Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония

Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония


- Самият факт, че ще се дискутира позиция, която България вече има по отношение на Северна Македония, отслабва нашата политика.


- Да, хубаво е да се каже, че запазваме позицията, но може би след това да вкараме и за диалога...


Тази размяна на реплики, късно в събота вечерта, бе между Павела Митова от "Има такъв народ" и Кирил Петков от "Продължаваме промяната" и трябваше да открие дискусията за това как да изглежда общата позиция на тези две партии, "Демократична България" и БСП по темата. Преговорите със Северна Македония бяха оставени за край на продължил шест часа и половина разговор за външна политика. След представяне на позицията на всяка от четирите групи след обяд, текстът, който те трябваше да договорят за целите да бъдещата коалиция, срещата премина през всички други външнополитически теми, а накрая трябваше да се изготви общ текст.
Резултатът бе сравнително конкретен в условията. Цитираната размяна на реплики обаче бе знак за люшкането на разговорите между препотвърждаването на стария подход при предишното редовно правителство - наложил вето на преговорния процес на Северна Македония с Европейския съюз и аргументирал го с позиция на правителството и парламента - и търсенето на нови решения за изход от кризата.


В хода на дискусиите имаше ярък контраст между конкретния, кратък списък с искания, изготвен в края, и преповтарянето на познати от години позиции, които не помогнаха за решаване на кризата. Преговарящите едновременно опитват да опростят, конкретизират, преведат на разбираем език (за Европа) исканията, от една страна, и да търсят легитимност в парламентарен консенсус и да не покажат отстъпление от досегашната позиция, от друга.


Това става в момент, когато те бяха подложени на критики - още преди да са се събрали в една зала за преговори - че са готови да отстъпят от българската позиция за Северна Македония под външен натиск. А най-ясно документираната българска позиция е тази на правителството и парламента отпреди две години.


Какво се разбраха преговарящите


В крайна сметка текстът, приет от четирите формации, силно напомня за позицията, оформена от българското служебно правителство от лятото насам, макар и с някои добавки.


Той включва:

 • искане Северна Македония да връчи нота за значението на краткото и дългото си име;
 • страната трябва да промени табели и надписи, насаждащи език на омраза към България;
 • гарантиране на защита от дискриминация и равни права на жителите на Северна Македония, които се самоопределят като българи;
 • обмен на архиви от комунистическия период с цел реабилитиране на пострадалите от репресии по югосласко време с българско съзнание;
 • продължаване на работата на историческата комисия, но, редом с нея, създаване на всички двустранни комисии, предвидени в Договора за добросъседство.
За сравнение петте точки, утвърдили се по времето на служебното правителство от лятото насам, са по следните въпроси:
 • как ще се използва краткото име на Северна Македония (модифициран вариант на искане на предишното правителство);
  преодоляването на говоренето с омраза към България и българите;
 • работата на историческата комисия;
 • обмен на архиви от комунистическия период с цел реабилитиране на пострадалите от репресии по югосласко време с българско съзнание;
 • реабилитирането на жертвите на комунизма с българско самосъзнание, докато тогавашна Македония е част от Титова Югославия;
 • ненамесата във вътрешните работи на другата държава;
 • има и допълнителна - нуждата от вписване на българите в македонската конституция (за такова условие не се говореше днес).
След изпълняване условията е нужна междуправителствена среща. Петков изрази две основни искания, които не бяха отхвърлени: първо, "да вкараме реалния бизнес в диалога", и второ, "да направим реален календар на срещите" по различни сектори - поне един път на месец, това би показало, "че сме сериозни".


Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония


Секунди преди края, Вигенин поиска да се отбележи ролята на парламента. В резултат участниците се съгласиха в текста да бъде записана Рамковата позиция на предишното правителство - а тя съдържа много повече искания от изготвените в коалиционните преговори. В крайна сметка консенсусът бе около формулировката: "Запазване на единната позиция на България и надграждане в конструктивен дух."


Какво е Рамковата позиция


Обръщането към позицията на правителството и Народното събрание всъщност бе направено от три от четирите участващи сили при представянето на първоначалните позиции.


Рамковата позиция на правителството и приетата по повод на нея парламентарна декларация през октомври 2019 г. бяха документите, които формализираха набор от множество условия - които не бяха поставяни преди това в този вид - обвързващи българското "да" за начало на преговори на Северна Македония и Европейския съюз с набор от искания, с които Скопие не се бе ангажирало изрично и непременно в Договора за добросъседство (а поне едно от тях бе част от текста на договора и не изискваше препотвърждаване).


В позицията и декларацията, редом с все по-настойчиво повтаряни теми като словото на омразата, реабилитацията на репресираните с българско съзнание и зачитане на Договора за добросъседство, се говори за деликатната формула за езика на Северна Македония (неприемлива в Скопие) и връщане към историята (чрез придържане към записаното в Договора "обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития".Година по-късно България, принципно съгласила се на преговорите на Северна Македония и ЕС към този момент, блокира първата междуправителствета конференция (фактическото им начало), като цитира кратка версия на този списък.


По-късно служебният кабинет опита да смени подхода, като насочи вниманието към конкретни точки, а в последните месеци измести фокуса към правата на хората с българско самосъзнание.


Ето и какво предложи всяка от партиите в началото:


Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония


"Демократична България": Трябват конкретни предложения


Интеграцията на Западните Балкани трябва да продължи чрез интензифициране на диалога със Северна Македония "на базата на конкретни предложения от България с цел преодоляване на блокажа на тази много близка за нас страна," каза Стефан Тафров от "Демократична България".


"Продължаващият блокаж не е в интерес на България, която не успя да обясни добре позицията на европейските си партньори, както и да получи подкрепа за нея. Времето не работи в наша полза. Не сме в положение да разменяме бъдеще за минало. Съдбовно важно е да искаме и двете. Но сега рискуваме да загубим и едното, и другото."


Стефан Тафров,

"Демократична България"


Тафров предложи спешно изработване на пътна карта (каквато би трябвало да се съставя и в последните месеци), която би запазила "възможността да наложим последващо блокиране, ако въпросите не се изпълняват по график". В нея трябва да се говори за:


- формулиране на понятие за национален език;
- отказ от малцинствени претенции;
- конкретен график за обща комуникационна инфраструктура;
- редовни общи заседания на кабинети и парламенти за договора и другите мерки, особено инвестициите;
- програма за общи действия в отбраната;
- канон от общи фигури и празници, включително конкретика за ритуалите;
- ревизиране на учебници по история;
- изучаване на български книги в Северна Македония и обратното (включително в оригинал);
- програми за обмен на специалисти;
- фонд за финансиране на общи проекти;
- програма за възстановяване на паметници;
- регистър на културни паметници по общата история;
- дигитализация и кодификация на документи, свързани с общата история.


Той обаче не навлезе в подробности на какъв етап трябва да се изисква изпълнение на ангажиментите и какво трябва да се направи, за да се преодолее именно непосредственият блокаж в преговорите.


Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония


"Има такъв народ": Назад към парламента


Димитър Гърдев от преговорния екип на "Има такъв народ" призова за процес, в който да бъдат интегрирани и парламентът, президента и научната общност, тъй като "външната политика не е прерогатив само на парламента". Той изрази мнението, че всъщност "българският парламент, също и правителството, трябва да излязат с общо становище и да препотвърдят своята рамкова позиция".


Малко след коментара си за нуждата да се препотвърди декларацията в парламента Гърдев сведе исканията към Северна Македония от "Има такъв народ" до "няколко неща", които, следва от думите му, той разбира, че не са били предварителни условия за страната. Те присъстваха и в политиката на последното редовно правителство, но МВнР отричаше, че те са нови условия към Северна Македония, които не са поставяни преди в конкретна връзка с началото на преговорния процес.


Тези неща според Гърдев бяха отказът от малцинствени и териториални претенции, краят на езика на омразата в официален контекст (той даде пример с атаките срещу опонента на управляващите социалдемократи на кметските избори в Скопие заради обвинението, че има български паспорт) и спазване на човешките права и премахване на дискриминацията.


В позицията му имаше и предупреждение, че "проблемите на разширяването на Западните Балкани са много по-големи, отколкото спора между България и Северна Македония".


Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония


БСП: Без "прибързано отстъпление от българската позиция"


И Кристиян Вигенин от БСП поиска пътна карта за действия преди, по време на преговорите и непосредствено преди евентуалното присъединяване към ЕС. При това е нужно "чувствителните за България въпроси" да са част от преговорната рамка" (задача, която вече година и половина изглежда трудно изпълнима за ЕС), защото в противен случай няма ясни механизми за контрол.


Едновременно с това той се обяви за решение, "без да се правят компромиси с историята". Подобно на Димитър Гърдев от "Има такъв народ", той поиска да се "поддържа широкото съгласие на българската политика към Република Северна Македония, включително към препотвърждаване на декларацията на българския парламент", макар и поне чрез основните елементи, защото декларацията продължава да бъде актуална. Аргументът на Вигенин бе, че "има три формации, които не са били част от парламента" при приемане на декларацията (той има предвид "Има такъв народ", "Продължаваме промяната и "Демократична България").


Декларацията, за която и Вигенин говори, се възприемаше като символ на българския политически консенсус за Северна Македония, изразяван на фона на проучвания за широка обществена подкрепа на поставянето на условия пред Скопие. На 10 октомври 2019 г. Народното събрание прие почти с единодушие сред присъстващите текста - 129 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се".

© Юлия Лазарова

Декларацията, за която и Вигенин говори, се възприемаше като символ на българския политически консенсус за Северна Македония, изразяван на фона на проучвания за широка обществена подкрепа на поставянето на условия пред Скопие. На 10 октомври 2019 г. Народното събрание прие почти с единодушие сред присъстващите текста - 129 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се".


По думите му "позиции, които предпоставят отстъпление на българска страна и отслабване на българската позиция", са "малко прибързани" и трябва да мине през задълбочена работа.


Паралелно с това България има нужда от някои конкретни стъпки по темата Северна Македония - по-добро изразяване на българската позиция в Европа; преглед на постигнатото до момента; средносрочна програма за развитието на отношенията, включително чрез засилване на дипломатическото присъствие на България в Северна Македония.


"Продължаваме промяната: "Горещата тема, нека не е толкова гореща"


След като призова "горещата тема нека не е толкова гореща", Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" поиска запазване на "всички досегашни елементи на преговорната позиция на България, а именно тези пет елемента съгласно декларацията на Народното събрание", които могат да залегнат в диалога.


На пръв поглед не бе известно кои пет точки има предвид - на парламентарната декларация ли (където има поне осем( или на служебния кабинет от тази година. По време на финалното обсъждане поне три от точките на служебния кабинет бяха споменати от Лорер в същия контекст.


Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония


Лорер повтори позицията на "Продължаваме промяната", че двустранни комисии трябва да продължат да обсъждат темите между София и Скопие в кратък срок. От диалога им обаче трябва да са част и "срещи на бизнеса с доставчици и клиенти тук, с доставчици и клиенти там". Той даде идеи, които могат да се обсъдят в комисиите. "Нека започнем да обсъждаме директна авиолиния София-Скопие," бе една от тях - предложение, и преди правено от "Продължаваме промяната", споменаха се и жп връзките и особено по Коридор №8, и, ако е нужно, да се обсъждат възможности за финансово подпомагане.


Отвъд инфраструктурата, бяха споменати общ културен календар; адаптация на учебниците "така, че езикът на омразата да изчезне оттам"; помощ за Скопие в техническата част на преговорите; реабилитация на македонски граждани с българско самосъзнание.


Нужна според него е и комисия за граничните райони, която да подобрява сътрудничеството от границите.


Какво не отчетоха преговарящите


От присъстващите Вигенин най-недвусмислено посочи, че е нужно в бъдещата пътна карта да се разграничат действия, нужни преди началото на преговорите, по времето им и за окончателно приемане на Северна Македония в ЕС.


В момента Европейският съюз и Съединените щати недвусмислено посочват нуждата от спешно разблокиране на преговорния процес; Северна Македония се надява на пробив, ако не през декември, през януари или в друг скорошен месец.


Позоваването на парламентарния консенсус пък бе сред аргументите в последните две години България да не отстъпва от "червените си линии" и - също като Северна Македония - да се окопава в позициите си без възможност за пробив. Надежда за промяна имаше едва в последните месеци заради постепенното изместване на фокуса, но дори част от тези изисквания са трудно приемливи.


Така на заден план остана трудният въпрос как спешно да се приоритизира отварянето на преговорите и да се работи за съгласие със Северна Македония, без да се блокира в момента процесът на разширяването и без да се излагат българските интереси. Такова разграничение има в Рамковата позиция от 2019 г., но условията, които то залага за начало на преговорите, се оказаха неизпълними.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Весело

  Рекордните 4 формации преговарят за кабинет, а никой не вкарва по-вредни неща в програмата от ДБ

  1. Да има "Вицепремиер по климатичните промени", за да спасява България климата на планетата Земя
  2. Да се обяви единствена от всички формации против развиването на атомната енергия
  3. Да си направим "еко армия", посредством, цитирам: "намаляване на въглеродния отпечатък върху въоръжените сили, поискаха представителите на Демократична България."

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Срещу нас са великите сили - САЩ, Русия и ЕС, съседите ни Гърция и Сърбия, самата БРЮМ, а те не могат да се разберат ЛГТБ активистите Тафров и Вигенин....

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Те за момента не преговарят, не се пазарят, не сключват споразимения.
  Те просто си преговарят предизборните програми, нещо, което пропуснаха да направят преди изборите.

 4. 4 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не е само в тази област, но да си чертаеш бъдещата външна политика пред камери и журналисти ми се струва безумно. Особено когато има такъв тежък международен спор и се търси адекватно решение. Поне като бизнесмени би трябвало да знаят, че не съществува формат, в който едната преговаряща страна си показва всички намерения и цели предварително. Поне не и ако се надява да договори добри за себе си условия. С какви козове, аргументи и стратегии отиваш на разговори, след като си свалил предварително картите за отсрещната страна?

 5. 5 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "Петков изрази две основни искания, които не бяха отхвърлени: първо, "да вкараме реалния бизнес в диалога"

  И какво общо има реалният бизнес, икономиката и транспортните връзки с причините за нашето вето? Тези дискусии могат да си вървят паралелно, но те по никакъв начин не засягат ветото и българските условия.
  Личи преднамереното желание на ПП и ДБ да отклонят дискусията от реалните проблеми към несвързаните за да прикрият обслужването на американските геополитически интереси.

 6. 6 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 878 Весело

  Все едно титомакедонията ни е най-големия проблем? Всичко друго уредиха, та се хванаха с това?

 7. 7 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 631 Неутрално

  По-скоро се търси формулировка ,с която да се угоди на акушерките на новото правителство от някои чужди посолства. Ясно е ,че директния подход не удачен ,защото може да събори грижливо изграденото Лего. А става дума за не малко пари.

  Не отговарям на хейтъри.
 8. 8 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "Интеграцията на Западните Балкани трябва да продължи чрез интензифициране на диалога със Северна Македония "на базата на конкретни предложения от България с цел преодоляване на блокажа на тази много близка за нас страна," каза Стефан Тафров от "Демократична България".

  Все едно слушаш официалната американска позиция. РСМ и Албания нито са готови за членство, нито са ни притрябвали. Защо да бързаме, ние сме си в ЕС? Америка какво общо има с разширяването на Съюза, че да се меси? Ще ги блокираме още 50 години ако требва, те знаят какви са нашите искания и докато не седнат да ги изпълнят, вместо да обикалят и да молят за оказване на дипломатически натиск върху България, изобщо не требва и да преговаряме.

 9. 9 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Големи глупости прочетох.
  Какви графици, какви комисии, какви бизнеси
  КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?

  Ясно става, че тези хора смятат, че от тях започва света.
  Поне да се бяха поинтересували какво е правено до появата на служебното правителство.
  Известно ли им е например за всички опити на България за поне елементарни преговори и инициативи от българска страна бяха отхвърлени?
  Известно ли им е, че македонците дори не ходеха на срещите на комисията по историческите въроси?
  Известно ли им е, че колкото пъти Заев идваше тук, той беше посрещан в Скопие на нож, и всеки опит да се влее поне макар и малко разум в техните политици удряше на камък?
  И като им чета всичките точки установявам, че нищо ново и нищо повече не са измислили от това което правеше ГЕРБ.
  Кирил Петков предлага да се засилят бизнес контактите между Скопие и София.
  И как предлага това да стане на практика?
  Има една изключително невралгична точка, за която ПАК СМакедония е виновна и не показа нито ЕДИН опит да се преодолее - прекарване на жп линия между Скопие и София. Което им е предлагано многократно. И което би могло да засили връзките между хората. Тая жп линия беше стопирана навремето от Белград съвсем целенасочено.
  И нещата не са мръднали и на сантиметър. Скопие по въпроса винаги казва - да добре, прекрасно даже средства сме заделили.
  И ДО ТУК.
  Интересно ми е да видя какви новости ще предложат Петковците. За сега няма нищо ново - тъпчат на едно място.

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Срещу нас са великите сили - САЩ, Русия и ЕС, съседите ни Гърция и Сърбия, самата БРЮМ, а те не могат да се разберат ЛГТБ активистите Тафров и Вигенин....
  —цитат от коментар 2 на Птоломей Едно


  Реално натиск има от "евроатлантическите ни партньори" - САЩ и част от ЕС (АллахАкбарланд, Мохамеданция и Марихуандия), останалото е просто незаинтересовано.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Имаше един стар кино хит с Чък Норис, в който някакъв младеж му се нахвърля с думите "Ти преби баща ми!". Той се завърта, забива му маваши гери с крак в муцуната и добавя "Какъвто бащата, такъв и синът!".

  Няма да сме достойни синове на бащите си и внуци на дедите си, ако не се опарим още веднъж от същя кестен.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Дърти червенясали вампири изпълзяха от политическите гробища! Отново се канят да ни "управляват
  Ако искат все пак да поуправляват, трябва им коалиция с червените кхмери.
  Ония драпат да си запазят недосегаемост на престъпниците и на енерго - мафиотите. Вероятно това ще е компромиса, за да има И някакви реални промени, които няма да дойдат разбира се откъм червените кхмери, но откъм ПППП, ДБ и вероятно ИТН... тъй че по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  [quote#10:"Alex Ivanov"][/quote]

  Викаш, само от САЩ и ЕС идвал натискът. Едните, които ни осигуряват колективната отбрана, другите ни изкупуват 60% от износа. По-добре натискът да идваше от цял свят, а ЕС и САЩ да са зад нас.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 14. 14 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Още нещо, което бизнесмен, работил и един ден в реалната икономика, трябва да е научил - бизнес правиш тогава, когато постигнеш съгласие с отсрещната страна. Ти може да имаш много хубаво стока и още по-голямо желание да ми я продадеш, но ако аз не искам, сделка никога няма да има.

  Тезата, че трябва ние да променим подхода си, като го насъчим към бизнеса, е безумен сам по себе си, но и също толкова неизпълним. Има проблем в отношенията ни и този проблем трябва да се реши, не да се замита под килима на търговията. Защото е прекалено голям и защото няма да изчезне. А с човек, който е сляп и глух за исторически документи, научни факти и сключени договори, да се надяваш да въртиш добър бизнес е утопия и глупост.

  Тезата, че трябва да променим подхода си, работи изцяло за РСМ. Това е тяхната теза - че при тях всичко е наред, а ние ги спираме без причина.

 15. 15 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#8] от "ldt32646647":
  Не знам ако "пресолим манджата " дали има възможност да ни изхвърлят от Евросъюза. Тогава бай,бай лесно мотаене из Европата и привет на екскурзии до Москва. Ако ни позволят руснаците.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  "Петков изрази две основни искания, които не бяха отхвърлени: първо, "да вкараме реалния бизнес в диалога"И какво общо има реалният бизнес, икономиката и транспортните връзки с причините за нашето вето?
  —цитат от коментар 5 на ldt32646647


  Много елементарно, Първа Стъпка към Продажба на националните интереси. Нещо от рода на "Абе Самуил си е ваш ама дайте тук една магистралка да опнем... с Наш изпълнител". Жаба се вари на бавен огън, стъпка по стъпка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " Продължаваме промяната: "Горещата тема, нека не е толкова гореща"


  След като призова "горещата тема нека не е толкова гореща", Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" поиска запазване на "всички досегашни елементи на преговорната позиция на България, а именно тези пет елемента съгласно декларацията на Народното събрание", които могат да залегнат в диалога."

  Трябва приемственост и отстояване на позицията ни дотук спрямо комшиите ! Нека не им даваме излишни празни надежди, за да може в Скопие да започнат да праввт нещо реално по нашите очаквания, а не да продължават с първосигналната си демагогия, както досега !!

 18. 18 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Несъмнени майстори сме да си разваляме отношенията със всичките ни съседи, а и с по-далечни страни без да спечелим нищо. Напротив, губим и то яко и почваме да говорим за национални катастрофи.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  А с човек, който е сляп и глух за исторически документи, научни факти и сключени договори, да се надяваш да въртиш добър бизнес е утопия и глупост. Тезата, че трябва да променим подхода си, работи изцяло за РСМ. Това е тяхната теза - че при тях всичко е наред, а ние ги спираме без причина.
  —цитат от коментар 14 на famousandco


  Уж си човек от бизнеса, а не знаеш, че историческите документи и факти отдавна нямат грам значение за днешните граждани на Северна Македония. Ще използвам една аналогия - виж гласоподавателите на ГЕРБ. Да не мислиш, че някой от тях се съмнява в кюлчетата, пачките, чувалите, кухите кредити на ББР ? Въпреки това, 600 000 човека все още не са станали протестъри заради тази работа, няма и да станат. Македонците махат с ръка, гербаджиите даже ми се подиграват, че сме много наивн и сме успели да ги хванем за максимум 10% от шашмите, които правят.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 20. 20 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Когато РСМ изпълни всички наши условия, ЕС ни пусне в Шенген и изравни субсидиите за селското ни стопанство със задна дата, а Америка махне визите, тогава да вдигнем ветото.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Весело

  До коментар [#8] от "ldt32646647":

  " Все едно слушаш официалната американска позиция. РСМ и Албания нито са готови за членство, нито са ни притрябвали. Защо да бързаме, ние сме си в ЕС? Америка какво общо има с разширяването на Съюза, че да се меси? Ще ги блокираме още 50 години ако требва, те знаят какви са нашите искания и докато не седнат да ги изпълнят, вместо да обикалят и да молят за оказване на дипломатически натиск върху България, изобщо не требва и да преговаряме"

  Ами то горе - долу толкова ще им трябва на комшиите да изпълнят нашите искания - едни 50 години......

 22. 22 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "Тезата, че трябва да променим в подхода си работи изцяло за РСМ"
  ++++++++++++++++++
  АБСОЛЮТНО ВЕРНО.
  Но за да промениш тази теза трябва да признаеш всичко, което направи правителството на Борисов.
  ТОЧНО ТОВА ТЕ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ ТОВА ГО ИЗИСКВА ИНТЕРЕСЪТ НА БЪЛГАРИЯ.
  Целта е да се плюе, а не да се търси продължение на конструктивния диалог на ГЕРБ.
  При гърците за 20 години независимо кой управляваше те не отстъпваха от исканията си. И спечелиха.
  Днес от нас искат НЕЩО ДА ПРОМЕНИМ В БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ,
  Смятам това за изключително вредно.
  Точно обл;ратното - трябва да сме твърди както до сега.
  Защото ние сме ПРАВИТЕ в случая.
  Всяка отстъпка е плюс за македонците.
  Те трябва да поменят отношението си към българите, към езика си и историята си.
  Трябва да спрат да ни горят знамената, да ни разрушават войнишките гробове /то нел;разрушени май вече не останаха/, да прочетат истинката история , а не тяхната измислена в Белград. Има си архиви, които даже няма нужда да търсят. Ние отдавна сме ги изровили от световните архиви.
  А пък днес ако искат да се наричат и ПАТАГОНЦИ.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Най-големият национален интерес в момента е да насилие по-гъсто сегашната територия.

 24. 24 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Иначе, проследих голяма част от дискусията и тя ме върна в едни по-наивни за мен времена, когато присъствах на съвещания и оперативки на големи (за нашите мащаби) финансови структури. Млади и надъхани икономисти чертаеха планове за развитие, определяха поведението на клиентите си, сами се окуражаваха един друг как ще размажат пазара, а накрая всичко завършваше с документи пълни с пожелания и изречения без подлог и сказуемо, без ясни отговорности, срокове, ангажименти и задължения. Решенията бяха свеждани надолу по нивата и там се чудеха как да изпълнят сътворената глупост и да я приложат в отношенията с клиентите си.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Населим

 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Темата "Македония" отново се замита под килима. Преди няколко години Борисов я замете под килима с онзи пасквил, наречен "договор за добросъседство", в който има само пожелания и общи приказки без нито едно изречение за срокове, задължения и т.н. Но най-тежкия проблем - истотията - беше оставен настрана, "за да се реши в бъдеще". За целта се създаде печалната Историческа комисия, която засезава вече 3 години и още не може да излезе от средновековието, както се изрази нейният български съпредседател. Македонците продължават да отлагат заседания, отказват да подписват протоколи, чешат си езиците по няколко часа и накрая се отказват от всяка своя дума и от всяко общо прието решение. Тогава Борисов замете горещия картоф под килима и засвири фанфарите на братството и любовта с РСМ. Но тоя картоф взе, че се развали, вкисна се и замириса. Накрая се наложи да вадим вкиснатия картоф от килима и да слагаме ветото.

  Днес тези 4 партии отново хвърлиха вкиснатия горещ картоф под килима, за да не им пречи за Правителството. Отново няма ясно и еднодушно решение. Отново недомлъвки и фалшиви усмивки, че всичко е решено. Тази грешка ще ни струва много в бъдеще.

  Много се смях на една точка.

  "- изучаване на български книги в Северна Македония и обратното (включително в оригинал);

  Македонски книги? Къде? Кога са писани - преди или след 1945 г.? Може би са писани по времето "македонския цар" Самуил? А като говорим за български книги в Македония - те как ще се четат? Със или без повиквателна и регистрация в македонската полиция? Щото последните български книги, пратени в Македония, първо бяха блокирани на границата, а после пуснати, но при вземането им от македонските българи, същите българи бяха привиквани от местните власти за обяснения. Сега какъв се очаква да бъде режимът на новите? За да се прочете българска книга в Скопие - 10 камшика на голо за четящия?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 27. 27 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Общо взето преговорите преминаха добре, понеже с малки изключения имаше желание за комуникация и компромис. Да видим обаче как ще бъде в парламента когато ще се сблъскат с едни други сили, които не се славят с кой знае каква комуникация. Все пак успех!

 28. 28 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  ''''"Продължаващият блокаж не е в интерес на България, която не успя да обясни добре позицията на европейските си партньори, както и да получи подкрепа за нея. Времето не работи в наша полза. Не сме в положение да разменяме бъдеще за минало. Съдбовно важно е да искаме и двете. Но сега рискуваме да загубим и едното, и другото."''''

  Най сетне някой да каже истината на вискок глас. А дано го чуят повече.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 29. 29 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Най-смешното е как опитват да изкарат членството на РСМ в ЕС от първостепенна икономическа важност за нас за да оправдаят клякането пред Америка. Това е един нищожно малък пазар с ниска покупателна способност. Те отдавна търгуват с ЕС безмитно, а туристите им пътуват без визи, така че членството им не би променило почти нищо за нас. Единствената ни полза от него е като лост за въздействие по теми като кражба и фалшификация на история, език и етническа идентичност; дискриминация на българите, антибългарската пропаганда, малцинствени претенции и пр. Всичко останало е пушилка за отвличане на вниманието.

  И прехваления коридор 8 със слабата си натовареност, който може би не влиза и в топ 15 на българските транспортни приоритети. Дори да се завърши ЖП-линията, поради планинския терен скоростта ще е несъвместима дори с 20-ти век и ще се ползва само за превоз на товари. За какви полети бълнува Киро при разстояние по въздух от 160 км?

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Големи глупости прочетох.Какви графици, какви комисии, какви бизнесиКАКВИ ПЕТ ЛЕВА?Ясно става, че тези хора смятат, че от тях започва света.Поне да се бяха поинтересували какво е правено до появата на служебното правителство.Известно ли им е например за всички опити на България за поне елементарни преговори и инициативи от българска страна бяха отхвърлени?Известно ли им е, че македонците дори не ходеха на срещите на комисията по историческите въроси?
  —цитат от коментар 9 на cpl40723722


  Добре описваш животинската тъпотия, с която сами сме си подложили капана. Странн какво сме очаквали от членове на историческа комисия с членове - дърти удбаши, селектирани през 10 филтъра да пишат нова история на новата нация? Да си зачеркнат 50 години от живота и да се вкарат в една цивилизована общност със съвършено различен дневен ред, в която ще бъдат последна дупка на кавала? Без изобщо да коментирам българските историци - също 90% ченгета от ДС, което значи от КГБ. Тази кръгла маса е като алумни клуб на КГБ - удбаши + шестаци и първаци, чакай да реши някакви проблеми.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Смятам, че отстъпки не нрябва да има.
  Не от инат.
  България и блгарите винаги сме били толерантен народ.
  Никога те сме горили чужди знамена, никога не сме наричали жените на съседните ни народи - проститутки.
  Никой народ до сега не сме нарекли ФАШИСТИ, даже тези народи които измислиха фашизма и нацизма.
  Когато Македония е имала нужда от помощ винаги сме се притичвали. И сме помагали с каквото можем.
  Да се тъси вина в България и то ние да си я търсим е нихилизъм и няма нищо общо със самоуважението.
  За разлика от гърците, които в договора от 2017та година показаха точно какво искат и не мръднаха ни на сантиметър, нашата част от договора беше по-скоро пожелателна.
  Нали са ни братя - сакън да не ги обидим.
  Въпреки, че те 70 години гоправеха и го правят всекидневно.
  Итака - НИКАКВО ОТСТЪПЛЕНИЕ. няма накъде.

 32. 32 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":

  Какви конкретни претенции имаш към българските историци, участвали в историческите комисии, соросоидно провокаторче?

 33. 33 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  до 30.
  Господине, очаквам цивилизован разговор и приемане на исторически факти, подкрепени с документи от световните архиви. С които българската страна разполагаше и сега е готова да ги предложи на всеки.
  Нашите историци дали са ченгета не знам, те подготвиха нашата позиция прецизно със съответните документи.
  Македонката страна, когато благоволавоше да се яви отказваше всяка комуникация.
  И дори отказваше да прочете подготвените документи. Това беше абсолютно дивашко поведение. А после изобщо спряха да ходят на срещите.

  Да се научат македонците, че когато се подписва междунариден договор той трябва да се изпълнява.
  Както постъпиха с гърците.
  Така трябва да постъпят и с нас.

 34. 34 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Коментарът на събитията от Дневник препотвърждава това, което дискутирахме и под другата тема - ще има пълна приемственост в политиката на България като спешното сваляне на ветото дори не беше обсъждано и е извън въпрос.

  България ще работи със съществуващите механизми, които да бъдат доразработени (например, комисиите по договора са повече от еднаи чрез тях могат да бъдат издействани допълнителни решения). Препотвърдени са всички искания и те ще се променят само с решение на парламента, което гарантира спазването на консенсуса.

  Активизирането на преговорите по българска инициатива няма да доведе до отстъпление или спешна зелена светлина, а до това България да покаже ясно, че инициативата е у нас и преговорите се блокират от Скопие. Това ще помогне външната ни политика, особено в ЕС и спрямо САЩ, да не бъде заложник на тази тема и обратно българските интереси към РСМ да не бъдат заложник на политиката на ЕС и САЩ.

 35. 35 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#28] от "kaiser":

  Абсолютни манипулации са тези думи.

  "Продължаващият блокаж не е в интерес на България, която не успя да обясни добре позицията на европейските си партньори, както и да получи подкрепа за нея." - На кого в ЕС не му дреме дали Македония ще влезе или не. Всички членки на съюза се борят, за да оцелеят финансово от ковид кризата и да спрат инфлацията. Тук-таме някой се правят на загрижени - като Словакия, Словения, Австрия. Други няма. Нещо повече - Франция, Холандия и още няколко държави стоят зад нашето вето, но понеже ние вадим кестените от огъня, те просто си мълчат. Ако ние вдигнем ветото, те ще го сложат.

  "Времето не работи в наша полза." - Точно времето работи в наша полза. Македония иска да влезе, а ние сме в ЕС. Кой е на зор тогава? Ние ли? Гърците блокираха 25 години Македония и не само че не загубиха, но и получиха всичко, което пожелаха. Авторът на тези думи да се извини и повече да не коментира международна политика.

  "Не сме в положение да разменяме бъдеще за минало." - Напротив, точно сега е моментът. Ако сега не си вземем краденото, повече няма да успеем. Българите се славим с уникалния си талант да проспиваме историческите си възможности и после да ревем, че не сме постигнали националните си цели. Чист късмет, че преди 25 години се намериха кадърни хора, които направиха тежката реформа и ни вкараха в ЕС и НАТО. Ако ги нямаше тези управленци, сега щяхме да сме по-зле от Македония.

  "Но сега рискуваме да загубим и едното, и другото." - Нито ще загубим миналото си, нито пък бъдещето. Ние сме в клуба на богатите. А историята ни е написана със златни букви във всеки исторически архив в Европа. Но можем да си върнем това, което Сталин и Тито ни взеха през 1945 г.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 36. 36 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#4] от "famousandco":

  "Поне като бизнесмени би трябвало да знаят, че не съществува формат, в който едната преговаряща страна си показва всички намерения и цели предварително. Поне не и ако се надява да договори добри за себе си условия. С какви козове, аргументи и стратегии отиваш на разговори, след като си свалил предварително картите за отсрещната страна?"

  От тези разговори пред камера все пак стана ясно, че ПП са блъфирали (много важно умение в преговорите), но опозицията разпалваше идеята, че се готви предателство и по този начин поставяше на изпитание кредита им на доверие в обществото.

  Сега вече знаем, че не е било основателно. Обществото може да е спокойно. Но сте прав, че и РСМ знае малко повече, отколкото трябваше. Нямаше как и вълка да е сит и агнето цяло.

  Все пак нито една партия не разкри картите ни докрай, държаха се много професионално, целите не бяха видими с просто око, езикът беше много внимателен, така че определно не всичко е ясно за РСМ.

 37. 37 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#3] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV":

  Според мен и това не правят. Просто куртоазно си говорят и се преструват. Истинските разговори ще са тет а тет. Като тия с Нинова през нощта. Те са винаги за две неща- пари и постове.
  Например, с представителите на ИТН няма какво да се разговаря- те са хора без пълномощно . Ще трябва да ходят на крак при Слави и да го купуват по някакъв удобен за него начин.
  Същото правеше Борисов. Става с чужди пари- от бюджета.

  А иначе, от подчертаното става ясно, че Тафров вече е предал четата, като според него се загубили всичко.

 38. 38 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#14] от "famousandco":

  "Тезата, че трябва ние да променим подхода си, като го насъчим към бизнеса, е безумен сам по себе си, но и също толкова неизпълним."

  Според Дневник това е било едва ли не решено, но аз гледах дискусията. Беше лично мнение на Петков, непотвърдено от Лорер, когато изчете позициите на ПП и беше де факто бламирано от БСП и ИТН. Няма да бъде център на преговорите бизнеса, а ще се търси мястото му в някои неосъществени комисии по договора.

 39. 39 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 682 Весело

  Найн! Ний сме на три морета и пет чевермета!

 40. 40 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Българската промяна в тона, бързането и желанието ни за търсене на нов подход показва единствено слабост и податливост към външен натиск. Това само ще ни отдалечи от успешен завършек и ще даде увереност на Скопие, че са на прав път. Тяхната цел беше именно да пробват първо с външен дипломатически натиск, и ако не успеят да ни сломят, едва тогава да пристъпят към реално изпълнение на условията ни. България требваше да е докрай твърда и непреклонна въпреки всичко за да спечели тази игра на нерви.
  В ръкава си пазят и козове, които са маловажни за тях, но ще ги изиграят като големи отстъпки, само и само да не отстъпват по основното - крадената и фалшифицирана история, език и етническа идентичност. Нашите изобщо не знаят къде се намират и какво правят.

 41. 41 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#31] от "cpl40723722":
  Нали са ни братя
  >>> Чак пък братя...Братчеди и то втори или трети. Гледам, че вече се прокрадва тук там и идеята да се инструментализира трагедията с автобуса. Един вид, сплотени от общото нещастие, да изчистим недоарзуменията и пълен напред.

 42. 42 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#29] от "ldt32646647":

  Точно. Тафров вече е в партер.
  Казаха, че няма имена на министри , но и чистачките във Външно, или същите в Сащ, знаят какво говорят по коридорите- министър ще е Лорер. Предполагам отдавна е кадър на последните, отделен е въпроса дали е морално небългарин/предполагам е евреин/да преговаря за български въпрос.

  Но вече Сащ са осигурили преговарящи които са :
  -от тяхна страна Буяр Османи/албанец/
  -от наша страна Лорер/ евреин, предполагам де/
  -от ЕС Илхан Кючюк/турчин/.

 43. 43 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lou":

  Отделно, при многото ми пътувания там съм забелязал, че за разлика от нас, там никой не чете книги. Тук книжарниците правят пари, има читатели, там книги и дори вестници никой не чете. Те са изцяло пред телевизора и младите в интернет. Нямат традицията на четене на книги.

 44. 44 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 644 Неутрално

  И още един въпрос, за който просто не съществува цивилизован отговор.
  Македонците преди две години изведнъж решиха, че са обидени и си оттеглиха дипломатическия представител.
  Това е поредното дивашко изпълнение от тяхна страна
  Знаят колко е важна комуникацията между нашите две държави в този момент,
  особено за тях.
  Но продължават да не искат да разговарят.
  Продължават да търсят начин да ни притискат с лобита и всякакви други политици.
  Отново и за пореден път сами се прострелват в крака.

 45. 45 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#31] от "cpl40723722":

  "Нали са ни братя - сакън да не ги обидим."

  Много лоша шега ни играе това заиграване с думата "братя".

  Днешното самосъзнание на мнозинството там не е на такива и както казвате, приемайки ги наивно за братя, се поставяме в слаба позиция.
  В международната политика, чувствата са лош съветник.

  Външната ни политика трябва да ги разглежда като съседи. Като братя може да ги разглежда изкуството - например литературата или киното.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Назад към парламента - преговарящите
  не изясниха най-важното за Северна Македония"

  Което е:
  Западна Македония и Пиринската и Южна отцепническа
  принадлежат на единно античко статукво.
  Почитано днес.

 47. 47 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#44] от "cpl40723722":

  "Знаят колко е важна комуникацията между нашите две държави в този момент,
  особено за тях.
  Но продължават да не искат да разговарят.
  Продължават да търсят начин да ни притискат с лобита и всякакви други политици.
  Отново и за пореден път сами се прострелват в крака."

  Точно заради това се съгласиха на новия "тон". На дипломатичен език, така България казва на международната общност: "Погледтене, ние говорим като хора, но насреща си имаме едно нецивилизационно поведение." И тогава няма кой да ни държи морал, нито РСМ ще намери разбиране на "анти-фашистката" си "борба".

 48. 48 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 189 Неутрално

  Мача е свирен- кирчо и кокорчо предадоха страната! Ще го отнесе външния им министър....
  =

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":Какви конкретни претенции имаш към българските историци, участвали в историческите комисии, соросоидно провокаторче?
  —цитат от коментар 32 на ldt32646647


  Българските историци се провалиха в задачата си да наложат българския прочит на историята, макар историческата истина да беше на наша страна. Хората оттатък Осогово за 30 години се нагледаха на бугарски историчари - външно противни, безвкусно облечени хора, отишли да им клатят пръст все едно това са им собствените студенти в СУ. Да не говорим ако трябваше да си отворят устата на английски. Един да не му изписвам името, че е вече покойник, си позволяваше дори в разговори със себе си (срещнах един 90-годишен македонец и той лично ми разказа ....) да пише митове за българите-супермени през 21. век, когато всичко може да се провери в гугъл за 10 минути. За което веднага беше изобличен и разнасян от казионната македонска преса като патетик - посмешище.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 50. 50 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":Какви конкретни претенции имаш към българските историци, участвали в историческите комисии, соросоидно провокаторче?
  —цитат от коментар 32 на ldt32646647


  Българските историци се провалиха в задачата си да наложат българския прочит на историята, макар историческата истина да беше на наша страна. Хората оттатък Осогово за 30 години се нагледаха на бугарски историчари - външно противни, безвкусно облечени хора, отишли да им клатят пръст все едно това са им собствените студенти в СУ. Да не говорим ако трябваше да си отворят устата на английски. Един да не му изписвам името, че е вече покойник, си позволяваше дори в разговори със себе си (срещнах един 90-годишен македонец и той лично ми разказа ....) да пише митове за българите-супермени през 21. век, когато всичко може да се провери в гугъл за 10 минути. За което веднага беше изобличен и разнасян от казионната македонска преса като патетик - посмешище.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 51. 51 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#44] от "cpl40723722":

  Те по едно време признаваха публично, и че Гоце Делчев се е самоопределял като етнически българин и само е имал политическа идентичност като македонец, например президентът им Пендаровски, главният им историк в преговорите Драги Георгиев и пр. Признаха и за Самуил. Но изведнъж смениха стратегията и решиха да пробват дали ще стане с дипломатически натиск, може би подучени от друга държава.

  https://www.youtube.com/watch?v=O7FQr2TJTWU
  https://www.youtube.com/watch?v=EUmXWEv2odM

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  БКП на КП на СС историци не се провалиха.
  Каузата е жива и пробива напред.

  Пораженски пораженец?

  До коментар [#30] от "cinik":
  Какви конкретни претенции имаш към българските историци, участвали в историческите комисии, соросоидно провокаторче?
  —цитат от коментар 32 на ldt32646647

  Българските историци се провалиха в задачата си да наложат българския прочит на историята, макар историческата истина да беше на наша страна

 53. 53 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#19] от "cinik":

  Дадохме/подарихме им танкове преди 20 години като бяха ма прага на гражданска война, тия ги продадоха. Дотук за бизнеса и отношението като цяло с бюрмистанци. Проблемът е в задкормилното устройство на бюрмистанци и устройствата за упралвение на съединител, газ и спирачка предимно в София.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 54. 54 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":

  Свободни съчинения. Конкретно към българското участие в комисията какви претенции имаш? Че е требвало да са по-склонни към отстъпки ли, въпреки че истината е на наша страна? И ако да, къде конкретно е следвало да отстъпят?

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#44] от "cpl40723722":Те по едно време признаваха публично, и че Гоце Делчев се е самоопределял като етнически българин и само е имал политическа идентичност като македонец, например президентът им Пендаровски, главният им историк в преговорите Драги Георгиев и пр. Признаха и за Самуил. Но изведнъж смениха стратегията и решиха да пробват дали ще стане с дипломатически натиск, може би подучени от друга държава.https://www.youtube.com/watch?v=O7FQr2TJTWU https://www.youtube.com/watch?v=EUmXWEv2odM
  —цитат от коментар 51 на ldt32646647


  През 2017 г. имаше дори съвместно честване на Илинден. От което трябва да ти присветне, че в РСМ има различни лагери. Заев и Пендаревски са нашите хора там. Опитвайки да наложим вето, обслужваме лагерите, за които членството в ЕС е най-големият кошмар. Екстра си им е сегашното положение, да зомбират масите с българската заплаха в едно капсулирано общество.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 56. 56 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#49] от "cinik":Свободни съчинения. Конкретно към българското участие в комисията какви претенции имаш? Че е требвало да са по-склонни към отстъпки ли, въпреки че истината е на наша страна? И ако да, къде конкретно е следвало да отстъпят?
  —цитат от коментар 54 на ldt32646647


  Тази комисия не трябва да бъде фактор в преговорния процес. Ние по най-тъп начин сме се направили зависими от онзи лагер в РСМ, за който вдигането на границата между България и Македония обезсмисля цялото им земно битие. Ние стоим там и чакаме да чуем от тях, че Самуил е български цар. След като 40-50 години са изписали лично по 100 книги и учебници с обратното.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 57. 57 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#55] от "cinik":

  Значи е по-добре да са в ЕС със Заев начело, без изпълнени български условия, само защото са "наши хора", отколкото извън ЕС с теоретичната възможност да ги изпълнят в бъдеще за да станат негови членове? Доста неубедителна гледна точка.

 58. 58 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#55] от "cinik":Значи е по-добре да са в ЕС със Заев начело, без изпълнени български условия, само защото са "наши хора", отколкото извън ЕС с теоретичната възможност да ги изпълнят в бъдеще за да станат негови членове? Доста неубедителна гледна точка.
  —цитат от коментар 57 на ldt32646647


  ЕС и САЩ няма да чакат да се роди втори Заев заради нас. Радославов по същия начин си е вярвал, че Антанатата и Централните сили ще са на кантар, а България ще наклонява везните.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 59. 59 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Ние стоим там и чакаме да чуем от тях, че Самуил е български цар. След като 40-50 години са изписали лично по 100 книги и учебници с обратното.
  —цитат от коментар 56 на cinik


  До коментар [#56] от "cinik":

  Какви книги, какви учебници? Коя историческа школа в света освен македонската твърди подобен абсурд? Самият Самуил се е определял като българин и като български цар. Преди 1945 г. националност "македонец" не съществува. В днешна РСМ през вековете са живели остовно българи, както и сърби, гърци, албанци, цигани, евреи, но нито един македонец. Вие, колега, сигулен ли сте, че не сте чели македонски книги и учебници? Ако е така - вярвам Ви, че в 100 книги и учебници, които Вие сте прочели, е пишело подобни абсурди.

  П.С. Ако Самуил е бил не е бил български цар, защо Василий се е нарекъл "Българоубиец"? Ще Ви дам и джокер - един от македонските историци в общата комисия отговорил на този въпрос така: "защото в македонската армия имало малце бугари".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 60. 60 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 603 Любопитно

  За съжаление Иван Станчов ни напусна, вечна му памет. Той сам можеше да замести всичките "експерти" в залата. За капак, гласят за министър един абсолютно неподготвен човек...

 61. 61 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#56] от "cinik":

  Т.е. немаш никакви претенции към поведението на българските участници в комисията, обаче били лоши, защото са "от КГБ".
  Какво вдигане на границите, те нищо не променят. Членството на РСМ в ЕС само по себе си не може да допринесе по никакъв начин за нашите интереси там.

 62. 62 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#55] от "cinik":

  Хвала на Заев и Пендаревски! Макар името на последния да е сбъркано. Какво точно успяха да допринесат двамата ни нови македонски идоли за решаването на спора? зоран Заев веднъж си призна пред българските медии, че не сме били окупатори и веднага беше разкъсан от медиите в Скопие. Когато се прибра, веднага обърна палачинката от страх. И толкова - досега нищо повече не направил. Само идва в София през месец да преговаря и да се моли да ги пуснем в ЕС. Последният път, когато гостува по тази тема, дори предложил някаква пътна карта и дал предложения, които да се изпълнят в Скопие в замяна на ветото. Някой помни ли ги? А дали все още иска самият Заев да ги изпълни? Пендаровски пък само мълчи, защото знае истината, но не смее да я каже - отново от страх от Дълбоката държава, както я нарече Любчо. Заев и Пендаровски са абсолютно безполезни за решаването на спора. Те са заложници на статуквото. И сега дай заради тях двамцата да предадем България и да си откажем от историята си...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 63. 63 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#58] от "cinik":

  Ами така кажи, да ги пуснем само защото ЕС и САЩ го искали, какво увърташ с некакви "наши хора".

 64. 64 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  - Самият факт, че ще се дискутира позиция, която България вече има по отношение на Северна Македония, отслабва нашата политика.
  ___________________
  За това е външния ни министър не трябва да е посредствен харвардчик а най-малкото завършил международно право в Сорбоната или поне МГИМО!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 65. 65 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  - Самият факт, че ще се дискутира позиция, която България вече има по отношение на Северна Македония, отслабва нашата политика.
  ___________________
  За това е външния ни министър не трябва да е посредствен харвардчик а най-малкото завършил международно право в Сорбоната или поне МГИМО!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 66. 66 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Назад към парламента - преговарящите не изясниха най-важното за Северна Македония

  Нищо де, Радев ще го изясни на харватските смокинови листе..

  Крьм наш!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 67. 67 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Говорилнята продължава с пълна сила. Важното е да си на срещата и да кажеш няколко заучени фрази!

 68. 68 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Разстроено

  До коментар [#8] от "ldt32646647":

  "РСМ и Албания нито са готови за членство, нито са ни притрябвали. Защо да бързаме, ние сме си в ЕС? Америка какво общо има с разширяването на Съюза, че да се меси? Ще ги блокираме още 50 години ако требва, те знаят какви са нашите искания и докато не седнат да ги изпълнят"

  Вие говорите като че ли живеете в безвъздушното пространство. Искате да си вземете парцалките и да напуснете пясъчника, а си мислите че утре ще намерите същите деца на същото място. Ако така се развиваше историята, сега щяхме да имаме едно българско население в РСМ. Само че годината не е 1941, вижте какво направиха само 70 години бездействие (и действия в обратната посока) на българските политици. А Вие искате те да си заровят главата в пясъка и да очакват да намерят нещо по-добро за България след 50 години!

 69. 69 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  До коментар [#68] от "plamen_b":

  "те знаят какви са нашите искания и докато не седнат да ги изпълнят"

  И кои са "нашите искания", които никой не можел да разбере ясно? "Продължаване на работата на историческата комисия" записано като последната точка 5? Че тя си продължава, без да има абсолютно никаква цел и полза... Изпълнени ли са "нашите искания"? Как тогава някой да приеме позицията на българите пи един толкова важен въпрос?!

 70. 70 Профил на Daniel Doychev
  Daniel Doychev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Абе нямаме ли си вътрешни проблеми, та ще решаваме проблемите на Западна България. Естествено, че е важно, но тези момченца да се правят на мъже в Бг, после да се ангажират със спасяването на Балканите.

 71. 71 Профил на Daniel Doychev
  Daniel Doychev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Абе нямаме ли си вътрешни проблеми, та ще решаваме проблемите на Западна България. Естествено, че е важно, но тези момченца да се правят на мъже в Бг, после да се ангажират със спасяването на Балканите.

 72. 72 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  До коментар [#56] от "cinik":

  Абсолютно сте прав! Очакваме "историчарите" в една комисия да решат с научни методи един политически спор при положение че цял живот са стояли на противоположна позиция диктувана им от политиката!

  Политическия въпрос, който трябва да бъде решен от македонските и българските политици е за самоопределението на хората. Ако по-голямата част от населението на РСМ иска да се самоопределя като македонско като национална принадлежност (което за мен е ок), то трябва да признае същото право и на героите от най-новата ни история, и на българите от Македония (не само от РСМ) и техните наследници. Точка. Македонските българи и техните наследници и от едната и от другата страна на границата са били принуждавани да отричат българската си националност, което прави въпроса изключително чувствителен за всички българи! Затова не можем още веднъж да предадем правото им на самоопределение, и то трябва да бъде признато от македонските политици и РСМ.

  А историческата комисия може да играе само спомагателна роля- да документира фактите свързани със самоопределението на героите от най-новата ни история и процесите в Македония в средата на миналия век. Но работата на тази комисия не е да интерпретира фактите, нито да решава политически въпроси!

 73. 73 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  До коментар [#61] от "ldt32646647":

  "Т.е. немаш никакви претенции към поведението на българските участници в комисията, обаче били лоши, защото са "от КГБ".

  Не знам за "cinik", но аз имам претенции към българските политици които прехвърлиха към комисия решаването на политически въпроси. Те представят "продължаване на работата на историческата комисия" като едно от основните пет искания на България. Какво плиткоумие!

  Работата на историческата комисия трябва да има конкретна цел: да документира фактите (без да се опитва да ги интерпретира) свързани със самоопределението на героите от общата ни история. Иначе излиза, че комисията си работи, РСМ изпълнява "нашите искания", а България се инати.

  Вижте моя коментар [#72]

 74. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#68] от "plamen_b":

  " Само че годината не е 1941, вижте какво направиха само 70 години бездействие (и действия в обратната посока) на българските политици. "
  ===============
  През тези 70 години нашите политици бяха заети да угаждат на два съюза - първият СССР, вторият - ЕС.

  Еретик
 75. 75 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Пипнат ли в раната неправилно,
  са бърз нокдаун и бърз нокаут.
  Обществото е обременено с
  много тежки проблеми.
  А някакви безродници го ръфат
  същевременно.
  Проблемите с едно насилено ДА, ще започнат,
  а няма да приключат.

 76. 76 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#6] от "pinoccio":

  Предишните 5 дни бяха се ангажирали с всички други проблеми.

 77. 77 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#68] от "plamen_b":

  Защо реши, че в контекста на моя коментар има значение какво ще стане "утре"? Това не е наш проблем, че да го мислим. Не изпълняват условията - вето, точка. Какви пясъчници, какви парцали?

 78. 78 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#69] от "plamen_b":

  Много добре знаят какви са ни исканията - и политическите, и историческите, и всекакви. И на комисиите им е обяснявано, и между политици, и с точки, и с букви и т.н.

 79. 79 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Темата "Македония" отново се замита под килима. Преди няколко години Борисов я замете под килима с онзи пасквил, наречен "договор за добросъседство", в който има само пожелания и общи приказки без нито едно изречение за срокове, задължения и т.н. Но най-тежкия проблем - истотията - беше оставен настрана, "за да се реши в бъдеще". За целта се създаде печалната Историческа комисия, която засезава вече 3 години и още не може да излезе от средновековието, както се изрази нейният български съпредседател. Македонците продължават да отлагат заседания, отказват да подписват протоколи, чешат си езиците по няколко часа и накрая се отказват от всяка своя дума и от всяко общо прието решение. Тогава Борисов замете горещия картоф под килима и засвири фанфарите на братството и любовта с РСМ. Но тоя картоф взе, че се развали, вкисна се и замириса. Накрая се наложи да вадим вкиснатия картоф от килима и да слагаме ветото. Днес тези 4 партии отново хвърлиха вкиснатия горещ картоф под килима, за да не им пречи за Правителството. Отново няма ясно и еднодушно решение. Отново недомлъвки и фалшиви усмивки, че всичко е решено. Тази грешка ще ни струва много в бъдеще. Много се смях на една точка. "- изучаване на български книги в Северна Македония и обратното (включително в оригинал);Македонски книги? Къде? Кога са писани - преди или след 1945 г.? Може би са писани по времето "македонския цар" Самуил? А като говорим за български книги в Македония - те как ще се четат? Със или без повиквателна и регистрация в македонската полиция? Щото последните български книги, пратени в Македония, първо бяха блокирани на границата, а после пуснати, но при вземането им от македонските българи, същите българи бяха привиквани от местните власти за обяснения. Сега какъв се очаква да бъде режимът на новите? За да се прочете българска книга в Скопие - 10 камшика на голо за четящия?
  —цитат от коментар 26 на Lou


  Това трябва добре да се прецизира, за да стане ясно за какви книги иде реч и че те трябва да се издават в оригинал, а не след цензуриране, каквито случаи има много от македонска страна, вкл. "Българските народни песни" от братя Миладинови, романите на Димитър Талев и т.н. Обаче в този кратък списък не видях нищо за учебниците, които трябва да увенчаят работата на тази историческа комиися и въобще изпълнението на договора. Без тях нищо не сме постигнали и всичко ще си продължи по старому. Няма нищо и за съвмеството честване на исторически дати и личности, което също ще е индикатор дали и доколко сме се справили с единния /не непременно еднакъв/ прочит на общата ни история.
  Големият въпрос обаче сега е да решим какво точно искаме - врабче в ръката или орел в небесата, тоест малко и бързоизпълними неща веднага, за да махнем ветото или големи работи, за които обаче се изискват много повече от 2 седмици. Съчетаването и на двете предполага да приемем първото, а за второто да си осигурим достатъчно и максимално надеждни гаранции за бъдещо изпълнение. Крайно време е да излезем от тази безпътица, в която незнайно как и защо се набутахме с въпросния договор от 2 страници, пълен с благи намерения и пожелания, вкл. и тази историческа комисия, която, както и други такива, ако се създадат, трябва да има конкретна и реалистична цел за постигане и срок за това. Ако примерно в този срок комисията не излезе с общо предложение за ново съдържание на учебниците, поне да се представят версии на вяска една от страните, а въпросът да се реши от политиците. Същото и при общите исторически дати и личности. Не виждам друг изход вече. Всичко това обаче е добре да се скрепи като анекс към прословутия пожелателен договор и там да има заложени конкретни индикатори за изпълнение, санкции, арбитражна клауза и т.н.

 80. 80 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Очевидно е, че в името на властта, новите управляващи се готвят да свалят гащи пред македонците. Така го пожела избирателят, така ще бъде.

 81. 81 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#55] от "cinik":Хвала на Заев и Пендаревски! Макар името на последния да е сбъркано. Какво точно успяха да допринесат двамата ни нови македонски идоли за решаването на спора? зоран Заев веднъж си призна пред българските медии, че не сме били окупатори и веднага беше разкъсан от медиите в Скопие. Когато се прибра, веднага обърна палачинката от страх. И толкова - досега нищо повече не направил. Само идва в София през месец да преговаря и да се моли да ги пуснем в ЕС. Последният път, когато гостува по тази тема, дори предложил някаква пътна карта и дал предложения, които да се изпълнят в Скопие в замяна на ветото. Някой помни ли ги? А дали все още иска самият Заев да ги изпълни? Пендаровски пък само мълчи, защото знае истината, но не смее да я каже - отново от страх от Дълбоката държава, както я нарече Любчо. Заев и Пендаровски са абсолютно безполезни за решаването на спора. Те са заложници на статуквото. И сега дай заради тях двамцата да предадем България и да си откажем от историята си...
  —цитат от коментар 62 на Lou


  Най-голямото предателство е Република Македония да продължава да си стои в един геополитически блок и едно културно пространство със Сърбия. Единственият сериозен пробив на България в последните години беше направен не с история, а с бугарскиот пасош.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 82. 82 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  А вардарските политичари, дали са съгласни с поне една от тези фантазии или както обикновено, ще си го преместят в другия крачол, защото иначе трябва да паднат от власт, а може и с местната темида да се запознаят.

 83. 83 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Ако знаете какъв зелник ви готвят от ЕС пълен с новогодишни късметчата .
  Понеже българските историци са непочтенни се обсъжда
  да сложат арбитри от чужди държави в тези злощасни комисии .
  Един германец историк един холандец един французин
  между македонците и българите
  и ще гледаме сеир .
  В интерес на истината македонците отдавна предлагаха чужд арбитър
  но българите понеже си знаеха че лъжат като Манго
  не приемаха това .

  Само Бог и истината са над всичко
 84. 84 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5709 Неутрално

  В момента Европейският съюз и Съединените щати недвусмислено посочват нуждата от спешно разблокиране на преговорния процес; Северна Македония се надява на пробив, ако не през декември, през януари или в друг скорошен месец.
  _____________________________________________________________

  Като се надява РЦМ на пробив да почне да се движи както ние искаме! Иначе вето до дупка!

  ДБ: Време е да спечелим България
 85. 85 Профил на eog581083556
  eog581083556
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Когато зациклиха преговорите между Гърция и Македония великите сили решиха и сложиха
  американски дипломат като арбитър при преговорите и така се реши проблема
  Същото ще направят и сега между бъл и мак историческа комисия .
  Не знам защо не ви информират медиите тук за това .
  Стево Пендароски казва : " не знам како ке го гнявиме на кой бил Самоил и како ке ни се чудат на акъло западните историчари "
  И накрая трябвало и България да си промени учебниците в частта
  където пише че Македония е българска населена с българи ..Според ЕС това е фашизоидно и недопустимо и бг пишман мозъците ще трябва да го променят съгласно международните конвенции...

  Само Бог и истината са над всичко
 86. 86 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#11] от "cinik":
  Затова трябва да клекнем моментално на янки дудъл и да свалим панталоните, нали , нищожество?

 87. 87 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#60] от "magnas":

  ......именно, на когото до вчера му е било съвършено все тая за България ли говори, или за Танзания - важното е бизнес да има. Мръсни, гадни, наложени ни от господарите нищожества. И благодарение на неграмотното чалга поколение и некво малцинство на хамерикански хранени хораще трябва да ги търпим 4 години /надявам се да се сринат много преди това/.

 88. 88 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 773 Любопитно

  До коментар [#58] от "cinik":

  Ми да не чакат, хамериканецо. Ние можем да почакаме. Като че ли те са единствения стожер в тоя свят. Май в останалата по-голяма част от света командорят други - което докарва такива като тебе, платени или неплатени фанатици, до бяс. Та викам, ако вземем така, лекичко, да покажем че можем и да се преориентираме, или поне да играем и с едните, и с другите /като Унгария, Полша.../ А? Само че не за това ни плеснаха кирчо и кокорчо и плащат на умнокрасовитетните идеолози, нали?

 89. 89 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#53] от "Deadpudding":

  Аха, ама иди го кажи на вечно ухиленото канадско нищожество. То има ли си изобщо представа какво се се случвало тук в последните 20-30 години? Неее, всичко започва от техните опулени, хилещи се физиономии. Затова не мога да ги дишам.

 90. 90 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Когато сделките за правителство се правиха изцяло задкулисно всички мрънкаха, че трябвало повече прозрачност. Сега всичко се случва на живо пред камери и пак виждам тук таме оплакващи се от прекомерната прозрачност. Абе няма угодия на този народ!

 91. 91 Профил на Сенсей НАНАЙ Ректор НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ректор НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Усещате ли как безсмисленото ви вето, т.е. единственият ви шанс да се почувствате значими, отича в канала, а? 🤗🤗🤗

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred":

  Престанете да пишете глупости бе!
  Нима мислиш, че на тези разговори се казва всичко?
  Такива като теб ако не са тотално тъпи то или са предатели, или са чужди слуги!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  До коментар [#53] от "Deadpudding":Аха, ама иди го кажи на вечно ухиленото канадско нищожество. То има ли си изобщо представа какво се се случвало тук в последните 20-30 години? Неее, всичко започва от техните опулени, хилещи се физиономии. Затова не мога да ги дишам.
  —цитат от коментар 89 на poitoucharante


  Само пълен идиот и м=небългарин си обижда по този начин лидерите!
  Как пък не се появи поне един нормално мислещ гербер!?
  Не виждате по-далеч от носа си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на lcp01393483
  lcp01393483
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "venci4":

  Съгласен съм с дабългаристите, за еко армия, но само при условие да въоръжим армията с прашки и хартиени самолетчета, това е еко!

 96. 96 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  До коментар [#56] от "cinik":Абсолютно сте прав! Очакваме "историчарите" в една комисия да решат с научни методи един политически спор при положение че цял живот са стояли на противоположна позиция диктувана им от политиката! Политическия въпрос, който трябва да бъде решен от македонските и българските политици е за самоопределението на хората. Ако по-голямата част от населението на РСМ иска да се самоопределя като македонско като национална принадлежност (което за мен е ок), то трябва да признае същото право и на героите от най-новата ни история, и на българите от Македония (не само от РСМ) и техните наследници. Точка. Македонските българи и техните наследници и от едната и от другата страна на границата са били принуждавани да отричат българската си националност, което прави въпроса изключително чувствителен за всички българи! Затова не можем още веднъж да предадем правото им на самоопределение, и то трябва да бъде признато от македонските политици и РСМ.А историческата комисия може да играе само спомагателна роля- да документира фактите свързани със самоопределението на героите от най-новата ни история и процесите в Македония в средата на миналия век. Но работата на тази комисия не е да интерпретира фактите, нито да решава политически въпроси!
  —цитат от коментар 72 на plamen_b


  Това е възможна линия на компромиса, стига да сме наясно, че в момента, в който 5% самоопределящи се като българи получат малцинствен статут, останалите 95% автоматично ги признаваме за небългари и край на приказките за един народ в две държави.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 97. 97 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 364 Гневно

  Все едно титомакедонията ни е най-големия проблем? Всичко друго уредиха, та се хванаха с това?
  —цитат от коментар 6 на pinoccio


  Ми те така ни се качиха на главата - като ги игнорирахме,като им се подсмихвахме,и те взеха,че НИ пренаписаха историята!Трябва паралено да ги бием по кухите глави,докато си движим и другите проблеми!Со кротце и со благо явно не става - требе си и кютека!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#96] от "cinik":

  "останалите 95% автоматично ги признаваме за небългари и край на приказките за един народ в две държави"

  Един народ в две държави отново е проблем за литературата и киното.
  За българската държава, най-важни са на първо място 1) българските граждани, започвайки от тези в България 2) тяхното културно и историческо наследство да не бъде присвоявано, 3) българските общности зад граница и 4) общности, от които зависят българските такива зад граница.

  България признава РСМ през 1991 и няма как днес да "признае" тези хора като общност за небългари или за каквото и да било. Самоопределението е тяхно право и България единствено може да признае тези от тях, които индивидуално го поискат (с български паспорт). България също може и трябва да следи за правата на тези български граждани. И това и прави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK