Оцелял "почти по чудо" ръкопис на Айнщайн бе продаден в Париж за $13 млн.

Оцелял "почти по чудо" ръкопис на Айнщайн бе продаден в Париж за $13 млн.

© Reutersmymotto

Ръкопис в съавторство на Алберт Айнщайн, предлагащ рядка представа за мисленето на легендарния физик, довело до неговата обща теория на относителността, беше продаден на търг във вторник за 11.7 млн. евро (13.17 млн. долара) с всички данъци и такси.


Аукционна къща "Кристис" оцени стойността на ръкописа на между 2 и 3 млн. евро.


Близо 54 страници хартия, около половината пълни с почерка на Айнщайн, са един от само двата известни работни документа, в които мислителят се доближава до известната си теория, пише "Ройтерс".
Теорията на относителността полага основите на съвременната космология и технологии като GPS навигацията.


Ръкописите са били у швейцарския физик Микеле Бесо, близък приятел и партньор на Айнщайн в академичния живот. Бесо работи по текста между 2013 и 2014 г. "Това също го прави особено важен, като се има предвид, че работните документи на Айнщайн преди 1919 г. са изключително редки", казва Венсан Белоа, експерт в "Кристис" и домакин на търга в Париж. "Айнщайн е човек, запазил много малко бележки, така че самият факт, че ръкописът е оцелял и е стигнал до нас, вече го прави абсолютно необикновен", добави той.


Оцелял "почти по чудо" ръкопис на Айнщайн бе продаден в Париж за млн.

© Reuters


Предвид навика на Айнщайн да изхвърля бележките от работата си, ръкописът оцелява "почти по чудо" благодарение на приятеля му, отбелязва "Вашингтон пост".


Ръкописът се състои главно от безкрайни изчисления с черно мастило върху набръчкана, леко пожълтяла хартия. Той оспорва популярния образ на Айнщайн като абсолютен гений, защото показва, че дори той - поне понякога - е правил грешки.


"Айнщайн прави грешки в този ръкопис и това според мен в известен смисъл го прави още по-велик. Виждаме постоянството, мисълта, която е била в процес на изграждане, която се коригира и пренасочва."


Венсан Белоа,

"Кристис"


През май ръкописно писмо, в което Айнщайн споменава известното си уравнение E=mc² - част от по-ранната му теория на специалната теория на относителността - беше продадено за близо 1 млн. евро в Съединените щати. Това е над три пъти прогнозната му цена.


Обща теория на относителността, публикувана през 1915 г., е революция в съвременната физика. В нея Айнщайн за първи път описва гравитацията като геометрично изкривяване на пространството и времето - откритие, което остава валидно.


От "Кристис" не разкриха името на купувача.


За значително по-малки суми се продадоха съвет за щастие от Айнщайн през 2017 г. и негово писмо за същността на Бог - през 2018.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Микеле Бесо (1873-1955) няма как да работил по текста през 2013-2014 г.

  Хора, мислете докато пишете, а след това четете какво сте написали!

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Интересен документ, потвърждаващ казаното от Айнщайн, че "гении е 1% талант и 99% упорит труд".

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  Всеки си инвестира парите там където прецени

 4. 4 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Обща теория на относителността,
  публикувана през 1915 г., е революция в съвременната физика.

  В нея Айнщайн за първи път описва гравитацията като
  геометрично изкривяване на пространството и времето - откритие, което остава валидно."

  Да, но защо е теория "на" или относно "относителността"?

  Защото съществуват както множество (безброй) центрове
  на гравитация, така и безброй (физически и др.) гледни точки.

  Мълчаливо следствие от горното:
  единна теория за безкрайна Вселена не е разумно възможна.
  Абсолютна теория не е човешки възможна.
  Не е и с изкуствен артифишъл.
  Единствено възможни теории са множество относителни.

  Не че опитите не продължават...
  за една единна, рационална, Вселенска теория

 5. 5 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Неправомерно македонясан Бесо.

  С чуждо наследство:
  от антички Траки Беси с лидери Македони.

  От Родопи покорили полвин целия света.
  Тъй открили: относителността

  До коментар [#1] от "john_3volta":

  Микеле Бесо (1873-1955) няма как да работил по текста
  през 2013-2014 г.

  Хора, мислете докато пишете, а след това четете какво сте написали!

 6. 6 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  “Научният” труд, който въведе измамата управлявана от абсурди, се чества не само като нещо за в работа, а като гениален принос. Интелектуалното падение на човечеството се празнува като негово най-голямо постижение. Това е безсрамието, майката на фалшивите новини, което ни доведе до задънената улица днес.

 7. 7 Профил на Lilehamer
  Lilehamer
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#6] от "bryghtlyght":

  Пич, сбъркал си статията, това не е за ковид.

 8. 8 Профил на onzitam
  onzitam
  Рейтинг: 97 Неутрално

  Интересен документ, потвърждаващ казаното от Айнщайн, че "гении е 1% талант и 99% упорит труд".
  —цитат от коментар 2 на daskal1


  Такава глупост Айнщайн не е изричал. Казал е: "Нямам специален талант. Просто съм страстно любопитен". - Алберт Айнщайн

 9. 9 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 119 Весело

  E=mc² не е никаква формула и няма абсолютно никаква нито реална, нито практическа стойност, освен да покаже на вкостенелите в математика мозъци, че съществува връзка между масата и енергията.

 10. 10 Профил на onzitam
  onzitam
  Рейтинг: 97 Неутрално

  E=mc² не е никаква формула и няма абсолютно никаква нито реална, нито практическа стойност, освен да покаже на вкостенелите в математика мозъци, че съществува връзка между масата и енергията.
  —цитат от коментар 9 на Приказки от шипковия храст


  Това Милко, Морко и Румцайс ли ти го прошепнаха?

 11. 11 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lilehamer":

  Напротив, ти си се объркал. Докато приказките “за” и “против” ковид не могат да бъдат напълно обосновани от никого, в случая, аргументите срещу глупостта, позната като “теория” на относителността, са абсолютни. Въпросната тъпота се отхвърля на 100% от аргумент видим на самите страниците на “основополагащата” статия Това е не само интелектуален срам и позор, но е и кръвна обида за всеки мислещ чоек. Нахалство до небесата, несравнимо с нищо друго, така силно пропагандирано из широкия свят.

 12. 12 Профил на Lilehamer
  Lilehamer
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#11] от "bryghtlyght":

  Да се отрича теорията на относителноста, за мен е меко казано странно.
  Всички физически опити, които са правени показват, че е вярна. Дори доказаха, че земята огъва пространството около себе си. Нарича се теория, защото няма как, за съжаление, да бъде доказана изцяло. Гравитационните вълни, които откриха преди няколко години също са част от тази теория.
  Инструментите за пълното и доказване все още не са изобретени.

 13. 13 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lilehamer":

  От “теорията” на относителността не може да произтече никакъв извод, за да бъде тестван експериментално. Тя е епитом на абсолютен абсурд, а от абсурд няма как да следва кавото и да било. Това, че някой си казал, че направил експеримент и я “доказал”, означава само едно, а именно, че въпросният е безсрамен лъжец, подмазващ се на силните на деня, за да получи някакво местенце в академията. Опортюнисти в академията с лопада да ги ринеш. Между впрочем, самият Айнщайн е бил, сам той, болен опортюнист, който добре се е възползвал от некадърността на учителите си, например, на такъв като Планк. Ако те интересува ще ти кажа и за него, но сега думата ни е за Айнщайн. Обаче, Айнщайн е надминал учителя си по пет. Няма в науката подобно нахално глобално натрапване на тъпота и некадърност, каквото е айнщайновото. Всичките му работи, повтарвм, всичките, без изключение, не само тази уж свързана с относителнотта, са проява на истинско бездарие и то бездарие от един и същи тип.

  Вземи, например, статията му, която уж била в основата на теорията на лазерите. В нея, по точно същия начин на изпечен имамник, въпросният пишман-учен “извежда” формулата на излъчването на абсолютно черно тяло, основавайки се за пореден път върху приемането, че две различно величини са равни.

  Или, погледни, да речем, работата му върху аномалната специфична топлина на някои твърди тела. Това е наистина галерия от примери за научно бездарие. Едно, че най-нахално запчва с предпоставката, че състояние, чиято вероятност е 100%, не било 100% вероятно (с това напомня на учителя си Планк), после иди, ако изобщо можеш да се добереш до там, плувайки след тъпотата, за да видиш до каква интелектуална низина може да се докара човек, който на всяка цена е решил да представи, че е извел формулата на Планк. Просто, жалка работа. Но, добре, дай да видим какво прави с въпросната формула, взета наготово от Планк и как коригира правилото на Дюлонг и Пти. Ами, това е някаква смехотворна неразбория, дето и на първокурсник няма да му се удаде да я сътвори.

  Или, да речем, вземи статията му за брауновото движение. От първите редова формулите, които използва са погрешни. Нищо пдпбно на това, което тръбят в учебниците не е изведено във въпросната статия, която е единствено упражнение по некадърност.

  Дай да погледнем и седемте му бездарни опита да изведе Е = mc^2. То, че “теорията” му на относителността не може да изведе Е = mc^2, е очевидно, защото въпросната му “теория” не е нищо друго освен глупост, но хайде, дай да погледнем интеграла, така, просто заради разговора, изтръгвайки резултата от прилагане (в нагло нарушаване на първия постулат) на Лоренцовите трансформации в координатната система К, който уж извеждал въпросната зависимост между маса и енергия. Ами, хубавецът, по-скоро измамникът, все едно че нищо, е приел, че скоростта, която се съдържа в израза за силата F чрез първата ѝ производна, е същата скорост, с която координатната система се движи. Глупост на квадрат. Когато решиш интеграла коректно, виждаш, че се получава единствено погрешен израз за кинетичната енеркия в К.

  Нахвърлях ти набързо няколко абсолютни факта, които и сам можеш да провериш, относно големия “гений”. Ако искаш, мога да продължа. Но, запомни едно, глупостта не е теория, а това, че “теорията” на относителността е глупост се доказва безпрекословно и категорично, без каквито и да са възможности за увъртане. “Пълното доказване” на бездарието айнщайново и глупостта на тази му, а и на останалите му “теории” е безусловно. Няма друг подобен случай в световната история, в който така широко внедрената некадърност да може да се докаже така категорично.

  Не бъркай този случай с политически натрапената измама ковид, която пък е епитом на подлост, защото нито натрапващите я по политически причини (Блумбърг и подмазващите се сикофанти-лекари около него), нито произведените за “конспиратори” отричащи измамата, могат да представят поне едно така категорично доказателство, каквото кактастрофално и безпрекословно отхвърля нелепата “теория” на относителността и то веднага, с най-прякото възможно доказателство.

 14. 14 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#10] от "onzitam":

  “E=mc² не е никаква формула и няма абсолютно никаква нито реална, нито практическа стойност, освен да покаже на вкостенелите в математика мозъци, че съществува връзка между масата и енергията.
  —цитат от коментар 9 на Приказки от шипковия храст

  Това Милко, Морко и Румцайс ли ти го прошепнаха?”

  Е = mc² е напълно реална формула, която обаче “теорията” на относителността не може да изведе. Пропагандата неистово натрапва обратното, а именно, че Айнщайн я бил извел, но това е една от най-опашатите лъжи в историята.

  Връзката между маса и енергия Е = mc² се съдържа в класическата физика (физиката без “теорията” на относителността и квантовата механика, тост, истинската физика) като вътрешно присъща нейна част. Това лесно мога да ви го изведа, но, за съжаление, форумът не е пригоден за подобна дискусия. Между другото, класическият закон на Ампер, сам той, е израз на въпросната зависимост, което и сами вие може да установите, ако не ви мързи да направите димензионален анализ.

 15. 15 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Цяло щастие е, че имаме налице категорично доказателство за такова вредителство, каквото е “теорията” на относителността, което нахално ни се пробутва, мине, не мине ден. Това,че въпросното е абсолютна глупост можем и сами да установим и то наълно безусловно, без да се налага да слушаме бръщолевенията и баламосванията на някакви си НОЩ и профани фондерлайенци, чешейки се по главите в учудване на кого да вярваме.

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#15] от "bryghtlyght":

  сдрасти бе браити!! ами си луд ! тука ората не моат 2 и 2 да саберат или да омножат а ти си зел за наука да им обесняваш. инак как си, и кадето си ли ората са савсем изгубени?

 17. 17 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#16] от "betona":

  Ооо, бетоне, мараба. Ти, как си? Запокитен съм нейде из джунглите масачусетски и не моем а мръднем от тук. Но, добре че дойде вируса а си съберем малко мислите и вече четвърта книга довършвам. Две от книгите вече ги курдисах в Harvard Book Store. Щи кажа като им излязат на сайта. Как ти понася фалшивата епидемия?

 18. 18 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#16] от "betona":

  Здравей бетоне! От време на време се размотавам из форума и е приятно да ви ''срещне'' човек, теб и светлината.
  Бъдете здрави, а относно простотията, тя е навсякъде, няма раса и националност.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#17] от "bryghtlyght":

  благударя, дубре сме. одеве след като ти написахме кументара отидохме за още алклохол. беха ми дали две шишета и беха на ниво. ама нямаше таквизи и зех друго и е мноо нанадоле. обаче въпреки вече сме до средарта. ама онези отнапреде беха отгоре като ниво. та така я караме в сигашната ситуация. но раотата брайти е мноо зле. ти барем знаиш, че раотата не е от вчера или завчера и не е лабава.... ама ся кво, ше ма караш да идвам дотам до магазина ли? може би е добре и да излянат и на бг- жилаъещи исдатели и читатели сигур ше са намерят. има и бая сириозни ора нищо че са тукашни.
  винаги се кефя като те срешна, за което благударности. а как е хавата демек времето, зимно и румантично ли е?

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#18] от "sandman":

  благудариме пясачно човече за убавите думи. с поне същата сила важат и от мене към тебе. язък че е малко късно инак щехме да си лафиме. убава вечер ти жилаиме и пак да съкументирваме!

 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Научната теория на относителността откри
  и установи безброй наблюдателни точки опорни.

  Вашта задънена улица е вън от науката.

  А Сталин...
  Не се отчая.
  Виде в атома мирен Алтернатива срещу немирен

  До коментар [#6] от "bryghtlyght":

  “Научният” труд, който въведе измамата управлявана от абсурди, се чества не само като нещо за в работа, а като гениален принос. Интелектуалното падение на човечеството се празнува като негово най-голямо постижение.
  Това е безсрамието, майката на фалшивите новини,

  което ни доведе до задънената улица днес.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Защото, лумпене, Вие отричате истината на ЦК.

  Стройна система, абсолютна и верна,
  диктуваща вън! относителните "правоверни"

  До коментар [#12] от "Lilehamer":
  До коментар [#11] от "bryghtlyght":

  Да се отрича теорията на относителноста,
  за мен е меко казано странно.

 23. 23 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#19] от "betona":

  Още не е паднал снегът, за да го ударим на романтика, но вярвам знаеш, че тук са маниаци на тема природа—ма, то, чисти езера, Швейцария не ти трябва, ма то птички пеят и пуйки се разхождат покрай Харвард Йард в Кеймбридж. Абе, идилия ти казвам. А, като казах пуйки, днес беше Пуйкин ден, ден на благодарността, но пуйката я слагаме утре сутрина във фурната за пет часа. Светът може да пропадне, но Търки Дей ще се празнува. За книгата, да зеем а се добѐрем до София първо, пък ше видим. Лятото май. Надявам се и ти да си щастлив и в магазина да не ти причиняват притеснения да ти пробутват мноо нанадоле. Само отгоре и нито на сантиметър отклонение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK