Нулеви емисии, двойно гражданство, легализация на канабиса - коалиционната сделка в Германия

Лидерът на либералите Кристиан Линднер, кандидатът за канцлер от социалдемократите Олаф Шолц и и съпредседателите на "Зелените" Аналена Бербок и Роберт Хабек.

© Reuters

Лидерът на либералите Кристиан Линднер, кандидатът за канцлер от социалдемократите Олаф Шолц и и съпредседателите на "Зелените" Аналена Бербок и Роберт Хабек.След почти два месеца преговори Социалдемократическата партия, Свободната демократическа партия и "Зелените" постигнаха вчера коалиционно споразумение за бъдещото германско правителство. Документът бе приет по-рано от очакваното - срокът за това, зададен в средата на сегашния месец, бе 6 декември.


Предстои официалното обявяване на състава на следващия кабинет, а и трите партии да потвърдят, че приемат споразумението. Още преди той да е ясен обаче, договореностите на партиите вече обхващат ясни ангажименти, резултат от компромис между политическите сили и конкретизирани след редица срещи на работни групи на партиите.


Документът, изработен за тези два месеца, е от 177 страници - колкото и създадения през 2017 г. Изготвянето му обаче отне по-малко време, отколкото следизборните преговори преди четири години - тогава християндемократите на изпълняващата длъжността канцлер Ангела Меркел опитаха първо да преговарят със "Зелените" и либералите, но диалогът претърпя провал. Споразумение за коалиция имаше едва 25 седмици след вота.
Германски медии и "Ройтерс" са получили копия и от вчера обобщават какво съдържа.


Повече за това как се преговаря за правителство в Германия четете тук.


Подялба на постовете


Имената предстои да бъдат обявени, но съгласно споразумението канцлерът е от социалдемократите. В екипа на Олаф Шолц ще има и министри на вътрешните работи, труда, отбраната и здравеопазването от социалдемократите.


"Зелените" ще посочат вицеканцлер, външен министър, ръководител на новото "суперминистерство" за икономиката и климатичната защита, семейните въпроси и земеделието.


Освен финансите либералите вземат и правосъдието, транспорта и образованието.


Зелена енергия


Нулевата неутралност в Германия трябва да бъде постигната преди общоевропейската - през 2045 г., а не през 2050.


Измества се и желаната цел за отказ от въглищата като източник на енергия - 2030 г. вместо 2038.


Трите партии искат по германските пътища да има поне 15 млн. електромобила до 2030 г. (предишната цел бе 14 млн.).


Ще са необходими и 1 млн. пункта за зареждане на електромобили до 2030, но това е цел, зададена от последното правителство на канцлера Ангела Меркел, която новата коалиция запазва. Броят на тези пунктове в момента е едва 49 хил. За целта кабинетът ще си сътрудничи с бизнеса - ще намали бюрокрацията и ще оптимизира всички процедури, но ще разчита основно на финансиране от частния сектор.


Трябва също до края на десетилетието да се увеличи делът на жп транспорта в товарните превози с 25% до края.


Не бе постигнато обаче съгласие за забрана на производството на коли с двигатели с вътрешно горене. Такава искаха "Зелените", но социалдемократите и либералите не приеха. В замяна, смятат коалиционните партньори, ускоряването на прехода към електромобили ще ускори и въздействието за намаляване на парниковите емисии.


COVID-19


Правителството ще подкрепя изследователската дейност и оказването на грижи съобразно нуждите, свързани с дългосрочните ефекти от COVID-19, чрез създаване на мрежа от центрове и клиники. Със задна дата ще бъдат намалени и цените на лекарствата за нови медикаменти с рецепта.


В коалиционното споразумение няма планове за налагане на задължително ваксиниране против коронавирус, макар Шолц да изрази вчера подкрепа за такава мярка спрямо конкретни групи от германското общество.


Ролята на Европа


Германия ще поеме "специалната си отговорност" като най-голяма държава в ЕС, за да гарантира, че блокът държи на ценностите си и върховенството на закона "както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план".


Партиите искат да работят за укрепване на ролята на Европейския парламент. Ако след следващите евроизбори (2024 г.) председателят на Европейската комисия не е от Германия, "Зелените" ще имат право да посочат следващия еврокомисар от страната.


Държавите са готови за укрепване на икономическия и монетарен съюз и са готови за реформа на Пакта за стабилност и растеж на съюза, показал според тях "гъвкавостта" си в условията на пандемия и търпящ доразработване, за да се "гарантира растеж, да се поддържа устойчивостта на дълга и да се осигурят устойчиви и благоприятни за климата инвестиции".


Има разбирателство и за нуждата да бъде подкрепяна схемата на ЕС за гарантиране на депозитите като част от усилията за завършване на банковия съюз.


Подкрепя се твърда политика към Великобритания за изпълнението на сделката за Брекзит - особено в частта за Северна Ирландия, за да няма санкции. Лондон е давал сигнал, че условията, договорени миналата година около Коледа (в последния възможен момент, за да има сделка), не го устройват и може и да не прилага някои от разпоредбите.


Външна политика и сигурност


Ще се "задълбочават и повторно установяват партньорствата и ще се защитават ценностите на свобода, демокрация и човешки права". За целта ще се търси "по-тясно сътрудничество с демократичните ни партньори".


Отношенията с Китай също ще бъдат базирани на спазването на човешките права от страна на азиатския гигант и на международното право. Целта ще е да се постигне сътрудничество "навсякъде, където е възможно".


В подхода към Русия целта е да се вземат предвид "различните усещания за заплаха" и да се постигне "фокус върху обща и цялостна политика на ЕС към Русия".


Германия ще остане част от споразумението на НАТО, при което държави без собствени ядрени оръжия (като Германия) участват в планирането и логистиката за употребата на ядрени оръжия от страна на НАТО.


Инвестиции и дълг


Либералите получават министерството, което най-много искаха - това на финансите. "Зелените" също имаха амбиции за поста.


Публичните инвестиции в зелени технологии трябва да се увеличат, макар и при връщане към стриктното спазване на ограниченията за дефицита и дълга от 2023 г. (прилагането им бе временно отменено заради пандемията).


Ще се търсят възможности за по-справедливо данъчно облагане и борба с укриването на данъци.


Увеличава се минималната заплата до над 12 евро на час - с това ще се повишат и доходите на близо 10 млн. души.


Миграция, социални въпроси, равенство


Миграция. Ще е възможно човек да има повече от едно гражданство (в момента това е възможно в определени изключения и това обхваща и граждани на други държави от ЕС). Процесът на придобиване на германско гражданство ще се ускори - ще е възможно след 5 години с възможност за специални права или ускорен процедура след 3 години пребиваване - в момента се чака близо десетилетие.

Това би означавало сериозна реформа в страна, превърнала се в основна дестинация за мигранти (милион влязоха само заради мигрантската криза през 2015 г.), много от които искат да останат. В страната живеят и близо 3 млн. души от турски произход, много от които не са граждани на страната, въпреки че живеят в нея от десетилетия.

Граждански права. Ще се работи за промяна в конституцията, за да могат да гласуват и 16-годишните.


Равенство. Партиите обещават да се справят с неравенството в заплащането между мъжете и жените - при средна разлика от 14.1% за ЕС в Германия тя е 19.2 на сто. Ще се подкрепи и европейска директива за прозрачност (която да задължи работодателите да публикуват данни за разликите в заплатите по пол) и равенство.


Аборти. Партиите искат да премахнат закон от времето на нацисткия режим, който забранява на лекарите да предоставят информация за абортите. Той бе критикуван, защото създава пречки пред жените, които искат да направят информиран избор. Абортът е незаконен в Германия с изключение на определени случаи, при това преди 12-ата седмица от зачеването.


Доскоро не бе позволено лекарите публично да заявяват, че извършват такава процедура. През 2019 г. законът се промени и даде възможност да заявяват, че го правят, но не и да предлагат информация за процедурите.


Други. Германия може първа в Европа да легализира канабиса и да разреши продажбата и употребата му за удоволствие. Много държави - сред които е и Германия - вече са легализирали канабиса за ограничени медицински цели или са го декриминализирали, без да го правят законен (като Нидерландия). Ще се търси и механизъм за контрол на продажбата в специализирани лицензирани магазини. След четири години трябва да се оцени социалното въздействие на закона.


Защитници на такава промяна изтъкват, че тя може да нанесе удар на съществуващия черен пазар, а и да донесе данъчни приходи от няколко милиарда евро, създавайки и десетки хиляди работни места.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Безвъглеродна Зелена сделка!

  Това е истината ..

 2. 2 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 888 Весело

  смешни ора
  ша са издънат скоро

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Изхвърлят се много.
  Ясно е, че ще разчитат на ток от Франция и газ от Русия, имат пари, могат да си го позволят. толкоза за неутралността.
  За колите също е неизпълнимо според мен, при тези цени на електричеството - 15 милиона електромобила???

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Весело

  "договореностите на партиите вече обхващат ясни ангажименти, резултат от компромис между политическите сили и конкретизирани след редица срещи на работни групи на партиите" - един пример, почти шаблон, по който да се равняват и наш`те, които едва ли ще са петимни за приходи от канабис.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Баба Меркел почва да ми се струва нормална на фона новоизбранниците.
  Толкоз мога да кажа.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Както писаха от Тойота, това че ел автомобилите не замърсявали околната среда е пълна глупост. Един стар автомобил на бензин е с много по-нисък въглероден отпечатък от един чисто нов ел автомобил.
  Колкото повече време се използва един автомобил, толкова повече се пази екологията. А колкото повече нови автомобили се произвеждат, толкова повече екологията отива на кино.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Най-много ми хареса за канабиса "...да донесе данъчни приходи от няколко милиарда евро, създавайки и десетки хиляди работни места".
  Евала!


 9. 9 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Баба Меркел почва да ми се струва нормална на фона новоизбранниците.Толкоз мога да кажа.
  —цитат от коментар 6 на Molossian


  Ми тези като нашит се изхвърлят на приказки.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Любопитно

  ...а междувременно Китай изстреля междуконтинентална хиперзвукова ракета, а Русия свали спътник?!

 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  Няма как коментар който слага наравно въглероден отпечатък и замърсяване да бъде взет насериозно 😉

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  Ами то Зелената "сделка" и свързаните с нея последици можеш да я приемеш само ако си здраво напушен.
  Така че - прави са!

 13. 13 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  За момент помислих, че става въпрос за Б-я.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#11] от "zxp53317185":

  Не ги слагам наравно. В две отделни изречения са.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Безвъглеродна Зелена сделка!Това е истината ..
  —цитат от коментар 1 на sim4o


  То и в твоето тяло има бая въглерод!

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  Да ама не са ратифицирали Истанбулската Конвенция.
  И не са признали наличието на многополовия човек.
  А тука секи ден откриваме по некой пол.

  Значи мноого са изостАнали.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#1] от "sim4o":

  Тия че уморат дръветата !

  Нема въглероден двуокис - нема дръвчета.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Европа е болна от неомарксизъм!

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#1] от "sim4o":Тия че уморат дръветата !Нема въглероден двуокис - нема дръвчета.
  —цитат от коментар 17 на Molossian


  Това е идеята!

  Каква планета искаш да оставиш на децата си?
  Планета с гори? Разни тропични джунгли - със змии и блата?

  Зелената сделка - сечем, горим ..!

  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  То беше ясно,че ще постигнат споразумение. Дано и тука да се случи, че следващия път само партийците ще гласуват.

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#18] от "balkantourist":

  Не пич.
  Маркс е направо чавдарче в сравнение с тея.
  Това си е чист маоизъм.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1411 Разстроено

  Граждански права. Ще се работи за промяна в конституцията, за да могат да гласуват и 16-годишните.
  ==============
  Граждански права - друг път. Доста гнусно е това. Отваря вратата на политическата измет за манипулации на непълнолетни. Представете си в какво детско порно ще се превърне политиката. Децата нямат още фундаментални познания, житейския опит и нужната зрялост за да решават важни комплексни житейски казуси и са наивни и лесни за манипулация.
  Fridays for future и Грета - новото "демократично" оръжие на загиващата демокрация.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 23. 23 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Смотаняци! Най-великият Германец се обръща в гроба при вида на тези плужеци!

 24. 24 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А в България КОГА ще легализираме тази феноменална култура - КАНАБИС (тук дори не говоря за пушенето или този тип канабис който съдържа активната наркотична съставка, щото пак ще има разни оли-та да плюят). В САЩ вече се правят най-устойчите тухли за къщи от КАНАБИС (страхотна изолация, много по-добра и от най-скъпата дограма, гони вредители, по-здрава от всяка една тухла и тн.), направата на супер качествени дрехи, олио за готвене, алтернатива на НЕФТА. Ако Господ е дал едно растение, което да съпътства човечеството и да му помага във всяка едно отношение и епохи, то това е несъмнено - КАНАБИСА.

 25. 25 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Вместо с въглища зелените ще отопляват Германия с канабис. Германия е в ръцете на тежки наркомани.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 26. 26 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Накрая ще замяза на "Столипиново". Ама без ток.

 27. 27 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  ..."Процесът на придобиване на германско гражданство ще се ускори - ще е възможно след 5 години с възможност за специални права или ускорен процедура след 3 години пребиваване..."
  ..."Ще се работи за промяна в конституцията, за да могат да гласуват и 16-годишните..."

  ••••••••••••••••••••••••••••••••
  Ето за какво шайката социалисти си внесе клетите лекари и инженери

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#11] от "zxp53317185":Не ги слагам наравно. В две отделни изречения са.
  —цитат от коментар 14 на anonimnii


  Ах колко оригинално, били в две отделни изречения 😉

  На всеки който мисли че електрическият и ДВГ автомобил "замърсяват" еднакво му предлагам състезание, аз ще стоя на затворен гараж с включен двигател на електрически автомобил, а другия да стои на затворено с един дизеляк. Да видим кой ще издържи по - дълго 😉

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  А, печалбите от новите "еко" елавтомобили?

 30. 30 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Това, което забъркват левичари и турболиберали в Германия показва, че е необходим колкото се може по-скоро в България Закон за защита на държавата, за да не се допусне и при нас лица с противообществени възгледи и прояви да се изявяват.
  /За сикажията и компания - Закон за изтребление на разбойничеството, но това е друга тема./

 31. 31 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ау. Ганьо пак е включил на хейтене. Не я мислете Германия.

 32. 32 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Германия може първа в Европа да легализира канабиса и да разреши продажбата и употребата му за удоволствие."
  Нидерландия да не би да потъна изцяло в морето, и вече да не я броим?
  До коментар [#4] от "НеКой":

  А бенза като е скъп, да не би да не караме коли?

 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  "Ще са необходими и 1 млн. пункта за зареждане на електромобили до 2030..."
  А пунктове за автомати за ваксиниране? Или за антигенни тестове?

 34. 34 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Гневно

  До коментар [#22] от "virtual brain":

  На 16 не може да бъде принуден да работи, но може да гласува?!?!
  Това е по-зле и от американкото - на 18 да може да убива законно като войник и полицай, но да не може да си купи една бира 0,1% алкохол!

 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Изхвърлят се много.Ясно е, че ще разчитат на ток от Франция и газ от Русия....
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Германия, дрогарьо некой, е нетен износител на електрическа енергия, а газ внася не само от мамашката.

 36. 36 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  Вместо с въглища зелените ще отопляват Германия с канабис. Германия е в ръцете на тежки наркомани.
  —цитат от коментар 25 на Корки


  Значи, не може да палиш огън за барбекю, щот дими, но ганджа можело?!?!

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Германия ще поеме "специалната си отговорност" като най-голяма държава в ЕС, за да гарантира, че блокът държи на ценностите си и върховенството на закона "както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план".

  Това е добра новина не само за Германия, но и за държави, членки на ЕС като България, защото у нас определено имаме проблеми със спазването принципа на върховенството на закона.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Бъдещата цена на електричеството няма да бъде винаги толкова висока колкото е в момента.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#18] от "balkantourist":

  Тоест Балкантуристе тези три партии и милионите германски избиратели гласували за тях са болни неомарксисти!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  "Германия ще поеме "специалната си отговорност" като най-голяма държава в ЕС, за да гарантира, че блокът държи на ценностите си и върховенството на закона "както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план".Това е добра новина не само за Германия, но и за държави, членки на ЕС като България, защото у нас определено имаме проблеми със спазването принципа на върховенството на закона.
  —цитат от коментар 37 на Иво


  Чудесна новина, ще ни налагат силово Содом и Гомор, черни и араби ..... щото това са "ценностите" ....

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#22] от "virtual brain":

  Глупости на търкалета! Децата съзряват на все по-ранна възраст! Днешните 16 годишни деца не са децата на тяхната възраст преди 40-50 години например.

  А, и тук става въпрос само за 2 ГОДИНИ! От 18 г. пада на 16 г. възрастова граница за право на гласуване. Впрочем, би трябвало след тази промяна да засегне и възрастта при която се става пълнолетен в Германия. Ако сега това е 18-на възраст, би трябвало да падне на 16 годишна възраст.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Смотаняци! Най-великият Германец се обръща в гроба при вида на тези плужеци!
  —цитат от коментар 23 на nmq25555650


  Хаха... кой е най-великия германец!? Защо не му кажеш името!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  ..."Процесът на придобиване на германско гражданство ще се ускори - ще е възможно след 5 години с възможност за специални права или ускорен процедура след 3 години пребиваване..."..."Ще се работи за промяна в конституцията, за да могат да гласуват и 16-годишните..."••••••••••••••••••••••••••••••••Ето за какво шайката социалисти си внесе клетите лекари и инженери
  —цитат от коментар 27 на venci4


  Хахаха.... само дето клетите бежанци бяха приети от Меркел, която беше лидер на най-голямата консервативна партия в Германия - ХДС! В този смисъл клетите лекари и инженери по-скоро ще гласуват за нейната дясна партия ХДС, която отива в опозиция вместо за социалистите, зелените или либералите, които идват на власт. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#34] от "imaligoogle_hr":

  Да, това е абсурдно, но е факт за САЩ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  До коментар [#40] от "Alex Ivanov":

  Нищо подобно Алекс, ще ни налагат върховенството на закона, което в България, често е погазвано, а не някакви содоми и гомори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Явно трябва да отпишем Германия, ако дори четвърт от тия лунатични бълнувания се реализират. Ако 16-годишни гласуват, следващото управление (ако изобщо се стигне до там) ще е още по-червено и последно за страната в сегашния и вид.

  Тъй като без Германия ЕС няма да просъществува, трябва да се приготвим за разпад на ЕС и вероятно карай на еврото.
  Проблема е какво да се прави с орките, с които Меркел ги напълни - ще плъзнат навсякъде, а е трудно да построиш ограда около Германия

 47. 47 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  [quote#43:"Иво"][/quote]

  ХДС е чисто левундерска партия, няма значение на теория какви се водят, гледай им действията. То и Бойко се води десен, ама се сцепи от популистки и левичарски "политики" ...

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#47] от "Alex Ivanov":

  Добре, да попитам тогава нещо. Има ли в Германия дясна партия и, ако да, какво е нейното име!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimnii":

  На Германистан ще се преименува май.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Сега виждам от когобнаш Кире се е учил на WS Teleshop...

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Бъдещата цена на тока няма да е толкова висока!Така е-по-висока ще е е!

 52. 52 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Весело

  До коментар [#46] от "Ментор":

  Нероден Петко! Шъ, шъ, шъ...

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#51] от "wre501051215":

  Едва ли. Нека си пишем отново след една година например, а след това и четири години (края на мандата на сега сформираното правителство) и направим сравнение отново на цената на тока днес, след година и 4 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  Един път да сме на едно менение. :) Мерси.

 55. 55 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Най-много ми хареса за канабиса "...да донесе данъчни приходи от няколко милиарда евро, създавайки и десетки хиляди работни места".Евала!
  —цитат от коментар 8 на fury_21

  ===
  Чудя се що канабис, а не ЛСД? Последното няма токсичен ефект, не води до пристрастяване, на практика не можеш да предозираш, данъците могат да са многократно по-високи... :)

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 56. 56 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  До коментар [#10] от "zxp53317185":

  Междувременно Сърбия ще строи АЕЦ:

  Россия получит атомную базу в Сербии

  https://ria.ru/20211125/serbiya-1760595000.html

  Сам съм, други няма...
 57. 57 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  Канабиса ще го дъвчат ли? Щото ако го пушат, това с емисиите няма да стане.

  Еретик
 58. 58 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иво":

  Германия беше основния поддръжник на върховенството на закона на върхушката от последното десетилетие.

 59. 59 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  Граждански права. Ще се работи за промяна в конституцията, за да могат да гласуват и 16-годишните.==============Граждански права - друг път. Доста гнусно е това. Отваря вратата на политическата измет за манипулации на непълнолетни. Представете си в какво детско порно ще се превърне политиката. Децата нямат още фундаментални познания, житейския опит и нужната зрялост за да решават важни комплексни житейски казуси и са наивни и лесни за манипулация. Fridays for future и Грета - новото "демократично" оръжие на загиващата демокрация.
  —цитат от коментар 22 на virtual brain


  Така се осигуряват нови гласове за зелените (от децата) и за червените (от мигрантите с ислямски корен).

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 60. 60 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Весело

  Канабиса ще го дъвчат ли? Щото ако го пушат, това с емисиите няма да стане.
  —цитат от коментар 57 на Костадин Иванов


  На чайче и бисквитки!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  До коментар [#54] от "imaligoogle_hr":

  За нищо. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#32] от "stanchopansa":

  Тя и в Чехия е легална от няколко годино ама според неомарксистите от дневник всички иновации са немски ...

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#58] от "Vladislav Sotirov":

  Има нещо вярно в това. Хубаво е, че най-накрая най-големите защитници и приятели на Боко в Германия и ЕС - Меркел, ХДС и посестримата ХСС са аут от властта в Германия. Така, че ще има промяна в отношението на Германия спрямо България. Почти съм убеден в това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "Германия ще поеме "специалната си отговорност" като най-голяма държава в ЕС, за да гарантира, че блокът държи на ценностите си .
  ===
  Чел съм какво е станало предния път, когато Германия пое "специални отговорности" така щото да гарантира ценностите на блока.

  В началото малко се бърках щото блока го дават с различни имена и си мислех, че става въпрос за различни неща, но си ги изясних тези работи

  първото име на блока е Mittelmächte, следва Dreimächtepakt, а сега е Europäische Union

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK