започнах да не им обръщам внимание. Осъзнах, че демокрацията е по-лоша от соца и че Свободна Европа лъже повече от "Работническо дело".

 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bai nik":това не е проблем на държавататова е твой проблемза държавата това е предимство, обичайна практикавсяка държава създава явни и тайни репресивни органи - и те работят в НЕЙНА полза, не в твоя, не за гражданите, а против тяхако не си го разбрал това още, не се притеснявайрисувай си мечета и чакай дядо Коледа, докато феята на зъбките не те нокаутира някой ден с ръчичките на твои любими държавни служители с униформи (или техния подконтролен контингент от футболните агитки)
  —цитат от коментар 18 на Николай Теллалов


  като изключим крайностите от вашето мнение има такъв момент почти навсякъде.
  Разликата, като в много други неща е в размера. Едно е ДС преди за нас и КГБ за СССР, които бяха недосегаеми и можеше да правят каквото си пожелаят с който и да е от нас. Друго е МИ-5 или ФБР и подобни, които винаги са срещали съпротива под различни форми, възможни в демократичните (колкото и да е условно това определение) страни.
  Най-простото доказателство е това, че пишем и спорим ( или се псуваме) тук.

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Теллалов":

  То и ти си господин Никой. Така че по тихо църкай. Комунетата ядохте хурката - и трите крила.

 46. 46 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#43] от "Dimitar Kunev":

  Евалла за "осъзнаването". Вече си съзнателен комунист.

 47. 47 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Стига с това ДВ... не ви ли омръзна да го защитавате и промотирате. Ние също си имаме глави и мислим.. но със сигурност не искаме да четем техни материали на вашите страници. Може би щяха да са интересни ако не ни обрисуваха постоянно като неграмотни, олигофрени и т.н., а ние си цъкаме с език и одобрително продължаваме да четем. Това не е журналистика, която да вдъхновява хората а ги комплексира... е не благодаря. Който иска имат си сайт. Също така очаквам и вашия коментар..

  一期一会
 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#32] от "Oggie Petkov":

  Какво не ти е ясно - БСП, ДПС, ГЕРБ са доказани комунисти - ако си комуне, гласувай си за тях, кой ти пречи. И а и други доказани комунета - ИТН, ОП, Възраждане, Воля - не е като да нямаш избор.

 49. 49 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  тези още с ДС ли се занимават?!? Направо е потресаващо какви слабоумни седянки си спретват другарите леви "демократи". Дано поне хотелът и храната да са били хубави.

 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#45] от "Deaddark":

  тук съм с името си
  а ти - със страхлив ник
  тъй че - кротко

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#44] от "tsvetko_51":

  не е никакво доказателство
  оценени сме като безопасни
  нашите думи никого не трогват, следователно "крайните" идеи не се превръщат в обществен фактор, в действия
  затова не ни пресират - да има отдушник

  това е тактиката на „демокрацията"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#32] от "Oggie Petkov":Какво не ти е ясно - БСП, ДПС, ГЕРБ са доказани комунисти - ако си комуне, гласувай си за тях, кой ти пречи. И а и други доказани комунета - ИТН, ОП, Възраждане, Воля - не е като да нямаш избор.
  —цитат от коментар 48 на Deaddark


  И подлагащите се на ДС - недобити костококи и пияната атанасатанасовщина ..

  Още се помни, как застанаха, редом до Радев в защита на Гебрев - бившето ченге от ДС!

  "Вакъл Гебрев, курбан не даваме".. беснееше умнокрасивщината ..

  Не и пукаше, че имената на същите тези дейци на ДС , бяха замесени в рубладжийски "шпионски скандал"..

 53. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Теллалов":То и ти си господин Никой. Така че по тихо църкай. Комунетата ядохте хурката - и трите крила.
  —цитат от коментар 45 на Deaddark


  Теа са нагли ..

  Виж ДеБъ и ДСБ - ти го плюеш, то вика "дъжд вали"..

  Недобитите костококи са напълно ясни, с връзките си и зависимостите си към ДС .. ярък пример е Гебрев - но не спират нагло да беснеят по форумите ..

 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2806 Весело

  До коментар [#50] от "Николай Теллалов":

  Истината заболя ли? И аз съм тук с името си. С реално нескрито АйПи на мое име. Така че не се ежи толкова. И хич не съм убеден че това то е истинското име.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Интереса на Българската държавна сигурност бяха съветските интереси. Всички знаеха, че те не работеха за България, никой нямаше да им позволи, а и там бяха събрани само продажници и предатели на българските национални интереси. Когато след 10 ноември започнаха да излизат досиета и картончета / на много пък изчезнаха/ всички ни убеждаваха, че са работили за България.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Как е било при социализма вече е минало. Но в днешно време ДС успешно се преборим с ДВ като ги превзе отвътре. Личи си по помията с която ни заливат ежедневно.

  Също и по любимите им автори, все дечица на соц. номенклатурата. Всичките прегърнали либерастията като идеология. А добре знаем, че в нея се е скрил неомарксизма на Маркузе.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2658 Любопитно

  Интереса на Българската държавна сигурност бяха съветските интереси. Всички знаеха, че те не работеха за България, никой нямаше да им позволи, а и там бяха събрани само продажници и предатели на българските национални интереси.
  —цитат от коментар 55 на Роси


  Абсолютно вярно!

  Помниш ли книгата "Неявните фирми на ДС и приватизирането на контрабандните им канали след промените.."

  Ярък пример - любимецът на ДеБъ, на Христо Иванов и на ДСБ - Емилиян Гебрев ..

  Десети ноември завари Гебрев с 1 млн. долара в джоба, тъй като бланковата цесия на задграничното дружество „Ширио“ е в негови ръце. Благословията за създаването на това дружество пощенска кутия в Лихтенщайн е дадено лично от покойния премиер Андрей Луканов,

  Страшно е друго - как за да обслужват интересите на ДС-олигарсите , бивши демократи, като Атанас Атанасов , Радан Кънев , Христо Иванов или Иван Костов - продават съвестта си и Родината си ..

 58. 58 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6297 Весело

  Как Държавна сигурност се бореше срещу "Дойче Веле"
  ______________________________________________________________

  По-интересно разследване би било как Дойче велле защитава пРезидент Радев, издигнат от инициативен комитет с 27 бивши сътрудници на Държавна сигурност?

  ДБ: Време е да спечелим България
 59. 59 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 513 Неутрално

  По-интересно ще бъде разследването как ДВ се бори срещу държавната сигурност.
  —цитат от коментар 3 на proventuss


  Какво да му е интересното, когато сегашният шеф на Българската редакция на ДВ Ал.Андреев е работил за Института за пропаганда и агитация при ЦК на БКП - в неговия филиал програма Хоризонт на НРБ-радиото. Същият уволни двама сътрудници на ДВ в София, защото пишели срещу пирамидата КТБ - под натиска на хората на Цв Василев Андреев публично ги натири! Да ве говорим как Андреев изтри статията за шефа на Кауфланд, който заяви, че не би дал на децата си баничките, които продава в търговската си верига. Да не говорим за глупотевините на псевдопрофесора Дичев, на който Андреев му е дал пълна трибуна да пише всевъзможни простотии, в т.ч. и срещу българската позиция спрямо СевМак. За първи път в историята си ДВ взе участие в предизборната пропаганда на Бойкикев и болшевишката върхушка около него с ред безумни писания на поръчковия Смилов...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK