"Медийната директива" на талибаните - сериали без жени, водещи с хиджаб (но има и вратички)

"Медийната директива" на талибаните - сериали без жени, водещи с хиджаб (но има и вратички)

© Скрийншот, YouTubeЖените изчезват от телевизионните сериали, а онези, които искат да продължат да са водещи или журналисти, ще трябва да се показват на екрана само с покрита глава.


Примерите са от новите национални указания, каквито талибаните издават рядко и които описват как трябва да изглежда медийното пространство на страната.


В условия, когато три месеца след превземането на Кабул и овладяването на Афганистан много правила се обявяват "на парче" и затягането на хватката върху обществения живот рядко е централизирано, светът наблюдава с любопитство (а жените и други уязвими групи - с ужас) следващите ходове на движението, което невинаги успява да изгради точна представа какво се променя в Афганистан.
Новите правила обаче изглеждат сравнително неясни и могат да се тълкуват, смятат според Би Би Си афганистански журналисти. Така например не се уточнява с какво трябва да покриват главата си - дали става дума за хиджаб, който покрива само косата, или скриващите и лицето никаб (с процепи за очите) или бурка (с мрежа пред цялото лице). В тези условия хиджабът изглежда като минималното изискване.


На другия полюс са наблюдателите, които се притесняват, че талибаните само изчакват и бавно, постепенно налагат строги ограничения, докато влизат отново в ролята си на господари на Афганистан. И в момента, макар да няма пълна забрана за образованието на момичетата (каквато имаше при предишното им управление в края на ХХ век), в повечето провинции тези на гимназиален етап не могат да ходят на училище. Движението настоява, че това е само "временно" и в името на сигурността им.


Какво се забранява или налага


Налагат се общо осем нови правила:


- филми "срещу принципите на шариата или исляма" се забраняват;


- забранена е и продукцията, насочена срещу "ислямските практики и човешкото достойнство";


- комедийни и развлекателни предавания, обидни за афганистанците, също са забранени (най-общо "които обиждат някого");


- чужди филми, които насърчават чужди културни ценности, не бива да се излъчват, защото това дава глас на чужди култури и неморалност;


"Медийната директива" на талибаните - сериали без жени, водещи с хиджаб (но има и вратички)

© Reuters


- не могат да се излагат на показ мъжки интимни части на тялото, нито други над коленете или под гърдите;


- жени изобщо не могат да се показват в телевизионни сериали;


- жените в публицистика или други формати трябва да покриват главата си;


- телевизионна продукция, в която се появява пророкът Мохамед, се забранява.


Това ще е силен удар по телевизионния бизнес на Афганистан, където се излъчват основно чужди сериали с жени като водещи актьори.


Талибаните променят медиите


Новите правила, издадени от Министерството за насърчаване на добродетелите и предотвратяване на пороците (създадено на мястото на това за правата на жените), са още една крачка към ограничаването на видимостта на жените в публичното пространство.


"Това не са правила, а религиозни насоки", казва за "Франс прес" говорител на министерството.


Афганистанският медиен пейзаж процъфтя след свалянето на талибаните през 2001 г. - от азиатски сериали до американски реалити формати, не без помощта на западния опит и капитали.


"Правила" или "насоки", те не изглеждат в опасност да бъдат заличени насила, подобно например на изричната забрана за гледане на телевизия през 90-те години на миналия век. Същевременно активисти се опасяват, че новите напътствия са само част от пъзела на посегателствата срещу медиите в страната от последните месец.


Талибаните твърдяха, че са се променили и ще позволяват критично отразяване на работата си; появяват се обаче сведения за тормоз и заплахи срещу журналисти, които го правят. Според местни медии из страната талибаните в отделни случаи оказват натиск, за да бъде излъчено каквото искат, или пък забраняват използването на думата "талибани", като предпочитат "Ислямско емирство". Открити обвинения или намеци за известни личности, критикували талибаните по телевизията, стават жертви на заплахи и дори движението да не предприема нищо срещу тях (а само да отправя остри реплики), страхът в медийното пространство често е осезаем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK