Кои са най-добре платените професии за среднисти в Германия

Кои са най-добре платените професии за среднисти в Германия


Най-зле платените среднисти в Германия са фризьорите, а сред най-високо оценените са пожарникарите, електротехниците, медицинските асистенти, технолозите в химията и работещите в банковото дело. "Дойче веле" разказва още подробности.


Институтът за германска икономика в Кьолн е анализирал перспективите пред хора под 30-годишна възраст, които са завършили професионално образование. Статистиката сочи, че по принцип висшистите получават по-високи заплати от среднистите, но едно професионално образование също може да осигури съвсем прилични доходи. През 2020 година младите специалисти без висше образование в Германия са получавали средно по 2900 брутна месечна заплата.


Кои професии са най-зле или най-добре платени?


Най-зле платени са фризьорите и фризьорките - там средното месечно възнаграждение възлиза на 1679 евро. Освен това в тази професия предлагането е по-високо от търсенето: за всеки 100 работни места кандидатстват по 120 души. Малко пари изкарват и продавачите в хлебарници, пекарни и сладкарници: 1800 евро на месец. Впрочем заплащането в сферата на гастрономията като цяло е ниско. Това важи както за готвачите и пекарите, така и за работещите в животновъдството, включително и ветеринарните фелдшери.
Професиите, свързани с грижа за животни, носят по 2100 евро на месец, а фотографията осигурява на един начинаещ специалист средно по 2000 евро месечно. Интересно е, че видео- и киномонтажистите изкарват едва по около 2500 евро месечно, но въпреки това професията им се радва на голяма популярност сред випускниците на средните училища.


Много популярни са и професиите за среднисти в IT бранша.


За разработване на софтуер младите специалисти могат да изкарват по 3200 евро месечно, а информатиците - близо 3500. А иначе в средата на класациите по заплащане попадат следните както мъжки, така и женски професии: офис асистенти, възпитатели, кранисти, шофьори в обществения транспорт, бояджии, строители, шлосери, санитарни техници.


Особено добри пари изкарват производствените плановици и ръководителите на производствени процеси. Там средната заплата преди данъци възлиза на 4300 евро. Почти толкова изкарват и авиотехниците, високи са заплатите за млади специалисти без висше образование и във финансовия, банковия и застрахователния сектор. На четвърто място в рейтинга на най-високо платените професии за среднисти са специалистите по химически технологии и по фармацевтика. Следват ги пожарникарите, които взимат по 4000 евро месечно, като тяхната професия в момента е много търсена в Германия.


В металообработването и машиностроенето се взимат добри заплати

В металообработването и машиностроенето се взимат добри заплати


Дефицит на кадри се наблюдава и при други професии за среднисти, където се печелят добри пари, например в електротехниката, автоматизацията и металообработването. На високо заплащане могат да разчитат и младите хора без висше образование в някои медицински професии като технически и медицински асистенти - те изкарват по близо 4000 евро месечно. Доста по-ниски обаче са заплатите на персонала, който се грижи за болни и възрастни хора.


Какво е по-важно от парите?


Въз основа на тези данни специалистите от Института за германска икономика създадоха и интерактивна карта, където могат да се сравнят заплатите в различните професии, които не изискват висше образование. В анализа на института изрично се подчертава, че заплатата не играе решаващата роля при избора на професия.


Младите германци отдават по-голямо значение на възможностите за професионална реализация, за разгръщане на собствените способности и интереси, на обществената популярност и социалния статут на професията - а също така дали избраната професия отговаря на тяхната субективна представа за собственото им социално положение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK