Лирата пое глътка въздух, след като интервю на Ердоган я срина до 14 за долар

Благоприятното въздействие на визитата в Анкара на престолонаследника на Обединените арабски емирства (вдясно) върху лирата, обнадеждила пазарите подобряване на икономическото сътрудничество между Турция и Персийския залив, изглежда в миналото.

© Reuters

Благоприятното въздействие на визитата в Анкара на престолонаследника на Обединените арабски емирства (вдясно) върху лирата, обнадеждила пазарите подобряване на икономическото сътрудничество между Турция и Персийския залив, изглежда в миналото.Турската лира се възстанови днес от дъното, до което стигна вчера с курс 14 за долар (почти с 50% по-евтина спрямо началото на ноември).


Колебанието последва интервю на президента Реджеп Тайип Ердоган, в което той обясни, че оспорвана монетарна политика, поддържана от екипа му и от централната банка, ще бъде отстоявана докрай - ниски лихви, които да подпомогнат производството, да забавят инфлацията и да създадат нови работни места.


Облекчаването стана с намеса на централната банка тази сутрин, след като институцията обяви, че се е намесила на пазара, за да "продава транзакции заради нездравословното ценообразуване при валутните курсове".

Тази мярка последва спад за лирата с 3.3% спрямо долара до 13.87 за долар, а по-късно, малко преди обяд българско време, падна до 12.76 за долар по данни на "Ройтерс". Вчера след обяд стойността ѝ падна до 14 за долар.

В началото на месеца все още бе малко под 10 за долара, а прагът, който правителството очакваше да бъде достигнат след поне две години, бе преминат малко след това. Спрямо началото на годината обезценяването е с 47% процента.
Лирата пое глътка въздух, след като интервю на Ердоган я срина до 14 за долар


"Опасен експеримент"


Ердоган защити политиката на ниски лихвени проценти, приета по негово искане от централната банка, заради която той смени няколко гуверньори. Ердоган настоява, че високите лихви пораждат инфлация и се отразяват на курса на лирата в момент, когато пазарите не виждат в турското правителство воля за справяне с повишаващите се цени. Аргументът му е и че ниските лихви стимулират потреблението, инвестициите и създаването на нови работни места.


В интервю за турската държавна телевизия ТРТ Ердоган обясни, че Турция се е променила и "няма връщане назад". Той увери, че "ще видим как лихвените проценти падат рязко и следователно ще има подобрение във валутните курсове преди изборите".


Президентът има предвид изборите за парламент и държавен глава, които по принцип трябва да са около средата на 2023 г. Опозицията поиска, заради влошаващата се икономическа ситуация и тежкия удар на инфлацията по покупателната способност и спестяванията на гражданите и бизнеса, вотът да се измести, но Ердоган отказа.


Повече за резултата от решенията на Ердоган в монетарната политика четете тук.


Миналата седмица в страната пристигна престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед, с чиято визита след години на отчуждение - и с обявяването на инвестиционен фонд за 10 млрд. долара на Обединените арабски емирства в Турция - лирата временно се стабилизира.


"Това е опасен експеримент, който Ердоган се опитва да проведе, и пазарите се опитват да го предупредят за последиците", казва базираният в Уисконсин експерт Брайън Джейкъбсън, старши инвестиционен стратег в Allspring Global Investments.


"Вносът вероятно ще поскъпне, докато пада лирата, а това ще влоши инфлацията. Чуждите инвеститори може да си тръгнат от страх и това да затрудни финансирането на растежа."


Брайън Джейкъбсън,

Allspring Global Investments


"Турция се промени и няма връщане назад"


Според икономисти, цитирани от "Ройтерс", обезценяването и ускорената инфлация, която може да достигне 30% догодина в голяма степен заради девалвацията на лирата, ще променят плановете на Ердоган. На практика всички други централни банки се готвят за промяна в паричната политика.


Турската статистическата агенция Тюркстат публикува вчера данни за икономическия растеж на годишна база за третото тримесечие и го оцени на 7.4% ( според "Файненшъл таймс" - главно заради държавните разходи, силното вътрешно потребление в предишни периоди и разрасналия се износ, възстановил се от слабото пандемично търсене). Нещо повече, в интервюто за ТРТ Ердоган обеща 10% годишен растеж за 2021 и излишък по текущата сметка за 2022 при прогнози за 9 на сто до миналия месец. Той не скри и как ще постигне това - като не попречи на високите лихви да спъват растежа и задържи достъпа на бизнеса до евтини кредити.


Изтъкна като фактор дори помиряването с държавите от Персийския залив (където само Катар бе верен съюзник в последните години) и Египет заедно с бъдещото собствено производство на газ от находище в провинция Сакария, където на начален етап според него ще бъдат добивани 10 млн. куб.м на ден.


"Целта ни е да направим път за 50 хил. нови работни места, като позволим на 11 хил. от компаниите ни да се възползват от евтини заеми на обща стойност 10 млрд. турски лири (0.74 млрд. долара) в краткосрочен план."


Реджеп Тайип Ердоган,

президент на Турция


Друга програма предвижда специални заеми с лихви под пазарните, които ще дадат на турския бизнес достъп до 3.7 млрд. долара.


По думите на Ердоган само с дългосрочни инвестиции, производство и износ може да се стабилизира лирата, вместо с "горещи пари" (поток от чужбина с цел краткосрочна печалба от фактори като по-високи лихви в страната - дестинация на инвестициите). Затова чуждите инвеститори са добре дошли да действат дългосрочно, защото такава позиция в Турция "винаги" е печеливша. Обратно, високата лихва, "налагана " на Турция, "унищожава производството" на страната. "Слагаме край на тази спирала."


"Лихвата е причината, инфлацията - резултатът. В момента намаляваме лихвените проценти и се надяваме, че инфлацията също ще намалее."


Реджеп Тайип Ердоган,

президент на Турция


Същевременно на фона на макроикономическите данни много турци коментират, че основни продукти са поскъпнали драстично, стандартът им е спаднал, инфлацията и курсът на лирата се отразяват на спестяванията им. Турски медии писаха, че цените за вноса в някои сектори като този на лекарствата са се увеличили и бизнесът се затруднява в покупката на конкретни медикаменти.


Очаква се в петък да се публикуват данни от инфлацията и според анкета на "Ройтерс" сред икономисти тя вероятно ще постигне 20.7%, рекорд от три години (последната голяма ескалация на валутната криза също бе през 2018). Отделни данни само за Истанбул се очакват още утре.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK