Армията в Судан върна сваления премиер на власт, но недоволството назрява

Армията в Судан върна сваления премиер на власт, но недоволството назрява

© ReutersПолитическо споразумение на военни и цивилни в Судан отвори пътя за ново, експертно правителство, което да поведе страната към по-бърз демократичен преход, но това все още не е успокоило напрежението в страната.


Според новата договореност сваленият веднъж премиер Абдалла Хамдок се връща и ще има свобода да избере екипа си и да ускори процеса по изграждане на основни институции като конституционен съд и национална армия. Регионални медии пишат, че той вече е поел задълженията си.


Ще бъдат освободени всички политически затворници. Освен това военните заявиха, че няма да се месят в изпълнителната власт, както фактически направиха с отстраняването на Хамдок и екипа му преди месец. Само ще "надзирават" властта - с други думи, не е известно колко свобода ще има Хамдок не просто да формира кабинета, а и да го ръководи.
Пред сделката обаче има още голям проблем: коалицията от цивилни, която номинира Хамдок преди две години, не я приема. Нещо повече - влиятелни нейни представители твърдят, че Хамдок е бил заставен с пистолет, насочен към главата му.


Нестабилността в Судан е още един източник на тревога за региона, арабските държави, Запада, Русия и Китай в Африканския рог, когато друг проблем там заплашва африканската сигурност - ескалиращият конфликт в Етиопия.


"Изправяне на посоката на прехода"


Водената от генерал Абдел Фатах ал Бурхан армия свали премиера Абдала Хамдок и правителството му на 25 октомври с аргумента, че раздор между военни и цивилни (и в самия лагер на цивилните) застрашава демократичния преход, за който бе подписан т.нар. конституционен документ през 2019 г. Цивилни и военни досега си деляха властта и с изземането ѝ от военните хиляди суданци ги обвиниха във военен преврат. Редица държави, след които и Съединените щати, призоваха за връщането на цивилното правителство.


Судан се управляваше три десетилетия от Омар ал Башир, докато не бе свален след протести с помощта на армията през 2019 г. Жителите обаче отхвърлиха военно управление и след продължаващи демонстрации, белязани от кървав погром на армията през юни, бе постигнато споразумение, а Хамдок стана премиер.


Бурхан отрича да е извършил преврат и настоя, че целта му била само да "изправи посоката на прехода". След като свали Бурхан, първо го взе в собствения си дом, а по-късно го върна в жилището му под домашен арест. Същевременно започна с него (включително с международно посредничество) преговори, чиято цел бе да го убеди да се върне на власт начело на ново правителство.


Недоволство


Снощи Хамдок потвърди, като обяви, че подписаната с военните сделка му дава пълна свобода да състави правителство от технократи. Той обяви, че постигнатата договореност е за избори още преди 2023 г. Подобно решение би съкратило вече обявения срок за прехода от сегашното цивилно-военно управление към напълно демократична система.


Това не бе достатъчно за част от партиите, които отхвърлиха всякакво съглашателство с армията. За тях червената линия е пълно излизане на военните от политиката. Това би било нарушение на конституционния документ, предвиждащ подялба на властта още година и половина, но те твърдят, че армията първа го е нарушила.


За вчера бе насрочен голям протест - т.нар. шествие за милион души, с искане за разпускане на новоназначения от Бурхан Суверенен съвет, оглавен от самия него, и за "връщане към демокрацията". Жители излязоха на улицата въпреки споразумението с Хамдок, като заявиха, че няма да приемат сделка с участието на армията. Това направиха и някои от политическите партии, отхвърлили преврата от 25 октомври.


Хамдок обясни, че споразумението цели да предотврати още кръвопролитие, след като десетки загинаха, а стотици бяха ранени на протести през последните седмици. Множество политически активисти бяха задържани, много твърдяха и че са били следени.


В арабски медии и "Ройтерс" се появи следният цитат от негово изявление:


"Зная, че младите хора са способни на саможертва, на решителност и отказ от всичко най-скъпо. Но суданската кръв е скъпоценна, да спрем кръвопролитието и да насочим енергията на младите хора за съзидание и развитие".


Абдала Хамдок,

премиер на Судан


Позицията му надали ще успокои страстите. Сред отхвърлилите споразумението са влиятелни организации, успели да мобилизират хиляди на протестите, като Асоциацията на суданските професионалисти (обединяваща 15 организации с множество членове) или Партията на общността.


Отново се стигна до сблъсъци и използване на сълзотворен газ, докато протестиращи се бяха насочили към президентския дворец с искане за пълно изтегляне на армията от политиката.


Риск от международна изолация


Военните в Судан са под натиск да постигнат компромис, след като превратът доведе до замразяване на помощите от Световната банка, а Африканският съюз прекрати членството на страната. Съединените щати и други поискаха връщане на договорения режим за преход.


В търсене на този компромис - за който работеше в различни срещи и представителят на Съединените щати за Африканския рог Джефри Фелтман - военните се опитват бързо да покажат, че са задвижили процеса. Започна освобождаването на задържаните по политически причини, след като дори във внимателни в оценъчното отразяване на темата медии като "Ал Арабия" (Бурхан се ползва с подкрепата на Рияд и Абу Даби) се появи изразът "кампания за преследване", започната от армията срещу несъгласните с преврата. Поне три организации потвърдиха, че лидери или високопоставени членове са освободени: арабската социалистическа на Судан, Партията на суданския конгрес, Партията на общността и Силите за свобода и промяна (една от основните структури зад организацията на протестите, заедно с Асоциацията на професионалистите).


Пред "Ал Джазира" Хамдок настоя, че правителството му ще е "напълно независимо" и че освен това всички останали (вероятно стотици) задържани около преврата ще бъдат освободени скоро.


Бурхан също коментира и увери, че преназначаването на Хамдок само утвърждава пътя към демократичния преход. Подобни изказвания обаче дойдоха и от спорния му заместник в Суверенния съвет Мохамед Хамдан Дагало - ръководител на Силите за бързо реагиране, обвинявани в зверства по време на конфликта в Дарфур.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK