Малко войски за война, достатъчно за натиск - какво цели Русия по границата с Украйна

Малко войски за война, достатъчно за натиск - какво цели Русия по границата с Украйна

© ReutersАко виждаш, че няма как да избегнеш сбиване, по-добре удряй пръв." Този принцип, казват, президентът Владимир Путин научил като малък по улиците на Ленинград и сега фразата отново изникна покрай трупащите се въпроси защо Русия е събрала в район до украинската граница над 100 хиляди военни и защо наблизо има и части на Националната гвардия, които може да се използват за контрол над населението във вражеска територия


За втори път тази година - и то в рамките само на 6 месеца - упорито се говори за подобно струпване на руски войски и опасност от нахлуването им в тази страна. Агенция "Блумбърг" дори цитира източници от спецслужбите, според които догодина Русия щяла да атакува от Крим, по руско-украинската граница и от територията на Беларус, и такива разузнавателни данни били споделени с европейските партньори. Междувременно събраните части вероятно усъвършенствали координацията и бойните си умения.


Москва категорично отхвърля подобни твърдения и настоява, че всичко това са медийни манипулации за злепоставяне на страната. В същото време тонът, с който се говори в руските медии и от официални лица за Украйна и президента Владимир Зеленски, е безпрецедентно остър и нападателен. Дори Службата за външно разузнаване взе думата, сравни ситуацията с тази преди войната с Грузия през 2008 г. и определи политиката на Вашингтон и Брюксел като "провокационна и предизвикваща крайна тревога" заради "безнаказаността на украинската страна".
Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се събира в четвъртък на двудневна годишна среща на върха в Стокхолм и напрежението по границата с Украйна ще е обект на специално внимание. Държавният секретар Антъни Блинкен ще е в Швеция за форума на единствената общоевропейска организация с участници от другата страна на Атлантика. Преди нея във Вашингтон заявиха: "Ще започнем разговор какви варианти имаме на масата и кое е това, което НАТО като съюз може да свърши заедно." Карен Донфрид, водещият дипломат на САЩ за Европа и Евразия, заяви: "Всички опции са на масата и има инструментариум, включващ целият набор от варианти."


Какво се случва по дългата хиляди километри линия от Балтика до Черно море през последните седмици?


Блинкен коментира, че с анексирането на Крим през 2014 г. светът е видял списъка с правила за действие, съгласно който Русия си намира повод в някоя провокация, за да изпрати сила през границата. Този път обаче се чуват предупреждения от анализатори, че ситуацията е доста по-неясна и комплексна и има опасност погрешно да бъде разчетена както от Путин, така и от президента Джо Байдън.


На първо място, паралелът с Грузия е неподходящ. От военна гледна точка операция в Украйна е събитие от съвсем друг мащаб и порядък, особено ако нещата не се случат така, както руснаците са ги планирали. Сто хиляди военни не са малка сила, но са далеч от необходимото за сблъсък на територията на страна, решена да се брани и посред зима и граничеща на запад с НАТО, т.е. с преки канали за доставки на модерно въоръжение и техническа помощ при съвсем легитимна отбрана.


Освен това декларираната отдавна цел на Путин е реинтегриране, а не окупиране, на Украйна. Това и очакват обикновените руснаци, които колкото и да са обработвани от пропагандата, че са обкръжени и трябва да се бранят, едва ли биха приели собствената им армия да убива стотици и хиляди украинци и да платят цената на стотици и хиляди ранени и убити руски военни. В този смисъл колкото и да възприема завръщането на Украйна като лична и емоционална кауза, която ще бележи наследството му за историята, Путин не е без ограничения в собствената си страна.


Затова ситуацията напомня повече на разтегляне на ресурсите на украинската армия до невъзможност от границата с Беларус до Крим и Черно море. Тя прилича на дръзко тестване докъде е готов Западът - и в частност американците - реално да стигне в декларираната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Както и на вбиване на клинове в пукнатините между демокрациите от ЕС и НАТО, между Америка и Европа, между Турция и Европа... когато стане дума за отношенията с Русия, разширяването на Атлантическия алианс, санкциите.


Защо Путин реши да го направи точно сега?


Версията не е една, но има съгласие, че сред тях не е тази за организирането на "малка победоносна война" за сплотяване на руснаците около лидера и режима. Възторгът от връщането на Крим отдавна и безвъзвратно изстина (а и какво точно би донесло завземането на няколко града в името на някакво международно споразумение?), хората се вълнуват от пенсии и социални теми, опозицията е почти смазана. Няма проблеми дори с президентските избори през 2024 г.


Но очевидно Путин се чувства по-силен в сравнение с пролетта за ходове в чужбина, с които да опита не просто да спечели повече респект, а и да промени начина, по който се мисли за украинския конфликт и за бъдещето на Украйна изобщо. Моментът изглежда изгоден заради щетите от хаотичното изтегляне на западните сили от Афганистан, рекордните цени на природния газ в Европа, края на епохата Меркел и все още несглобеното германско правителство, предпазливостта на Еманюел Макрон заради изборите за президент във Франция само след 4 месеца, заетото с Китай внимание на Вашингтон.


След като и руски гласове, смятани за спокойно и рационално обясняващи позицията на Москва, заговориха за тревога, че Русия се чувства пренебрегната, сигурността и интересите ѝ са сериозно застрашени в Украйна, значи са достигнати "червени линии" и няма да се позволи прекрачването им, ако трябва и с превантивна демонстрация. Една от тези линии е членството на украинците в НАТО, появата на това, което прилича на Путин на елементи от натовската архитектура за сигурност и дори само на инструктори или натовски кораби в бази и пристанища на Украйна. Вероятно и украинско членство в ЕС е също такава линия.


Само че тези линии са известни отдавна. Известно е и че Путин се опитва да има втора лична среща с Байдън, но номерът с натиск чрез военни маневри вече е използван през пролетта. Опит за повтарянето му в по-решителна форма е зареден и с повече риск някой някъде да произведе изстрел и да стане кървав инцидент по границата с Украйна. От това война няма да избухне, защото има установени канали и механизми за охлаждане на страстите около такива сблъсъци. Но щетата върху доверието ще е голяма.


Възможно ли е Русия да се опитва да накара Запада да чуе какво има да каже? Това е една от версиите за рационално обяснение на случващото се, а не че параноята започва да залива все повече хора в Кремъл. Поредица от публикации и дискусии през последните седмици засегнаха темата, че Москва се е убедила, че получава внимание - а понякога и това, което цели - когато се държи като "лошо момче" и създава проблеми.


Малко войски за война, достатъчно за натиск - какво цели Русия по границата с Украйна

© Reuters


На 18 ноември в обширна реч пред разширеното заседание на колегията на външното министерство президентът каза:

"Постоянно изказваме загрижеността си, говорим за "червени линии", но разбираме, че партньорите ни са много своеобразни и - как да го кажа по-меко - много повърхностно се отнасят към всички наши предупреждения и към разговорите за тези линии. (...) След няколко вълни на разширяване на НАТО да видим къде се намира военната инфраструктура на блока - недалеч от нашите граници (...) Все пак предупрежденията ни напоследък все пак се чуват и произвеждат определен ефект - известно напрежение все пак възникна. В тази връзка виждам два момента. Първо, важно е това тяхно състояние да бъде запазено колкото може по-дълго, за да не им минава и мисъл да устроят на западните ни граници някакъв ненужен нам конфликт, а на нас конфликти не ни трябват."


В този смисъл горещ военен конфликт в момента е в най-добрия случай със спорна ефективност и определено е контрапродуктивен за целите на Русия. Едно е чрез струпване на руската армия да се изпраща предупреждение как би се променила ситуацията с Украйна, ако тя стане страна в конфликта в Донбас, и друго - реално Русия да стане воюваща страна там. Въпросът е какво иска да получи Москва именно за да не се случи това.


С голяма степен на вероятност едно от нещата е да се демонстрира на управляващите в Киев, че колкото и да ги подкрепя на думи и с някои дела, Западът, в крайна сметка ще сключи сделка с Путин. Един вид, ако не престане с авантюристичния си проевропейски и проатлантически курс, Украйна рискува да свърши изоставена като Афганистан.


Друга вероятна цел изглежда преформатирането - разбира се, в руски интерес - на политическите и дипломатическите средства за спиране на конфликта в Донбас. Нормандският формат с участието на Русия, Франция и Германия не постига вече седем години нищо повече от това да печели време. И Минските споразумения изглеждат почти изчерпани от гледната точка на Москва, макар че още в началото бе ясно, че някои от подписаните неща Киев просто няма как да изпълни.


Какво би могло да ги замени е неизвестно, но е известно, че за Русия то ще се реши без украинците. В момента там господства убеждението, че Украйна е естествена част от т.нар. руски свят, която временно е отпаднала от него и е жертва на манипулации от външни сили и продажния си елит. По тази логика колкото Западът повече подкрепя Украйна, толкова повече в Москва се затвърждава убеждението, че това нейно обяснение на ситуацията е вярно.


Затова третата - и най-обхватна - цел може да е натискът за започване на цялостна ревизия на архитектурата на сигурността в Европа. Нещо като нова Ялта, на която Путин да получи признаване на руска сфера на сигурност, съставена най-малкото от непосредствените съседни държави, и на интереси, простираща се неизвестно докъде в Европа. Защитата на тези интереси понякога се разбира и като привилегия за контрол какво пише в законите на съответната страна. В миналото се е случвало подобна привилегия да бъде защитавана от Москва с изпращане на танкове в Централна Европа.
В спомената реч на Путин той каза още:

"Второ, задължително трябва да поставяме въпроса да бъдат предоставени на Русия сериозни дългосрочни гаранции за нашата сигурност по това направление, защото Русия не може така да съществува и постоянно да мисли за това какво може да се случи там утре."


Думата за всичко това е ревизионизъм и Путин ще продължи с натиска, докато Западът спре да говори, че ще има последици от действията му, но остава двусмислен в това конкретно какви ще са тези последици.


В същото време преиграването с военна заплаха рискува да сплоти и втвърди НАТО, вместо да го отслаби. САЩ и съюзници вече редовно изпращат свои бойни и разузнавателни кораби и авиация в Черно море. На 19 април Пентагонът направи малка демонстрация, като изпрати в Полша самолети от германската база "Шпангдалем" и британската "Лейкънхийт", където се съхранява или тренира употребата на тактическо ядрено оръжие. Два дни по-късно началникът на руския Генщаб ген. Валерий Герасимов прекрати ученията на руската армия в близост до границата с Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари (318)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Никой няма да нападне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  От "случката" край Деир ез-Зор минаха години, а Путя, чак толкова дълго не може да помни.
  Необходим му е нов Деир ез-Зор. Иначе няма да миряса.

  Fu*k Your Opinion
 3. 3 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 160 Неутрално

  Въобще не подценявам украинските военни. Научиха се да воюват с "братушките".

 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1151 Весело

  "че ще има последици от действията му, но остава двусмислен в това конкретно какви ще са тези последици."

  Последиците са, че най-малкото ще зъзнат всяка зима, ако не спрат да се гъбаркат с Титана Путин.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на Iordan Kolev
  Iordan Kolev
  Рейтинг: 238 Весело

  Един-единствен въпрос към автора:
  Как биха се чувствали хамериканците, ако примерно Русия направи отново база в Куба и паркира там няколко десетки хиперзвукови ракети? Или в някой мексикански щат, например?
  И да си отговоря сам:
  Както се чувстват сега руснаците.
  Докато САЩ се заблуждават, че светът може да остане еднополюсен, вместо да се примирят с реалността на 21 век, че не могат с военен натиск да вадят икономическа изгода, ще продължаваме да си клечим на бурето с барут и да си играем с чакмака!

 6. 6 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  До коментар [#4] от "Taiga":

  Ти сигурно си мислиш, че да държиш 100 хилядна армия в бойна готовност на границата с Украйна е без пари, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дали помниш Крим и малките зелени човечета в Луганск и Донецк?

 8. 8 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  "защо Русия е събрала в район до украинската граница над 100 хиляди военни и защо наблизо има и части на Националната гвардия, които може а се използват за контрол над населението във вражеска територия"

  Пешо, а не ти ли е интересно, къде са ДОКАЗАТЕЛСТВАТА за това? Има няколко стари снимки, и никакви на тиа "100 хиляди военни". Остави техниката- къде са хората?

  П.П. Дори и тези снимки да са читави, те не са от "украинската граница", а по- скоро от белоруската!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Американците допуснаха цените на горивата да станат достатъчно високи, че Путин да може да си позволи подобни разходи. Според мен там им е грешката.

 10. 10 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Колко по-хубав щеше да е светът, ако Русия я управляваше нормален човек, а не параноичен диктатор. И колко е важно Европа да се измъкне от зависимостта от руски горива, колкото може по-бързо, на каквато цена трябва, за да изчезне този голям лост за натиск и корупция. Сигурно затова и руснаците плащат толкова много, за да водят кампанията срещу възобновяемите източници на енергия по цял свят, а глупаците им вярват, че ставало било въпрос за икономика и някакви други глупости. Само и единствено за повече натиск е и всеки, който е против енергийната независимост на Европа, е от путинската армия.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Никъде не е написан още един проблем за Путин. Украинците започват да произвеждат Байрактар, а Байрактара променя из основи тежеста на силите. Виждаме благодарение на байрактарите Азербайджан влезе в преговорите за примирие като победител. А российская техника е безполезна към байрактарите

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#8] от "АБПФК":

  В случая запада настоява да бъдат изтеглени, а Русия не отрича, че са там. За какви доказателства говориш, като и двете страни приемат факта?

 13. 13 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Дали помниш Крим и малките зелени човечета в Луганск и Донецк?
  —цитат от коментар 7 на George Svinarov


  Доброволци има и от двете страни. Разучи, кои са от украинската!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 14. 14 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#8] от "АБПФК":В случая запада настоява да бъдат изтеглени, а Русия не отрича, че са там. За какви доказателства говориш, като и двете страни приемат факта?
  —цитат от коментар 12 на George Svinarov


  Русия не че не отрича, Русия престана да говори със Запада(УСА). Просто вече не вижда смисъл, защото няма никаква полза от това.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#14] от "АБПФК":

  "Русия не че не отрича, Русия престана да говори със Запада(УСА). Просто вече не вижда смисъл, защото няма никаква полза от това"

  Напротив твърди конкретно, че са част от стандартни учения. Събуди се първо преди да плещиш врели некипели. Така само тъпотии ръсиш.

 17. 17 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  Колко по-хубав щеше да е светът, ако Русия я управляваше нормален човек, а не параноичен диктатор. И колко е важно Европа да се измъкне от зависимостта от руски горива, колкото може по-бързо, на каквато цена трябва, за да изчезне този голям лост за натиск и корупция. Сигурно затова и руснаците плащат толкова много, за да водят кампанията срещу възобновяемите източници на енергия по цял свят, а глупаците им вярват, че ставало било въпрос за икономика и някакви други глупости. Само и единствено за повече натиск е и всеки, който е против енергийната независимост на Европа, е от путинската армия.
  —цитат от коментар 10 на fpyyh


  Посочи, КОИ са тиа "възобновяеми източници", и как Европа може да замести сегашните с тях?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Никой няма да нападне.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Украинците чакат да замръзне земята за да атакуват Донбас.
  Руската армия е наблизо за да ги предпази от планираните глупости.
  Киев не вдява, че кофликта в Донбас няма военно решение и гражданската война в Украйна трябва да завърши с някакво МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ.
  Ако Русия искаше нещо повече , просто щеше да остави миньорите да превземат Одеса или Киев преди 3 години, но в този случай ще трябва и да подпомагат доста по големи райони с повече население от Донецк и Луганск.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 160 Любопитно

  Интересно ми е колко от форумните философи говорят "мова" и дали да виждали украинци?!

 20. 20 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Любопитно

  До коментар [#4] от "Taiga":
  Комсомолката Меркел вече я няма , а всички вече разбраха че на Путин не може да се вярва .Човек който се държи като жена изпаднала в депресия и постоянна сменяща настроенията си .А когато знаеш че не може да разчиташ на някой ,търсиш алтернативи , и такива ще бъдат намерени .

 21. 21 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  Не знам какви "стандартни учения", но разправят, че Украйна е струпала 90 хиляди на руската граница. Отделно струпва и на белоруската. Отделно Дружина Польска струпвала 15 хиляди на белоруската.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#17] от "АБПФК":

  Всичко, което не идва по тръба от Русия, е по-добро от постоянните заплахи и игрички на Путин с пускането и спирането на тръбите и продажните политици, които му ги строят с данъците на народите си, като Боко.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#8] от "АБПФК":В случая запада настоява да бъдат изтеглени, а Русия не отрича, че са там. За какви доказателства говориш, като и двете страни приемат факта?
  —цитат от коментар 12 на George Svinarov


  Не е толкова важно , че са там руските войски ... Важно е в каква роля са там > демонстрация на сила = възпиращо присъствие ... или могат да бъдат преобразувани на мироопазващи или мироналагащи при ескалация на конфликата по искане на ДНР/ЛНР.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov":Не знам какви "стандартни учения", но разправят, че Украйна е струпала 90 хиляди на руската граница. Отделно струпва и на белоруската. Отделно Дружина Польска струпвала 15 хиляди на белоруската.
  —цитат от коментар 21 на АБПФК


  15 000 пани не са заплаха за Беларус, нито 90 000 укри са заплаха за Русия.
  Никой няма и да посмее да посегне директно на Беларус или на Русия
  > може да ескалира конфликта само в Донбас.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#17] от "АБПФК":Всичко, което не идва по тръба от Русия, е по-добро от постоянните заплахи и игрички на Путин с пускането и спирането на тръбите и продажните политици, които му ги строят с данъците на народите си, като Боко.
  —цитат от коментар 22 на fpyyh


  Няма такова нещо, като "всичко". Има такива дето горят и произвеждат енергия. А има и такива, дето ПОНЯКОГА произвеждат енергия, и то не в желания обем, за развити страни. Малобритания наскоро разбра това по трудния начин...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Разстроено

  "Блинкен коментира, че с анексирането на Крим през 2014 г. светът е видял списъкът с правила за действие, съгласно който Русия си намира повод в някоя провокация, за да изпрати сила през границата. "

  От началото на май 2014 когато бяха изгорени в Дома на профсъюзите в Одеса повече от 50 руснаци та до ден днешен Путя е имал десетки поводи за намеса но прояви стальная твърдост с която надмина дори Сталин който също не се подаваше на немските провокации докато те "вереломно не го нападнаха" та и Путя ще чака да бъде нападнат другото са само празни приказки.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  От "случката" край Деир ез-Зор минаха години, а Путя, чак толкова дълго не може да помни.Необходим му е нов Деир ез-Зор. Иначе няма да миряса.
  —цитат от коментар 2 на vova.josei_ki


  Според теб заради Деир-Зор трябваше да обяви война на САЩ?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#4] от "Taiga":Комсомолката Меркел вече я няма , а всички вече разбраха че на Путин не може да се вярва .Човек който се държи като жена изпаднала в депресия и постоянна сменяща настроенията си .А когато знаеш че не може да разчиташ на някой ,търсиш алтернативи , и такива ще бъдат намерени .
  —цитат от коментар 20 на lout66


  Всички експерти отдавна знаят, че Путя не е нещо повече от (добър) кризисен мениджър. Дотам. Справя се, но няма визия...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 29. 29 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 605 Неутрално

  някои от подписаните неща Киев просто няма как да изпълни.


  Ах така ли?? 🤨🤨 Ами тогава защо ги е подписвал? 🙄🤔🙄🤔🚑🚑 После се чудят защо Путин изобщо не ще да се среща и да говори с тях.

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Дали помниш Крим и малките зелени човечета в Луганск и Донецк?
  —цитат от коментар 7 на George Svinarov


  Ако там имаше зелени човечета сега щеше да е мирно и тихо както в Крим.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ако някой си мисли че ще има война с танкове и пехота се лъже, ако стане нещо то ще е с ракети

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#5] от "Iordan Kolev":
  "Как биха се чувствали хамериканците, ако примерно Русия направи отново база в Куба и паркира там няколко десетки хиперзвукови ракети?"

  Как може да сравняваме отношенията между Куба и САЩ с отношенията между Украйна и Русия. Да не би да виждаме зелени човечета от САЩ за воюват в Куба или да виждаме щатски кораби да спират кубнски кораби ........!
  Какво място заема Куба в заканите на Байдън!

  подпис
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  "И колко е важно Европа да се измъкне от зависимостта от руски горива, колкото може по-бързо, на каквато цена трябва, за да изчезне този голям лост за натиск и корупция."

  Колко прекрасно щеше е да зависим само от американският и муслимският газ. Прелесть какая-то! Обаче вървим по правилният път Турция всеки момент може да ни отърве от руска зависимост с едно врътване на канчето както се заканваше Лукашенко на Запада. Ердоган и Луката са като еднояйчни близнаци ако и да са от различни религии.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Неутрално

  До коментар [#22] от "fpyyh":

  Всичко, което не идва по тръба от Русия
  ======
  Всичкия ви елементарен про американизъм е толкова отблъскващ и отвращаващ, че дори и най нормалните и трезво мислещи хора биха предпочели да застанат на страната на Путин....
  На времето.....комсомолския идеологически мозък работеше с много по високо İQ.... в това отношение.....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  До коментар [#17] от "АБПФК":Всичко, което не идва по тръба от Русия, е по-добро от постоянните заплахи и игрички на Путин с пускането и спирането на тръбите и продажните политици, които му ги строят с данъците на народите си, като Боко.
  —цитат от коментар 22 на fpyyh


  Путин не знам да е плашил с пускане и спиране на тръбите това си е западен патент.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Пугая внешнеми врагами
  нас убивают-извнутри,
  но не меняется с годами
  девиз царя: воруй и ври!

  Пушкин

  Кажете ми, какво се е променило за сто години в тази (про)клета страна?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":
  "Според теб заради Деир-Зор трябваше да обяви война на САЩ?!"

  Не да обяви война а само да направи точно толкова деморстративно унищожение на тежко воъръжени свои противници.
  Как Путин да демонстрира нещо, което НЕ МОЖЕ.

  подпис
 38. 38 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Гневно

  Освен това декларираната отдавна цел на Путин е реинтегриране, а не окупиране, на Украйна.

  Точно така. г-н Путин не смята и не може да приеме Украйна като независима държава.
  г-н Путин все още живее в мрачните времена на СССР и смята Украйна за своя законна плячка.
  САЩ вече многократно и ясно заявиха, че ако РФ нападне Украйна, САЩ ще помогнат с абсолютно всичко, освен директно влизане в бойни действия.
  Освен това, готвят се нови брутални санкции от САЩ и ЕС срещу стотина олигарси. Санкциите са прицелени в парите им.
  Освен това, САЩ се готвят да не признаят г-н Путин като президент на РФ, ако същият отново властва след 2024 г. 39. 39 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":Ти сигурно си мислиш, че да държиш 100 хилядна армия в бойна готовност на границата с Украйна е без пари, а?
  —цитат от коментар 6 на Чарли Мишкин


  Кой каза ,че е на границата? Снимката със паркираната техника е направена край гр. Елня на 250 км. от украинската граница, но само на 100 км. от белоруската:

  На 17 ноември Центърът за стратегически и международни отношения във Вашингтон публикува анализ на снимките и стигна до извода, че в района на Елня, отстояща на 250 км по права линия от украинската граница, руските войски са се увеличили със 17%.

  На 17 ноември Центърът за стратегически и международни отношения във Вашингтон публикува анализ на снимките и стигна до извода, че в района на Елня, отстояща на 250 км по права линия от украинската граница, руските войски са се увеличили със 17%.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31581772.html

  Въпрос: на колко километра в своя територия трябва да са отдалечени руските войски, така че да не се класифицира като "струпване на войски по границите". Я си представете същата ситуация за България, която има войски на 250 км. от турската граница? Ми те трябва да са на река Дунав... Но тогава румънците ще изреват...

  Сам съм, други няма...
 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Хубавото на това обостряне, че ще позволи на САЩ и Британците да модернизират противовъздушната отбрана на Украйна.
  Вече Украйна произвежда толкова много управляеми противотанкови ракети, че напълни всичките си военни части. Значи с танкове не става.
  Украйна не може да създаде модерна ПВО. Светът трябва да се убеди, че Путин няма да миряса за да продадат на Украйна ПВО.
  Така нито с танкове нито със самолети няма да става.

  подпис
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на hhs48646648
  hhs48646648
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Конфликтът в Украйна не може да се разреши без руско нахлуване и последващи мирни преговори, в които да се договори федерализация на страната на езиков принцип или двуезичие, отказ от членство в НАТО, признаване на Крим за руска територия, отмяна на санкциите между Русия и Запада, възстановяване на Донбас и пр. Ако това не се случи, конфликтът ще си тлее с десетилетия и ще създава напрежение между Русия и ЕС, от което всички губят.
  България също може да спечели от такъв сценарий, като опита да издейства автономия за бесарабските българи. Ако е достатъчно активна.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":


  Според теб заради Деир-Зор трябваше да обяви война на САЩ?!
  —цитат от коментар 27 на Julian Mall


  Споко!
  Ще подсмърчат малко (може, пък немалко) и след новия Деир ез-Зор!
  ________________
  Преди десетина дена, какво каза Путя?
  Новата руска доктрина е: "Да се държим нагло, и като невменяеми!"
  Това колко дълго може да продължи?

  Fu*k Your Opinion
 45. 45 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Русия няма да отстъпи в противопоставянето си с НАТО за Украйна или в Черно море, а подценяването на решителността на страната може да бъде катастрофално, каза главният дипломат на Москва във Вашингтон на фона на влошаването на отношенията със САЩ.

  https://pogled.info/svetoven/rusiya-predupredi-che-nyama-da-otstapi-na-nato-v-cherno-more.136774

  Сам съм, други няма...
 46. 46 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":
  Никъде не е написан още един проблем за Путин. Украинците започват да произвеждат Байрактар, а Байрактара променя из основи тежеста на силите
  __________________________________________
  Що ги пишеш тия глупости. Руските РЕБ и противовъздушните комплекси къде ще са?Да сравняваш арменската армия с тази на Русия е нелепо

 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#18] от "dark'star":

  Донбас не е ли украински?

 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  До коментар [#27] от "Julian Mall":"Според теб заради Деир-Зор трябваше да обяви война на САЩ?!"Не да обяви война а само да направи точно толкова деморстративно унищожение на тежко воъръжени свои противници.Как Путин да демонстрира нещо, което НЕ МОЖЕ.
  —цитат от коментар 37 на Иван K


  Заради руски наемници които формално не са част от руската армия няма какво да демонстрира точно на САЩ виж на турците за четирите свалени самолета и хеликоптера има какво да демонстрира и май чак сега се сети да проявява твърдост пред поредната турска инвазия в Сирия. Вчера турският башибузук при опит за атака е бил обстрелван и с жертви е трябвало да се върне на изходни позиции.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#44] от "vova.josei_ki":

  За тоя Зор знаете само в този сайт и неколко украински.Пусни пак клипа от компютърната игра,да се посмеем!!

 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  До коментар [#38] от "The Polite Moose":

  "г-н Путин все още живее в мрачните времена на СССР и смята Украйна за своя законна плячка."

  Май Украйна си въобразява своите територии като законна плячка за сметка на Русия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Не ни стега вируса, ами и война на всичкото отгоре.
  Путин едва ли е толкова глупав.

 52. 52 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#50] от "Julian Mall":

  Няма нищо за въобразяване в законни и международни признати граници.
  Украйна е жертва на рашистките имперски амбиции.

 53. 53 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#49] от "K2doors":

  Че смей се! Кой те спира?
  (КОВИД няма ; Земята е плоска ; Вива Тръмп!😂🤣😂)

  Fu*k Your Opinion
 54. 54 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#10] от "fpyyh":
  Колко по-хубав щеше да е светът, ако Русия я управляваше нормален човек, а не параноичен диктатор. И колко е важно Европа да се измъкне от зависимостта от руски горива, колкото може по-бързо, на каквато цена трябва, за да изчезне този голям лост за натиск и корупция
  ____________________________________________
  Още един фантазьор. Как да стане това с независимостта от руските горива? С развитието на икономиката нуждите от енергоносители стават все по-големи. Мириканците и Катар предпочитат да продават втечнения газ на Китай, че го продават по-скъпо,а и количествата пак няма да стигнат да задоволят нуждите на Европа,отделно конкурентоспособността.
  Европа трябва да купува най-евтините енергоносители без значение откъде идват

 55. 55 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Весело

  До коментар [#49] от "K2doors":


  Пусни пак клипа от компютърната игра,да се посмеем!!
  —цитат от коментар 49 на K2doors


  Оня, дето го показваше Путин, ли?😁😁😁

  Fu*k Your Opinion
 56. 56 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1834 Любопитно

  До коментар [#54] от "Niko Kostantinov":


  Мириканците и Катар предпочитат да продават втечнения газ на Китай,
  —цитат от коментар 54 на Niko Kostantinov


  Китайците, глупаци ли са че купуват СКЪП "мирикански" и катарски газ, вместо да купуват евтинджос от Раша?

  Fu*k Your Opinion
 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#50] от "Julian Mall":Няма нищо за въобразяване в законни и международни признати граници. Украйна е жертва на рашистките имперски амбиции.
  —цитат от коментар 52 на The Polite Moose


  Дали? А какво стана с Хелзинския дог0вор, който беше подписан през 1975г.? Къде са границите на СССР, ГДР, Югославия...

  Или има международни договорености, или изобщо ги няма.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  В интерес на Християнска Европа, на ЕС, на Християнските народи от ЕС е да търси обединение, както с Беларус и Украйна, така и с Русия. Русия е неотделима част от Християнска Европа, поради което не бива да се дистанцираме от нея. С Русия само со кротце со благо, без малко или много кютек.

 59. 59 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#57] от "АБПФК":

  А нещо по конкретно, което ви притеснява ?

 60. 60 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#58] от "bobhunter":

  Нищо не ни обединява с Путинска Русия. Буквално нищо.

 61. 61 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#56] от "vova.josei_ki":

  "Китайците, глупаци ли са че купуват СКЪП "мирикански" и катарски газ, вместо да купуват евтинджос от Раша?"

  Китайците купуват ВСЯКАКЪВ, щото така или иначе им е необходим в големи количества. Нищо лично, просто бизнес...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 62. 62 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#21] от "АБПФК":

  "Не знам какви "стандартни учения", но разправят, че Украйна е струпала 90 хиляди на руската граница."

  Намекваш, че Украйна се кани да нападни Русия ли? Пийни едно кафенце.

 63. 63 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#56] от "vova.josei_ki":

  Китайците, глупаци ли са че купуват СКЪП "мирикански" и катарски газ, вместо да купуват евтинджос от Раша?
  ____________________________________________
  Какво викаш китайците не купуват газ от раша

 64. 64 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#21] от "АБПФК":"Не знам какви "стандартни учения", но разправят, че Украйна е струпала 90 хиляди на руската граница."Намекваш, че Украйна се кани да нападни Русия ли? Пийни едно кафенце.
  —цитат от коментар 62 на George Svinarov


  Не аз намеквам, а те! Вчера дори заговориха за ПРЕВАНТИВЕН удар, към РФ. Колко е адекватна тази изцепка е отделен въпрос...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 65. 65 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#57] от "АБПФК":

  Точно по тези договорености Крим е Украински.

 66. 66 Профил на Стършел
  Стършел
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Доколкото става ясно от пропагандната статийка, руските войски са си в Русия! Какво правят американските и не само американски кораби в Черно море, американските стратегически бомбардировачи на 20км от границата с Русия?
  Кой е параноик? Путин или Байдън? Ако САЩ и НАТО продължат да провокират Русия, да се сърдят на себе си!
  Украйна е измислена "държава" и краят и е ясен!

  Стършел
 67. 67 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#64] от "АБПФК":

  "Вчера дори заговориха за ПРЕВАНТИВЕН удар, към РФ."

  Кой? Официална позиция на Украйна ли цитираш или някое изказване на Сульо Пулев?

 68. 68 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#64] от "АБПФК":"Вчера дори заговориха за ПРЕВАНТИВЕН удар, към РФ."Кой? Официална позиция на Украйна ли цитираш или някое изказване на Сульо Пулев?
  —цитат от коментар 67 на George Svinarov


  Ми на един от правителството- не се сещам кой точно в момента. Но е факт, и ако потърсиш може да намериш новината.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 69. 69 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Аз доколкото знам, Украйна не е в НАТО. Откъде-накъде ще им доставят модерни оръжия с моите пари?

 70. 70 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  “…колкото и да ги подкрепя на думи и с някои дела, Западът, в крайна сметка ще сключи сделка с Путин. Един вид, ако не престане с авантюристичния си проевропейски и проатлантически курс, Украйна рискува да свърши изоставена като Афганистан.”

  Това е есенцията на статията - западът си гледа интереса и Украйна в крайна сметка ще бъде изоставена! Примери много, въпросът е има ли кой да помни.
  Останалото в статията - пропагандни пружинки за навиване.

 71. 71 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 330 Неутрално

  "САЩ и съюзници вече редовно изпращат свои бойни и разузнавателни кораби и авиация в Черно море. На 19 април Пентагонът направи малка демонстрация, като изпрати в Полша самолети от германската база "Шпангдалем" и британската "Лейкънхийт", където се съхранява или тренира употребата на тактическо ядрено оръжие. Два дни по-късно началникът на руския Генщаб ген. Валерий Герасимов прекрати ученията на руската армия в близост до границата с Украйна."

  Мухаххаахахах.. САЩ поразмърдаха самолетите и руснака се умълча. Никоя армия на света няма шанс срещу тази на САЩ!

 72. 72 Профил на Boyko Popov
  Boyko Popov
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":

  Човек, не съм защитник на Путя, но това че турските дронове ще спечелят войната е навно - рашките ще унищожат първо базите на тези дронове, а случайно ако има излетели ще бъдат "сбити"

 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#57] от "АБПФК":Точно по тези договорености Крим е Украински.
  —цитат от коментар 65 на George Svinarov


  Крим си реши съдбата, първо, като излезе от състава на Украйна, и второ чрез референдум реши да се присъедини, към РФ.

  Да напомня, че в Косово дори нямаше референдум...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 74 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1568 Весело

  До коментар [#4] от "Taiga":

  Руското джудже -най голямото джудже.

 75. 75 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#73] от "АБПФК":

  В Косово имаше геноцид, ако сте забравили.
  Относно Крим - незаконен референдум под дулата на вежливи ихтамнетовци.

 76. 76 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Весело

  Аз доколкото знам, Украйна не е в НАТО. Откъде-накъде ще им доставят модерни оръжия с моите пари?
  —цитат от коментар 69 на klb091008761


  НАТО да опре на вашите пари е наистина хумористично. Сигурно сте практикували в МАНУ, там тренират в измислянето на подобни нискобюджетни фентъзи саги.

 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":Човек, не съм защитник на Путя, но това че турските дронове ще спечелят войната е навно - рашките ще унищожат първо базите на тези дронове, а случайно ако има излетели ще бъдат "сбити"
  —цитат от коментар 72 на Boyko Popov


  Не че не си "защитник на Путя" но ще ти кажа под секрет че

  Първо,
  Хубавото на такива дронове е че НЯМАТ НУЖДА ОТ "БАЗИ"
  По едно такова съкровище може да стои "на гараж"
  "КУДА УГОДНО" казано па русски - в груб превод - където си искаш.
  Така че номерът с унищожаване на базите няма да се получи

  Второ,
  "Сбиването" на дрон с ракета или с "Калашников" е като
  да "СБИЕШ" муха с ловна пушка.....
  Същото е.

  Трето
  Първите НЯКОЛКО ХИЛЯДИ "ГРУЗ 200" - КОВЧРЗИ демек
  с УБИТИ РУСКИ ВОЙНИЦИ
  ще вземе ДА "СБИЕ" РЕЖИМА по-бързо отколкото някой си е представял.

 78. 78 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  До коментар [#68] от "АБПФК":

  Русия ще се дЪрви до момента , в който се изясни поведението на Китай в един бъдещ конфликт. А то както винаги е трудно предсказуемо...

 79. 79 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Доколкото става ясно от пропагандната статийка, руските войски са си в Русия! Какво правят американските и не само американски кораби в Черно море, американските стратегически бомбардировачи на 20км от границата с Русия?Кой е параноик? Путин или Байдън? Ако САЩ и НАТО продължат да провокират Русия, да се сърдят на себе си!Украйна е измислена "държава" и краят и е ясен!
  —цитат от коментар 66 на Стършел


  Сигурно сте забравили в горещината на справедливия ви гняв, но Черно Море не е руско езеро и никога няма да стане. На Черно Море има доста НАТО-овски държави.

 80. 80 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1568 Весело

  До коментар [#49] от "K2doors":

  Вие и осемдесетте годни се смеехте по същия начин. След което обявихте съветската империя за умалена-руска...

 81. 81 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#75] от "The Polite Moose":
  В Косово имаше геноцид, ако сте забравили
  _______________________________________
  Не сме забравили споко.
  Хашим Тачи вече е обвиняем за престъплениния срещу човечеството и военни престъпления от прокуратурата в Хага

 82. 82 Профил на ccd47541014
  ccd47541014
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Украйна е независима държава. Това не се възприема в Кремъл. Кремъл са свикнали да говорят с олигарси и не са разбрали порива за самостоятелност и отказ от олигарски в тази независима държава. Оттук идва мотивацията за конфликт.
  И това е реален шанс да има конфликт.
  Те са дали червени линии които включват премахване на украинска армия. Как да стане това при независима държава? И кога ще спрат тези издевателства над съседни държави? Смятам че е по-добре диктатора да се спре сега.

 83. 83 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2389 Весело

  Въобще не подценявам украинските военни.
  —цитат от коментар 3 на ACER


  Ох, олекна ми! Сполай ти!

  Мараба, С-ДС доносници!
 84. 84 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#11] от "stanislavdi":Човек, не съм защитник на Путя, но това че турските дронове ще спечелят войната е навно - рашките ще унищожат първо базите на тези дронове, а случайно ако има излетели ще бъдат "сбити"
  —цитат от коментар 72 на Boyko Popov


  За случайно излетелите:

  Россия готовится представить уникальный комплекс,способный бороться абсолютно со всеми как существующими, так и перспективными беспилотными летательными аппаратами и барражирующими боеприпасами. Речь идёт о модернизированном варианте ЗРПК «Панцирь-С1М», который был адаптирован для борьбы как раз с турецкими дронами, такими, как Bayraktar TB2, ANKA-S и Akinci.

  https://avia.pro/news/rosteh-anonsiroval-ubiycu-tureckih-bespilotnikov-bayraktar-tb2-anka-s-i-akinci

  Сам съм, други няма...
 85. 85 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2389 Любопитно

  Този принцип, казват.........упорито се говори.....
  ********************************************
  Е, как да не повярваш, като ти казват толкова упорито?

  Мараба, С-ДС доносници!
 86. 86 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  До коментар [#51] от "jmf29537805":

  Войната е изнасяла вътрешните проблеми навън. Руската история го показва...

 87. 87 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  За Русия една такава война ще бъде практически на собствена територия. По-голяма част на източна Украйна е населена с руснаци, а бойните действия ще се водят именно там, дори и местното население да премине масово на страната на руснаците. При всички случаи - цивилните жертви ще са руснаци.

  За украинските инсталации на англосайсите - една такава е крайно необходима, дори и да я загубят. Очевидно - 7 години след евро-майдана - Украйна даже не е в началото на европейската интеграция. Населението бяга, промишлеността се разпада, и изобщо - всички знаем как се развива това. Зеленски не донесе нищо различно на Украйна, въпреки, че го избраха със 70% .

  За англосаксите - войната ще бъде печалба от лотарията. Първо - техни войски няма да участват, второ - славяните ще се избиват помежду си, трето - на укро-нацитата ще им продават оръжие, което украинците ще плащат с поколения и накрая - загубената война ще им даде повод да разположат оръжие на останалата територия. Ако пък се случи чудо и украинците постигнат успех - ще си го припишат на себе си. При всички случаи - Русия ще трябва да похарчи ресурс, който би предпочела да похарчи за друго, особено в момент, когато руската икономика е в подем заради цените на енерго-носителите.

  Не е случайно, че на запад се разпалва истерия и общественото мнение се подготвя за война.

 88. 88 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1568 Весело

  Мойто дете, взимането на ЛуганДо и формално, ще значи приемане на Украйна в Нато. Московците нели не искахте това ?

 89. 89 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ти сигурно си мислиш, че да държиш 100 хилядна армия в бойна готовност на границата с Украйна е без пари, а?

  До коментар [#6] от "Чарли Мишкин":

  Споко ве, Европа плаща - газът е по 1100 долара - има и за военните и за Крим и за Донбас.
  Той СП-2 вече е изплатен наполовина преди още да е почнал да работи
  Ние също им плащаме - петрола и той поскъпна....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 90. 90 Профил на orion_13
  orion_13
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Поредният пост, който трябва да "убеди" клонираните, че Русия ще напада Украйна, които са умрели от студ. Тукашните демократични клонинги очакват махленски бой в кръчма. Работата е там, че главният обвиняем за боя не идва. :)

 91. 91 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#21] от "АБПФК":

  Еми Лукашенкото да не беше почнал да внася иракчани и да ги бута към Европа и Полша нямаше да струпва войска по границата си...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 92. 92 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#68] от "АБПФК":

  "Ми на един от правителството- не се сещам кой точно в момента."

  Той и Льотчика приказва глупости, ама въпреки, че е президент, не е официална позиция на България и после 3 дни обяснява, че не това имал предвид.

 93. 93 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Любопитно

  Руснаците местят войски на собствена територия и света се тресе от страх, а НАТО и от ужас. Какво ли би станало да почнат учения през два месеца в мексиканския залив? Както има в Черно море?

 94. 94 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Това ще бъде най-голямата грешка на Палпатин да разпали Европейска война а може би и световна. От това ще спечелят китайците, които веднага ще се разпищолят из Азия

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 95. 95 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Весело

  До коментар [#2] от "vova.josei_ki":

  Но случая с бягството от Афганистан е съвсем свеж.

 96. 96 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#93] от "Vlado Nikolov":

  "Какво ли би станало да почнат учения през два месеца в мексиканския залив?"

  Колко му е да пратят 2-3 самолетонасача, нали?

 97. 97 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#9] от "George Svinarov":

  Политиката на Байдън повиши цената на петрола. А "зелената сделка" на ЕС, цената на газа. Руснаците използват момента.

 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2857 Любопитно

  До коментар [#75] от "The Polite Moose":

  "В Косово имаше геноцид, ако сте забравили."

  Какъв геноцид? Горяха живи албанци ли? Или посред бял ден сърбите палеха джамиите им?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#10] от "fpyyh":

  Цената е ясна 1200-1500$/1000 кубометра. И газовозите вместо в Азия, идват в Европа.

 100. 100 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2389 Любопитно

  Мойто дете, взимането на ЛуганДо и формално, ще значи приемане на Украйна в Нато. Московците нели не искахте това ?
  —цитат от коментар 88 на fkm26555709


  НАТО ще приеме Украйна или остатъците от Украйна?

  Мараба, С-ДС доносници!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK