На живо

Коронавирусът по света: Евросъюзът препоръча ваксиниране на децата до 11 г.

Коронавирусът по света: Евросъюзът препоръча ваксиниране на децата до 11 г.

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
10% скок на новите случаи във Великобритания

През последната седмица новите случаи на COVID-19 във Великобритания са се увеличили почти с 10% след две седмици на спад на разпространението, съобщи Ройтерс.


Докладвани са 47 240 нови случая между 19 и 25 ноември, което е ръст с 9.5% спрямо предходната седмица, сочат правителствените данни.


147 души са починали от COVID-19, което е намаление с 14.8% в сравнение с предните седем дни. Ройтерс добавя, че промяната в смъртността следва тенденцията при новозаболелите, което означава, че спадът се дължи на по-слабото разпространение на инфекцията, наблюдавано през предишните две седмици.

Четвъртата вълна на COVID-19 тръгва в Африка при 7% ваксинирани

Въпреки общата тенденция за спад на новозаразените с коронавирус в Африка в някои страни от континента започва четвърта вълна на разпространението му. Това сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията към Африканския съюз, предаде ДПА.


Освен ниското равнище на ваксинацията в Африка (само 6.6% са изцяло ваксинирани) опасения будят и непотвърдени засега сведения за нов вариант на вируса в Южна Африка, където нивото на инфекциите бавно се повишава отново. По думите на Джон Нкенгасонг от центровете за контрол тези данни трябва да бъдат тепърва проучени.


Според центровете досега на Черния континент са били регистрирани около 8.6 млн. случая на коронавирус, от които над 222 хил. са приключили със смърт. Но в Африка с население от 1.3 милиарда вероятно те са повече, защото много случаи не са били съобщени, каза още Нкенгасонг. /БТА


Южна Африка е първата държава на континента, която започна през октомври да ваксинира срещу COVID-19 младежи между 12 и 17 г., но нивата на ваксинация в Африка като цяло са много ниски

© Associated Press

Южна Африка е първата държава на континента, която започна през октомври да ваксинира срещу COVID-19 младежи между 12 и 17 г., но нивата на ваксинация в Африка като цяло са много ниски

Чехия обяви извънредно положение

Чешкото правителство обяви извънредно положение за 30 дни поради нарастване на случаите на коронавирус, съобщи обществената чешка телевизия в четвъртък.


Извънредното положение позволява на правителството да ограничи обществения живот, съобщава Ройтерс. Ресторантите, баровете и нощите клубове ще могат да работят само до 22 ч от петък. Правителството ще ограничи събиранията в опит да намали бързо увеличаващите се нови случаи на COVID-19, които подлагат на изпитание болничната система.


В четвъртък влезе в сила национална карантина в Словакия, която ще продължи до 9 декември. В момента Словакия има най-силно разпространение на коронавируса в света, преизчислено спрямо броя на населението.

Ваксина срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 г. препоръчана в ЕС

Европейският лекарствен регулатор (ЕМА) препоръча използването на ваксината срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" за деца от 5 до 11 г. в Европа.


Досега ваксината беше разрешена само за лица над 12 г. Очаква се Европейската комисия да потвърди лиценза до 24 часа.


Ваксината, която се нарича Comirnaty, ще се прилага в две дози от 10 микрограма с интервал от три седмици като инжекция в горната част на ръката. Дозата за деца е една трета от тази за възрастни индивиди.


Според ЕМА "ползите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които увеличават риска от тежък COVID-19", каза EMA


Ваксината за тази възрастова група вече беше одобрена от здравните власти в САЩ, Израел и Канада и тя вече се прилага на малките деца.


По данни на производителя ваксината е показала 90.7% ефикасност срещу коронавируса в клинично изпитване на деца на възраст от 5 до 11 г.


Повечето епидемиолози смятат, че разпространението на новите, по-заразни варианти на коронавируса, не може да се ограничи, без да се обхване цялото общество. Израел съобщи по-рано тази седмица, че половината от новите случаи в страната са при деца под 12 г.


Коронавирусът по света: Евросъюзът препоръча ваксиниране на децата до 11 г.

© Associated Press

Турска ваксина срещу COVID-19 поиска разрешение за употреба

Разработена в Турция ваксина срещу COVID-19 подаде молба за спешно разрешение, съобщи в четвъртък министърът на здравеопазването Фахретин Коджа,цитиран от Ройтерс. Той изрази надежда, че ваксината ще бъде налична за употреба до края на годината.


Турция започна разработването на Turkovac тази година, но датата на пускане на ваксината беше отлагана заради закъснения. В момента Турция прилага китайската ваксина "Синовак" и американо-германската "Бионтех"/"Пфайзер", като 50 млн. души са напълно ваксинирани.


Ежедневният брой на заразените с коронавируса в Турция се движи около 30 хил. от средата на септември, докато дневният брой на смъртните случаи, който достигна 290 през септември, остава близо до 200. Правителството призова хората да се пазят чрез лична хигиена и да се ваксинират, като отдава високото разпространение на инфекцията на недостатъчните нива на ваксинация.


В сряда европейският директор на Световната здравна организация Ханс Клуге каза, че Турция е предложила да приеме пациенти с COVID-19, за да подкрепи европейските страни с претоварени здравни системи и интензивни отделения, като благодари на Анкара за приноса й. Коджа отговори на туита на Клуге, като каза, че Турция ще дари още 10 милиона дози ваксини срещу коронавирус чрез програмата на ООН за разпределение на ваксини за бедните страни COVAX.

Брюксел предлага скъсяване на валидността на COVID сертификата

Европейската комисия ще предложи скъсяване на валидността на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 за ваксинирани, който се използва за пътуване в Европа, съобщи Ройтерс. По-късно днес се очаква Еврокомисията да огласи промени в сертификата, който влезе в сила на 1 юли.


Според Ройтерс сертификатът за ваксиниране, който сега е безсрочен, ще бъде валиден девет месеца. Ваксинираните обаче ще получат предимства при пътуване пред преболедувалите и тестващите се за COVID-19, за да получат сертификати.


Комисията ще предложи да се разшири и спискът от ваксини, които да се признават в ЕС с тези, допускани от Световната здравна организация. Освен петте, разрешени в Европа, такива са и две индийски и две китайски ваксини срещу COVID-19. Руската ваксина "Спутник V", която беше използвана в Унгария и Словакия, няма одобрение на СЗО.


Коронавирусът по света: Евросъюзът препоръча ваксиниране на децата до 11 г.

© European commission (audiovisual service)

Канада започна да ваксинира най-малките деца

Канада започна ваксинацията срещу COVID-19 на деца от 5-до 11 г. с ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" Така тя последва примера на САЩ и Израел, предаде Франс прес.


Над 85% от населението над 12 г. е ваксинирано най-малко с две дози срещу коронавируса. В сряда Канада одобри използването на еднодозовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" за хората на и над 18 години. /БТА

Словакия въведе национална карантина до 9 декември

От 25 ноември до 9 декември Словакия ще бъде в национална карантина, като излизането от вкъщи е възможно само за работа, ходене на училище, пазаруване на храна, посещение на лекар и разходки след природата. Заведенията и нехранителните магазини са затворени.


Правителството на Словакия въведе локдауна след емоционално обръщение на президента Зузана Чапутова в сряда, в което тя заяви, че страната губи битката с COVID-19 и се нуждае от затваряне, тъй като здравният персонал е преуморен.


"Ситуацията е сериозна. Стигнахме тук, защото (съществуващите) мерки не бяха спазени", заяви премиерът Едуард Хегер, след като седмичният брой на нови случаи надхвърли 10 хил. дневно.


Коригирана спрямо населението й, Словакия преживява най-бързото нарастване на инфекциите в света, според Our World in Data, съобщава Ройтерс.


Хегер каза, че мерките ще бъдат оценени след 10 дни и евентуално разхлабване ще има само за ваксинираните.


Училищата и детските градини остават отворени, но учениците ще се тестват редовно и ще носят маски в клас. Излизането за разходки ще може да е само в рамките на населеното място. Всички, които могат, ще работят от вкъщи. Ресторантите продават само за доставки.


Коронавирусът по света: Евросъюзът препоръча ваксиниране на децата до 11 г.

© Associated Press


Словакия е една от четирите европейски държави с под 50% ваксинирано население, заедно с България, Румъния и Хърватия. По данни на европейската здравна агенция 45.7% от словаците са напълно ваксинирани срещу COVID-19.


Броят на хоспитализираните пациенти достигна 3200, като леглата в някои болници са свършили. Дагмар Судекова, заместник-директор на болницата в Жилина в един от най-силно засегнатите региони, каза пред държавната телевизия RTVS във вторник, че повече от 80% от пациентите са неваксинирани.


Словакия е втората европейска държава след Австрия, в която е в сила национална карантина.

Италия лишава неваксинираните от ресторанти, спорт и култура

От 6 декември неваксинираните в Италия няма да могат да посещават ресторанти, кинотеатри и спортни прояви, съобщи БТА, като се позовава на "Ройтерс". Задължителното ваксиниране, което вече е в сила за здравните работници, ще обхване от 15 декември персонала в училищата, полицаите и военните.


"Виждаме, че положението в съседните страни е много сериозно, и също виждаме, че ситуацията в Италия постепенно, но постоянно се влошава", каза премиерът Марио Драги, добавяйки, че правителството се опитва да опази постигнатото, за да бъде избегнат нов локдаун.


Поставянето на усилващи дози става достъпно за всички пълнолетни, а не както досега, само за хората над 40 г.


Зелените сертификати за COVID-19 стават задължителни, за да се ползва градският транспорт. "Ройтерс" пише, че това правило трудно ще се прилага в пиковите часове. Валидността на сертификата за ваксинация или преболедуване в Италия ще бъде съкратена от 12 на 9 месеца.


Коронавирусът по света: Евросъюзът препоръча ваксиниране на децата до 11 г.

© Associated Press


В сряда в Италия беше съобщено за 12 448 нови случая и 85 починали с COVID-19.

В Германия болниците са пред запълване

Германският Институт за заразни болести "Роберт Кох" обяви пореден рекорд от 75 961 нови случая на коронавирус за денонощие в четвъртък. Заболеваемостта на седмична база също 419.7 на 100 хил. души, предаде "Франс прес".


Смъртните случаи за последните 24 часа са 351, с което починалите с коронавирус от началото на епидемията надминаха 100 хиляди (100 119).


Болниците в някои райони вече са силно претоварени, което налага прехвърляне на пациенти, предупреди Гернот Маркс, председател на германската асоциацията за интензивни и спешни медицински грижи.


В Германия напълно ваксинирани са 69% от населението - по-малко, отколкото в други европейски страни като Франция и Испания, където те достигат 75%.
"Ситуацията е сериозна", призна вчера бъдещият канцлер социалдемократ Олаф Шолц, обещавайки да направи всичко за справяне с пандемията.
Новата коалиция засега, изглежда, изключва идеята за национално затваряне и залага на масовото въвеждане на зелен пропуск в обществения транспорт и ограничаване на достъпа за неваксинирани, например в културни обекти.
Германия трябва да проучи евентуално разширяване на задължителната ваксинация, която вече е в сила при въоръжените сили и скоро ще бъде въведена и в здравните заведения, каза Шолц.

Румъния излезе от тъмночервената зона

Положителните проби за COVID-19 в Румъния спаднаха до 5.93% от извършваните в страната тестове и страната е вече извън най-високорисковата, тъмночервена зона. Десет окръга (от общо 41, както и Букурещ) остават в т.нар. червен сценарий с над 300 случая на 100 хил. население, информира БТА.


Болниците остават пълни, като свободните реанимационни легла в цялата страна са само 53. 9452-ма души са хоспитализирани, а 1380 пациенти са в тежко състояние. Сред лекуваните в интензивни отделения има 15 деца. 150 непълнолетни са в болница с тежко протичащ COVID-19. От регистрираните за деня 231 починали, 204 не са били ваксинирани.


Националният институт за обществено здраве информира, че в седмицата 15-21 ноември 27.3% от всички смъртни случаи, свързани с COVID-19, са регистрирани в Букурещ, Бихор, Прахова, Муреш и Арад, съобщава "Аджерпрес". 88.8% от смъртните случаи са на неваксинирани хора. 85.8% от починалите са над 60 г.

Кипър отнема здравните пропуски на ваксинираните без бустер

От 18 декември здравните пропуски за COVID-19 на ваксинирани, които не са си поставили бустерна доза, ще бъдат отнети, съобщава БТА, като се позовава на 10 нови мерки, приети от правителството. Хората, за които са минали шест месеца от ваксинацията, няма да могат да ползват националния ваксинационен пропуск "Сейфпас", който служи за влизане в магазини, ресторанти и други публични места, ако не поставят подсилваща доза.


От 1 декември неваксинираните над 18 г. ще трябва да се тестват задължително с PCR на 72 часа или с бърз антигенен тест на 48 ч. От 15 декември се забранява достъпът на лица над 12-годишна възраст, на които не е поставена поне една доза от ваксините, в закрити и открити спортни игрища, театри, кина, театрални зали, нощни клубове, дискотеки и в места за обществено хранене.


Децата между 6 и 11 години са длъжни да представят"Сейфпас" за преболедуване или тестване на всеки седем дни. Учениците от началното училище ще минават през бърз антигенен тест веднъж седмично, който ще се извършва от мобилни групи на министерството на здравеопазването. Отменят се всички училищни коледни тържества. За тържества, организирани от други организации, ще се изисква изрично позволение на здравните власти.
.

Гърция иска три дози за европейския COVID-19 сертификат

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага поставянето на трета доза от ваксините срещу COVID-19 да бъде условие за валидност на цифровия сертификат за пътуванията а ЕС, съобщи БТА.


В писмото си Мицотакис напомня, че много европейски страни са изправени пред ново разгаряне на епидемията въпреки успешните ваксинационни кампании, което може да се дължи както на варианта делта, така и на отслабващия имунитет месеци след ваксинацията. Същевременно данните показват, че третата доза показва ефективност над 90%, за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията.


В сряда европейската здравна агенция препоръча поставяне на бустерна доза на цялото население над 18 г., а за хората над 40 г. - спешна реваксинация. Очаква се днес Европейската комисия да предложи промени в сертификата, сред които обаче не е превръщането на бустера в задължителен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK