"Войната за независимост" на Ердоган всъщност може да сложи край на епохата му

Много турци се оплакват, че стоките поскъпват всеки ден и едва свързват двата края.

© Reuters

Много турци се оплакват, че стоките поскъпват всеки ден и едва свързват двата края.Не се случва за първи път в последните години: рейтингът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спада, опозицията иска предсрочни избори в момент на криза, държавният глава казва, че ще изчака до редовните през 2023 г., но и че страната се изправя пред хаос, ако той ги загуби.


Тези събития обаче се разиграват в Турция от миналата седмица в болезнен момент за турската икономика, какъвто не е имало от години, докато цените се вдигат, а рухват жизненият стандарт и лирата. Много турци казват, че едва свързват двата края. Турция протяга ръка към страни, които могат да ѝ помогнат инвестиционно - дори разчита на доскорошния водещ противник, Обединените арабски емирства, за помощ на турската икономика.


Ердоган твърди, че води "война за независимост" от всякакви чужди сили, докато опитва да тласка икономиката към растеж, за да спечели подкрепа от избирателите. Настоява, че потъването на стойността лирата без аналог в съвременната турска история е част от глобална конспирация за унижаването и подчиняването на страната. След първи, макар и не многолюдни, протести тази седмица президентът може да удари ново дъно в подкрепата си. Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание.
В резултат турците се обръщат срещу Ердоган и почти няма проучване, което да твърди обратното.


През пролетта обществените нагласи сочеха, че опозицията в Турция набира сили: шанс за победа над властващия 20 години в политиката Ердоган на президентските избори имаха поне трима опозиционери. Проучвания, данни от които "Дневник" събра и обобщи, обаче показват, че турците са готови да подкрепят все повече потенциални опоненти на Ердоган на балотажа, а при запазване на сегашната тенденция партията на президента не може да има мнозинство дори в коалиция.


Низходящата тенденция за популярността му е постоянна, а за да я обърне, Ердоган има едва година и половина. Или по-малко.


Като няма килограм месо, яжте половин


Известен с непредсказуемостта си и умението да се справя с всякакви политически кризи, Ердоган сега се сблъсква с друга, чието решение политическата му намеса затруднява. Лирата не спира да се обезценява, а отражението на този процес върху месечната инфлация - още в средата на есента надхвърлила 20% - тепърва предстои да се усети. Според Джейсън Тюви от консултантската компания Capital Economics инфлацията може да достигне 25 до 30% за месец или два. Риск за цените е зависимостта на Турция от внос на енергийни продукти и суровини.


Пред чужди медии много турци разказват, че едва се справят с рязко увеличилите се цени. "Епъл" и други спряха временно да продават онлайн в момент, когато постоянният спад на лирата правеше невъзможно определянето на цена на някои стоки. Турците все повече пестят в долари (в чужда валута са 55% от всички депозити, в сравнение с 49 на сто през 2018 г.) и възходящата тенденция само може да окаже още по-силен натиск върху лирата - заедно със загубеното доверие на инвеститорите, които виждат в свалянето на лихвите нежелание на Анкара да се бори с инфлацията.

Друг възможен риск според Феникс Кален, стратег за развиващите се пазари от "Сосиете Женерал", е масово теглене на пари от банките вследствие на пълна загуба на доверие в системата - такова имаше през 2001 г.


На изборите година по-късно, насред тежка икономическа криза, Ердоган дойде на власт. Двайсет години по-късно, макроикономически погледнато, Турция още изглежда стабилна - очакван растеж от 9% тази година след увеличаване на износа (докато световното търсене се възстановява след пандемията), дълг от 40% от БВП. Зад тези числа се крият другите, на цените в магазините и на таблата на обменните бюра, които според някои турци се сменят за минути.


В тази ситуация депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган излезе с необичайно предложение за изход от кризата и то именно във вторник, деня на историческия срив.


"Да кажем, че в нормални условия ядем кило или две месо на месец. Да ядем половин кило! Ако купуваме две кила домати, нека сега купуваме само два домата."


Зюлфю Демирбаг,

депутат, ПСР


Въпреки тезата за заговора, гласоподавателите на ПСР са "все по-недоволни от политиките и правителството", казва за "Файненшъл таймс" Синем Адар, изследовател в Центъра за приложни изследвания на Турция в Берлин. "Има постоянен спад (на подкрепата - бел. ред.) от септември, повече или по-малко, във всяко проучване." Продължително недоволство впрочем може да ускори процеса на отлив на членове на ПСР от партията.

Турция същевременно не се и опитва да опровергае статистиката. Само от началото на годината валутата ѝ е загубила 45% от стойността си. Половината от този срив е от началото на миналата седмица. Равносметката от 2018 г. е още по-стряскаща - тогава 5 за долар изглеждаше като спад, а 7 се наричаше "опасна психологическа граница". Във вторник за кратко бе над 13 за долар.

Това отчасти се дължи на политиката на централната банка, в която гуверньори идват и си отиват, ако не споделят разбиранията на държавния глава за парична политика. От нея е част и въпросът за лихвите, който по принцип зависи от централната банка, която - поне на теория - е независима институция. Ердоган вярва, че ниските лихви, които стимулират потреблението и износа, и захранват икономиката с достъп до евтини кредити, намаляват инфлацията, а високите я пораждат. Повечето авторитетни икономисти в света оспорват това - особено в момент, когато много централни банки по света предпочитат по-високи лихви и затегната парична политика.


Независимо от този дебат в последните години има закономерност - всеки път, когато банката свали още повече лихвите, лирата потъва. Тази година го направи няколко пъти.


Вицепремиерът Нуредин Небати каза късно в четвъртък, че Турция остава посветена на същата политика и че курсове като 13.45 за долар са част от "манипулативни атаки" срещу лирата. По-рано Ердоган обяви ставащото за "икономическа война за независимост", тъй като външни сили се опитват да саботират лирата.

© Reuters

Вицепремиерът Нуредин Небати каза късно в четвъртък, че Турция остава посветена на същата политика и че курсове като 13.45 за долар са част от "манипулативни атаки" срещу лирата. По-рано Ердоган обяви ставащото за "икономическа война за независимост", тъй като външни сили се опитват да саботират лирата.


За "Ройтерс" високопоставен източник от ПСР, пожелал анонимност, казва: "Някои хора, които опитаха да предадат на президента мнението, че трябва да се следва друга политика, не успяха." Ердоган се раздели в последните години с икономически кръг, създал доверие у инвеститорите, от бившия финансов министър Наджи Агбал до някогашния банкер от UBS и Merrill Lynch Мехмет Шимшек - това бяха хора, известни на пазарите като способни да предупреждават Ердоган своевременно за рискове (включително от прегряване на икономиката).


"Целият икономически екип, който изгради през 2011 г., изчезна. Най-важната квалификация сега е лоялността."


Галип Далай от Chatham House,

пред "Гардиън"


Ердоган в момента напълно изключва варианта за предсрочни избори въпреки недоволството, изразявано и от политическите му противници; само "примитивни племена" ходели на избори веднъж на 15-20 месеца.


В четвъртък Ердоган каза, че следващият президентски и парламентарен вот (които по конституция вече се провеждат заедно) ще е през юни 2023-а. Едовременно с това президентът се обърна към своята Партия на справедливостта и развитието с молба да работят "по-здраво", за да спечелят "най-важните избори", които Турция е правила някога. "Да се ходи на избори на всеки 15 или 20 месеца, се среща само при примитивни племена. Управляваме страната като модерно образувание," <a href="https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2021/11/26/4286705_citat_na_denia_samo_primitivni_plemena_hodiat_na/"> заяви Ердоган пред партията</a>.

© Reuters

В четвъртък Ердоган каза, че следващият президентски и парламентарен вот (които по конституция вече се провеждат заедно) ще е през юни 2023-а. Едовременно с това президентът се обърна към своята Партия на справедливостта и развитието с молба да работят "по-здраво", за да спечелят "най-важните избори", които Турция е правила някога. "Да се ходи на избори на всеки 15 или 20 месеца, се среща само при примитивни племена. Управляваме страната като модерно образувание," заяви Ердоган пред партията.


Защо проучванията са интересни


Когато и да са изборите, публичните нагласи от месеци не са в полза на Ердоган.


Обобщените в графиките проучвания са правени в периода между юни и ноември от няколко турски института като AKAM, Optimar, Yöneylem и Artıbir. Те потвърждават резултатите от април и май, когато според обобщените от "Дневник" проучвания имаше поне трима силни претенденти на опозицията. Има обаче и други новини.


Две години след местните избори, на които победи ПСР два пъти, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като най-сериозния опонент. Кметът на Анкара Мансур Яваш също водеше в повечето анкети. Националистката Мерал Акшенер, отцепила се от фактическия коалиционен партньор на Ердоган Партията на националистическото действие (ПНД) и създала Добрата партия, също изглеждаше способна да мобилизира турците; тя иззе част от подкрепата на онези националисти, които не одобряват съюза между Ердоган и ПНД.


Така изглеждаха данните от април и май:В най-новите проучвания обаче, освен че тази тенденция се потвърди, и по-слабо популярният само допреди четири месеца Кемал Кълъчдароглу набира одобрение и би победил Ердоган в над половината от проучванията. Кълъчдароглу много пъти е обвиняван, че за десетилетието на власт в РНП не успява да ѝ вдъхне нужния живот, за да се изправи срещу Ердоган и да го победи.


Като знак, че Ердоган вижда все по-силен конкурент в РНП обаче, Ердоган наскоро изпрати представители в 1585 обекта на алевитите, малцинство, което формира 15-20% от населението от 84 млн. души и е по-скоро вляво от центъра, за да набере подкрепа сред тях. Алевитите, какъвто е Кълъчдароглу, често гласуват за РНП.

© Reuters

Като знак, че Ердоган вижда все по-силен конкурент в РНП обаче, Ердоган наскоро изпрати представители в 1585 обекта на алевитите, малцинство, което формира 15-20% от населението от 84 млн. души и е по-скоро вляво от центъра, за да набере подкрепа сред тях. Алевитите, какъвто е Кълъчдароглу, често гласуват за РНП.


Дори в едно от няколкото измервания на резултатите на бившия вицепремиер Али Бабаджан той има шанс да победи. Бабаджан, известен някога като икономическия гуру на Турция - извършил реформите, тласнали страната към бурен растеж, - напусна ПСР и обяви, че създава собствена партия, DEVA (анализатор от нея бе задържан преди дни за "политически шпионаж"). В поне едно проучване той води пред Ердоган:От изследваните за хипотетичен балотаж имена само един опозиционер няма шанс да победи Ердоган. Това е съперникът му на президентските избори през 2018 г. Мухарем Индже.


С други думи, съвкупността от анкетите от последните месеци дава ясен шанс на най-разпознаваемите лица на опозицията.


В парламента, дори да получи най-много гласове заедно с партньора си от националистите, при сегашните нагласи той не просто не би могъл да получи мнозинство. През 2018 г. неговата ПСР взе 42.56% - недостатъчни за мнозинство, но с 11.1% националистите го осигуриха. В посочените в графиката проучвания обаче само през септември има варианти, в които консерваторите и националистите имат заедно дори резултат, съизмерим с този само на ПСР през 2018 г.В една от тези анкети РНП дори изпреварва ПСР, като печели 30.1%, спрямо 28.4 на сто на партията на Ердоган. Това е анкетата на института АКАМ, проведена между 12 и 17 ноември, сред 1260 респонденти. Нейните резултати не дават на Ердоган и националистите много над една трета от вота - едва 36 на сто.


Рано е да се коментира, но...


Тези данни не означават загуба на Ердоган на изборите - най-малкото защото до тях има година и половина, а и Анкара не се е отказала засега от плановете си да няма предсрочни. За президентските избори, кандидатът на опозицията - ако има единен - все още е неизвестен. Прави впечатление и делът на колебаещите се.


Данните обаче са показателни за настроенията в турското общество в момент, когато подкрепата за Ердоган се срива рекордно. Той успя да вземе 52.5% на първия тур през 2018 г., а на предстоящия вот, в много от изброените проучвания - особено ако се изправи срещу Имамоглу или Яваш - не събира и 40% подкрепа.


Ердоган се задържа на власт заради икономическите си успехи през първото десетилетие на века. По-късно, когато се закле като държавен глава на президентска република, цялата отговорност, която преди това неофициално бе държал в ръцете си, официално се оказа съсредоточена у него. Затова турските избиратели могат да очакват проблемите им да се решат само от едно място.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Ъхъъ,розави мечти!И в Турция след Ердо ше настъпи една Либерална Нирвана,напрао ум да ти зайде!💋🤡🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Това с месото и доматите ми напомни на 90те години:
  "За бога, братя, не купувайте", стана "за бога, братя, не яжте".

 3. 3 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Достатъчно е Ердоган да спре купуването на руско оръжие и да започне да купува по-скъпото НАТОвско (т.е. от САЩ) и ще стане демократ с либерални възгледи.

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всяко нещо има начало и край. Само Господ е изключение. Така че Ердо-султаръ-маскърлъ приближава към завършека на политическата си кариера. Ама и той като нашичкия Бойка, явно има трудности да го осъзнае.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 5. 5 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Няма страшно. В Турция има много млади хора, които не познават Турция преди Ердоган, а и по дъртите вече я позабравиха. Много се разглезиха от годините на бурно развитие при Ердоган и бързо забравиха за "благоденствието" при светските правителства. Нека Турция си припомни какво значи светско управление. Аз им давам 6 месеца на светските. Няколко месеца да управлява Имамоглу или някой от другите светски клоуни, и после и най-големите противници на Ердоган буквално ще го молят да се върне.

 6. 6 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Весело

  Няколко месеца да управлява Имамоглу или някой от другите светски клоуни, и после и най-големите противници на Ердоган буквално ще го молят да се върне.
  —цитат от коментар 5 на ygo11542256

  😂😂😂😂😂 Ти да не си от Турският филиал на ГЕРБ? Защото и те така разправят за Боко 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Весело

   Ердоган в момента напълно изключва варианта за предсрочни избори въпреки недоволството, изразявано и от политическите му противници; само "примитивни племена" ходели на избори веднъж на 15-20 месеца.
  —цитат от коментар 0 на статията

  Това ме разсмя, наистина...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ердоган твърди, че води "война за независимост" от всякакви чужди сили, докато опитва да тласка икономиката към растеж, за да спечели подкрепа от избирателите. Настоява, че потъването на стойността лирата без аналог в съвременната турска история е част от глобална конспирация за унижаването и подчиняването на страната.

  И е прав! Това което се опитва да прави Ердоган е изключително морално, изключително почтено, изключително родолюбиво, но от друга страна, прекалено смело, безрасъдно, до степен на налудничавост... никой до сега не е спечелил войната срещу световната финансова олигархия... Кенеди например плати с живота си за подобно нещо. Тръмп видяхме как му направиха какво ли не, и накрая го отстраниха едва едва, с много мъка и с фалшифицирани избори. Като се има предвид че централната банка на САЩ - ФЕД е ЧАСТНА собственост, и никой не вижда проблем в това, а тази банка на практика управлява цялата финансова система на света, нещата са ясни за всеки който се интересува и мисли, а не вярва на това което му казват във "правилните" медии и което говорят казионните "икономисти". Същите икономисти, които видяхме до къде докараха света. И тепърва още ще виждаме къде ще го докарат.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Нашият Доган се пенсионира,наред е и турския Доган

 10. 10 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Недей да сравняваш Бойко с Ердо. Ердо никога няма да го видиш да се мазни на Меркел, да обяснява как "големите началници" трябвало да решат какво да прави, и т.н. Което обяснява в голяма степен и тази статия.

 11. 11 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Впрочем, ще видим тепърва и успехите на кирчовци, не те притеснявай.

 12. 12 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 826 Весело

  Подкрепям хора като Ердоган и Корнелия Нинова. Те са оказаха единствените, които могат да се справят с режима в Турция и БСП ;)

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":

  Това със сигурност е до момента най анти ердоановата статия.....
  Този път Дневник е надминал всичките си по стари рекорди в това отношение.....
  Дори снимката когато Ердо обеснява нещо......е подбрана така че да изглежда като джанавар, готов да се нахвърли всеки момент....

  Статията гъмжи от несъответствия.....които по късно ще показвам на ишлеме, по подробно......

  Bukalemun
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Подкрепям хора като Ердоган и Корнелия Нинова. Те са оказаха единствените, които могат да се справят с режима в Турция и БСП ;)
  —цитат от коментар 12 на dwr30648311


  Той и аратлика на Ердо - Кратун Боку все съумяваше да се върне на власт

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  По-хитър от Боко, по-дълго се задържа на власт, повече постигна, от по-високо ще падне, но параноята и липсата на капацитет да се развиваш и променяш водят до края на политическата кариера и на двамата, заобикалянето с послушни некадърници също е сред общите им черти.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 17 Профил на cti31523423
  cti31523423
  Рейтинг: 228 Неутрално

  ,,Повечето авторитетни икономисти в света оспорват това - особено в момент, когато много централни банки по света предпочитат по-високи лихви и затегната парична политика,,!!!!!!!
  И кои са тези централни банки??? Може би на Занзибар и Уганда. Защото ФЕД и ЕЦБ определено предпочитат обратното.

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Не стана ясно какъв е проблема на турската икономика от тази статия, ама хич.
  От една страна, има ръст от 9%, не са задлъжнели... от друга, проблема бил с лихвите, че били ниски?! И какво, остава да ги вдигне и ще се оправят ли?

  Липсва икономически анализ на случващото се- има само описание от последствията... доста повърхностно. Естествено, че във всяка държава в която валутата се обезценява, ще има недоволство. Защо се случва това, при уж работеща икономика и стабилен износ, не става ясно.

  Не съм фен на османиста Ердоган, надявам се да си го получи, за "мечтите" си да види Турция в ареалите на бившата империя, за всички дивотии които направи в Сирия, Ирак, Либия и Азербеджан/Армения (мисля, че разходите свързани с военните му авантюри могат да обяснят много неща, но в статията това дори не е загатнато)... но и друг път е имало финансови спекурации които срутват дадена валута. Да не напомняме христоматийния пример със Сорос и британската лира 1992-ра година...

 19. 19 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":

  Смисълът е простичък. Подготвя се България за това което ни очаква следващата година, в чисто икономически план.

 20. 20 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Дневник, поздравления за снимката - много добра илюстрация на какво се превръща Турция, водена от ислямистите.
  Иначе - дано турците успеят да изведат достатъчно кадърни хора начело на държавата си и се преборят с ислямизма. Това е в интерес и на България.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":Това със сигурност е до момента най анти ердоановата статия.....Този път Дневник е надминал всичките си по стари рекорди в това отношение.....Дори снимката когато Ердо обеснява нещо......е подбрана така че да изглежда като джанавар, готов да се нахвърли всеки момент....Статията гъмжи от несъответствия.....които по късно ще показвам на ишлеме, по подробно......
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Четеш ли бе охлюв???Дневник казва истината за погрома от управлението на некадърника Ердоганчо.Светската опозиция ще го омете на изборите когато и да са те,защото Турция е БАНКРУТУРАЛА ТОТАЛ ори сегашния пропаднал калпазански режим..Станахте роби на арабите,китайците и руснаците като имате един идиот на вкадт Сеиквай със загубата му и не се оправдавай..Ердоганчо и неговото изгнило управление се оправдава за калпавото си управление със САЩ,преврати измислени и други ,а не гледа,че Турция е позорно в партер заради него.Резил на резилите..Разбра ли бе ислямски сопол???Дръжки си разбрал...И половин кг месо и два домата няма да можете да си купувате,отдавна сте на ердоганчова фотосинтеза...

  shlshlshlshl
 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#19] от "The Polite Moose":

  Глупости. Никой не се интересува от България, тя няма 80 милиона души, няма икономика с износ и внос като турската. Ако тук влиза инвеститор който прави завод за дръжки на коли, в Турция прави завод за коли.
  България с население от под 7 милиона души и микро пазар има стойност само заради земята си... нищо повече.
  Ние сме в ЕС, НАТО и сме все още във валутен борд. Никакви прилики с Турция.
  Употребяваш някакви клишета които си чул на маса, без дори да вникнеш какви глупости се говорят...

 24. 24 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":Статията гъмжи от несъответствия.....които по късно ще показвам на ишлеме, по подробно......
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  В хайде де. Чакаме...

 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":Това със сигурност е до момента най анти ердоановата статия.....Този път Дневник е надминал всичките си по стари рекорди в това отношение.....Дори снимката когато Ердо обеснява нещо......е подбрана така че да изглежда като джанавар, готов да се нахвърли всеки момент....Статията гъмжи от несъответствия.....които по късно ще показвам на ишлеме, по подробно......
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Спокойно бе Ети, дори много султани не са умирали от естествена смърт. А този ще го сложат да дели една килия с Йоджалан на Имарлъ.

 26. 26 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако се разклати ТурКия, ние ще се друснем здраво .
  Заплахата е многопосочна: икономика, миграция, транспорт, сигурност.......

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  В най-новите проучвания обаче, освен че тази тенденция се потвърди, и по-слабо популярният само допреди четири месеца Кемал Кълъчдароглу набира одобрение и би победил Ердоган в над половината от проучванията. Кълъчдароглу много пъти е обвиняван, че за десетилетието на власт в РНП не успява да ѝ вдъхне нужния живот, за да се изправи срещу Ердоган и да го победи.
  ==+==
  Ето две изречения които си противоречат диаметрално.....
  Кълъчдароглу е известен отдавна...... Още веднага след като Гюлен свали Байкал от власт.....и така фактически на неговото място се появи Бай Кемал....
  :).... Помня как на другия ден, Ердоан каза...... " Allah razı olsun böyle bir muhalefet liderinden"..... (Благодаря на Бога, че ми прати такъв опозиционен лидер)...

  Така....от 22 май.... 2010....в продължение на десет години, Бай Кемал е нещо като политическа 'боксова круша' на Ердо....
  Даже сред населението има доста политически анекдоти по въпроса.

  Кълъчдароглу е известен и много по от рано..... Още когато беше шеф на SGK (ДСК)......
  Източи го финансово и подаде в най точния момент оставката си......без да получи никаква наказателна отговорност....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  "които по късно ще показвам на ишлеме, по подробно......"

  Още не са ти спуснали опорките ли?

 29. 29 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "като джанавар"
  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Какво е джанавар, комшу?
  Не се вълнувай толкова, не бързай!
  Знам че тичаш да обърнеш доларите в лири, ама това не помага! Не му се връзвай толкова на бащицата!
  Вярваш ли, че си държи парите в турски лири?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Весело

  Ети, пази си българското тескере като зениците на очите 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Аби, помниш ли като си пожелах лирата да стане 15 ст? Е, стана. Вчера в Лозенград се размазах от шопинг. Следващата цел трябва да е 10 ст. ЕРДО Е № 1 !!!

 32. 32 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#23] от "diegos":

  Това е реалността, когато коалиции на БСП управляват - клише.

  В Турция :

  Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание.

  в България :
  Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание.

 33. 33 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#23] от "diegos":

  Това е реалността, когато коалиции на БСП управляват - клише.

  В Турция :

  Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание.

  в България :
  Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание.

 34. 34 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ние сме в ЕС, НАТО и сме все още във валутен борд. Никакви прилики с Турция.
  Употребяваш някакви клишета които си чул на маса, без дори да вникнеш какви глупости се говорят...
  —цитат от коментар 23 на diegos


  На цената на тока, горивата, хранителните стоки и на практика - всичко, изобщо не им дреме ако ще да сме във Федерацията от Стар Трек или от задругата на пръстена (на Толкин).
  Не знам вие какви клишета и къде сте ги чули, но малко възпитание поне трябвало да ви е забърсало по пътя.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  https://youtu.be/xxhCHGdr2ss
  =======
  Ето го видеото в което водещия Саваш Ай.....разобличава тотално Кълъчдароглу...когато е шеф на SGK.....
  Годината е също съдбоносна за турската държава.... 1998.....когато на хората вече им е безразлично дали ще ги газят светско превратаджийски танкове....или ще измират по болниците като финансови заложници....

  Днес, лошия Ердоан направи здравеопазване за което от всички краища на света идват нуждаещи се.... Даже и от САЩ......

  Bukalemun
 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  на турците трябваше да им светне още покрай "преврата", че с такъв авторитарен (до степен да се чудиш дали го слуша главата изобщо) водач начело, пътят е само към рЯката.

 38. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Ердо постигна успех когато слушаше експертите. После почна да се прави на велик и държавата тръгна в обратна посока. Така става, когато прости хора управляват нещо,.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 39. 39 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  До коментар [#2] от "George Svinarov":

  "Това с месото и доматите ми напомни на 90те години:
  "За бога, братя, не купувайте", стана "за бога, братя, не яжте"."

  Не знам защо толкова съфорумци харесват тая глупост която си написал. Димитър Попов съвсем коректно казва това през февруари 1991 . Знаеш ли какво беше дотогава - всичко беше изпокрито по складовете защото цените бяха фиксирани. Имаше всичко, но се продаваше от спекуланти на много по висока цена. Правителството освободи цените и магазините се напълниха със стока , но отначало всичко бе на космичска цена.
  Димитър Попов казва следното във връзка със спекулата: „За бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо, защото след 30 – 40 дни цените ще паднат, а вие ще сте похарчили парите си и няма да можете да купите най-необходимото ви." Само след месец пазара установи реалната цена на стоките, а тя беше много много по ниска. Вместо всички да се солидаризират с тоя призив започнаха масови подигравки, подети от пресгрупата 168 часа ( Петьо Блъсков и Валери Найденов) . Знаеш ли че след ВСВ в Япония е било същото с продуктите, но японците буквално са умирали от глад, но не купували от спекулантите.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#18] от "diegos":

  Не стана ясно какъв е проблема на турската икономика от тази статия, ама хич.
  От една страна, има ръст от 9%, не са задлъжнели... от друга, проблема бил с лихвите, че били ниски?! И какво, остава да ги вдигне и ще се оправят ли?

  Липсва икономически анализ на случващото се- има само описание от последствията
  =======
  Така е старши..... :)...!
  Вашата свобода на словото смята за по добре да знаете политическия, а не икономическия анализ.....
  Я си помисли.... Как от една страна хората "едва ще свързват двата края"....а от друга.....ще си играят с долари......

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Весело

  До коментар [#1] от "Контрол на съзнанието":

  Не ти разбират хумора.

 42. 42 Профил на today
  today
  Рейтинг: 930 Неутрално

  ...;Вашата свобода на словото смята за по добре да знаете политическия, а не икономическия анализ.....Я си помисли.... Как от една страна хората "едва ще свързват двата края"....а от друга.....ще си играят с долари......
  —цитат от коментар 40 на eti mehter

  Ми така, играят си. Взимат си заплатата, обменят я за две банкноти по 5 долара, и си играят.
  Колкото и да се напъваш да дрънкаш глупости, това няма да промени неоспоримия факт, че инфлацията в Турция излиза извън контрол заради Ердоган, и народа обеднява и скоро няма да има пари дори за стоки от първа необходимост.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 43. 43 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":

  В момента върви наказанието на Ердоган. Все пак, икономиката му работи, ниска задлъжнялост. Това са добри предпоставки.

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Метине... Хич да не ти пука... Нека Ердо да държи лирата ниска. Ние сме доволни. Гезме, пазарлък, хамам... Нека да е евтинко. За нас де... Вие се оправяйте там. Като си харесвате Ердо, дръжте си го, докато ви паднат гащите от задниците. Ние с това проблем нямаме.
  И аз се каня да прескоча до Турция тия дни. Бензинът евтин... Малко да сменя климата. До Чорлу и Текирдаг. В Одрин е навалица и по-скъпо... Айде, със здраве...! ;)

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#32] от "The Polite Moose":

  Дори и в САЩ изреваха от висока инфлация. Долар за литър бензин им е много. Отделно са неразбориите с доставките и транспорта.

 46. 46 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  ,,Епохата,, на Ердоган е крачка назад със век за Турция !!!

 47. 47 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 448 Весело

  Ердоган ще стане много независим защото нищо няма да зависи от него.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":

  Някои си играят с долари, ама повечето заплатите им са в лири. ;)

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 663 Неутрално

  "Не стана ясно какъв е проблема на турската икономика от тази статия, ама хич."
  Съжалявам, че не ти е станало ясно. Напълно ти вярвам. Ако ти беше ясно, нямаще да си толкова неуморен привърженик на Ердо.
  Преди 7-8 години мой приятел с жена си изтеглиха пенсионерски заем. С някой и друг скътан лев и заема си купиха апартаментче в Истанбул, 27000 лева. За месеца, в който трябваше да платят фиксираната в лири цена, спечелиха още някой и друг лев.
  Сега със скромната си пенсия живеят добре, рахат.
  На колко ли чужденци ще се кланяте при тоя курс?
  И ще се кланяте все по-ниско.


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":

  От изследваните за хипотетичен балотаж имена само един опозиционер няма шанс да победи Ердоган. Това е съперникът му на президентските избори през 2018 г. Мухарем Индже.
  ========
  Ето я и най хипотетичната лъжа в тази статия....
  М. Индже беше и все още е един от най сериозните съперници на Ердоан....
  Става въпрос за най вече за президентската кандидатура.....
  Но войната между Кълъчдароглу и Индже е вътрешно партийна, жестока и деградираща......

  https://youtu.be/_YgKWIVwI70

  В това видео, Индже говори самата истина....давайки примери от историята на турската и световна политика.....с Мендерес, Демирел, Йозал, Ердоан, Ципрас, Макрон.......
  Посочва че от първия път стане, стане....
  И накрая му казва....... " осем пъти се пробва и не стана".....а оня му се хили от трибуната.....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#45] от "Vlado Nikolov":

  Долар за литър бензин им е скъп на американците? Хм-м-м-м... Голяма работа! Нали всички карат Тесла? Какво им пука за бензина? ;)
  Ние да му мислим, че тук гони 1,5 евро...!

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#40] от "eti mehter":
  Ето ти една картинка, комшу.
  https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=TRY&view=10Y
  Можеш ли да коментираш?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#43] от "Vlado Nikolov":

  Ниска задлъжнялост? Напротив.

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#52] от "UJC4040":

  Тази графика показва нарастващата подкрепа за Ердоган. Да не си помислиш, че е нещо друго...?! ;)

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#49] от "UJC4040":

  А бе много плешива завист почнахте да излъчвате......откак оня чаршафения принц докара куфарите с долари.....!
  Успокойте се бе другари и другарки.... За Ердо това са жълти стинки....
  Случая е по различен с това че Ердо настоя да е пред медиите...понеже трябваше да се види как ОАЕ обръща палачинката......
  А на форумните гърци.......поздрави..... Ръката ми се клати..... :)
  Къде си Еребуса......?
  Убеди ли се най накрая...... :)

  Bukalemun
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#52] от "UJC4040":Тази графика показва нарастващата подкрепа за Ердоган. Да не си помислиш, че е нещо друго...?! ;)
  —цитат от коментар 54 на Petleshev


  Не бях се замислял.
  Бойко при такива обстоятелства би излъгал по този начин, нагло и безцеремонно.
  За Ердоган не знам дали е толкова голям майстор на лъжите. Но може да приюти Бойко, да го вземе като съветник. Нали са приятели!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 58. 58 Профил на vyovchev
  vyovchev
  Рейтинг: 18 Неутрално

  За другите не знам, ама съм присъствал на конференция където говори Али Бабаджан. Човекът е страхотно умен, далновиден и способен. Ако спечели изборите да президент ще вдигне икономиката на Турция.

 59. 59 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":
  "плешива завист"
  Какво е това, комшу? Някакъв турски израз?
  Обяснявай ми, нали ще си купувам имотец в Туркето. Пък и тебе ще те цаня за гид, имаш качества.
  Докато ми сипваш чай, ще те слушам внимателно. Може и да стана ердоганист, знае ли човек?!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#59] от "UJC4040":

  Стой си ти в България..... :)
  Сега ще ви правят канадски преход....но той ще е по кратък....около 15...20 г.

  Bukalemun
 61. 61 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Така постъпват САЩ със "съюзници" които се опитват да водят свободна и независима политика

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  До коментар [#59] от "UJC4040":Стой си ти в България..... :)Сега ще ви правят канадски преход....но той ще е по кратък....около 15...20 г.
  —цитат от коментар 60 на eti mehter


  Завиждаш,че скоро всички българи ше имаме и цанадски паспорти,и можем да търсим злато в Юкон!?😎🤡🥳👍

  Много съм прост
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#59] от "UJC4040":

  Докато ми сипваш чай
  ======
  Хе..... :)...
  Ела...... Първо ще те дезинтегрирам изцяло.....
  После ща науча на обноски.....
  И после ти ще ми сипваш чай от благодарност..... :)

  Bukalemun
 65. 65
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#62] от "dfjftriktrcdt":

  И центовете ще обирате
  =====
  И при тях ли мелоча е в центове.....?
  За анериканските долари става въпрос....

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Ети, приготвяй куфари и сакове, че скоро за един хляб ще ти трябват килограми нищонеструващи хартийки от т.нар. турска лира.

 68. 68 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Ети, няма ли да спреш вече? 14 стотинки за 1 лира. Това ли икономическият успех? Преди 30 години стандарта в Турция беше няколко пъти пред българския. Преди 20 вече беше сравним. Преди 10 бяхме наравно, а сега е обратното - турският стандарт е в пъти под българския. И през цялото време ти говориш за успехите на Ердоган, който съсипа Турция. Айде да спреш вече с простотиите, а?

 69. 69 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#62] от "dfjftriktrcdt":И центовете ще обирате=====И при тях ли мелоча е в центове.....?За анериканските долари става въпрос....
  —цитат от коментар 66 на eti mehter

  Четеш ли ма Мими Бин Амджик???Без щатски долари сте загинали прави при фалшивия ви ислямски режим на Ердоганчо..Станахте "независими" роби и все по-големи ще ставате.Тепърва ше ви стяга въжето на врата и фесовете ви ще почервенеят още...Бил Гейтс ще ви купи заедно с оня некадърник в Анкара...Резил на резилите,арабите ви правят харакири,да не говорим за китайците и руснаците които ви ядат бавно и славно...Хихи..Банкрутирали ислямисти....

  shlshlshlshl
 70. 70 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Ети, няма ли да спреш вече? 14 стотинки за 1 лира. Това ли икономическият успех? Преди 30 години стандарта в Турция беше няколко пъти пред българския. Преди 20 вече беше сравним. Преди 10 бяхме наравно, а сега е обратното - турският стандарт е в пъти под българския. И през цялото време ти говориш за успехите на Ердоган, който съсипа Турция. Айде да спреш вече с простотиите, а?
  —цитат от коментар 68 на George Svinarov


  Не мога да спра да се смея на бисерите му,Турция е загинала,а той си мисли,че са най-великите при сегашния изгнил ислямски режим.Имамоглу ще ги стегне в редици,малко остана...И измислените преврати на Ердоганчо няма да му помогнат....Турция и Бурунди са в съюз..Хаха...

  shlshlshlshl
 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Война за независимост и свобода.
  От чужди сили и от Народа.
  Съпротива анти.

  Още съпротива:
  Чести честни избори за характерни за племена.
  Не са за наци(и)

  "Ердоган твърди, че води "война за независимост"
  от всякакви чужди сили,

  докато опитва да тласка икономиката към растеж,
  за да спечели подкрепа от избирателите.

  Настоява, че потъването на стойността лирата без аналог в съвременната турска история е част от глобална конспирация за унижаването и подчиняването на страната.

  След първи, макар и не многолюдни, протести тази седмица президентът може да удари ново дъно в подкрепата си.

  Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание."

 72. 72 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#17] от "cti31523423":

  От години ти чета подлизурските постове и забелязвам, че не си мръднал и на милиметър от официалната позиция. Всичко е разкошно, въпреки, че турската лира е 250% надолу и ако не бяха "европейските турци" да преливат евро любимецът ти щеше да е сдал властта преди години.

  https://www.favtool.com
 73. 73 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#17] от "cti31523423":

  От години ти чета подлизурските постове и забелязвам, че не си мръднал и на милиметър от официалната позиция. Всичко е разкошно, въпреки, че турската лира е 250% надолу и ако не бяха "европейските турци" да преливат евро любимецът ти щеше да е сдал властта преди години.

  https://www.favtool.com
 74. 74 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Нека да ги върне в Средновековието !
  Ефендитата са в технически фалит, има много банки в Франция, Германия, Италия който ще гризнат каластирката със токсични кредити, така че Паша Ердо ги държи за топките !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 75. 75 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Нека да ги върне в Средновековието !Ефендитата са в технически фалит, има много банки в Франция, Германия, Италия който ще гризнат каластирката със токсични кредити, така че Паша Ердо ги държи за топките !
  —цитат от коментар 74 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  Катар ОАЕ,Китай и Русия също са ги метнали на менгемето и бавно стягат банкрутиралия режим в Анкара...За нула време ги нмаправи всчиките роби в Турция,а той от сега да търси въже за бесене,че лошо му се пише..Хаха...

  shlshlshlshl
 76. 76 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Нека да ги върне в Средновековието !Ефендитата са в технически фалит, има много банки в Франция, Германия, Италия който ще гризнат каластирката със токсични кредити, така че Паша Ердо ги държи за топките !
  —цитат от коментар 74 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  Те отдавна са в Средновековието,защото един неук човечец се бърка в работата на икономистите и банкерите и така тласна Турция в банкрута.Въпросът е сега след банкрута на Турция,кой ще отвори кесията и ще ги глътне като агне на курбан.Отговорът е ясен,всички като се започне от Катар и ОАЕ,премине се през Китай и Русия и се стигне до големите американски магнати като и разбира се МВФ.."Независими" роби с две думи.Не могат да си вържат шалварите,а тръгнали да бъдат независими.Независимост с празни ислямски манипулации дезинформации за все по оредяващия електорат на пишман султанчето е самоубийство.Явно,че пътят на Ердоганчо ще е като този на Кадафи и Саддам.Опозицията светската, насила беше обединена от изгнилата върхушка в Анкара...Вадим пуканките,защото ще гледаме големия сеир на ислямския залез...Хаха...

  shlshlshlshl
 77. 77 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Тази ситуация да ви изглежда позната??? Май турците ще имат ердоганова зима,както ние имахме жанвиденова зима. Това случайно ли е? Не. На времето свалиха с този номер от власт Салвадор Алиенде в Чили. После го направиха в България и Румъния и сега е ред на Турция...

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "Скоро турците ще спят с долари под възглавниците", казва икономически експерт.

 79. 79 Профил на Sanyu
  Sanyu
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Миналата седмица 7 държави се събраха в Истанбул и основаха турски съюз. Идеята е да се пътува безвизово, единна валута.../също като ЕС/
  Арабите преди 2-3 дена наляха 10 билярда $ в турската икономика.
  Долара в момента искуствено се надува от запада, който не иска в никакъв случай турски съюз,но няма как да продължи до без край. Та в дългосрочен план Ердоган печели.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#79] от "sanyu":

  основаха турски съюз
  ======
  Може би е по правилно да се каже тюткски съюз.....понеже в него участва и Унгария

  Bukalemun
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#81] от "eti mehter":

  Тюркски

  Bukalemun
 83. 83 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Ататюрк не им ли свали фереджетата на пингвините?

 84. 84 Профил на today
  today
  Рейтинг: 930 Неутрално

  [quote#57:"UJC4040"][/quote]

  М/у другото ББ много се кефи на Ердоган, обича да го гледа и да се държи като него, и е казвал неведнъж, че това е неговия кумир. Може би след премъдрия Винету.
  И при двамата се наблюдава невероятен егоцентризъм, авторитаризъм, непукизъм, склонност към невероятна наглост, любов към лъжата и неразбиране на науките, като се почне от медицина та се стигне до икономика.
  За късмет в България има валутен борд и ББ нямаше как да си развихри коня, иначе щеше да стане същото като в Турция.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 85. 85 Профил на beyond_the_frame
  beyond_the_frame
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Не мой то тъй - ний от "примитивните племена" дет прайм 5 избора за 7 месеца, изключая местните, да дааме наклон на бай Ердо - дъ бест френди оф Путята!

 86. 86 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  [quote#57:"UJC4040"]
  —цитат от коментар 84 на today
  М/у другото ББ много се кефи на Ердоган, обича да го гледа и да се държи като него, и е казвал неведнъж, че това е неговия кумир. Може би след премъдрия Винету.И при двамата се наблюдава невероятен егоцентризъм, авторитаризъм, непукизъм, склонност към невероятна наглост, любов към лъжата и неразбиране на науките, като се почне от медицина та се стигне до икономика.За късмет в България има валутен борд и ББ нямаше как да си развихри коня, иначе щеше да стане същото като в Турция.[/quote]

  Точно валутният борд спаси България от незнайко като Боко,макар,че и той тегли голям кредит от 30 милиарда лева..

  shlshlshlshl
 87. 87 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Ататюрк не им ли свали фереджетата на пингвините?
  —цитат от коментар 83 на blondofil


  Ататюрк им свали фереджетата,а Ердоганчо кожите....Хихи...Пълна скърб са сега в Анадола.

  shlshlshlshl
 88. 88 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#3] от "hrx16647690":

  Ти нали знаеш какво означава да страдаш от лоботомия! При това с Московски привкус

 89. 89 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Простите народи допускат да ги поливат с хладката вода на национализма и Теорията за външния враг. Такива народи си заслужават управляващите.

 90. 90 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  До коментар [#19] от "The Polite Moose":Глупости. Никой не се интересува от България, тя няма 80 милиона души, няма икономика с износ и внос като турската. Ако тук влиза инвеститор който прави завод за дръжки на коли, в Турция прави завод за коли. България с население от под 7 милиона души и микро пазар има стойност само заради земята си... нищо повече. Ние сме в ЕС, НАТО и сме все още във валутен борд. Никакви прилики с Турция.Употребяваш някакви клишета които си чул на маса, без дори да вникнеш какви глупости се говорят...
  —цитат от коментар 23 на diegos


  Пак не си разбрал. В Турция, завода за коли го плати Турция от бюджета си, за да може на изборите Ердоган да се хвали че отваря работни места. В България, заводите за части за коли, не ги е платила България от бюджета си, а инвеститори, истински инвеститори... Разлика, като разликата между "стол" и "електрически стол".
  Може би заради това българите ходят да пазаруват евтино в Турция.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Любопитно

  До коментар [#59] от "UJC4040":Стой си ти в България..... :)Сега ще ви правят канадски преход....но той ще е по кратък....около 15...20 г.
  —цитат от коментар 60 на eti mehter


  Вярно ли е онова в статията, дето депутата го казал:
  "Да кажем, че в нормални условия ядем кило или две месо на месец. ..."

  Вярно ли, че две кила месо на месец ви е "нормалните условия"?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на today
  today
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Сега на всичко отгоре пишман-султан наредил разследване защо се е сринала лирата! Не му липсва наглост, признавам си. Тия около него със сигурност направиха милиарди долари от срива на лирата, всъщност тия пари са буквално заграбени от турския народ.
  Най-лошото обаче тепърва предстои.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#91] от "gost22":

  Вярно ли, че две кила месо на месец ви е "нормалните условия"?
  ========
  Не се хващай на всяка въдица.....
  Това са евтини медийни трикове..... :)....
  Аз например живея в регион който не консумира много често месо......
  Анджак след този месец може да ми се прииска......
  В хладилника ми има около 7...8 кг.месо....не помня вече колко....
  Не купувам често месо......но поне веднъж на седмица отиваме някъде да го ядем....
  През два три дена купувам тон.....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#92] от "today":

  Знам че в дъното на душата си искаш да си свидетел на попадаща Турция, но съжалявам..... :)....
  Хубавите неща в Турция тепърва предстоят......

  Bukalemun
 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#81] от "eti mehter":тюткски съюз.....понеже в него участва и Унгария
  >> Предполагам, че си искал да напишеш тюркски. Този факт, за участието на Унгария, наистина е интересен и не много известен. Преди десетина дни Орбан в Истанбул изтъкна даже някакво споделено културно-историческо наследство на унгарците и тюркските народи.
  В качеството си на ротационен председател на Вишеградската група Унгария излезе с иницатива за обша среща на Четворката и Тюркския съвет в началото на следващата година. Усилено разширяват сътрудничеството си и с такива държажи като Киргизстан:...In regards to education ties, the prime minister said Hungary has increased the number of scholarships it offers to university students from the Turkic countries to 870. Turning to economic relations, Orbán said Hungary’s Eximbank has opened a 545 million dollar credit line to help finance business cooperation and Hungary and Kyrgyzstan...
  https://abouthungary.hu/news-in-brief/hungary-initiates-summit-of-turkic-council-and-v4-leaders-in-budapest

 96. 96 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Султан Ердо ще си спретне нов "преврат" и всичко ще се нареди.

  Комунистите са виновни!
 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#95] от "тулса":

  даже някакво споделено културно-историческо наследство на унгарците и тюркските народи
  ========
  Не го казва за първи път......
  Нещо повече.....
  Като претендент за пряк наследник на Атилла, Орбан твърди че би трябвало Унгария да е ключов участник във въпросния консей......
  Тая година за Ак сакал бе избран Бинали Йълдъръм......
  Провери какво е ak sakal.....!

  Bukalemun
 98. 98 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Турците на първо място трябва да възстановят старата конституция още от преди идването на Ердоган и стария начин на управление.
  Военните трябва пак да имат съвет и да могат да спират всички решения на правителството.
  След това трябва да се премахнат всички ислямски дивотии, които този въведе и да се тръгне много здраво към светски начин на живот и светска политика.

  След това трябва отново да се обърнат към нормалните си съюзници, да разкарат онези прословути SA-21, които купиха от руснаците. След това икономиката сама ще започне да се оправя. Лошото е, че Туците загубиха 20 години и този идиот създаде цяло поколение идиоти с неговите ислямски училища.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 99. 99 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Турците на първо място трябва да възстановят старата конституция още от преди идването на Ердоган и стария начин на управление. Военните трябва пак да имат съвет и да могат да спират всички решения на правителството. След това трябва да се премахнат всички ислямски дивотии, които този въведе и да се тръгне много здраво към светски начин на живот и светска политика. След това трябва отново да се обърнат към нормалните си съюзници, да разкарат онези прословути SA-21, които купиха от руснаците. След това икономиката сама ще започне да се оправя. Лошото е, че Туците загубиха 20 години и този идиот създаде цяло поколение идиоти с неговите ислямски училища.
  —цитат от коментар 98 на Henry


  Това е ясно,но се чудя на търпението на турците и търпят тази мизерия,унижение и глупост по ислямски и ердоганчовски.Ислямски експерименти в политиката и икономиката е унийство.Всеки студент първи курс по икономика е много по наясно и подготвен от Ердоганчо и неговия пишман икономически екип .За това сега, заради недъгавата му икономическа политика,Турция става финансова робия на арабите,китайците и руснаците.Западът и най -вече САЩ вече не дават безплатно и не инвестират и разрухата в Турция е налице.

  shlshlshlshl
 100. 100 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#99] от "dfjftriktrcdt":

  Сложи си маска, че ти хвърчат слюнки като чуеш турци и Турция! Като кучетата на Павлов!
  С тези си действия Ердоган иска да излезе от неолибералната икономическа политика на растеж чрез заеми! Точно това вбесява международната финансова мафия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK