"Форбс" представи братята Домусчиеви като първите милиардери на България

Кирил Домусчиев

© Цветелина Белутова

Кирил ДомусчиевКирил и Георги Домусчиеви притежават шестата по големина в света компания за ветеринарни продукти, която са купили за малко над 20 млн. долара, а днес между другото има 11 завода в 4 държави, включително пет са в Арканзас, Колорадо, Мисури, Небраска и Северна Каролина. Кирил е обявен за почетен гражданин на Небраска заради инвестициите им във фабрика за ваксини в Линкълн.


От офис сграда в София, която не бихте отличили с нещо особено, те са изградили империя за най-малко 4.2 млрд. долара, купувайки закъсали държавни фирми и разширявайки дейността им.


Но двамата братя, за които светът не знае почти нищо, не искат - поне засега - да отварят за публичен преглед бизнеса си.
Това разказва американското списание "Форбс" за двама от най-известните български бизнесмени, започнали от продажбата на обувки и стигнали до бизнес с ветеринарни продукти, недвижими имоти, корабни превози и футбол. Само от конгломерата "Адванс пропъртис" всеки от тях има по 2.1 млрд. долара плюс пари в брой от предишни продажби и дивиденти, изчислява изданието.


Авторът Джакомо Тонини е специализиран в статии за милиардери и тяхното богатство и за статията е разговарял с Кирил Домусчиев. "Не сме от хората, които държат парите с си в банка или купуват акции на фондовите борси. За мен това е хазарт", казва той. "Предпочитаме да инвестираме в собствените си проекти, където можем да контролираме нещата."


Пример за този подход, посочен в текста, е отказът в последния момент да листват "Хювефарма" на борсата в Амстердам. Братята са искали да наберат поне 340 млн. долара, което би оценило групата им на поне 4 млрд. долара. "Те казват, че нямат нужда да излизат на публичните пазари, поне засега. "Честно казано, философията ни винаги е била да реинвестираме печалбите си", обяснява Кирил.


Изданието обяснява, че братята са спечелили стотици милиони през последните няколко години:

  • Една от доходните им сделки е за медийната група около телевизия "Нова" (купена за 219 млн. долара през 2019 г. и продадена по-малко от две години по-късно за 340 млн. долара).
  • Значителни доходи се очакват от "Хювефарма" заради засиленото търсене на ветеринарни продукти по света - групата е 77% от богатството на братята и приходите ѝ миналата година са достигнали 658 млн. долара, увеличение с 21% спрямо 2018 г.
  • Участието им в "Навибулгар" - следващият по важност актив, може да донесе тази година 281 милиона долара, което е увеличение от 78% или 30-35% от приходите на "Адванс пропъртис" за 2021 г.
  • Доходността от корабните им превози се увеличава и от това, че получиха през 2012-2013 г ключова концесия за два терминала на пристанище Бургас и през 2019 г. тя бе удължена до 2065 г.

"Форбс" разказва накратко за произхода им - баща им бил по време на комунизма директор в електроснабдяването на София, а майка им - финансов директор в енергийна фирма. Възходът им започва след 1996 г., когато "събират печалбите си с неизвестни инвеститори, създавайки инвестиционния фонд "Напредък", придобил 15 фирми, приватизирани от държавата". Сред тях е и производителят на електрокари и велосипеди "Балкан", в който 12 години директор е майка им Маргарита (днес тя е на 76 г.), макар те да не притежават там повече от 35%, разказва изданието.


Собствените им инвестиции започват през 2000 г. основаването на "Адванс пропъртис", когато купуват за 10.6 млн. долара 54% от "Биовет" - ветеринарното дружество с частично държавно участие, което към този момент има 20 млн. долара приходи. Останалата част от фирмата е изкупена за около 9 млн. долара след няколко години.


Любопитно е, че "Форбс" отделя доста място на "най-нееднозначната им инвестиция" - купуването на Нова броудкастинг груп. Това е сделката - и най-вече бързите действия на Комисията за защита на конкуренцията да попречи на чешкия милиардер Петр Келнер и да одобри споразумението на Домусчиеви с "Юнайтет медия" - "заради която се появиха обвинения, че братята са близки с Бойко Борисов". Следва цитат от авторитетния доклад на Центъра за медиен плурализъм и свобода на медиите на ЕС, в който се описва че Домусчиеви са уволнили над 60 журналисти и персонал с обяснения за съкращаване на разходите, а в същото време са купили за необявена сума "новинарски телевизионен канал от проправителствения олигарх и бивш депутат Делян Пеевски". Допълнено е, че Пеевски бе санкциониран от САЩ за участие в корупция през юни.


"Някои продуценти и водещи подадоха оставка, разочаровани от променилия се контекст. Някои разследващи и по-критични журналисти бяха съкратени", обяснява Орлин Спасов, един от авторите на доклада. "Бизнесът на братя Домусчиеви просперираше при управлението на Борисов. От "Нова" отричат да има цензура...., но някои критични гласове бяха уволнени и "Нова" купи (проправителствена) медия", допълва и проф. Нели Огнянова.


Сега Кирил Домусчиев казва, че са подали медийната група, отчасти заради политическото напрежение, създадена от това, че с брат си са били нейни собственици. "Започнах да получавам оплаквания от всички страни, защото всеки си мислеше, че "Нова" помага на някого. Много ни харесваше този бизнес - станахме номер едно в новините, но това създаде наистина политически деликатни въпроси и решихме да продадем."

Негов говорител отхвърля пред "Форбс" обвиненията за връзка с Борисов: "Това са хули от местни бизнесмени, стоящи зад конкурентни медии в България и разпространявани от тези медии". Не се посочва нито едно конкретно име.


Според Кирил Домусчиев бизнесът им процъфтява и приходите на "Адванс пропъртис" за тази година може да достигнат равностойност на 2% от БВП на България. Този нов рекорд се равнява на 1.36 млрд. долара.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK