Ерозията на демокрацията настъпва най-бързо в Полша, Унгария и Сърбия

Пандемията е поставила на изпитание демокрацията и в Европа, макар в повечето държави официалните институции да са устояли на натиска, в страните, където вече има ерозия на гражданските свободи и разделението на властите, проблемите са се задълбочили, отбелязва анализът

© Associated Press

Пандемията е поставила на изпитание демокрацията и в Европа, макар в повечето държави официалните институции да са устояли на натиска, в страните, където вече има ерозия на гражданските свободи и разделението на властите, проблемите са се задълбочили, отбелязва анализътВсе повече държави в света се плъзгат към авторитаризъм, докато установените демокрации никога не са били толкова застрашени, заяви в понеделник Международният институт за демокрация и изборна помощ (IDEA), цитиран от "Ройтерс".


Популистката политика, използването на ограниченията заради пандемията от COVID-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформацията, използвана за разделяне на обществата, са основните причина за упадъка на демокрацията, се казва в доклад на базираната в Стокхолм междуправителствена организация, цитиран от "Ройтерс".


"Все повече държави страдат от "демократична ерозия", заяви IDEA в своето проучване за състоянието на демокрацията от 2021 г., което следи от 1975 г.
Според организацията никога през последните 46 години не е имало толкова държави, в които има тенденции към авторитаризъм.


"Броят на страните, подложени на "демократично отстъпление", никога не е бил толкова голям", се казва в него, като се позовава на регресивния обрат в области, включително правителствената и съдебната независимост, свободата на медиите и правата на човека.


Демокрацията в Европа


Според неправителствената организация демократичните институции в Европа като цяло са успели да удържат на засиления натиск, предизвикан от пандемията, и ще излязат до голяма степен непокътнати от нея.


"Но там, където демокрацията вече е започнала да се разпада или в страни с дългогодишен и дълбок демократичен дефицит, щетите от пандемията вероятно ще бъдат по-значителни", се казва в документа.
В Европа скоростта на ерозивните процеси се наблюдава най-вече в Унгария, Полша и Сърбия. През настоящата година се отбелязва упадък на демокрацията и в Словения заради преследването от правителството на критични журналисти и медии. Според доклада за 2021 г. в Европа има 39 демокрации, три хибридни режима (Русия, Сърбия и Турция) и два авторитарни - Беларус и Азербайджан.

За България се посочва, че през последното десетилетие се отбелязва упадък на гражданските свободи и че те се намират под заплаха. България поставена сред държавите, които са инкриминирали разпространението на дезинформация за COVID-19, като са се отказали от наказанието затвор след международна критика. Институтът отбелязва, че в България епидемичните ограничения са се прилагали по-строго спрямо ромите, като се цитира операция на МВР в ромските квартали. Затварянето по време на пандемията рязко е увеличило и броя на жените, търсещи помощ от домашно насилие.


Ерозия на демокрацията


Афганистан, който беше превзет от талибаните през август след изтеглянето на международните войски, е най-драматичният случай тази година, докато превратът в Мианмар от 1 февруари бележи краха на крехката демокрация в страната. Други примери включват Мали, която претърпя два преврата от 2020 г., и Тунис, където президентът разпусна парламента и пое извънредни правомощия.


В големи демокрации като Бразилия и Съединените щати президенти поставяха под съмнение валидността на изборните резултати, докато Индия е свидетел на съдебно преследване на групи хора, критични към правителствената политика. Един от най-големите сривове на демокрацията се отбелязва в Турция между 2010 и 2020 г., се посочва още в доклада.


"Седемдесет процента от световното население сега живее или в недемократични режими, или в страни, в които има отстъпление от демокрацията", се посочва още в документа.


Пандемията от COVID-19 доведе до нарастване на авторитарното поведение от страна на правителствата. Проучването казва, че няма доказателства, че авторитарните режими се справят по-добре с пандемията, въпреки съобщенията на китайските държавни медии за обратното.


"Пандемията предоставя допълнителни инструменти и оправдание за използване на репресивни тактики и заглушаване на несъгласните в страни като Беларус, Куба, Мианмар, Никарагуа и Венецуела", се казва в доклада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK