Китай вече постига цели в Африка с по-малко пари и повече политика

От срещата на Африка и Китай в Дакар, където китайският президент Си Цзинпин, присъстващ само дистанционно, разговаря по видеовръзка с африкански колеги и представители на международната общност.

© Reuters

От срещата на Африка и Китай в Дакар, където китайският президент Си Цзинпин, присъстващ само дистанционно, разговаря по видеовръзка с африкански колеги и представители на международната общност.Западът наблюдава Китай в Африка с все по-голямо безпокойство, а най-яростните му критици са го обвинявали, че може да си купи цели държави, вкарани в дългов капан - направи го дори шефът на британското разузнаване тази седмица.


Истината, очертала се след дългоочаквана среща в Дакар и посещение в Адис Абеба, е по-различна.


Китай показа три ясни ангажимента: по-малко пари, но повече ваксини и политическа поддръжка в опасен конфликт, в който Европа и Съединените щати мълчат.


Промяна във фокуса
Задлъжнялостта на Африка се увеличава и сигнал за притесненията на Китай от това дойде от FOCAC, провеждащия се на всеки три години Форум на китайско-африканското сътрудничество. Във видеообръщение китайският президент Си Цзинпин използва събитието, за да обещае 40 млрд. долара на африкански държави - инвестиции, кредитни линии, търговия и специални права на тираж за следващите три години.


Това е с една трета по-малко от ангажимента на предишните срещи. Към този момент редица държави от Африка, от Замбия (още за специалния случай на Замбия четете тук) и Ангола до Етиопия, са тежко затънали в дългове към Китай. Само към 2016 г. Китай е обявил заеми за Африка за 29.5 млрд. долара, макар сумата да е почти 4 пъти по-малка през 2019. Покрай коронавирусната криза много държави обаче пренасочиха вниманието си към преструктуриране на сегашния дълг, тъй като растежът не може да помогне той да бъде изплатен, ако продължава да нараства.

Промяната е целенасочена и Държавният съвет обясни преди срещата, че започва да работи по "нова парадигма на развитие" с повече възможности за растеж, с помощ за Африка в пандемията и в укрепването на здравните системи.


Имаше и други ангажименти - например засилено сътрудничество в инвестициите за възобновяема енергия. Китай също така ще улесни процедурите за селскостопански внос от Африка.


В цитирания туит има и пример за ново сътрудничество в образованието и заетостта.


Причината за промяната, изглежда, не е само в задлъжнялостта.


На Пекин вече не му е необходимо да полага същите усилия в Африка като преди, казва за "Файненшъл таймс" старшият мениджър за Африка в "Отворено общество" Чиди Одинкалу.


"Стратегическата цел на Китай бе да си пробие път. Сега, след като си го проби, може да си позволи да диктува условията."


Чиди Одинкалу,

"Отворено общество"


Отново за ваксините


Китай, който първи се втурна във "ваксинната дипломация" преди почти година, обеща общо 1 млрд. дози, на части и без определен срок, за африкански държави. Десетки милиони дози бяха продадени или дарени на африкански страни в последните години.


Досега Китай не е изпълнил всички обещания за ваксини, направени към африкански държави. Много от тях трудно могат да си позволят количествата, купени от Запада. Делът на ваксинираните, за сравнение, е едва 7.3% от африканците при средно 58% в САЩ. Европейският съюз премина прага от три четвърти ваксинирани пълнолетни по-рано през есента.


Построена с китайски пари жп линия в Найроби, Кения

© Reuters

Построена с китайски пари жп линия в Найроби, Кения


Успехът на Китай, ако действително предостави ваксините, би бил зашеметяващ удар по Запада, където много дози стоят неизползвани на фона на скептицизма към ваксините у голяма част от населението.


Западът предлагаше различни схеми за доставка на ваксини в Африка, конкретно френският президент Еманюел Макрон - дори заделяне на конкретен процент от европейските ваксини. Засега инициативите за предоставяне на дози на развиващи се държави със средни и ниски доходи са със смесен успех - едва 12% от 1.9 млрд. дози, обещани в последната година, са стигнали до тези страни по данни от ноември.


Заливането на Африка с ваксини, които тя не е способна да постави, също няма да реши проблема - инфраструктурата, лошото управление, дезинформацията и колебанието на много жители са фактор, който затруднява справянето с проблема. Едновременно с това, ако Китай удържи на думата си, символиката на жеста би била ясна: Пекин помага на Африка там, където другите се провалиха.


Подкрепа, каквато друг не дава


В деня след форума Китай направи жест към конкретна държава, чийто въоръжен конфликт може да има сериозни последици за континента. Външният министър Ван И пристигна в Адис Абеба в момент, когато бунтовниците от Народноосвободителния фронт на Тиграй са едва на 200 (или малко повече) километра от етиопския мегаполис. Целта в продължаващия година конфликт с изтласканите от върховете на властта тиграйци е свалянето на премиера Абий Ахмед. Ако стигнат до Адис Абеба, следват много неизвестни за държавата с население 113 млн. души.


Ван изрази поддръжка за правителството, а в резултат външното министерство му благодари в "Туитър", че не е обърнал внимание на "необоснованите" твърдения за влошаващата се сигурност в страната. Западът призова гражданите си да напуснат, редица посолства останаха с минимален персонал. Публикацията по темата отпреди ден дори бе "закачена" отгоре, над останалите туитове, каквито бяха пуснати в последните часове.


"Китай... се противопоставя на опитите на външни сили да наложат политическите си интереси във вътрешните работи на Етиопия", се казва в друго изявление на външното министерство .


Това не е точно изненада. Адис Абеба има в лицето на Пекин един от най-важните си партньори. Не президентът Джо Байдън, а китайският му колега Си Цзинпин бе редом с руския президент Владимир Путин на плакати с топли послания на проправителствен митинг в столицата това лято. Към снимките на Байдън имаше ясно послание: "Долу ръцете от Тиграй."


Китай от години работи по развиване на двустранни отношения с редица африкански държави - чрез множество визити, чрез икономическо сътрудничество и публична диломация, лично отделя време и на лидерите, раздава десетки хиляди стипендии и предлага на десетки хиляди африканци курсове и обучения. От 2009 г. Китай е най-големият търговски партньор на континента - позиция, от която измести САЩ.


Ангажиментите към сигурността и санкциите срещу страни от континента, дори при сериозни кризи, традиционно са минимални. Това рязко контрастира с решението на САЩ при американския президент Джо Байдън Етиопия, Мали и Гвинея да не получат безмитен търговски достъп до страната от 1 януари 2022 г. насетне. В случая на Адис Абеба това бе заради сериозни нарушения на човешките права в Тиграй.


Визитата на Ван обаче контрастира с липсата на подкрепа и от САЩ, и от ЕС за избраното етиопско правителство, изправено пред въоръжен бунт, целящ да го свали и заплашващ сигурността на цяла Африка. Брюксел, Париж и Берлин обръщат повече внимание на нуждата и двете страни да се въздържат от насилие и нарушения на човешките права (сигнали за каквито има и от двете страни), а САЩ са въвлечени в активни, но засега безуспешни дипломатически усилия.


Визитата на Ван послужи като отчетливо напомняне към западните правителства, които оказват натиск за примирие, че Етиопия поддържа и други съюзи, отбелязва "Ройтерс".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK