Европейските застрахователи се страхуват от санкции заради "Северен поток 2"

Европейските застрахователи се страхуват от санкции заради "Северен поток 2"

© ReutersТлеещата заплаха от санкции срещу оператора на газопровода "Северен поток 2", струващ 11 милиарда долара, рискува да блокира покритието от европейски застрахователи за политически деликатния проект за доставяне на руски газ директно до Германия.


Подкрепяният от Кремъл енергиен гигант "Газпром" предвожда консорциума, който въпреки твърдата съпротива от страна на САЩ и някои европейски държави построи газопровода под Балтийско море, заобикаляйки Украйна на фона на геополитическа битка за влияние в региона.


САЩ засилиха миналата седмица санкциите срещу компании, свързани с проекта, а германският енергиен регулатор този месец временно спря процеса на сертифициране. Швейцарският консорциум ,стоящ зад газопровода, трябва да създаде германско представителтва, за да докаже, че има достатъчно финансиране и независимост от "Газпром".
"Не мисля, че някой застраховател ще докосне този проект дори с дълъг прът, докато ситуацията не се изясни", казва Лий Хансен, партньор в адвокатска кантора Reed Smith, цитиран от "Ройтерс".

САЩ и някои европейски противници на "Северен поток 2" твърдят, че той ще направи Европа твърде зависима от руския газ, което ще позволи на Москва да разшири своето политическо, икономическо и военно влияние. Но други правителства казват, че е жизненоважно да се осигурят енергийни доставки, тъй като цените на газа се покачват и се очертава заплаха от прекъсване на тока.


Притесненията за нови санкции накараха водещите европейски застрахователи AXA и презастрахователя Munich Re да се оттеглят от застраховането на строителството тази година. Без покритие операторът на тръбопровода може също да бъде изложен на допълнителни разходи за щети, забавяния или съдебни спорове и да му е по-трудно да осигури заеми.


Администрацията на Байдън по-рано тази година се отказа от санкции срещу компанията-оператор на газопровода, което теоретично позволява на неамерикански компании да предоставят финансиране и застраховки. Германия се съгласи да предприеме действия, ако Русия използва енергията като оръжие в отношенията си с Украйна.


Но юристи и анализатори на политическия риск казват, че шансовете за налагане на санкции са се увеличили, тъй като натрупването на войски по украинските граници подхранва страховете от руска инвазия. Москва отхвърли твърденията за ново руско нападение като подстрекателство, но НАТО и САЩ предупредиха във вторник Русия, че ще плати "висока цена" за евентуална военна агресия.


Говорител на базираният в Швейцария оператор на "Северен поток 2" каза, че "всички строителни, експлоатационни и други дейности на нашата компания са покрити от подходящи застраховки". Компанията не коментира своите договорни партньори. "Газпром" отказа да коментира застраховката на "Северен поток".


При липса на европейски застрахователи проектът би могъл да използва руски юридически лица, твърдят юристи. Руски застраховател Konstanta - сега преименуван на RNCB Insurance - вече е санкциониран. RNCB Insurance не отговори веднага на искането за коментар.


Европейските застрахователи се страхуват от санкции заради "Северен поток 2"

© Reuters


Заплаха от санкции


Европейските застрахователи, като тези, работещи на застрахователния пазар на Lloyd's of London, на теория биха могли да поемат тръбопровода, каза главният изпълнителен директор Джон Нийл. "Ние сме участвали в проекта "Северен поток" и преди, като със сигурност застраховахме неговото изграждане", каза Нийл и добави: "Трябва да уважаваме изключително много санкциите". Lloyd's of London отказа да коментира повече.


Главният изпълнителен директор на Munich Re Йоахим Венинг каза пред "Ройтерс", че в момента не участва в "Северен поток 2" поради проблеми със санкциите. Ог Zurich заявиха, че не коментират потенциални или съществуващи взаимоотношения с клиенти, но подчертаха, че поставят висок приоритет на спазването на санкциите. AXA отказа коментар. "Алианц", най-големият застраховател в Европа, заяви, че не може да коментира взаимоотношенията с клиентите, но говорител каза, че германската фирма спазва "всички режими на санкции много подробно".


Европейските застрахователи се страхуват от санкции заради "Северен поток 2"

© Reuters


Застраховането на тръбата


При завършване на строителството застраховката на самия тръбопровод ще предпази от проблеми като имуществени щети, прекъсване на бизнеса и отговорност на директорите и служителите. Но забавеното одобрение вероятно ще забави подобни споразумения, каза Рос Дентън, ръководител на международната търговия в адвокатска кантора Ashurst.


Един от ключовите рискове е, че Съединените щати могат в кратък срок да разширят санкциите върху европейските фирми, казват експерти. Найджъл Къшнър, главен изпълнителен директор на лондонската адвокатска кантора W Legal, казва, че САЩ имат репутация да използван санкции срещу тактики, които влошават НАТО и Запада. "Реакцията на САЩ при почти всеки един повод е да засилят санкциите", казва той.


"Кой в здравия си ум ще скочи в нещо и ще финансира нещо и ще окаже подкрепа за нещо, за което има риск да бъде санкциониран? Застрахователите са разумни и мисля, че ще бъдат сдържани."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK