Има ли ефект от задължително ваксиниране

Има ли ефект от задължително ваксиниране

© ReutersГръцкият премиер Кириакос Мицотакис вчера обяви планове за глобяване на хора на възраст 60 и повече години, които отказват ваксината срещу COVID. Санкцията е 100 евро всек имесец, като се започне от 16 януари. Това далеч не е първият път, когато правителства правят ваксинацията задължителна, за да повишат поставянето на дози. Какво показва практиката посвета, когато става дума за детските ваксини?


Много западноевропейски страни са наложили задължителна ваксинация през XIX век (срещу едра шарка и често включваща възрастни) и много източноевропейски страни са ги въвели по съветските времена. Сега това се посреща с остра реакция от антиваксъри, които го смятат за посегателство на държавата в личната сфера.


Здравните власти и правителствата, които инициираха такъв режим за ваксиниране, по-късно промениха посоката, предпочитайки да насърчават взаимното доверие и отговорност на гражданите за тяхното здраве и за защитават околните. Най-новите решения са главно в отговор на това, че нивата на ваксиниране не са достатъчно високи, за да спрат появата на огнища.
През последните няколко години в Европа бяха въведени задължения за ваксини след огнища на детски болести - особено морбили. Това бяха удължаване на действащия режим (Франция), допълване на съществуващ (Италия) или въвеждане на нов (Германия, коъдето беше само за морбили).


Задължителната ваксинация за пътници и определени професии също е обичайна практика в много страни по света. Това, което е необичайно, е задължаването за ваксиниране на възрастни по време на епидемия.


Самоа едно е изключение - през 2019 г. полинезийската островна държава въведе задължителна ваксинация срещу морбили за цялото население по време на национално извънредно положение. Преди това имашехиляди случаи и повече от 80 починали от предотвратимо заболяване, много от които бяха деца. Това се случи в рамките на малко население от само около 200 000 души.


Заповедта доведе до ваксиниране на почти цялото население и в крайна сметка огнището беше потушено. За съжаление една от първоначалните причини за ниския процент на ваксиниране в страната е резултат от грешка при поставянето на ваксина за две деца, която доведе до тяхната смърт. Този инцидент показва колко бързо може да се срине доверието, ако поставнето на дозите не е на ниво.


Франция направи през 2017 г. задължителни всички препоръчителни ваксини с глоби и възможни присъди лишаване от свобода за тези, които не се съобразяват. Това разшири от 3 на 11 задължителните ваксини. Причината за това беше, че родителите смятаха, че препоръчителните ваксини не са толкова важни, колкото задължителните, и затова бяха склонни да ги избягват.


Германия направи ваксинацията срещу морбили задължителна за посещаване на училище и детски градини, както и на други обществени места, като приюти за бежанци и клиники.


Италия, която имаше репутация да не прилага строго задължението за ваксинация, имаше такъв режим за четири болести, но глобите за неспазване рядко се прилагаха. През 2017 г. Италия направи допълнителни шест ваксини задължителни за непълнолетни и посещаване на групи от предучилищна възраст, като на родителите, които не се съобразяват, са налагани глоби или на децата им е отказано допускане.


След въвеждането на задължителната ваксинация процентът на покритие се е увеличил във Франция, Италия и Германия. Въпреки това, оценката на успеха зависи от това дали на първо място дадена страна може да въведе тези политики без да предизвика противопоставяне.


Има ли ефект от задължително ваксиниране


Украйна има неприятен опит със задължителната ваксинация, като страна с най-големите огнища на морбили в Европа. През 2005 и 2006 г. са се заразили от морбили и рубеола 46 000 души В резултат на това Министерството на здравеопазването въведе задължителни ваксини срещу морбили и рубеола. Но негативното медийно отразяване и противоречията относно предполагаемите странични ефекти сложиха край на кампанията.


Въпреки че не е минало достатъчно време, за да се прецени напълно степента на успех, задължителната ваксинация подобрява поставянето на дози. Тези подобрения обикновено са само малки проценти, тъй като повечето хора се ваксинират доброволно. И все пак малките спадове в обхвата на населението водят до оформяне на уязвими групи от хора, които правят заплахата от огнища съвсем реална.


Изискването на здравни сертификат във Франция позволява само на напълно ваксинирани или на тези с отрицателен тест да получат достъп до обществени места. Милионите, които резервираха своите дози веднага след съобщението, бяха ярък показател за това колко ефективен може да бъде такъв режим за ускоряване на ваксинирането по време на епидемия. А скоростта е от съществено значение.


Разбира се, има потенциални отрицателни страни при задължителната ваксинация - по-нататъшно поляризиране на обществото и пренебрегване на други средства за увеличаване на ваксинирането - каквито са кампаниите за повишаване на осведомеността. Тревогата за реакцията след ваксиниране и разпадането на доверието и отговорността за здравето между държавите и техните граждани е друга причина да бъдем предпазливи.


Но при спешни случаи, когато е известно, че задължителният режим подобрява ваксинирането, на страните остава малко пространство да избират.


Коментарът е от платформата The Conversation.

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Явно не знаят прастария основен закон на швейцарските часовникари и ще го разберат по болезнения начин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ма на тва не пише Ваксина.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Ефект има, но има и доста хора с , да кажа непрогресивно и архаично мислене и поведение.

 4. 4 Профил на az_mislia
  az_mislia
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Ваксини, а не препарати разрешени за ползване в спешни ситуации.

 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 795 Неутрално

  От първо изречение почвате манипулациите.

  "Много западноевропейски страни са наложили задължителна ваксинация през XIX век (срещу едра шарка и често включваща възрастни) и много източноевропейски страни са ги въвели по съветските времена. Сега това се посреща с остра реакция от антиваксъри, които го смятат за посегателство на държавата в личната сфера"

  Вариола, смъртност - около 30% без оглед деца, възрастни, болни, здрави.
  Ваксина срещу вариола - пълна доживотна защита срещу заразяване, пренасяне на заразата и разболяване
  Печалби за авторите и първите производители - благодарност от цялото човечество

  Ковид, смъртност - преко сили 1%, предимно възрастни и болни хора, отиващи си повече от усложненията покрай основнито си заболяване
  Ваксина срещу ковид - спорна тримесечна защита срещу "тежко протичане", почти нулева защита от заразяване, никаква защита за околните
  Печалби за авторите и първите произовдители - десетки милиарди на година без изглед да намалеят.

  Та кво, антиваксъри-плоскоземци пак, а? Да ви покажа ли имунизационния си паспорт, там истинските ваксини ги има до една?


 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Редно е човек да може да прави каквото си иска, стига да не засяга другите около него. Каквно правим обаче когато се поставиш в положение да си заплаха за околните заради това, че не искаш да се ваксинираш и да спазваш мерки?

  Напивай се и се друсай колкото си щеш, но не и зад волана. Да караш в подобно състояние вече не е въпрос на личен избор, именно защото се превръщаш в заплаха.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  Кое е "тва", на което не пише ваксина?

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Вече се доказа, че няма разлика между това дали си ваксиниран и не, в голям процент от случаите...
  И ваксинираните пренасят заразата... И ваксинираните умират... И ваксинираните попадат в болница с усложнения... И ваксинираните се разболяват...
  Т. е. няма никаква индикация, че ваксинирането спира заразяването, спира смъртните случаи, спира пълненето на болниците с болни от ковид-19...
  Ваксините не могат да преборят пандемията. Ако можеха ваксините да са решение, нямаше държави с над 70% васкинирани да са в локдаун...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":

  Лъжа! Над 90% от хоспитализираните НЕ са ваксинирани!

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Къде това?
  Във Великобритания 50% от хоспитализираните са ваксинирани.
  В Турция повече от 50% от хоспитализираните са ваксинирани.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Любопитно

  "когато става дума за детските ваксини?" - които, по всички медицински норми, са НОРМАЛНИ ваксини. Предпазването, не само с детските ваксини е жизнено необходимо за всеки, който се откъсне от естествената си среда, което и се прави с желание. Тази масова пропаганда е уникална за век, следващ векът на любовта и как НОРМАЛНО да се възприема?! Задължителното винаги е съмнително.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Има разбира се! Но сравнявате традиционни и проверени във времето методи, доказали своята ефективност и безопасност, с експериментална технология, чиято крайно съмнителна ефективност виждаме всички и чиято безопасност буди сериозно безпокойство, особено след публикуваните на сайта за достъп до обществена информация в САЩ документи, за утвърждаването на ваксините, както и от признатите официално от ЕК "странични" ефекти. Правилния път е да се криминализира участието на политици в медицинските дейности и връщането на научната основа. Връщане, но при съответните специалисти, а не сульо и пульо, занимаващ се с коремна хирургия, да се пише специалист по всичко! Все едно да слушаш гумаджията за съвет как да си чипираш компютъра на колата.

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  В Гърция ако знаят авторите колко неща са задължителни и не се спазват от много хора... Просто има гражданско общество и има хора с гражданска позиция.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 16. 16 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "Много западноевропейски страни са наложили задължителна ваксинация през XIX век (срещу едра шарка и често включваща възрастни) и много източноевропейски страни са ги въвели по съветските времена. Сега това се посреща с остра реакция от антиваксъри, които го смятат за посегателство на държавата в личната сфера."

  Задължителните ваксини се прилагат при болести които причиняват смъртност или сериозни дълготрайни щети при 10-30% и нагоре от болните.

  Коронавируса при хората под 60 години има смъртност само 0.02% !!!

  При това сега се оказва, че не работи срещу новата мутация защото е изработен върху спайка на алфа варианта, а омикрон има над 30 мутации точно на спайка и антителата на ваксинираните не го разпознават.

 17. 17 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":Лъжа! Над 90% от хоспитализираните НЕ са ваксинирани!
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  Туй ще требе да си го чел/чул в некоя БГ медия !

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1342 Гневно

  Айде преди да говорите за задължително да дефинираме какво се води "завършена ковид ваксинация", защото още няма консенсус колко дози и през колко време и от коя марка. Това е някакво ветеринарно бодене наред и ако мине, като замитаме под килима уврежданията.

 20. 20 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":Къде това?Във Великобритания 50% от хоспитализираните са ваксинирани.В Турция повече от 50% от хоспитализираните са ваксинирани.
  —цитат от коментар 11 на anonimnii


  За България са над 90%

 21. 21 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1249 Гневно

  ДАА има милиони хора ще тръгнат да ваксинират със сопи,факли и вили ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Весело

  До коментар [#9] от "Dimitar Mogilarov":

  😂😂😂👍

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#20] от "papunqk":

  То в България въобще кой вярва на официалните данни?
  Всеки възрастен ако е ваксиниран почива от естествена смърт, но ако не е ваксиниран умира от ковид-19... Българската статистика. Стъкмистите в България са известни. Който плаща изследванията, той диктува резултатите в България...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":

  кой и къде е "доказал" всичко, което изброяваш?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#24] от "Николай Теллалов":

  Кой и къде е доказал обратното?...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#25] от "anonimnii":

  зададох въпрос, да уточниш собствените си думи
  ти почваш да шикалкавиш

  грозно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Теллалов":

  Правите се на тъпи.
  Грозно.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 30. 30 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Тази булка Саманта да каже още през 19 век колко игли и бустери и през колко време са слагали за ваксинация срещу една болест?

 31. 31 Профил на ivailosavoff
  ivailosavoff
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Не е за вярване, как на черното се казва бяло! Погледнете статистиката примерно в Канада и може би ще разберете нещо! Може би…, но надали!

 32. 32 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  ...Ковид, смъртност - преко сили 1%, предимно възрастни и болни хора, отиващи си повече от усложненията покрай основнито си заболяване ...
  —цитат от коментар 5 на Green Day


  Смъртността от Ковид при включване на онези изкарали го безсимптомно или с леко неразположение на крак за няколко дни отива към 0.25% а при децата под 18г беше нещо от рода на 2 на 1 милион!!! и в същото време случаите на миокардит и перикардит след поставяне на ваксина в групата 18-29г отиваше на 30 на милион. И въпреки всичко Биг Фарма няма да изпусне тая сладка група - искат да дупчат всички наред на всеки 3 месеца...

 33. 33 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Печалби за авторите и първите произовдители - десетки милиарди на година без изглед да намалеят.
  —цитат от коментар 5 на Green Day


  Те за толкова нямаше да си мръднат пръста. Билчо "най-великия филантроп" се беше похвалил преди време, че печалбата от ваксините е към 2000%, т.е. от вложен $1 вадиш $20. А дедо ти Маркс навремето казваше, че няма престъпление, което да не бъде извършено за 300% печалба. Та сега за какво говорим?

 34. 34 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Първите които трябва да бъдат задължени да се ваксинират с тези препарати и бустеризират (тази прекрасна българска дума), включително техните близки, трябва да са журналистите раздухващи ежедневно тази истерия.
  Без децата им, горките нямат вина за професията на родителите си.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Сега това се посреща с остра реакция от антиваксъри, които го смятат за посегателство на държавата в личната сфера."

  Доживях, след като си сложих две дози "ваксина", да ме наричат "антиваскър". Не, драги паляци, наричаме се хора с принципи.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 37. 37 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Нещо съвсем по темата - днес Гугъл отмениха Коледа и Рождество и надписът им е "сезонни празници". Който тръгне срещу Господ, трябва да е готов за последствията. Но може някои да не видят връзка с темата. Все пак не е лесно да сметнеш колко е 2 и 2.

 38. 38 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#33] от "alexsilver":

  Ми купи си акции на Модерна. Продават ги на борсата. Толкова е лесно да станеш богат, а ти пропускаш.

 39. 39 Профил на mirosl
  mirosl
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Вече се доказа, че няма разлика между това дали си ваксиниран и не, в голям процент от случаите...И ваксинираните пренасят заразата... И ваксинираните умират... И ваксинираните попадат в болница с усложнения... И ваксинираните се разболяват...Т. е. няма никаква индикация, че ваксинирането спира заразяването, спира смъртните случаи, спира пълненето на болниците с болни от ковид-19...Ваксините не могат да преборят пандемията. Ако можеха ваксините да са решение, нямаше държави с над 70% васкинирани да са в локдаун...
  —цитат от коментар 8 на anonimnii  До коментар [#8] от "anonimnii":

  Ето ти едно доказатлство че не си прав:
  днес в Онтарио починали 3 - ваксинация 90%
  днес в България починали 120- ваксинация 25%

 40. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Първите които трябва да бъдат задължени да се ваксинират с тези препарати и бустеризират (тази прекрасна българска дума), включително техните близки, трябва да са журналистите раздухващи ежедневно тази истерия.Без децата им, горките нямат вина за професията на родителите си.
  —цитат от коментар 34 на aspet


  Защо забравяш ветеринаря-шеф на фазерокартона, който и досега отказва да се фъксинира със собственото си произведение? Щото знае какви ги е свършил, види се...

 41. 41 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  Миналата седмица, в четвъртък, разговарях с медицинска сестра в болница в град в Чехия с около 30 хил. човека население; център на административна единица. Каза, че 100% от хората на лечение от усложнения поради ковид в болницата са неваксинирани. Признавам - не съм я питал дали това е към деня или въобще от началото на новата вълна.
  От близо 126 човека персонал в завода в който работя 100% са ваксинирани чужденците, включително и от ръководния персонал /общо 28 човека/. От чешкитие служители ваксинирани са малко над 80% /много над средното в страната/. До сега има само един служител с Ковид - неваксиниран, веган.

 42. 42 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  "...Тези игрички с имунната система може да ни излязат през носа..."

  Сигурно е 100%. Защото по сложността си имунната система може да се сравнява само с мозъка. Е, кой рови в мозъка ей така, с експериментална цел, колко ще хвърлят топа и колко не?

 43. 43 Профил на mirosl
  mirosl
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#39] от "mirosl":

  и тримата починали са били неваксинирани

 44. 44 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Урсула:
  "Европейските държави трябва да полагат целенасочени усилия за намаляване на съмненията във ваксините."

  Саманта Вандерслот, Оксфордски университет:
  Ще измисля нещо

  Не, че Саманта е успяла да измислила нещо умно, но поне е опитала.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 45. 45 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Ама то на второ място след Дойчо Велев е Оксфордския университет.

 46. 46 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#33] от "alexsilver":Ми купи си акции на Модерна. Продават ги на борсата. Толкова е лесно да станеш богат, а ти пропускаш.
  —цитат от коментар 38 на wkk57607068


  Като те гледам, май си торба акъллия.
  Хората ти говорят не за търговия на борсата, а за нещо съвсем друго. Май пак не си схванал.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 653 Весело

  [quote#32:"jazzdevil"][/quote]

  МЗ публикува на фейсбук страницата си информация за наблюдавани реакции след поставяне на ваксина срещу COVID-19 в ЕС и САЩ.

  Според публикация в списание “Nature” честотата на алергичните реакции е 3 случая на 1 млн. дози при Moderna (Spikevax) и 5 случая на 1 млн. дози при Pfizer/BioNTech (Comirnaty).

  На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе с данни, че тежка алергична реакция след прием на AstraZeneca (Vaxzevria) е констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания (полисорбат).

  По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни (до 14) след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже.

  До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са докладвани:

  ➡145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech),

  ➡19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna),

  ➡138 случая на перикардити след Comirnaty,

  ➡19 случая след прилагане на Spikevax.

  За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

  СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини (VAERS), те сочат, че към 11 юни 2021 г. при лица на възраст 12-29 години са констатирани 40,6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4,2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст – 2,4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

  Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и други.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope
 51. 51 Профил на Балиране на ГЕРБиджа
  Балиране на ГЕРБиджа
  Рейтинг: 10 Весело

  До коментар [#41] от "ivangabrovo":

  Нямаш ли линк от фейсбук към анонимен профил с "експертно" инфо за "конспирацията ковид", не важиш пред плоскоземците-антиваксъри, байганьовци.

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#47] от "Аскет":

  "...Просто е невероятно как цялата пропагандна гилдия ДОБРОВОЛНО и с УПОЕНИЕ обрече на осакатяване най-скъпото си - своите деца и внуци!..."

  Ами повечето от тях са от "нашите" и си нямат дечица. Какво толкова да се притесняват?

 53. 53 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Нещо съвсем по темата - днес Гугъл отмениха Коледа и Рождество и надписът им е "сезонни празници". Който тръгне срещу Господ, трябва да е готов за последствията. Но може някои да не видят връзка с темата. Все пак не е лесно да сметнеш колко е 2 и 2.
  —цитат от коментар 37 на Anton Andonov


  Има предположения, че навремето над Содом и Гомор е паднало нещо от типа на голям астероид, произвел взрив с тротилов еквивалент от 1 мегатон.
  Интересно е сага какво да очакваме...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":

  "И ваксинираните умират... И ваксинираните попадат в болница с усложнения... "

  Дай достоверен линк, моля (не линк от типа една -жена-каза). Искам да си съставя информирано мнение за процента на ваксинирани и след това заболели с усложнения, ваксинирани в интензивните, ваксинирани починали и т.н. Ама наистина ваксинирани, а не с фалшиви сертификати.

 56. 56 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  не мога да повярвам колко бързо премина през защитните сили на обществата задължителната ваксинация.

  ваксиниран съм, пламенно вярващ в науката българин.

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":

  "Във Великобритания 50% от хоспитализираните са ваксинирани."

  Ти лъжеш повече и от Бойко Борисов, бе!

 58. 58 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 662 Неутрално

  КРАЛЯТ ИСКА САМО КАТОЛИЦИ! Вартоломеевата нощ се пече.

 59. 59 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 440 Весело

  След португалците, сега и ирландците пратиха по дяволите "свободата" която дава ваксата
  https://www.monitor.bg/bg/a/view/vynshno-irlandija-iska-otricatelen-test-za-covid-19-za-vsichki-pristigashti-291822
  Португалците май поне оставиха на "излекуваните" някакви права...
  Чувствайте се свободни!

 60. 60 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#48] от "rak281053136":

  Хубаво е, че Ви е весело - смехът, казват, лекувал.
  Не съм трол - имам достатъчно добра работа. Може би скучна, може би прозаична, но ми харесва. Част от тази работа е да се грижа предприятието, някъде в Централна Европа, за което отговарям да е с минимум отсъстващи по каквито и да е причини. Та от там се налагам да се интересувам и от нещата свързани с ковида.
  Да сте жив и здрав и да се веселите по истински хубави поводи.

 61. 61 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Светована Икономическа Война. Време е да застанем в обратната на досегашните си позиции в миналите войни , а именно на губещата в момента позиция. В Бъдеще позицията може да стане печеливша.

 62. 62 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 440 Весело

  До коментар [#54] от "Балиране на ГЕРБиджа":

  Кой е мнозинство?!?

 63. 63 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  Много западноевропейски страни са наложили задължителна ваксинация през XIX век (срещу едра шарка и често включваща възрастни)
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Ся прегледах: в Англия през 1867 издали закон за задължително ваксиниране за едра шарка. Отначало в Лестър си ваксинирали децата на 94%. През 1871-2 обаче избухнала епидемия, много хиляди Ваксинирани се поболели и няколкостотин погинали. В резултат ентусиазмът към Ваксината се изпарил. Родителите предпочитали да ги глобяват и даже да ходят в пандиза, отколкото да си ваксинират децата. Случвало се на година да съдят по 1.000 родители за отказ. През 1897 само 1,3% от децата бивали ваксинирани. По някое време на хората им писнало да ги ебават постоянно и на изборите гласували срещу задължителноваксинниците и избрали тамошния Копейкин.
  https://bit.ly/31jjnhg

 64. 64 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ефект има, но има и доста хора с , да кажа непрогресивно и архаично мислене и поведение.
  —цитат от коментар 3 на papunqk


  Прогресивно е полит коректно за крайно ляво комунистическо поведение

  'progressives' is the politically correct word for communists
 65. 65 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Авторът сравнява ваксини преминали през много сериозни дългогодишни тестове с препарати, които са експериментални и не са минали подобни тестове. Освен това страничните ефекти на традиционните ваксини са стотици (може и хиляди) пъти по-малко от тези на препаратите за коронавирус. Щом се наложи промяна на дефиницията на ваксина на Федералната служба за храни и лекарства заради корона ваксините, които не предпазват от заболяване, нито спират разпространението на вируса за разлика от традиционните ваксини си правете изводите. И кога сме виждали подобен натиск за ваксиниране и цензура на информацията за странични ефекти и рискове. Много червени флагове.

 66. 66 Профил на zac19646650
  zac19646650
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Да ваксинираш задължително срещу ковид лица, които не попадат в рисковите групи, е тежка глупост и обществото логично се съпротивлява. Не само това, ами подобни неадекватни решения ще свалят доверието от ваксините изобщо, от политиците и всекакви учЕни и здравни експерти.

 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Гневно

  Има ефект. Нарича се потрес и омерзение.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "Има ли ефект от задължително ваксиниране"

  Оооо, има има - сметките на някои наши, демократични и съвсем неслучайно люде набъбнаха хилядократно, по добре подготвен протокол.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 69. 69 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  един от ефектите току-що го виждаме на мача Уотфърд-Челси - поредният инфаркт в публиката след подобен преди 10 дена на мач на Нюкасъл и Тотнъм. Вие колко такива инфаркта си спомняте по стадионите преди години?

 70. 70 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#69] от "Anton Andonov":

  Всички инфаркти са само и единствено заради ваксините! Преди ваксините инфаркти нямаше!

  Настроение: Подигравателно!

 71. 71 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#69] от "Anton Andonov":Всички инфаркти са само и единствено заради ваксините! Преди ваксините инфаркти нямаше! Настроение: Подигравателно!
  —цитат от коментар 70 на vassilun


  и аз мисля, че десетократното увеличение на миокардитите в световен мащаб през 2021 е чиста случайност, а многобройните припадъци на полето на спортисти напоследък - съвпадение

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Те може би са и повече, предвид фалшивите сертификати.

 73. 73 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Естественият имунитет след преболедуване пак изчезна от полезрението на бесните изчадия, горящи от желание да набодат всички. Как се вписват преболедувалите, особено скорошно, в тая простотия със задължителната ваксинация??!!! Защо преболедували трябва да бъдат принуждавани да се ваксинират???!!!!! На тия скапаняци не им ли идва на акъла, че определена немалка част от нежелаещите да се ваксинират са вече преболедували?!!! Къде са медицинските аргументи в този аспект или давай всички под ножа???!!!

 74. 74 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonimnii":"Във Великобритания 50% от хоспитализираните са ваксинирани."Ти лъжеш повече и от Бойко Борисов, бе!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Ами даже са повече според Националната здравна служба (Табл 4):

  https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1034383/Vaccine-surveillance-report-week-46.pdf

 75. 75 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  https://www.macrotrends.net/countries/DEU/germany/death-rate

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Ваксините работят ......в полза на погребалните агенции

 76. 76 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2347 Любопитно

  До коментар [#41] от "ivangabrovo":

  Защо са ти сложили толкова много минуси, при положение че изнасяш факти, които съм сигурен че са верни, ми е загадка. Сигурно ги дразнят фактите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 77. 77 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Преди няколко дни в Corriere della Sera беше публикувано интервю за спешната в много отношения здравна ситуация. Говореше ръководителят на инфекциозните болести на болницата в Падуа, доктор Анамария Кателан. Тя разказа за нарастващото струпване на болнични места: „Доскоро имахме пациенти, засегнати от туберкулоза. Сега не, само Covid". Репортерът я попита: „Всички без вакс ли са?“. А отговорът му беше: „60% от тях: те са на възраст между 40 и 60 години. И тогава има 40% от болните, предимно възрастни хора и със съпътстващи заболявания, които са преминали през пълния анти-Ковид цикъл, но не са получили желания имунен отговор. Ние сме между два фокуса: трябва да управляваме от клинична, поведенческа и психологическа гледна точка от една страна онези, които отказаха ваксината, смятайки я за експериментална и опасна и от една страна други бяха разочаровани от Националната здравна служба, на която се довериха, като сляпо следваха нейните препоръки, но все пак се озоваха в болница. Те се чувстват предадени, но за съжаление всички ваксини в определени населени места действат по-малко.”

  В тези думи има ужасен термин: "предателство". Не малко италианци, които следваха всяка индикация, получена от здравните и политическите власти, нареждаха се, за да вземат първата и след това втората доза от ваксината, следваха до буква препоръките на правителството, все пак се заразиха, в крайна сметка хоспитализирани в отделенията на болница или в реанимация и днес се чувстват предадени от италианската държава.

  Прави са, наистина са измамени и не само от държавата: от политици, от водещи на телевизионни токшоута и от огромното мнозинство журналисти. Тези, които казаха и написаха, че сме изправени пред неваксинирана пандемия и само те причиняват разпространението на вируса, който иначе вече би бил ликвидиран. Тези, които казаха и написаха, че ако сте ваксиниран - особено ако сте крехки - може да се случи да се заразите, но с по-нисък вирусен товар и без да рискувате нещо сериозно. Тези, които следователно осигуриха точно обратното на случилото се с ваксинираните, които запълват отделите Covid в Падуа до 40%.

  В бюлетина за наблюдение, издаден от Висшия институт по здравеопазване на 15 септември миналата година, са докладвани 96 900 инфекции сред неваксинираните и 44 990 сред ваксинираните с пълен цикъл (по-малко от половината). В последния бюлетин, този от 17 ноември, регистрираните инфекции са 50 564 сред неваксинираните и 72 159 сред ваксинираните с пълен цикъл. На 15 септември хоспитализациите на неваксинираните са 6841, на ваксинираните 2331, около една трета. В доклада от 17 ноември 3220 неваксинирани и 2936 ваксинирани са били хоспитализирани. За два месеца интензивното лечение също промени това съотношение: неваксинираните, които се озоваха там, бяха четири пъти повече, днес делът беше намален на два пъти. При смъртни случаи беше по-зле. В доклада от 15 септември

  Между двете дати - 15 септември и 17 ноември - абсолютният брой на двете популации се промени значително. Неваксинираните намаляха от 13,3 милиона на 7,8 милиона, а ваксинираните с двойни или тройни дози се увеличиха от 35,5 на 43,7 милиона. При тези цифри очевидно процентът на инфекции, хоспитализации, интензивни грижи и (много по-малко) смъртни случаи е очевидно по-висок в извадката от тези, които не са имали ваксината, отколкото тези, които са следвали до съвършенство указанията на здравните власти. Това може да се види ясно в графиките, които публикуваме днес, като подреждаме различните бюлетини, издавани на всеки 15 дни: синята крива на неваксинираните винаги е над тази на ваксинираните, с изключение на извадката от смъртни случаи, която също е идентична в проценти . L'

  Така че, докато говорехме само за липса на вакс, мислейки за мерки, които биха ограничили свободата им на движение, защитата на ваксинираните хора определено намаляваше и пандемията също сериозно атакуваше населението, което се смяташе за имунизирано, а не беше така. Едва сега изведнъж се събуждате с третата доза. Два месеца пропилени в бърборене. Да, това наистина е предателство.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 78. 78 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Молекулярни биолози в Русия са открили антитялото 35B5, което може да се свърже с S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително най-новият Омикрон.

 79. 79 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Кантарджиев го гледах по телевизията- вика, че у Софето имало менингит. Аз паднах от коня....

 80. 80 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Кантарджиев го гледах по телевизията- вика, че у Софето имало менингит. Аз паднах от коня....
  —цитат от коментар 79 на pavur


  Дано да е само някаква грешка в думите му.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 81. 81 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Има ли ефект от задължително ваксиниране ?......... Има ! Тотално се нарушават правата и свободите на хората и това води до прецедент утре "задължително" някой да ни кара и лайна да ядем, или да ни вменява и други "задължителни" благинки...... Що не и в газови камери под строй да ни водят да се "къпем"... вече се е случвало нали?

 82. 82 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  За България са над 90%
  [quote#20:"papunqk"][/quote]

  Недей така с цифрите бе човече! Както я смяташ няма да остане жив неваксиниран до края на годината!

 83. 83 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Кантарджиев го гледах по телевизията- вика, че у Софето имало менингит. Аз паднах от коня....
  —цитат от коментар 79 на pavur

  Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина е починало, съобщава БНТ. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

  Случаи на деца, положителни за бактериален менингит затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 84. 84 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Само ако е придружен с бустерна доза бой.

 85. 85 Профил на ccg361090791
  ccg361090791
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Продължавате с провокативните заглавия.
  Налягайте на минусите.

 86. 86 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Аз като чуя Оксфордски университет все пак очаквам нещо доста по-сериозно както заявка. Да кажем, че авторката е била ограничена да се вмести в малък обем на изложението, но пак опитът е слаб. Не за друго, а че прави фундаментална грешка: сравнява обществени реакции при въвеждането на проверени с десетилетия ваксини като безопасност и ефективност с тези, които сега се лансират против ковид. Поставя на везните твърде несравними случаи - очевидно е. Щях да се впечатля например да посочи ваксина от досега известните, които трябва да се слага през ... четири месеца...

 87. 87 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Абсолютно ! . Дневник стана бетер и блиц , пик и подобни само дето друг плаща! Айде у лево - един читател по малко

  В Дневник отдавна сме наясно, че се усвоява грант за насаждане на Ковид паника, хвалебствия на Ковид "ваксините", авторитарните правителства ограничаващи гражданските свободи. И тая статия е пропагандна манипулация от първото изречение. Шарка, морбили и рубеола тръгнали да ми сравняват с Ковид - смешници...
  —цитат от коментар 18 на jazzdevil


 88. 88 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  След португалците, сега и ирландците пратиха по дяволите "свободата" която дава ваксатаhttps://www.monitor.bg/bg/a/view/vynshno-irlandija-iska-otricatelen-test-za-covid-19-za-vsichki-pristigashti-291822 Португалците май поне оставиха на "излекуваните" някакви права...Чувствайте се свободни!
  —цитат от коментар 59 на sfl32583434


  По същество тихичко признават това което отдавна по-умните знаем: Ваксините Не Пазят от Заразяване! И съответно единствената мярка да спреш заразата на границата е PCR теста. На една Голяма Измама беше сложен край.

  Но има едно Голямо Обаче. И то е, че настоящите тестове не хващат оМикрона. Така че следващата стъпка е Карантина 14 дена На Границата. Която естествено си плащаш /и то солено/ в някое хотелче. Честито съвременният концлагер.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 89. 89 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#66] от "zac19646650":

  Да оставиш населението неваксинирано ,защото масата не ще е също тежка глупост , пълни болници и много загинали също поради простотията на масата от населението ,нагледах се едно към едно на хора ,които никога не са ходили на доктор ,здрави ,прави ,влизат за незначителна манипулация в болница ,където е пълно с ковидни ,отказват ваксина преди това разбира се ,след седмица вече са загинали от ковид пневмония ,която протича просто за няколко дни ,вече много такива и повтарящи се случаи при възрастни .Пита се ,колко трябва да си прост като галош ,за да не се ваксинираш и да рискуваш здравето си ,същото се получи и със семейство съседи ,които цяло лято като ги поканим на ваксина се хилеха и обясняваха как тях не ги засяга имат здрав имунитет ,последните дни бащата с ковид с тежко протичане в болницата ,детето на 12 години също с двойна пневмония на троен антибиотик ,без сигурен изход от тежкото му състояние също в болница ,можеше ли да се предотврати всичко това или не ,трябва да се преживее ,да си рискува или загуби някой от семейството живота ,за да се разбере ,че ковида е страшно заболяване .

 90. 90 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fred":

  Ами концлагера е за предпочитане ,отколкото моргата и гробищата , така ,лятото едно семейство гасарбайтери ни донесе в едно село заразата от Германия , голяма сватба ,всички неваксинирани , над 40 семейства с ковид 6 човека загинали в рамките на дни след сватбата от ковид ,същите поканени преди това да се ваксинират , бяха отказали категорично ,това е протичането на цялата процедура практически ,или концлагер или риска кой ще загуби живота си от близките ви следващите дни .

 91. 91 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#81] от "MPetr":

  Е дай да те оставим тогава да разнасяш заразата и да убиваш околните ,щото ти трябва да имаш права ,ами или на това ще се сложи край или ще има умишлени убийства по този повод ,но не може да продължава това лежерно поведение .

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#91] от "Bai nik":

  "ваксинираните" също разнасят заразата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 327 Любопитно

  До коментар [#8] от "anonimnii":

  ти фелдшер ли беше бе смешник?

 94. 94 Профил на Sanyu
  Sanyu
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Нали ваксината ви пази? За какво е този натиск върху не ваксинираните?
  Който иска да ходи да се ваксинира, оставете ни на мира!!

 95. 95 Профил на Sanyu
  Sanyu
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petko Boukov":

  Каква заплаха се не ваксинираните за ваксинираните?
  Нали ваксината ви пази?
  И в ковид отделение без маска да се разхождаш трябва нищо да не ти стане!
  Пак питам: каква заплаха са не ваксинираните за ваксинираните? Нали ваксината ги пази!?!

 96. 96 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Дневник, статията не струва. И аз съм за ваксинацията срещу туберкулоза, едра шарка и варицела. Обаче при прилепския грип Ковид и експерименталните препарати - въпросът е - защо трябва да е задължително? Кой печели от това? И със сигурност това не са пациентите, за съжаление.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Съвсем скоро 2 млн. пълнолетни в България или 35% от населението ще са със завършен курс на ваксиниране. Очевидно хората започнаха да проумяват необходимостта от вземането на най-ефикасната мярка срещу Ковид.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Дневник, статията не струва. И аз съм за ваксинацията срещу туберкулоза, едра шарка и варицела. Обаче при прилепския грип Ковид и експерименталните препарати - въпросът е - защо трябва да е задължително? Кой печели от това? И със сигурност това не са пациентите, за съжаление.
  —цитат от коментар 96 на Vassil Stoychev


  Кой печели от това? Ми това са тези, които не искат да станат пациенти (я, на болниците, я на траурните агенции)

  Сам съм, други няма...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK