Китай вече постига цели в Африка с по-малко пари и повече политика

От срещата на Африка и Китай в Дакар, където китайският президент Си Цзинпин, присъстващ само дистанционно, разговаря по видеовръзка с африкански колеги и представители на международната общност.

© Reuters

От срещата на Африка и Китай в Дакар, където китайският президент Си Цзинпин, присъстващ само дистанционно, разговаря по видеовръзка с африкански колеги и представители на международната общност.Западът наблюдава Китай в Африка с все по-голямо безпокойство, а най-яростните му критици са го обвинявали, че може да си купи цели държави, вкарани в дългов капан - направи го дори шефът на британското разузнаване тази седмица.


Истината, очертала се след дългоочаквана среща в Дакар и посещение в Адис Абеба, е по-различна.


Китай показа три ясни ангажимента: по-малко пари, но повече ваксини и политическа поддръжка в опасен конфликт, в който Европа и Съединените щати мълчат.


Промяна във фокуса
Задлъжнялостта на Африка се увеличава и сигнал за притесненията на Китай от това дойде от FOCAC, провеждащия се на всеки три години Форум на китайско-африканското сътрудничество. Във видеообръщение китайският президент Си Цзинпин използва събитието, за да обещае 40 млрд. долара на африкански държави - инвестиции, кредитни линии, търговия и специални права на тираж за следващите три години.


Това е с една трета по-малко от ангажимента на предишните срещи. Към този момент редица държави от Африка, от Замбия (още за специалния случай на Замбия четете тук) и Ангола до Етиопия, са тежко затънали в дългове към Китай. Само към 2016 г. Китай е обявил заеми за Африка за 29.5 млрд. долара, макар сумата да е почти 4 пъти по-малка през 2019. Покрай коронавирусната криза много държави обаче пренасочиха вниманието си към преструктуриране на сегашния дълг, тъй като растежът не може да помогне той да бъде изплатен, ако продължава да нараства.

Промяната е целенасочена и Държавният съвет обясни преди срещата, че започва да работи по "нова парадигма на развитие" с повече възможности за растеж, с помощ за Африка в пандемията и в укрепването на здравните системи.


Имаше и други ангажименти - например засилено сътрудничество в инвестициите за възобновяема енергия. Китай също така ще улесни процедурите за селскостопански внос от Африка.


В цитирания туит има и пример за ново сътрудничество в образованието и заетостта.


Причината за промяната, изглежда, не е само в задлъжнялостта.


На Пекин вече не му е необходимо да полага същите усилия в Африка като преди, казва за "Файненшъл таймс" старшият мениджър за Африка в "Отворено общество" Чиди Одинкалу.


"Стратегическата цел на Китай бе да си пробие път. Сега, след като си го проби, може да си позволи да диктува условията."


Чиди Одинкалу,

"Отворено общество"


Отново за ваксините


Китай, който първи се втурна във "ваксинната дипломация" преди почти година, обеща общо 1 млрд. дози, на части и без определен срок, за африкански държави. Десетки милиони дози бяха продадени или дарени на африкански страни в последните години.


Досега Китай не е изпълнил всички обещания за ваксини, направени към африкански държави. Много от тях трудно могат да си позволят количествата, купени от Запада. Делът на ваксинираните, за сравнение, е едва 7.3% от африканците при средно 58% в САЩ. Европейският съюз премина прага от три четвърти ваксинирани пълнолетни по-рано през есента.


Построена с китайски пари жп линия в Найроби, Кения

© Reuters

Построена с китайски пари жп линия в Найроби, Кения


Успехът на Китай, ако действително предостави ваксините, би бил зашеметяващ удар по Запада, където много дози стоят неизползвани на фона на скептицизма към ваксините у голяма част от населението.


Западът предлагаше различни схеми за доставка на ваксини в Африка, конкретно френският президент Еманюел Макрон - дори заделяне на конкретен процент от европейските ваксини. Засега инициативите за предоставяне на дози на развиващи се държави със средни и ниски доходи са със смесен успех - едва 12% от 1.9 млрд. дози, обещани в последната година, са стигнали до тези страни по данни от ноември.


Заливането на Африка с ваксини, които тя не е способна да постави, също няма да реши проблема - инфраструктурата, лошото управление, дезинформацията и колебанието на много жители са фактор, който затруднява справянето с проблема. Едновременно с това, ако Китай удържи на думата си, символиката на жеста би била ясна: Пекин помага на Африка там, където другите се провалиха.


Подкрепа, каквато друг не дава


В деня след форума Китай направи жест към конкретна държава, чийто въоръжен конфликт може да има сериозни последици за континента. Външният министър Ван И пристигна в Адис Абеба в момент, когато бунтовниците от Народноосвободителния фронт на Тиграй са едва на 200 (или малко повече) километра от етиопския мегаполис. Целта в продължаващия година конфликт с изтласканите от върховете на властта тиграйци е свалянето на премиера Абий Ахмед. Ако стигнат до Адис Абеба, следват много неизвестни за държавата с население 113 млн. души.


Ван изрази поддръжка за правителството, а в резултат външното министерство му благодари в "Туитър", че не е обърнал внимание на "необоснованите" твърдения за влошаващата се сигурност в страната. Западът призова гражданите си да напуснат, редица посолства останаха с минимален персонал. Публикацията по темата отпреди ден дори бе "закачена" отгоре, над останалите туитове, каквито бяха пуснати в последните часове.


"Китай... се противопоставя на опитите на външни сили да наложат политическите си интереси във вътрешните работи на Етиопия", се казва в друго изявление на външното министерство .


Това не е точно изненада. Адис Абеба има в лицето на Пекин един от най-важните си партньори. Не президентът Джо Байдън, а китайският му колега Си Цзинпин бе редом с руския президент Владимир Путин на плакати с топли послания на проправителствен митинг в столицата това лято. Към снимките на Байдън имаше ясно послание: "Долу ръцете от Тиграй."


Китай от години работи по развиване на двустранни отношения с редица африкански държави - чрез множество визити, чрез икономическо сътрудничество и публична диломация, лично отделя време и на лидерите, раздава десетки хиляди стипендии и предлага на десетки хиляди африканци курсове и обучения. От 2009 г. Китай е най-големият търговски партньор на континента - позиция, от която измести САЩ.


Ангажиментите към сигурността и санкциите срещу страни от континента, дори при сериозни кризи, традиционно са минимални. Това рязко контрастира с решението на САЩ при американския президент Джо Байдън Етиопия, Мали и Гвинея да не получат безмитен търговски достъп до страната от 1 януари 2022 г. насетне. В случая на Адис Абеба това бе заради сериозни нарушения на човешките права в Тиграй.


Визитата на Ван обаче контрастира с липсата на подкрепа и от САЩ, и от ЕС за избраното етиопско правителство, изправено пред въоръжен бунт, целящ да го свали и заплашващ сигурността на цяла Африка. Брюксел, Париж и Берлин обръщат повече внимание на нуждата и двете страни да се въздържат от насилие и нарушения на човешките права (сигнали за каквито има и от двете страни), а САЩ са въвлечени в активни, но засега безуспешни дипломатически усилия.


Визитата на Ван послужи като отчетливо напомняне към западните правителства, които оказват натиск за примирие, че Етиопия поддържа и други съюзи, отбелязва "Ройтерс".

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Що бе - само до преди година обявявахте всеки дето каже и една дума срещу ККП и лично другаря Си, за расистин, ксенофобец и истински фашистин. Каква е тая промяна изведнъж? Грантодателя нещо не се е разбрал с китайците? Или поточно е осъзнал, че няма да получи нищо от баницата?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Ми похвално. Ако успеят да ограничат и разните бандити, които въоръжават континента - евала на китайците.

 3. 3 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Новият колониализъм. Този път китайски. И да, в не толкова далечното минало западът направи големи поразии, подкрепяйки изверги като Мобуто в борбата срещу комунизма. В момента по-скоро са ги оставили на самотек.И само Франция шета в Сахел, пазейки урановата руда.
  Сега африканците ще видят какво е да ги владее жълтият човек.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Дано нашите умерено интелигентни но за сметка на това безкрайно корумпирани политици не ни окачат на врата заеми от Китай.

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#2] от "ju.li":

  Бас хващам, че знаеш толкова за Китай, колкото аз знам за оцеляването в пустинята :)))

  Но радвам се, че им се възхищаваш.. Смисъл няма престъпление срещу човечеството, което китайската комунистическа партия да не е извършила...

  Евала на китайците.. Можеш да постигнеш много неща ако не зачиташ правата на човешките същества и правиш кот си искаш.. Проспериращ бизнес за органи чувам.. Още топли ти ги носят, няма нужда ги замразяват :))) Казваш и до час е излязал от.. някои... Ддз на тоя етап предполагам, че можеш даже да посочиш от кой искаш бъбрек.. Както избираш прасе като купуваш..

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Сякаш дедо филнатроп не си купил цяла Европа, че за Китай се запритеснили.

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Разказваш за неща, които са се случвали с африканците последните 400 години. С какво се променя тяхното положение при смяна на стопанина?

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#3] от "filofob":

  "Новият колониализъм. Този път китайски."

  Навсякъде са! Направо са като хлебарки!

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  с една дума, Китай действа в Африка по-умно, или ако щете по-хитро от САЩ и Европа, за което му се сърдят

  ха ха ха

  Западът все повече залага на мрънкането

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Сякаш дедо филнатроп не си купил цяла Европа, че за Китай се запритеснили.
  —цитат от коментар 6 на stargate


  Кой е "дедо филнатроп", който те е купил? Оплачи се, това е незаконно! :-)

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#3] от "filofob":

  монголоидите не са жълти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Като гледам Кенийския влак на снимката....кога ще ги стигнем кенийците?

 13. 13 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Китай винаги ще има предимство в дипломацията си с африканските страни. Китай, както повечето африкански лидери, не се интересува нито от демокрация, нито от човешки права, нито от борба с корупцията, нито от свободни пазари. В този контекст запада просто не може да е дипломатически конкурент там.

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  И какво да прави Китай ??? Да не търгува със страни от Африка ?? Общо взето Европа , тоест ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ имаме вземане даване с Африка от 350 години . Много цивилизовани неща сме направили за Африка , сега е време на други цивилизации !!

 15. 15 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Имам огромен бизнес с Китай, трудни са, много често неприятни, руснаците и те тежки, смятат, по дифолт всеки трябва да знае руски тук. От друга страна англосаксонците - лесни за комуникация, уж всичко точно, и изведнъж идва главата външна политика и осъзнаваш, че неприятните китайци не мятат бомби под път и над път, строят инфраструктура, направо цивилизоват, озаптяват радикалните говеда на места където най - много да летят американски дронове, мятащи ракети по сватби. Всеки да реши, кое му е по-важно.

 16. 16 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Охо и до ЦАР ли са стигнали?
  Да попитам тогава въпроса на колегата горе-при положение, че и без това тези държави са зле, китайската намеса не е ли по-скоро за добро. Строят им инфраструктура. Ясно, че заработват по тоя начин държавите. Но за обикновения човек дали има някакво значение?
  Иначе, от това, което знам за китайците по тихоокеанските острови, те са безогледни капиталисти и експлоатори. Подкупват и изсмукват каквото могат от горите и океаните оставяйки пустиня.

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Не знам дали сте наясно, но на европейците не се гледа с добро око на черния континент. По време на колониализма, европейските сили, извършват не малко жестокости в Африка. Франция и Великобритания буквално са смазвали хората. А за така нареченото Белгийско Конго, историята е направо потресаваща. Това се помни и до ден днешен.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Китай винаги ще има предимство в дипломацията си с африканските страни. Китай, както повечето африкански лидери, не се интересува нито от демокрация, нито от човешки права, нито от борба с корупцията, нито от свободни пазари. В този контекст запада просто не може да е дипломатически конкурент там.
  —цитат от коментар 13 на Ехото на Гласът


  Точно за това си говорихме с едни американци в Найроби преди години! САЩ и Европа изостават нявсякъде, защото трябва да се съобразяват с опозицията в собствените си страни. Докато в Китай и Русия опозиция няма и не е необходимо да се съобразяват с каквото и да било! Корупция, човешки права, експлоатация - Китай и Русия нямат такива скрупули!

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#16] от "filofob":

  "Иначе, от това, което знам за китайците по тихоокеанските острови, те са безогледни капиталисти и експлоатори. Подкупват и изсмукват каквото могат от горите и океаните оставяйки пустиня."

  Това е отговорът на въпросите Ви в началото на Вашия коментар!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsyrvulan":

  В Китай и Русия не е било по-добре. И при това става дума за собствения им народ.

 21. 21 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Теллалов":

  Когато колониализмът е лош и расистки и не знам си кво е така. Ето на свобода на китайците да си правят собствен колониализъм. Скоро и в Европа.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 22. 22 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  За Китай Африка е още един огромен неразработен пазар, на който би могъл да си продава стоките.
  И, разбира се, източник на суровини и ресурси.
  Затова Китай изгражда инфраструктура и е заинтересован населението да излезе от бедността, да добие покупателна способност.
  За Запада Африка е вечна колония, завоалирано робство, безплатна работна ръка и винаги е имал за цел да го държи в беднотия.
  Китайските кредитни линии са открити и не съдържат политико-икономическите услови, които поставя МВФ. Защо тогава китайските кредити да са лоши, а тези на запада - не?

 23. 23 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Кой е "дедо филнатроп", който те е купил? Оплачи се, това е незаконно! :-)
  —цитат от коментар 10 на vassilun


  оня дедо, дето сега неговите храненици спретват правителство в България.

 24. 24 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  Когато написах преди няколко дни под една друга статия за инициативата на ЕС да подпомага проекти по света, че са безвъзвратно закъсняли защото Китайците са в Африка от години...."умните" във форума ми накликаха над 20 минуса 😂😂😂
  И на тях ще им дойде някога (може би) акъла,а междувременно Китай се купи не само държави в Африка а почти цяла Африка, но Вие продължавайте с минусите 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 553 Весело
 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  Когато написах преди няколко дни под една друга статия за инициативата на ЕС да подпомага проекти по света, че са безвъзвратно закъсняли защото Китайците са в Африка от години...."умните" във форума ми накликаха над 20 минуса 😂😂😂И на тях ще им дойде някога (може би) акъла,а междувременно Китай се купи не само държави в Африка а почти цяла Африка, но Вие продължавайте с минусите 😂😂
  —цитат от коментар 24 на padrino


  Това "купуване" без войски на място е малко бошлаф работа да ти кажа. Бързо се обръща палачинката.

 27. 27 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#25] от "Шоршо":


  И това е лошо защото?
  —цитат от коментар 25 на Шоршо


  Защото пишмандемократите не вземат комисионни, За това е лошо. Ако вземаха, нямаше да има проблем никакъв. Виж как е с арабите и тяхното влияние. :-)

 28. 28 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  В Близкия Изток САЩ получиха неочакван и унизителен удар. Губят контрол.
  Опитът им да разиграят ислямската карта с финансирана, обучена и въоръжена от тях
  ислямистка армия квази-държава понесе провал.
  В Централна Азия не успяха да се докопат и там не им се получават изобщо нещата.
  Ако Китай ги изтласка от Африка, и най-вече накаже в Азиатко-тихоокеанския регион, това ще е начало на края.
  Новите технологии и свръззвуковите оръжия правят безполези авионосните групи , с това обезсмислят цялата им концепция за световно господство чрез контрол на морските пътища.
  Наземното превъзходство на Наглите отива в миналото.
  Ще се опитат да го пренесат в космоса, като последен шанс.

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  А ние тук чакаме и чакаме китайците да дойдат, а пристанищата са все така тихи и пусти.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#24] от "padrino":

  Минусите често са награда за оригинално мислене във форума. :-)
  А за китайците има няколко фактора за успеха им в традиционни общества като Африка и Латинска Америка: фокус на конкретния бизнес, комплексно инвестиране с китайско участие в мрежа от търговски организации, и изграждане на материални обекти вместо даване на пари (след като купят политиците и племенните вождове от местата в които работят). Така имат построени училища, болници и ж.п. линии вместо парите а потъват в пясъка на местната корупция.

 31. 31 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 553 Неутрално

  В Близкия Изток САЩ получиха неочакван и унизителен удар. Губят контрол. Опитът им да разиграят ислямската карта с финансирана, обучена и въоръжена от тях ислямистка армия квази-държава понесе провал. В Централна Азия не успяха да се докопат и там не им се получават изобщо нещата. Ако Китай ги изтласка от Африка, и най-вече накаже в Азиатко-тихоокеанския регион, това ще е начало на края. Новите технологии и свръззвуковите оръжия правят безполези авионосните групи , с това обезсмислят цялата им концепция за световно господство чрез контрол на морските пътища. Наземното превъзходство на Наглите отива в миналото. Ще се опитат да го пренесат в космоса, като последен шанс.
  —цитат от коментар 28 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Лошото за англо-саксите е, че другарите от поднебесната тепърва започват. Ще видим ЕС къде ще се нареди, като се има предвид, че Китай е най-големия търговски партньор на Германия. Източна Европа са ясни, но в западна нещата изобщо не са така. Да не говорим, че англо-саксите направиха още една грешка да се дърлят едновременно на Китай и Русия и да ги тикат към някаква форма на съюз. Явно нивото им доста е паднало от времето на Кисинджър. А с дженърските глупости пък сами се закопават... Да сме живи и здрави ще видим след 10 години кой, къде ще е.

 32. 32 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#22] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Никакъв пазар на стоките си не търсят китайците в Африка. Африка няма пари да купува стоки.
  Търсят единствено ресурси - кобалт, мед, цинк, петрол, въглища... Да, точно тъй, Китай още гори въглища, най-много в света, и смята да гори до 2060 г. въпреки призивите на Уши.
  Много ясно, че преуспяват там - качват местния дерибей на самолет до Макао, там една седмица ядене, пиене и проститутки, и концесията е подписана. Когато Ени и Шел се опитаха да направят това в Нигерия преди десетина години, веднага правозащитници ги докладваха в Хага за корупция и 10 години се влачиха в съдилищата, чак миналата година се отърваха. А за китайците такива проблеми не съществуват.
  Пази боже от китайски инвестиции. Дано не "инвестират" и при нас така.

 33. 33 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#24] от "padrino":Това "купуване" без войски на място е малко бошлаф работа да ти кажа. Бързо се обръща палачинката.
  —цитат от коментар 26 на stargate


  За какво са им войски като те имат повече пари отколкото могат да похарчат? То и в статията си го пише, осигуряват технологии, създават работни места, строят инфраструктура и Африканците сами ги канят.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#33] от "padrino":

  За какво са им войски като те имат повече пари отколкото могат да похарчат? То и в статията си го пише, осигуряват технологии, създават работни места, строят инфраструктура и Африканците сами ги канят.
  —цитат от коментар 33 на padrino


  Както казах, сега ги канят, но палачинката бързо се обръща и всички "инвестиции" може да отекат в канала.

 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Най-големият проблем на наблюдаващия Запад е, че скоро трудно ще си намира партньори. Както гледам как заменят Англия за Албания. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  "Западът наблюдава Китай в Африка с все по-голямо безпокойство, а най-яростните му критици са го обвинявали, че може да си купи цели държави, вкарани в дългов капан - направи го дори шефът на британското разузнаване тази седмица."

  Западът се занимава с фантасмагории като промяна на климата и права на малцинствени групи. Съсредоточава си вниманието и дава пари за такива глупости, докато по това време тоталитарни и диктаторски държави като Русия и Китай съсредоточават внимание и ресурси за геополитическо разширяване на влиянието си по света и най-вече в третия свят. Западът не само не взема мерки срещу експанзията на тези държави , но и косвено им помага , като продължава да инвестира и търгува с тях.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Най-големият проблем на наблюдаващия Запад е, че скоро трудно ще си намира партньори. Както гледам как заменят Англия за Албания. . .
  —цитат от коментар 35 на Един вампир броди из Европа


  Западът трудно се ориентира кои му са истинските приятели и кои са му враговете. Често се съюзява и помага на смъртните си врагове , а оставя без внимание, на произвола на съдбата и дори преследва истинските си приятели.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Весело

  Когато написах преди няколко дни под една друга статия за инициативата на ЕС да подпомага проекти по света, че са безвъзвратно закъсняли защото Китайците са в Африка от години...."умните" във форума ми накликаха над 20 минуса 😂😂😂И на тях ще им дойде някога (може би) акъла,а междувременно Китай се купи не само държави в Африка а почти цяла Африка, но Вие продължавайте с минусите 😂😂
  —цитат от коментар 24 на padrino


  Я по-добре раздуй за британците в Африка - громят ли китайците?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#37] от "tacheaux":

  Това е защото запада не счита никой за приятел. Всички са колонии за цоцкане. Мисленето им не се е променило от столетия. Не че китайците или руснаците мислят по друг начин. Имперско мислене. Турция също го показва напоследък.

 40. 40 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 361 Неутрално

  И какво да прави Китай ??? Да не търгува със страни от Африка ?? Общо взето Европа , тоест ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ имаме вземане даване с Африка от 350 години . Много цивилизовани неща сме направили за Африка , сега е време на други цивилизации !!
  —цитат от коментар 14 на dejmos


  Само не ми казвай "НИЕ" щото ... 6 страни от Европа които тотално унищожаваха африканската самобитност и култура, разграбваха и си разделяха богатствата на континента и човешката му сила- това да. И че направиха от тях проблем за целия цивилизован свят - и това да. Но само не ми прехвърляй вината и срама им !

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#40] от "valerie pvi":


  Но само не ми прехвърляй вината и срама им !
  —цитат от коментар 40 на valerie pvi


  Те тези нито чувстват вина, нито срам. Сега са си взели нови колонии, едни залюхани източноевропейски държави.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#23] от "stargate":

  Много си запознат с действията на този "дедо"! Сигурно си дясната му ръка! :-)

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Само че африканците не знаят това. Те ходят малко на училище и едва ли учат световна история. Все пак говорим за държави в голямата си част без пенсионни системи. При тях устните предвания все още играят голяма роля.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#37] от "tacheaux":

  Западът е много лош! И само с групости се занимава, като екологията, например! Освен това са и либерасти! Интересно тогана защо всички се стремят към запада, а никой не е хукнал към Русия и Китай?!

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#38] от "DDR":

  Падрето може и нищо да не спомене за британците, но при хулите по адрес на ЕС е на първа писта! Пък е и толкова суетен, че се дразни от минусите дори на най-неадекватните му постове! :-)

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  До коментар [#41] от "stargate":

  "Сега са си взели нови колонии, едни залюхани източноевропейски държави."

  И наливат всяка година едни милиарди евро в тези "залюхани източноевропейски държави"! Та дори и най-не"залюханите" от тях (Унгария, Полша) не искат и да чуят за "освобождаване" от тези "колонизатопи"! :-)

 47. 47 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 491 Любопитно

  Африка отдавна е заприличала на международен публичен дом с износен персонал. Кой, кога свари и се изрежда я да колонизира, освобождава, цивилизова или просто да граби.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Западът трудно се ориентира кои му са истинските приятели и кои са му враговете. Често се съюзява и помага на смъртните си врагове , а оставя без внимание, на произвола на съдбата и дори преследва истинските си приятели."
  До коментар [#37] от "tacheaux":

  Принципът им е "Не са вечни нито приятелите, нито враговете, вечни са само интересите ни". А ти като не си интересен, на какво се надяваш? Да не би да си красив?

 49. 49 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  с една дума, Китай действа в Африка по-умно, или ако щете по-хитро от САЩ и Европа, за което му се сърдятха ха хаЗападът все повече залага на мрънкането
  —цитат от коментар 9 на Николай Теллалов


  От Китай трябва да се учат американският и френският колониализъм!

  Американците, ако искат ресурсите на една страна, измислят някакъв повод, обикновенно "човешките права", нападат я и почват да я ограбват. Америка не се е научила да плаща , а само да взема!

  Само през 21 век по този начин ограбиха половин дузина държави!

  Китай действа по друг, по-хуманен начин. Пак смучат ресурси, обаче си плащат за тях, дават заеми на правителствата, когато те поискат такива!

  И сега Западът реве и се възмущава, демек Китай е променил правилата на играта, наложени от европейски и американски колониазатори!

  ДБ: Време е да спечелим България
 50. 50 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  До коментар [#23] от "stargate":Много си запознат с действията на този "дедо"! Сигурно си дясната му ръка! :-)
  —цитат от коментар 42 на vassilun


  То трябва да си сляп и глух, за да не си запознат.

 51. 51 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  До коментар [#37] от "tacheaux":Западът е много лош! И само с групости се занимава, като екологията, например! Освен това са и либерасти! Интересно тогана защо всички се стремят към запада, а никой не е хукнал към Русия и Китай?!
  —цитат от коментар 44 на vassilun


  Защото са богати, а не защото са "убави"! Всъщност бяха богати. Вече масово са като нас, че част от хората там са и по-зле.

 52. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#46] от "vassilun":


  И наливат всяка година едни милиарди евро в тези "залюхани източноевропейски държави"! Та дори и най-не"залюханите" от тях (Унгария, Полша) не искат и да чуят за "освобождаване" от тези "колонизатопи"! :-)
  —цитат от коментар 46 на vassilun


  Наливат те дръжки! Цоцането не е спирало 30 години. Наливали били. Майтап.

 53. 53 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Навремето се опасяваха, че Китай може да срине икономиката на Сращ, изкарвайки на пазара доларовите запаси за продан, което би навредило и на самите тях.
  Но китайците използваха безценните зелени хартийки и си ,, купиха,, цял континент.
  Ммммда
  И видите ли, Западът бил загрижен !!!!
  И има за какво. Големи западни компании, особено френски, смучат като кърлежи богатствата на Африка за жълти стотинки, потдържайки удобни режими там.
  Това време свършва.
  Мда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK