В Румъния враждуващи сили договориха нов кабинет, ветеранът Чука ще е премиер

Николае Чука

© Reuters

Николае ЧукаЛибералите и социалдемократите, остри съперници в последните години на политическо противопоставяне в Румъния, ще съставят кабинет заедно, за да излезе страната от политическата криза след вот на недоверие.


Това решение, за което се водеха преговори и в почивните дни, трябва да извади Румъния от безизходицата, продължаваща два месеца. Центристката коалиция начело на страната се разцепи през есента в момент на тежка здравна криза заради коронавируса. Между двете партии, които ще имат 65% от местата в парламента, има напрежение още отпреди социалдемократите да напуснат властта преди няколко години.


Имаше опит за гласуване на правителство със същото, предимно центристко, мнозинство начело с либералите, но той се провали.
В резултат либералите, етническият унгарски съюз UDMR и социалдемократите обявиха, че имат готовност за ново правителство още в четвъртък. Ветеранът от войната в Ирак Николае Чука ще бъде официално представен в президентството като нов министър-председател на 25 ноември. Чука бе предложен още в края на октомври, но в досега управлявалото мнозинство нямаше консенсус за кандидатурата му.


Изданието Romania Insider писа, че е постигнато принципно споразумение как ще се делят министерствата. Днес се очакват консултации с президента Клаус Йоханис.


"Ротационен премиер"


"Ройтерс" преди малко потвърди информацията на сайта за предстояща ротация на премиерския пост. През юли 2023 г. година, ако коалицията съществува, Николае Чука може да го предаде на лидера на социалдемократите Марсел Чолаку. Друга ключова идея бе либералите засега да отстъпят министерства като тези на финансите и на транспорта, които да отидат при социалдемократите.


Romania Insider отбелязва, че ротацията може да създаде проблем в планирането на бюджета в момент, когато Европейската комисия очаква фискална консолидация заради процедурата за прекомерен дефицит срещу Румъния (вече обявеният социален пакет от бъдещите партньори за 3.1 млрд. долара е щедър - увеличаване на пенсиите с 10% догодина, повишават се детските надбавки). Ако загърбването на климата на противопоставяне продължи кратко, може да бъде застрашено и изпълняването на Плана за възстановяване след коронавирусната криза.


Ротацията ще изглежда различно от сходните варианти в други държави като Израел, където центристът Яир Лапид ще поеме властта от националиста Нафтали Бенет през 2023 г. като част от споразумение между пъстра коалиция, свалила Бенямин Нетаняху. Причината е, че либералите и социалдемократите са съгласували два отделни екипа на министерствата в зависимост от коя партия е премиерът, и те също биха се сменили през 2023-а.


Ротацията ще е през година и половина, а не през две, тъй като година от мандата на сегашния парламент вече е изтекла. Унгарската UDMR не предлага свой кандидат за премиер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK