Жълто, червено, зелено - в Китай провинция класифицира журналистите, за да ги следи

Жълто, червено, зелено - в Китай провинция класифицира журналистите, за да ги следи

© ReutersЗелено - безвреден; жълто - будещ притеснения на общо основание; червено - откровено притеснителен и изискващ подходяща реакция.


Така се готви китайската провинция Хънан да обозначи журналистите в района, заедно с други хора, потенциален източник на безпокойство.


Документи, до които получи достъп британската обществена медия Би Би Си, сочат, че това е част от система за наблюдение, при която лицата им ще бъдат сканирани, за да се установи към кой от трите цвята на светофара спадат.


Хиляди камери
Не са засегнати само журналисти. Според документите фирмата IPVM, която анализира данни от наблюдение и през която изтичат документите, планира да проучва и други хора като чужди студенти и жени мигранти.


Въпросните документи според данните, с които разполага Би Би Си, са част от процес, с който властите в Хънан се опитват да насърчат компании да се включат в търга за изграждане на новата система с хиляди камери в провинцията, която трябва да извести властите при засичане на човек, чиято дейност е "обезпокоителна" и който е обозначен с жълто или червено.


Търгът вече е спечелен на 17 септември от NeuSoft, но компанията, потърсена от Би Би Си, не е коментирала.


Хората, чието наблюдение е от интерес, ще бъдат категоризирани в "тематични библиотеки" във вече същестуваща база данни и изображения в провинцията, която ще се свързва с националната база данни на Китай.


Правила и за чуждите студенти


Класификацията като "червени" или "жълти" на теория ще е свързана и с това дали имат криминални проявления. Тя ще се задейства не само когато бъдат забелязани, а и ако си запазят билет, за да пътуват до Хънан.


Чуждите студенти ще се разделят и по друга класификация в зависимост дали са отлични, обикновени или "нестабилно". Това ще става на базата на различни критерии - дали посещават всички занятия, какви са оценките им от изпитите, от кои държави идват, какво е нивото им на дисциплина, според документите, достъпни за британската обществена медия.


В моменти като срещата на Националния народен конгрес ще се задейства механизъм "като тревога по време на война", за да се усили наблюдението; идеята е системата дори да събира данни от телефони, превозни средства, социални мрежи, пътувания и снимки на наблюдаваните и други.


Би Би Си отбелязва, че документите са публикувани в момент, когато правителството на Китай критикува чуждите медии за начина, по който отразяват наводненията в Хънан. Смята се, че Китай вече използва на национално ниво системата за лицево разпознаване, а миналата година "Вашингтон пост" писа, че "Хуауей" е тествала софтуер с изкуствен интелект, който може да разпознава хора, спадащи към уйгурското етническо малцинство, и да известява полицията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK