"Замириса на революция!" и други от "шокиращите прогнози" на Saxo Bank за 2022 г.

"Замириса на революция!" и други от "шокиращите прогнози" на Saxo Bank за 2022 г.

© ReutersПрез 2022 г. "революционните движения" ще се засилят по света, като не всички от тях ще доведат до положителни промени. "Напрежението нараства" в световната икономика и обществото като цяло, с което сегашната система не е в състояние да се справи. А това означава, че революцията не просто е възможна, а неизбежна, въпросът е само "кога и как ще се случи".


Това казват експертите на инвестиционната Saxo Bank в популярната напоследък тяхна прогноза за предстоящи "шокиращи събития". Целта ѝ е по-скоро да предупреждава и да предизвика дебат и размисъл по трупащи проблеми и перспективи, отколкото да има претенция, че изброените неща наистина ще се случат. . Най-разрушителните събития винаги се оказват най-неочаквани, подчертава текстът.


"Ако сегашната система трябва да се промени, но не може, революцията е единственият път напред", каза Стин Якобсен, главен инвестиционен директор в Saxo Bank. Такъв е и основният тон на доклада - "задава се революция".
Важно е какво банкерите разбират под "революция" - не свалянето на правителството на определена държава, а мащабни промени по света, изоставяне на старите парадигми и "моменти на прозрение, които предизвикват промени в мисленето и поведението".


"Вероятно ще има много по-голяма нестабилност през 2022 г., тъй като революционните движения се засилват, отправяйки предизвикателства към статуквото, докато сляпо се движим към нова парадигма. Някои от тези движения ще доведат до положителни промени, други - напротив", добавя Якобсен.


Надпревара в хиперзвуково въоръжаване и студена война


Сред най-важните сътресения през 2022 г. експертите на Saxo Bank смятат по-специално началото на нова студена война и масивна "хиперзвукова надпревара" във въоръжаването. В нея САЩ и Китай ще станат основни съперници, но други играчи с напреднали военни технологии също ще се присъединят, включително Русия и Индия, Израел и Европейския съюз.

"Хиперзвуковите технологии представляват революционна заплаха за дългогодишното военностратегическо статукво, тъй като носят асиметрични нови отбранителни и настъпателни способности", се казва в прогнозата.

В Saxo Bank смятат, че новите технологии ще унищожат самите основи на световната военна стратегия на суперсилите, една от които беше принципът на взаимно гарантирано унищожение в ядрена война. Досега никой от съперниците не се надяваше да нанесе безнаказано ядрен удар - врагът винаги имаше време да нанесе също толкова разрушителен контраудар.


"Бързината и гъвкавостта на хиперзвуковата технология пораждат убеждението, че превъзходната защита може напълно да предотврати атака и дори да създаде нови възможности за първи удар", се казва в прогнозата. Ето защо новата надпревара във въоръжаването ще стане масова - "никоя страна не иска да се чувства изостанала".


"Суспендиране" на демокрацията в САЩ и покачването на цените


През ноември 2022 г. в САЩ ще се проведат частични избори за Камарата на представителите и Сената. Противоречията между привържениците на Републиканската и Демократическата партия ще ескалират толкова много, че всичко може да завърши с пълномащабна конституционна криза, която да избухне в началото на 2023 г.


Причината за кризата според експертите ще бъде както готовността на републиканците да направят всичко възможно, за да си възвърнат контрола над Конгреса, така и "кампанията за предизвикване на страх", отприщена от лявото крило на демократите, както и необмислената подкрепа на последното за популистки идеи. В резултат на това след изборите противоречията "ще достигнат пределни стойности".

"Една или и двете страни ще се противопоставят на потвърждаването на гласуването, в резултат на което новият Конгрес няма да може да се сформира и заседава в планирания първи ден - 3 януари 2023 г.", се казва в прогнозата на Saxo Bank. "Демокрацията в Съединените щати ще бъде "замразена."


Паралелно с политическата ще се развие и втората криза в САЩ - икономическата, убедени са в Saxo Bank. Експертите смятат, че до края на 2022 г. търсенето на работна ръка в САЩ далеч ще надхвърли предлагането, тъй като много от тези, които са загубили работата си по време на пандемията от COVID-19 и са живели на помощи, няма да искат да се откажат от тях в името на предишните по-ниски заплати.


"Пандемията допринесе за пробуждането на работната сила. В различните индустрии и подоходни категории работниците осъзнават, че сега имат повече права от всякога. Те изискват по-добри условия на труд, по-високи заплати, повече гъвкавост и чувство за по-ясна цел в работата", се казва в прогнозата.


В резултат на това до четвъртото тримесечие на 2022 г. работодателите в Съединените щати може да се окажат пред рязко вдигане на заплатите - за половината от населението на страната с по-ниски доходи те ще растат средно с 15%. Последица от това ще бъде скок в цените.

"До началото на 2023 г. инфлацията в САЩ ще достигне годишен темп от над 15% за пръв път след Втората световна война. Това ще накара Федералния резерв да затегне паричната политика, но това ще е твърде предпазливо и ще дойде твърде късно", прогнозира Saxo Bank.


Хората ще могат да живеят по-дълго, което ще проправи пътя за нови кризи


Още през следващата година според прогнозата на Saxo Bank учените ще могат да постигнат сериозен пробив в удължаването на човешкия живот и подобряването на неговото качество.


"През 2022 г. ще има голям пробив в многофакторния подход, тъй като ще се появи терапевтичен "коктейл", който регулира процесите на ниво клетки, за да удължи техния живот, а следователно и живота на целия организъм. Това е път към бъдеще с шансове за сегашните по-възрастни хора, но и по принцип за свят, пълен с повече възрастни.


От Saxo Bank посочват, че хората ще могат да живеят не само по-дълго (средно с 25 години повече), но и по-добре. И ще им е по-забавно, защото новите технологии ще премахнат много заболявания - от сърдечни до невродегенеративни заболявания.

За човечеството обаче подобна "колосална победа" ще се превърне и в нов проблем - откритията на учените ще отворят пътя за "етични, екологични и финансови кризи с невиждани размери".

"Представете си, че почти всеки може да очаква да живее средно до 115 години и да бъде здрав. Какво ще означава това за частните и държавните пенсии или дори за самата способност и желание за пенсиониране? Какво ще кажете за цената на нашата планета, ако тя издържа милиарди хора, да не говорим за наличието на храна? Освен това възниква етичен въпрос - не е ли хуманно този "коктейл" да не бъде достъпен за всички?"


Saxo Bank отправя покана хората да се замислят още за:

  • ускоряване на бягството на млади хора от Facebook и други Meta проекти и преориентиране на потребителите под 40 години към нови платформи - това ще бъде последвано от разбирането на инвеститорите, че Meta бързо губи бъдещ потенциал и рентабилност
  • временно премахване от властите на различни страни на екологичните ограничения за нови инвестиции в добива на суров петрол и природен газ поради рязкото увеличение на цените на горивата и храните, както и поради заплахата от социални вълнения
  • създаване от Европейския съюз на суперфонд от 3 трилиона долара за финансиране на отбраната и други области, той ще се попълва от трупащи се пенсионни вноски, а не от нови данъци
  • създаване от жени инвеститори на "армия", която ще започне координирана атака срещу компании със слабо равенство между половете, което ще доведе до огромни колебания в цените на акциите им
  • влизането на Индия в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив като член без право на глас
  • спад на приходите от традиционни стрийминг услуги поради преориентацията на музиканти и потребители на цифрово съдържание към NFT платформи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK