Край на ерата "Меркел" - в Германия бе договорен кабинет, Олаф Шолц ще е канцлер

Лидерите на преговарящите партии на пресконференция в Берлин

© Reuters

Лидерите на преговарящите партии на пресконференция в БерлинСлед два месеца преговори три партии в Германия постигнаха съгласие за формиране на ново правителство, което за пръв път от средата на по-миналото десетилетие ще е начело със социалдемократите.


Така наречената коалиция тип "светофар" включва социалдемократите (които досега бяха младши партньор в "голяма коалиция" с Християндемократичния съюз), Свободната демократическа партия (либералите) и "Зелените". Наименованието е заради цветовете на партиите - съответно червено, жълто и зелено.


Освен край на управлението на канцлера Ангела Меркел, продължило 16 години, това ще е и първото трипартийно правителство в Германия от 50-те години насам. Меркел вече се е сбогувала с колегите си на потенциалната си последна среща на кабинета по-рано днес, а Шолц ѝ е подарил дръвче, което да засади в двора си, според запознати със срещата източници на "Ройтерс".


Ускоряване на зеления преход
"Имаме коалиция", обяви бъдещия канцлер Олаф Шолц, като подчерта, че има още една стъпка - трите партии трябва формално да одобрят съюза.


От думите му следва, че новата коалиция ще трябва да лавира между значителните инвестиции за модернизиране на най-голямата европейска икономика и запазването на "дълговата спирачка", белязала по-голямата част от управлението на Меркел.


С изявлението си и декларацията за споразумението, видяна от световни и германски медии, се потвърждава и планът за ускоряване на зеления преход въпреки очакваната съпротива от либералите: ще има отказ от използването на въглища за енергия с краен срок 2030 г., осем години преди сегашния план.


Друга силна зелена стъпка е използването на 2% от германската територия за вятърна енергия и разработването на планове за използване на водород, с амбицията 80% от електричеството да дойде от възобновяема енергия.


Досегашният германски канцлер Ангела Меркел с бъдещия Олаф Шолц.

© Reuters

Досегашният германски канцлер Ангела Меркел с бъдещия Олаф Шолц.


В документа, редом с увеличаване на минималната заплата, фигурират и точки като легализирането на канабиса.


Компромиси


Меморандум от четири страници, до който агенция "Ройтерс" бе получила достъп по-рано днес, сочи няколко ангажимента между коалиционните партньори, например повишаване на минималната работна заплата до 12 евро на час от 9.6 евро. Това ще увеличи доходите на близо 10 млн. души.


Преговорите изглеждаха обречени според някои анализатори, защото, ако социалдемократите и "Зелените" са по-близки помежду си от идеологическа гледна точка, либералите са по-близко до християндемократите.


Препъникамък бе именно финансирането на прехода към зелена икономика заедно със скоростта, с която той трябва да се осъществи. Основна спирачка в този процес изглеждаха (и вероятно все още могат да останат) фискално консервативните либерали, чийто лидер Кристиан Линднер най-вероятно ще вземе финансовото министерство, но думите на Шолц показват, че е постигнат компромис.


Линднер и партията му вероятно ще са против всякакво движение в посока създаване на фискален съюз в Европа, каквото искат другите две партии.


В разговорите между трите партии са се наложили компромиси. Източници на агенцията обясняват, че следващото правителство ще се върне към стриктните, записани в конституцията ограничение за дълга от 2023 г. (които не се прилагаха заради пандемията) и уверението е дошло от Шолц по време на срещата с бъдещите партньори. Шолц казал и че исканото от него и "Зелените" преминаване към по-благоприятна за климата и дигитализирана икономика било цел, която няма как да бъде достигната без нищо в замяна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK