Призив в Конгреса на САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици

Клаудия Тени и Уилям Кийтинг

Клаудия Тени и Уилям КийтингБългария трябва да постигне "окончателно решение" на спора със Северна Македония, за да може тя, заедно с Албания, да започне преговорите си за членство в Европейския съюз "преди края на годината".


Това се казва в писмо, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати, Клаудия Тени (от републиканците) и Уилям Кийтинг (демократ), до посланика на София във Вашингтон Тихомир Стойчев. Кийтинг е и председател на подкомисията, която трябва да отговаря за региона.


В краткото писмо не се дават подробности как би могло да стане това, но то се вписва в коментарите на американски и европейски представители от последните месеци в подкрепа на решаване на спора. То съвпада и с обсъждането в Скопие на сериозната, според различни политици, възможност за пробив със София, който да даде възможност да се свали ветото за начало на преговори, наложено от България заради двустранния спор.
Тази задача е трудно осъществима.


До края на годината остават по-малко от шест седмици, а в България още няма дори редовно правителство, макар Северна Македония да дава знаци, че продължава да се надява на промяна при служебното. Като възможност за утвърждаване на потенциален пробив (и сваляне на ветото) Скопие вижда Европейския съвет в средата на декември или дори по-късно, през януари; лидерите обаче могат, дори ако има пробив, да одобрят само даването на дата за т. нар. първа междуправителствена конференция (същинското начало на преговорите), която едва ли би била преди коледните празници.


Въпреки това документът, обединил представители на демократите и републиканците, е знак, че проточилият се спор все повече се забелязва в Съединените щати.


Писмото


В писмото, където двамата представители се обръщат към посланик Тихомир Стойчев, се споменава изслушването за Западните Балкани в подкомисия за външни работи в Камарата на представителите.Там заместник-помощник държавният секретар Габриел Ескобар говори в края на октомври за ситуацията в региона и приоритетите на САЩ, а текстът на писмото гласи, че слушателите били убедени и признали, че "Западните Балкани са сложен, динамичен и геостратегически регион в Европа", положил усилия за влизане в ЕС и частично (Албания, Северна Македония и Черна гора) присъединил се към НАТО.


"Поради тези причини членове на конгреса от двете страни изразиха силната си подкрепа за бързата интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз."


Клаудия Тени и Уилям Кийтинг,

членове на Камарата на представителите на САЩ


"Същевременно членовете на конгреса признаха, че макар Северна Македония и Албания да са изпълнили изискванията, за да започнат присъединителни преговори с Европейския съюз, остава спор между страната ви и Северна Македония, който възпрепятства Албания и Северна Македония да започнат тези преговори", продължава писмото.


Призив в Конгреса на САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици


По-нататък се чете следният призив към българския посланик:

"Посланик Стойчев, продължаващото забавяне на напредъка на Северна Македония и Албания към членство в Европейския съюз постави под съмнение ангажимента, поет от западни лидери, като отвори вратата за антизападни политически влияния в региона, особено от Китай и Русия. Вярваме, че членството в ЕС на Северна Македония и Албания като краен резултат е от огромна важност за дългосрочния мир и стабилността в региона на Балканите и за цялата трансатлантическа общност."


"Пишем ви днес като членове от различни партии на Комисията за външна политика на Сената, за да ви призовем да постигнете окончателно решение на този двустранен спор, който ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за членство преди края на годината. Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция за на Северна Македония и Албания в Европейския съюз."


Какво чуха за София и Скопие в Конгреса


Във въпросното изслушване Ескобар изреди като цели на Съединените щати в региона присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз и ограничаване на руското и китайското влияние. Сред изредените проблеми обаче, освен кризата в Босна и Херцеговина, бе и българско-македонският спор.


Ескобар спомена дори разговори на американски представители в София по въпроса за т. нар. македонско малцинство; заради отстояващи тезата за съществуването му организации, които българските съдилища не регистрират, Европейският съд по правата на човека се е произнасял в редица случаи по темата.


Реципрочно признаване на "македонско малцинство" е вероятното условие за политически консенсус в Северна Македония за изпълнение на едно от изискванията, изрично поставени от президента Румен Радев и външното министерство (отново и споменати наскоро) за край на ветото: по-добра защита на правата на самоопределящите се като българи и вписване на българите в македонската конституция.


Защо е важно - още гласове по темата от САЩ


Писмото на конгресмените не е изолиран случай на американска подкрепа за решаване на спора. Поне двама души в последните два месеца са ясно изразени говорители на активната позиция "за" сваляне на ветото, изразявана от администрацията на президента Джо Байдън.


Единият е Ескобар, който открито го нарече "грешка" през септември. Другият е американският посланик в Скопие Кейт Бърнс. Измежду коментарите ѝ по темата прави впечатление уверението, направено през септември, че САЩ ще се "включат" в спора между София и Скопие. Тогава тя не навлезе в подробности.


Преди месец и половина темата коментира и самият президент Джо Байдън. В разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен двамата обсъдиха и Западните Балкани. Според прессъобщението на Белия дом Байдън е изразил "силната си подкрепа за продължаването на присъединителния процес с държави в региона".


При това сигналите в последните седмици далеч не идват само от САЩ. Миналия месец дори скептичната към разширяването Нидерландия изрази подкрепа за начало на преговорите. Тези дни го направи и Австрия с визита от външното министерство на Виена в Скопие, а президентът на Полша обясни, че ако спорът не се разреши от бъдещото българско правителство, той лично ще се намеси. Медии на Балканите цитираха непотвърдено писмо от френския президент Еманюел Макрон, в което той също настоява за спешно раздвижване по темата.


Кои са авторите на писмото


От двамата членове на долната камара на Конгреса на САЩ Клаудия Тени е човекът с по-голям опит с Балканите - през 80-те години на миналия век е единственият американски служител на генералното консулство на Югославия. Тя е и посредник между американска телевизия и югославското правителство преди зимните олимпийски игри в Сараево от 1984 г. В Камарата на представителите на САЩ е от 2016 г., с две години прекъсване, и представлява Ню Йорк. Преди това има кариера в бизнеса и в местната власт на Ню Йорк.


Демократът Кийтинг е в Камарата на представителите от 2011 г., преди това има опит в Сената (още през 80-те години) и като окръжен прокурор на Норфолк, Масачузетс. Той е и председателят на подкомисията, изслушала Ескобар.


Тени и Кийтинг са част от Комисията за външни работи в Камарата на представителите, чиито шест постоянни подкомисии (една от тях изслуша Ескобар) си поделят различни региони на света и по въпроси, свързани с ролята на националната сигурност във външната политика, конфликтите, контрола върху въоръжаването и други. Подкомисията, изслушала Ескобар, отговаря за Европа, енергетиката, околната среда и киберпространството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (284)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  Тоя манджурляк го забъркаха кремльовците бойко от Банкя и агент Павел, познат още като каракачанов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  Защо бойко се скри и не коментира казуса негово лично дело.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 620 Неутрално

  А бе май се обърквам членове на камара в САЩ се бъркат в работата на България и ЕС?
  Това възможно ли е??

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 903 Неутрално

  НАТО, НА ТИ, те ти БГ независимост.

 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1850 Весело

  Когато паднат визите на българи за САЩ, тогава може да се изисква България да реши спора със СМ .

  И ние изискваме до края на 2021 г. това да стане

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на oxw21556150
  oxw21556150
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И с Гърция ли процедираха по същия начин навремето, когато не признаваха името на нашата западна съседка? Съмнявам се, че това е натиск от САЩ с добри намерения... За тях истината не винаги е по-важна от печалбата (в случая страха от Китай или Русия да вземат добри позиции в С.Македония).

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#5] от "nessarox":

  Има логика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 585 Неутрално

  А Америка да не си произвежда вече стоките в Китай.Позлатиха ги тези комунисти

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#6] от "oxw21556150":

  Всичко това е продиктувано от желанието на САЩ да откъснат РСМ от лапите на Кремъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Предполагам, че Даниел Лорер ще стане външен министър за няколко месеца, колкото да прокара това, сетне ще има искрена изненада от страна на Радев и кирчовците, оставка на министъра и заслужено възнаграждение.

  Няма лошо, договорките трябва да се спазват и от двете страни, иначе къде отива доверието.

 11. 11 Профил на xhl43646644
  xhl43646644
  Рейтинг: Неутрално

  Иначе какво? А Америка каква точно се явява в тоя спор, що за наглост?! Май е време Външно да привика Херо Мустафа.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2889 Весело

  Макс и Мориц ке решуват казусот со правилната страна ...

 13. 13 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Сега настъпва времето за проверка на всички победители.
  За България ли мислят, или за Америка и Русия.

 14. 14 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Кашата с Македония е забъркана от великите сили още с Берлинския конгрес, да не говорим за последвалите войни и мирни договори. България трябва да напомни това и ясно да каже, че няма да позволи на никого да се бърка. Да си призовават споските сърбомани.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  този призив прилича на заповед

  впрочем, защо "прилича"?
  заповед си е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#5] от "nessarox":

  За визите ще почакаме, с тия номинации по Магнитски и без реални действия от прокуратурата, ще е много тегаво.
  Да не забравяме, че единия е номиниран за издаване на БГ паспорти на кило. САЩ си мечтаят безвизово да ги посещават терористи от близкия изток с БГ паспорти

 17. 17 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1711 Весело

  Защо бойко се скри и не коментира казуса негово лично дело.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Щот от 7 месеца сайбията е резидента и той коли и беси ако не си забелязал таварищ. Нали го изчегъртахте?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Май е време Външно да привика Херо Мустафа.
  —цитат от коментар 11 на xhl43646644

  изключено
  Херо ще привика външно, вътрешно и даже резидента

  така са ни постлали политиците

  продължавайте да гласувате за тях

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 297 Весело

  Що не се сторят на вятър всички тези, които ни притискат! Я да си гледат стената, която са изградили на границата с Мексико! България не е мома на повикване! На севмакетата, ако им подадеш пръстче, ще ти налапат ръката до лакътя. ВЕТО!

  noblesse oblige
 20. 20 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1711 Весело

  До коментар [#6] от "oxw21556150":Всичко това е продиктувано от желанието на САЩ да откъснат РСМ от лапите на Кремъл.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  А крим? Или крим наш как е рекъл резидента?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#17] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  Моля моля, Заев първо отиде в Банкя АКО помниш. Хайде малко по-умно!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 565 Неутрално

  САЩ определят политиката на ЕС, САЩ ще се намесят в спора... Иначе няма намеса във вътрешните работи на България. Радев е независим. Макс и Мориц милеят за доброто на държавата. Само забравиха да уточнят коя е държавата

  Колкото повече - толкова повече
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Теллалов":

  Н Пр. Няма подобни практики. Винаги тя прави визитите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  После някой да не каже че не сме колония! Заради подобна намеса Мустафа трябва да е незабавно изгонена от страната!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#20] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  Казал е каквото е казал. Това си е негово мнение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сега ако от външно извикат посланика на САЩ за обяснение заради опит за намеса в решенията на суверенната ни държава, еха! :)

 27. 27 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Какво означава "България да реши спора със Северна Македония"? По-скоро Северна Македония трябва да реши спора си с нас, като отговори на изискванията ни. Не ние кандидатстваме в ЕС, а те.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#28] от "xhl43646644":

  Народът го е казал-

  Когато си гузен
  Си нагъзен!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#14] от "spiegel":

  Така е но нищо не оправдава и българската глупост натворена от Фердинанд с позволението на български политици и военни та чак до събитията от 1947 ма.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#20] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  Хората ясно показаха, че им е по важно мутрата в България да бъде приключена. Това е!

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#30] от "Синовете на лейтенант Шмид и Решетников":

  Мамин, аз на провокации НЕ кълва. Пробвай при някой друг. Ако имаш още умни мисли се запиши за приемния му час и ги сподели лично.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Що така ултимативно бе братя хамериканци? Изобщо какво се бъркате в преговорите между Северна Македония и ЕС?

 36. 36 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 297 Гневно

  Хей, американски управленци, давате ли си сметка, че след всяко такова "нареждане" последователите на Копейкин ще се увеличават. Само на две държави в света разни идиоти им горят знамената - на САЩ и на България. Не знам дали на Вас ви харесва, но на нас не ни харесва. Всяко такова действие ни тласка към Евразия. Ако искате политическа криза в България, продължавайте в същия дух.

  noblesse oblige
 37. 37 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Който от управляващите клекне пред македонските искания ще поеме много негативи. Очаквам масови протести.

  След като САЩ са толкова притеснени от засилване на влиянието на Русия и Китай, няма са рискуват да настроят България и евентуално да я тласнат в същата орбита на влияние. Истината е на страната на България в този спор, така че трябва да си изиграем правилно картите.

  Стратегически присъединяването на СМ в НАТО е правилно, но не за сметка на българската история.

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#16] от "doctor.no":

  На кило издават...най-вече на северномакедонци

 39. 39 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Американците вероятно държат това да стане до край на годината, доколкото от първи януари председателството на ЕС заминава в Париж, а там ще е сложно да бъде оказван какъвто и да е натиск.

 40. 40 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#38] от "uq":

  Когато преди две години ги задържаха ония от АЧ на Каракачанката хората, излезе информация, че в Германия е засечен сириец от ИДИЛ с БГ паспорт

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Весело

  А крим? Или крим наш как е рекъл резидента?
  —цитат от коментар 20 на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников

  =================
  Спокойно.....
  Сега хората с в еуфория и бранят своите. Логиката или фактите нямат значение.
  Даже Кметът е заобичал Америка. След малко ще се закълне, че винаги си е било така. А Грънчо просто не се появява там, където може да има думата Крим.
  Е, Лазарус и Еребус ще ни се подиграват известно време, но и на тях ще им омръзне.

  Еретик
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Какво означава "България да реши спора със Северна Македония"? По-скоро Северна Македония трябва да реши спора си с нас, като отговори на изискванията ни. Не ние кандидатстваме в ЕС, а те.
  —цитат от коментар 27 на asroma1927


  да си затворим очите за "бугари-татари" и да преглътнем още един Ньойски диктат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2866 Гневно

  "България трябва да постигне "окончателно решение" на спора със Северна Македония, за да може тя, заедно с Албания, да започне преговорите си за членство в Европейския съюз "преди края на годината".

  Ало, ако СМ щеше да става американски щат можехте да поставяте условия. Всъщност що не си приемете албанците и Косово в САЩ като са ви толкова ценни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#29] от "mario_m35":

  Зорът е да изпреварят китайците и руснаците. Сърбите ги изпуснаха, но и няма как, след онези бомбардировки.

 45. 45 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Макс и Мориц ке решуват казусот со правилната страна ...
  —цитат от коментар 12 на SS

  Именно.

 46. 46 Профил на plamen95
  plamen95
  Рейтинг: 33 Разстроено

  Ясно е какво ще стане.Ние ще клекнем пред нашите атлантически господари както винаги.

 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1804 Любопитно

  До коментар [#3] от "madridchanin":


  А бе май се обърквам членове на камара в САЩ се бъркат в работата на България и ЕС?Това възможно ли е??
  —цитат от коментар 3 на madridchanin


  А хич няма какво да се обърквате.
  България се явява като колония на новия отвът океански 'Голям брат"
  и като такава ще или не ще ще трябва да слуша и дса изпълнявяа каквото и заповядат от там!
  Например, след решението на уж демократично избраното "народно събрание" у нас
  да се закупят самолети от Швеция, дойде някакво лице от САЩ издърпа ушите на Бойко Борисов и набързо всехме решение да платим повече пари за американски самолети!
  Сега само чакаме да им скимне да ги построят и да ни ги пратят!
  Та, защо пък да не ни запалшат да приемем Македония ей просто така?!?

 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1804 Любопитно

  До коментар [#3] от "madridchanin":


  А бе май се обърквам членове на камара в САЩ се бъркат в работата на България и ЕС?Това възможно ли е??
  —цитат от коментар 3 на madridchanin


  А хич няма какво да се обърквате.
  България се явява като колония на новия отвът океански 'Голям брат"
  и като такава ще или не ще ще трябва да слуша и дса изпълнявяа каквото и заповядат от там!
  Например, след решението на уж демократично избраното "народно събрание" у нас
  да се закупят самолети от Швеция, дойде някакво лице от САЩ издърпа ушите на Бойко Борисов и набързо всехме решение да платим повече пари за американски самолети!
  Сега само чакаме да им скимне да ги построят и да ни ги пратят!
  Та, защо пък да не ни запалшат да приемем Македония ей просто така?!?

 49. 49 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Абе братя отатък Струма, ше седнеме къто мъжи и ще решиме проблема еднаш завинаги, или ще позволяваме, всекакви еуро или щатски дипломати да ни бърчкат чорбата? Смешно е състоянието между народите ни и жалко е на първо место, я влегли във ЕУ, я не.

 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Н Пр. - ?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Няма как да стане. Ако някой политик го направи с политическата му кариера ще е свършено.

 52. 52 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Той спорът е решен и в момента: няма да вдигнем ветото докато Македония не изпълни условията, които сме й поставили. Топката е у БЮРМ.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 53. 53 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 49 Неутрално

  тези отвъд океана май само искат. бориха се с Русия за Украйна и резултата с газа сега е видим - американският газ отива в Азия, а пък Европа...тя да се оправя сама. Последните години само интереса си гледат, така както и Русия и Китай. ЕС по-добре да започне да се оправя сам, че като му гледам "приятелите"...

 54. 54 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Ами да го отправят този призив към Северна Македония.

 55. 55 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Дневник е особено радостен на призивът 'от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати'.
  САЩ са лесни, едни с пари плащат на лобисти. Работата става.

  У нас за две години с 'американски пари' (един господ знае дали са американски, а не препрани руски) беше избрана клика, която защитава външните интереси на русия. По медиите пърхат радостно комуноиди като Баева, проф. Маринов... Подскачат щастливо арестуваните представители на червената финансова олигархия.
  САЩ едва сега си задават въпроса: 'Каква я свършихме?'.
  САЩ не са същите, за жалост.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 56. 56 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Аз не знам как се е съзадло това впечатление, че има спор с РСМ. Много некадърни и вредни политици и дипломати имаме... Но какво друго да роди Червеното Знаме...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Все пак това за сега са само 'двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати'.
  Македония е тумор от времето на коминтерна. Сега новият коминтерн разравя жаравата.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#41] от "Костадин Иванов":

  Мамин, Кметът го интересува САМО истината и интересите на България.
  Тия евтини внушения ги пробутвай другаде.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#51] от "Voiko":


  Няма как да стане. Ако някой политик го направи с политическата му кариера ще е свършено.
  —цитат от коментар 51 на Voiko


  И като е свършено какво?!?
  Иван Костов, като стана политически труп,
  да не би да са му отнели нещо или да са го пратили в поправително заведение?!?
  Живурка си животеца и си харчи парите на спокойствие!
  Даже от време на време дава интервюта и акъл!

 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  Авторите на този призив да са чували поговорката: "Свойте кучета се дърпат, чуждите да не се бъркат!"

 61. 61 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Тоя манджурляк го забъркаха кремльовците бойко от Банкя и агент Павел, познат още като каракачанов.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете ти поне млъкни. Кашата я забърка твоята любима Партия която насила караше хората да се пишат македонци ид се отказват от българското си самосъзнание. Да не говорим за плановете и да ни присъедини към Югославия. Гадна продажна партия която продължава да се представя за борец за промяна. Повръща ми се от такива като теб .

 62. 62 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Окончателно решение на такива спорове не се постига за седмици. Показа го Гърция. Единственото, което евентуално може да се постигне е анекс към договора или пътна карта или както искате го наречете с неща, които РСМ се ангажира да направи по график, докато се водят преговорите за членство в ЕС, като ние си запазваме правото да блокираме процеса, ако тези ангажименти не се изпълняват. Но за разлика от двустраничния договор, сега това трябва да бъде разписано като хората и да подлежи на проверка и контрол, защото със сигурност РСМ ще е готова да обещае разни работи, които после да не изпълни. Аз друг изход не виждам.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#50] от "Николай Теллалов":

  !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#32] от "mario_m35":

  Глупости! Фердинанд е следвал въжделенията на българския народ за обединение. Карнегиевата анкета казва категорично чия е вината за Балканските войни - на Берлинския договор, разпокъсал България на три части.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1804 Любопитно

  До коментар [#11] от "xhl43646644":


  Иначе какво? А Америка каква точно се явява в тоя спор, що за наглост?! Май е време Външно да привика Херо Мустафа.
  —цитат от коментар 11 на xhl43646644


  Да де, ама начело на външно не се ли канят да сложат някакъв с "еврейска жилка"?!?
  Да не си мислите, че той няма да се разбере с Мустафата?!?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Преди две години България каза "да" на СМ за ЕС .
  Тогава никой не крещеше че предават историята .
  И ето как става "Да разлаеш кучетата " -две години говориш за лошите македонци и манипулацията е готова .
  Сега някой ще трябва да върне нормалния тон без драматизации и гръмки фрази

  Само Бог и истината са над всичко
 69. 69 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Защо България. Скопие да реши вътрешните си проблеми в духа на споразуменията от Копенхаген!

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#61] от "labby":

  Това коя година , лельо? И това е партията на бойко и караккачанов а не моята.
  Хайде по-умно!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  А бе май се обърквам членове на камара в САЩ се бъркат в работата на България и ЕС?Това възможно ли е??
  —цитат от коментар 3 на madridchanin


  Ми възможно е... Техни колеги са внесли проекто-резолюция за непризнаване на Путин за президент, ако го преизберат през 2024 г.

  Сам съм, други няма...
 72. 72 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Важно е да няма решение "до края на годината". Това ще е временна победа, но символична. Освен това, после идва френското председателство и познайте какво ще направят французите, ако точно американците им кажат - намерете място за Северна Македония в програмата си.

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#61] от "labby":

  И тоя тон го ползвай към мъжа ти и сина ти. При мен не върви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Няма как да стане. Ако някой политик го направи с политическата му кариера ще е свършено.
  —цитат от коментар 51 на Voiko


  Ами те нали затова ги изровиха тези двамата красавци, които нямат никакво намерение да правят политическа кариера. Ще постоят тук докато свършат мръсната работа и после кой откъдето дошъл.

 75. 75 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Ако Херо Мустафа, в качеството си на посланик на САЩ в България, афишираща постоянно привързаността си към страната ни, в докладите, които изпраща до съответните институции в САЩ не е успяла да обясни на прост език, за какво става дума в този спор, просто не е свършила никаква работа, а приказките ѝ за прозрачност, обективност, независимост, национално достойнство, просто се хвърлят запред хората...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  Американския конгрес трябваше да прати това писмо до управляващите политици в Скопие. Те са виновни за това, че РСМ все още не са започнали преговори за членство в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4172 Весело

  "А президентът на Полша обясни, че ако спорът не се разреши от бъдещото българско правителство, той лично ще се намеси."

  Хахаха... чакаме намесата и на полския президент. :-) По тая тема всеки иска да мине през нас. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 708 Весело

  И к'во ще стане, ако не го реши? М?

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope
 79. 79 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#28] от "xhl43646644":Народът го е казал-Когато си гузенСи нагъзен!!!
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА


  и през това ли си минал?

 80. 80 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Нормална американска арогантност.

 81. 81 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Да ги пускаме братята на изпита за членство в ЕС. Там да защитаваме позицията си. Стига сме слугували на сръбските и руските интереси.

 82. 82 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Чакаме да видим реакция от бони и клайд! метнаха новия външен министър под рейса! те затова и го взеха....

 83. 83 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Всички призиви за решение на проблема трябва да бъдат отправени към РСМ. Да си махат всичките червени зелени и кавито там линии начертаха. Тогава да идват в София и да сядат да преговарят. Първо условие за преговори - да махат всички линии в тяхното народно събрания.

 84. 84 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Весело

  Сега тихомир да им върне и той едно писмо - САЩ да си решат спора за Крим до няколко седмици, защото ситуацията в Украйна е много динамична и нашите кандидат президенти трудно се ориентират в политическата география там.

  Всмисъл тихомир да им постави краен срок нали.. да не се туткат мн мн.

 85. 85 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#64] от "spiegel":

  Берлинският договор разпокъсва България на пет части. Три остават под турска власт под различна форма на зависимост - Княжеството, Румелия и Македония и беломорието. Друга част се дава на Русия- Добруджа. Сърбия откъсва нишко и Поморавието. Сегашна България е продукт на съединението и войните за обединение.

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  """"Призив в Конгреса на САЩ: България да реши спора със Северна Македония до седмици""""........ Сега е момента да докажем в спешен порядък че сме си долни подлоги...... нагъзени....

 87. 87 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Арогантно. Нагло. По американски.

 88. 88 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Гневно

  Да разбираме ли вече,че Големият брат каза :Българи,сваляйте гащите и се ловете за палците?!

 89. 89 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Колко унизително! Чужди сенатори нареждат на български посланик какво да прави страната му. А някои кръгове у нас приемат това за напълно нормално. Колко унизително! Икономедия, г-н Прокопиев, толкова ли сте бедни? Хайде да видим преизбраният с ваша подкрепа президент и неговите хора в победилата на изборите партия каква позиция ще заеме!

 90. 90 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 366 Неутрално

  На нормалната проява на разумна политика за сваляне на ветото му казвате нагъзим подлоги сваляне на гащи ...Вижте си речника само ..А да се бухнеш в пропастта от инат какво е ?
  Защото ако България продължава така никак няма да спечели
  А в съвремения свят винаги имаш нужда от приятелски страни .

  Само Бог и истината са над всичко
 91. 91 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4465 Любопитно

  Когато преди 6 или 7 месеца го написах, че Американците ще натиснат Бг, тук се заливаха от смях. Сега като чета коментарите нещо не Ви е много весело и не се смеете.... Поредната прогноза която направих се материализира....за съжаление.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 92. 92 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 579 Любопитно

  Лорер да вкара визи за американците до 3 седмици!

 93. 93 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Ако Херо Мустафа, в качеството си на посланик на САЩ в България, афишираща постоянно привързаността си към страната ни, в докладите, които изпраща до съответните институции в САЩ не е успяла да обясни на прост език, за какво става дума в този спор, просто не е свършила никаква работа, а приказките ѝ за прозрачност, обективност, независимост, национално достойнство, просто се хвърлят запред хората...
  —цитат от коментар 75 на hamiltonf


  Каквато и привързаност да демонстрира един посланик, неговата работа е да защитава интересите на страната, която го е изпратила. А интереса на САЩ на Балканите е да блокира руските интереси в Македония. Нищо лично - просто бизнес.

 94. 94 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5879 Любопитно

  България трябва да постигне "окончателно решение" на спора със Северна Македония, за да може тя, заедно с Албания, да започне преговорите си за членство в Европейския съюз "преди края на годината".
  ___________________________________________________________________

  И това писмо идва от американския конгрес?

  От кога ЕС и България сме станали колонии на САЩ?

  ДБ: Време е да спечелим България
 95. 95 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  .... да свалим ветото за начало на преговори, наложено от България заради двустранния спор значи национално предателство !!! ....... но в България е пълно с подлоги готови да предадат интереса на България...... Македония не е напреднала нито на милиметър и призива на САЩ не трябва да бъде уважен и е явна намеса във вътрешните ни дела.......

 96. 96 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  Македонският проблем е забъркан от Коминтерна преди почти 90 години, с една резолюция, после нашите комунисти я приложиха на практика в Благоевградско, но чугунът тук вменява, че проблемът се корени в последните 12 години.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 97. 97 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Дай сега Европата да се напълни с всякакъв башибозук и шиптъри щото руснаци и китайци бродели из региона.
  Американците наистина са решили да разпаднат ЕС по всякакъв начин

 98. 98 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 270 Гневно

  А писмо до северомакедонците кога? Нещо договор да спазваме? Или давай София да опъваме, пък те са си вършили своето. Дали е така? Американците много здраво се старят, хората в България да спрат да ги храесват.

 99. 99 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#85] от "rexdog2004":

  Когато Карнегиевата анкета говори за разпокъсването на България на три части, има предвид Княжеството, Източна Румелия и Македония, заради която всъщност стават и войната от 1913, и участието ни в ПСВ. Ако трябва да сме прецизни, можем да изброим Княжеството, Румелия, Македония, Одринска Тракия, Поморавието, част от което е дадена на Сърбия още със Санстефанския договор, и Северна Добруджа, която не е дадена на Русия, а на Румъния още със Санстефанския договор като компенсация за заграбената от Русия Бесарабия.

 100. 100 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 604 Весело

  Поредните два нахилени прошляка от Естаблишмента в Метрополията !
  които се опитват да ни поучават без да е сигурно ,че знаят поне къде на хлобуса са тези две Български държави !

  напомням за изцепки на техни колеги :

  "Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт"
  Дейвид Хейл, високопоставен прошляк в ДД по времето на Тръмп
  https://bnr.bg/post/101213163/deivid-heil-sasht-sa-protiv-vtorata-linia-na-turski-potok

  келемето МакКейн
  https://bntnews.bg/bg/a/255397-oresharski-sprya-yuzhen-potok
  Орешарски спря „Южен поток“ след среща с Маккейн
  Премиерът смята, че визитата на делегацията от Конгреса на САЩ е знак на солидарност към София
  https://www.economic.bg/bg/a/view/Oresharski-sprya-Yujen-potok-sled-sresta-s-Makkejn-31368

  а да не забравяме и позорния им закон Магнитски и дивашката екстериториалност на неговото приложение !
  При това военнопрестъпниците от Естаблишмента не признават юрисдикцията на Международния наказателен трибунал

  Никакво предателство към Македония и сънародниците в третата Българска държава !
  Ало, агентите на чужди влияние - за вас иде реч.
  Кирето Ментата, чуваме ли се ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK