Заев пое курс към оставка, докато медиите се питат дали приемникът му е учил в "Харвард"

Така изглежда споменаваният като избор на Заев за следващ лидер на партията Димитър Ковачевски.

© Vlada.mk

Така изглежда споменаваният като избор на Заев за следващ лидер на партията Димитър Ковачевски.Седмици след като Зоран Заев обяви, че ще се оттегли и като македонски премиер, и като лидер на управляващия Социадемократически съюз, а по-късно замрази оставката си, той започва утре подготовка на процес, с който ще удържи на думата си.


Заев даде недвусмисления знак за това в петък, след среща с лидера на малката партия от албанския блок "Алтернатива", която трябва да спаси мнозинството на социалдемократите (СДСМ) и водещия в албанското пространство Демократичен съюз за интеграция (ДУИ).


Премиерът се готви от утре нататък първо да започне процедура за потвърждаване на оставката му в СДСМ, а след това - и за избора на нов лидер, който според него трябва да оглави следващото правителство.
Оттогава в медиите се появи и име, което според някои издания е възможно да е потенциалният му наследник (а опозицията наля масло в огъня, като припомни думи на Заев, насочващи също към него).


Какво следва


За хипотезата "отложена, но сигурна оставка" македонски политици говорят още след като Заев каза, че поема цялата отговорност за разгрома на СДСМ на местните избори. Партията му загуби и Скопие от Данела Арсовска, подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ.


Тогава се обсъждаше вариант, при който Заев да остане на власт поне до края на годината, за да реши проблема с България и други кризи, а после да даде път на нов премиер, по възможност - със същото мнозинство. По-конкретно Заев разглеждаше възможността за оставка след 14 декември и Европейския съвет, на който Скопие продължава да се надява на сваляне на българското вето за преговори с ЕС.


Впоследствие в партията му се разколебаха, но преди вота на недоверие, свикан от ВМРО-ДПМНЕ, оставката бе замразена. Решението последва осигуряването на мнозинство на опозицията, за да свали Заев, тъй като "Беса", малък албански коалиционен партньор, се отцепи от кабинета.


За Заев стана приоритет убеждаването на друга малка албанска партия, "Алтернатива", която бе част от блок в опозицията, да влезе във властта, за да има кабинетът му мнозинство. В петък той се срещна с лидера на "Алтернатива" Африм Гаши и след това обясни пред медиите, че във вторник очаква две неща: първо, решение на "Алтернатива", и второ - среща на управленските структури на СДСМ, за да започне процедурата за нов лидер.


В същото изявление Заев обясни, че макар СДСМ да не е взела още решение, личната му позиция е, че "лидерът на партията трябва да е и мандатоносител, защото в този случай и отговорността, и легитимността са пълни". Премиерът смята, че опитът на Северна Македония от случаите на разминаване сочи по-скоро необходимостта една и съща фигура да отговаря и за двете.


Почти всичко е възможно


Докато опозицията често критикува Заев в последните дни, че е излъгал за оставката си, близкият до социалдемократите "Слободен печат" излезе днес със заглавие: "Заев се оттегля като лидер на СДСМ, ново правителство до края на годината?" "Без значение дали развръзката ще бъде ново парламентарно мнозинство с депутати и от "Алтернатива" за съставяне на ново правителство или предсрочни избори осъществяването ще отнеме време", а седмицата ще е жизненоважна за изход от политическата криза.


"Алтернатива" ще обсъжда утре дали е част от властта, или да остане в опозиция. "Слободен печат" и други издания в последните дни отбелязаха, че "Алтернатива" е разделена по въпроса. Това бе видимо още при въпроса за гласуване на вота на недоверие и означава, че няма гаранция за нужното парламентарно мнозинство от 61 от 120 депутати, а и че нито опозиционно правителство, нито избори могат да бъдат изключени.

Срок за съставяне на кабинет и одобряването му ще има поне месец при оставка на Заев - 10 дни за връчване на мандат и още 20 за формиране, след това - 15 за гласуване в парламента. При провал, освен избори, е възможен консенсус за ново експертно или служебно правителство, каквито имаше два пъти в последните години. Единственият вариант, който не може да се осъществи, е вот на недоверие - правилникът на парламента позволява това едва три месеца, след като последният през ноември се провали.

Дори "Алтернатива" да се съгласи да влезе във властта, мнозинството, което ще осигурят депутатите ѝ, ще е от едва няколко души.


Кой ще е "следващият Заев"


Независимо какво следва Заев търси решение, което ще включва нов премиер. В медиите се появи името на Димитър Ковачевски - което обаче Заев не пожела да потвърди или да отрече - като човека, който може да го наследи начело на партията.


Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски само обясни, че макар да не се меси в работите на СДСМ, самият Заев допуснал възможността приемник да му е човекът, който ще е с него на срещата с Гаши (по-точно такива коментари имаше по ТВ21). Самият Ковачевски, който бе на срещата, отговори на въпросите с думите: "Не смятам, че в момента най-важният съм аз... Уважавам решенията на органите на партията и няма да коментирам възможности и вероятности." Така той нито потвърди, нито отрече.


Заев не би могъл да вземе решението сам - партията трябва да гласува на избори. Не е известно колко още кандидатури ще се появят междувременно в партията. Неофициални коментари с други имена започнаха да изникват в медиите и социалните мрежи, а преди няколко седмици специалният представител в спора на Северна Македония с България Владо Бучковски коментира, че група около бившия премиер и президент Бранко Цървенковски най-вероятно гледа към властта в партията.


Ако все пак Ковачевски се окаже изборът на премиера (и на партията), Северна Македония може да има министър-председател икономист от Куманово, който в момента е зам.-министър на финансите.


Биографичната справка на страницата на правителството сочи, че той е преподава икономика и мениджмънт в университета American College Skopje, започнал е кариерата си в "Македонски телеком АД Скопие" в средата на деветдесетте и е продължил в "А1 Македония" като изпълнителен директор. Сред основателите е на старпът, свързан с производството на енергия от възобновяеми източници. Започва средното си образование в Куманово, но го завършва в Минесота. Бакалавърската и магистърската степен са от университета "Кирил и Методий" в Скопие, докторантурата - от Икономическия университет на Черна гора.


Допълнителна следдипломна квалификация получава в Harvard Business School, но и в други висши училища в Ротердам, Мюнхен и другаде.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK