Нарушения на COVID мерките и автопарк от 2008 г. - фирмата, чийто автобус изгоря на "Струма"

Нарушения на COVID мерките и автопарк от 2008 г. - фирмата, чийто автобус изгоря на "Струма"

© ReutersКомпанията, извършила превоза с десетки жертви при катастрофата на магистрала "Струма", привлече вниманието в Северна Македония с липсата на информация за инцидента в първите часове.


Това става въпреки многобройните опити да близки на пътувалите в автобуса да се свържат с "Беса транс", в чиито офиси звънят още от малките часове.От кадри, разпространявани в интернет, и от такива от мястото, споделени с "Дневник", се виждат събрали се пред офиса медии по обед, но служители така и не дойдоха на работа. В началото на деня там имаше и полицаи, които обаче не се виждат в по-късно публикувани кадри.
Какво още е известно за компанията?


"Беса транс БТБ" е базирана в село Рашче, край Скопие, но има офиси и в други македонски градове като Тетово и Куманово. Журналистите от Северна Македония, с които "Дневник" разговаря, казаха, че "Беса транс" няма репутация на фирма с проблеми. Позната е с организацията на екскурзии за почивните дни до балкански държави, а понякога - в други части на Европа. Най често се организират екскурзии до Истанбул, предпочитаният граничен пункт е Гюешево - Деве баир за влизане в Северна Македония.


В някои медии се появи информацията, че фирмата е регистрирана в Тетово. От запитване до търговския регистър на Северна Македония се разбира, че има две компании, занимаващи се основно с транспорт, "Беса транс БТБ" и "Беса транс 2 & БТ", регистрирани в Рашче, Скопие, и още три в други части на страната, една от които в Тетово. "Беса" е често използвана дума като име или търговски марки, в Северна Македония има и такава политическа партия на етническите албанци. Обикновено се превежда като "вяра" или "доверие", макар по-точният превод да е "спазване на обещание".


Македонски медии открояват "Беса транс БТБ", пред чиито офиси се събраха медии и роднини на пътуващите.


Има ли връзка с компанията в Кюстендил


Не е известно тази компания да е свързана с регистрираната в Кюстендил "Беса транс", чийто собственик, 30-годишният Аздрен Зубери, каза за actualno.com, че превозвачът е "друга фирма". Проверки на място на Би Ти Ви и БНТ показаха, че на адреса на кюстендилската фирма има апартамент, където възрастна жена обясни, че синът ѝ някога работил за фирмата. На същия адрес са регистрирани и други фирми.


Според македонското Министерство на транспорта и комуникациите "Беса транс БТБ" от Скопие (има указан и точен адрес) има лиценз за извършване на международни превози на пътници от 8 август 2018 до 8 август 2022 г.


Нарушения на COVID мерките и автопарк от 2008 г. - фирмата, чийто автобус изгоря на "Струма"

След като се свърза със собственика на "Беса транс" Беким Хаджиу, "Дневник" го попита и дали има връзка между неговата компания и тази в Кюстендил, но въпросът остана без отговор, след като Хаджиу обясни, че няма да коментира повече темата. Въпросът бе повторен в писмена форма, но към 17:30 ч. българско време не бе получил отговор.


"Дневник" се обърна и към говорител на македонското транспортно министерство в опит да разбере дали проверката е установила връзка между едноименните компании в района на Скопие и в Кюстендил. Отговорът бе препращане на мейла, разпространен до македонските медии, в който се говори за редовността на документите на "Беса транс". "Очакваме разследването да покаже причините, поради които стана трагичното произшествие", продължава отговорът.


Автобуси от 2008-2009 г.


Македонските власти обясниха днес, че вече са предали на българските информация за "Беса транс" и собствеността на автобуса. В данните, които прокуратурата в Скопие ще предаде на София за инцидента, влизат такива за другите автобуси в конвоя от 4 превозни средства, преминал по пътя от Турция към Северна Македония, включително за осъществените технически прегледи.


Според Хаджиу, собственика на "Бета транс", повечето автобуси, които ползва фирмата, са от 2008-2009 г. На други въпроси по темата, попитан от "Дневник", той отказа да отговори. Хаджиу от сутринта е на мястото на инцидента, а по-късно през деня според македонски медии е пристигнал в София. Обясни, че няма какво да каже и да коментира и е в шок, защото няма отговор как е възможно да се случи подобен инцидент. "Шока си" изрази и фирмата му в съобщение до медиите.


Македонският главен прокурор Любомир Йовески каза, че досега компанията не е имала подобни инциденти.


Други нарушения


Компанията няма зад гърба си сериозни пътни инциденти, но директорът на транспортния инспекторат Руфат Хусеини - потърсен от македонския сайт "Фокус", обяснява, че в хода на пандемията е преминала през 4 инспекции и е получила актове за протоколите за защита от COVID-19. Наложените санкции са заради превоза на повече пътници, отколкото е позволено като част от противоепидемичните мерки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK