На живо

Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.
Кацащите в САЩ от понеделник трябва да имат отрицателен тест

Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© Георги Кожухаров


Считано от 6 декември 2021 г., всички граждани, независимо от ваксинационния им статус, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета, съобщи Министерството на външните работи..


По информация на посолството във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и гражданите, преболедували COVID-19 през последните 90 дни. Преболедуването е необходимо да се докаже едновременно с представяне на два документа: положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването, както и документ за излекуване от медицинско заведение или от лекар с дата и подпис.


Друго изискване към пристигащите с въздушен транспорт в САЩ е, да попълнят и представят форма по образец, която е достъпна на: https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Combined-Passenger-Attestation-Amended-Testing-Order-12-02-2021-p.pdf


Министерството припомня, че гражданите, пристигащи по въздух в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията и доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина или одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.


Подборности за мерките при влизане в САЩ може да намерите на официалния сайт на МВнР в рубриката "Коронавирусът – как да пътуваме", както и на https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/32094


Италианец опита да ваксинира силиконова протеза

Италианец се е появил във ваксинационен център със силиконова ръка, надявайки се да заблуди медицинския персонал при поставяне на ваксина срещу коронавируса, съобщи Ройтерс.


Опитът за измама е станал в италианския град Биела, като мъжът е бил между 50 и 60 г., пише БТА, добавяйки, че той разчитал да вземе зелен сертификат, който му осигурява достъп до обществени места.


Според местните източници на Ройтерс силиконовата протеза, която мъжът използвал, много наподобявала на истинска ръка с истинска кожа. Но цветът й, а и усещането при допир с нея, събудили подозрението на медицинската сестра, която се готвела да инжектира ваксинационната доза и така измамата била разкрита. Здравните власти коментират, че не приемат инцидента за анекдотичен, а за сериозно нарушение.


Агенция АНСА съобщи, че мъжът е работил в здравния сектор и е бил отстранен временно от работа, защото е отказал да се ваксинира срещу COVID-19. Имунизацията на медицинския персонал в Италия е задължителна.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© Associated Press

1.5% от българите са с усилваща доза срещу COVID-19

1.5% от българите имат поставена усилваща доза срещу коронавирус. Това показват данни на европейската здравна агенция (ECDC), която вече дава информация и за хода на кампаниите за бустерни дози, след като по-рано тази седмица Европейската комисия препоръча на страните членки да ускорят кампаниите за ваксиниране и да отворят достъпа до усилващите дози до цялото население с акцент върху хората над 40 г.


Според здравната агенция България запазва последното си място в Европа по ваксинация срещу COVID-19 с 25.6% напълно ваксинирано население и 27% с поне една доза. Това е далече от средните нива за ЕС от 66% население със завършен ваксинационен цикъл.


Гърция остава най-добре ваксинираната държава на Балканите с 62.4% напълно ваксинирано население и 13.3% с бустерна доза. Румъния, която премина през изключително тежка вълна през есента, вече има 38.3% напълно ваксинирано население и 3.4% с подсилваща доза, които й отреждат предпоследното място в Европа.


Освен България и Румъния, само още две държави в ЕС имат под 50% ваксинирано население - Словакия (46.3%) и Хърватия (47.7%).


Според европейските здравни власти ваксините остават най-доброто средство за избягване на тежко протичане на COVID-19, а усилващите дози увеличават трикратно антителата спрямо първоначалната ваксинация.


В ЕС най-много хора с поставена бустерна доза има в Унгария - 26.6%, а в Европа води Исландия с 35.4% от населението с три дози ваксина срещу COVID-19.


Унгарка показва електронната си COVID карта, която показва дали притежателят е ваксиниран или преболедувал

© Associated Press

Унгарка показва електронната си COVID карта, която показва дали притежателят е ваксиниран или преболедувал

Задължителната ваксинация в Гърция е законна

Държавният съвет, висшият съд на Гърция, постанови в петък, че задължителната ваксинация срещу коронавирус не нарушава Конституцията. Магистратите решиха, че здравните работници имат конституционно задължение да се ваксинират като проява на социална солидарност, съобщи в. "Катимерини".


Решението е след обжалване от няколко професионални групи, включително Специалното звено за управление при бедствия на пожарната служба, Националния център за спешна помощ и Федерацията на обществените болници срещу решението на правителството за задължително имунизиране на медицинските работници. Над 5000 души бяха отстранени от работа през есента заради отказ да се ваксинират.


Правителството не изключи разширяванет на задължителното ваксиниране и в други групи, освен сред хората над 60 г., ако е необходимо, припомня вестникът.


Според европейската здравна агенция 64.2% от гръцкото население е напълно ваксинирано срещу COVID-19, а 13.3% са с бустерна доза.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© Associated Press

Швейцария затяга мерките, 1600 ученици са карантинирани

Швейцария обяви по-строги мерки срещу COVID-19 в петък, като те ще влязат в сила в понеделник и ще продължат до 24 януари.


Разширява се задължителното носене на маски и изискването за използване на сертификати за ваксиниране и преболедуване за достъп до обществени места. Властите призоваха хората да работят от вкъщи, а публичните събирания ще бъдат достъпни само за ваксинираните и възстановилите се от COVID-19.


Три случая на варианта Oмикрон вече са потвърдени в Швейцария. Федералната служба за обществено здравеопазване съобщи, че те са поставени в изолация, а контактите им са карантинирани. 1600 ученици от Международното училище в Женева и 400 души персонал са карантинирани, след като беше установено, че двама от заразените с Омикрон са го посещавали в последните дни. Родителите и другите членове на семействата на карантинираните ще трябва да си направят тестове.

Бустерите са най-ефективни три месеца след ваксинацията

Ваксините срещу COVID-19, които използват иРНК технологията, осигуряват най-голямо повишаване на нивата на антителата, когато се прилагат 10-12 седмици след втората доза, установи ново британско проучване, цитирано от Ройтерс.


Проучването COV-Boost установи, че в шест от седем случая бустерът повишава имунитета след първоначална ваксинация с ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" и 100%, ако се приложи след две дози от ваксината на "Астра Зенека".


"Трета доза ще бъде ефективна за много от ваксините, които тествахме и в много различни комбинации", каза проф. Сол Фауст, имунолог от Университета в Саутхемптън и ръководител на изследването.


Проучването, публикувано късно в четвъртък, установи, че пълна доза или половин доза "Пфайзер" или пълна доза "Модерна" дават силен тласък както на нивата на антителата, така и на нивата на Т-клетките, независимо дали лицето първоначално е получавало от ваксината на "Пфайзер" или на "Астра Зенека".


Когато ваксините на "Астра Зенека", "Новавакс", "Джонсън и Джонсън" и "Кюрвак" са давани като бустер, те увеличават нивата на антителата при всяка първоначална ваксина, макар и в по-малка степен, установи проучването. Въпреки това, докато ваксината на "Валнева" повишава антителата при хора, първоначално ваксинирани с "Астра Зенека", това не става при ваксинирани с "Пфайзер".


Проучването установи, че бустерните инжекции също помагат за генериране на мащабен Т-клетъчен отговор срещу Бета и Делта вариантите на коронавируса. То е проведено преди откриването на Омикрон варианта и не предоставя информация за ефективността при него.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© Associated Press


Отделно проучване на "Имперския колеж" в Лондон за ваксинирането сред преболедуване, също публикувано в четвъртък вечер, показва, че поставянето на ваксина след инфекция дава добър отговор на Т-клетките както към оригиналния варант на вируса Алфа, така и след преболедуване на Делта варианта.

Русия обяви, че 54% от населението е ваксинирано или преболедувало COVID-19

53.7% от руснаците са преболедували или са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи правителството, цитирано от руската агенция ТАСС. Това е увеличение спрямо миналата седмица, когато беше обявено, че колективният имунитет е достигнал 51.8%.


Вицепремиерът Татяна Голикова, която отговаря за COVID кризата, съобщи в петък, че 64 млн. души са ваксинирани с две дози, а 72 млн - еднократно.


В Севастопол, според Голикова е достигнат достатъчен имунитет за справяне с инфекцията от 80.8%. Над две трети от жителите са ваксинирани или оздравели в Москва и московска област, в Санкт-Петербург, Карелия и на Чукотка. Според руските здравни власти за достигане на колективен имунитет в Русия е необходимо да се ваксинира поне 80% от пълнолетното население. Това означава над 90 млн. души, съобщава ТАСС.


Служител на транспортната компания в руския град Казан проверява COVID сертификатите на пътниците в градския транспорт

© Associated Press

Служител на транспортната компания в руския град Казан проверява COVID сертификатите на пътниците в градския транспорт


През последното денонощие се съобщава за 32 930 нови случая на COVID-19, с което официално регистрираните инфекции надхвърлиха 9.7 млн. Над 1 млн. са активните случаи. През последните 24 часа е установена смъртта от коронавируса на 1217 души. Така броят на жертвите от началото на пандемията достигна почти 279 хил. души. Най-много нови случаи и починали има в Санкт-Петербург, следван от Москва и Подмосковието.

"Бионтех" очаква да е необходимо ежегодно ваксиниране срещу COVID-19

Ваксинирането срещу COVID-19 най-вероятно ще стане ежегодно, като това срещу грип, каза пред Ройтерс главният изпълнителен директор на "Бионтех" Угур Шахин в петък. Многобройните вариации на коронавируса ще са причина за редовните ваксинации, също както става при ежегодните щамове на сезонния грип.


Компанията, която произвежда заедно с "Пфайзер" най-шорокоизползваната в Европа ваксина срещу коронавируса, смята че ще успее бързо да адаптира препарата, за да го нагоди към новия вариант Омикрон.


Шахин каза, че се очаква ваксините да продължат да осигуряват защита срещу тежко протичане на заболяването от COVID-19, въпреки мутациите.


"Този вариант може да зарази ваксинираните. Очакваме, че заразените хора, които са били ваксинирани, ще бъдат защитени срещу тежко заболяване", каза Шахин на конференция, организирана от Ройтерс във Франкфурт.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© European commission (audiovisual service)

Белгийският премиер: Ваксините не са достатъчни за свободата

Вярвахме, че ваксинирането против COVID-19 води към свободата, но ще са необходими и допълнителни мерки, заяви премиерът на Белгия Александер де Кро пред федералния парламент в петък. Очаква се на извънредното заседание да се приемат допълнителни ограничения.


"Вярвахме, че широкообхватна ваксинационна кампания ще ни изведе от кризата. Действителността днес е друга", каза премиерът, добавяйки, че ваксините са помогнали да се избегнат допълнителни 7800 жертви, както и 30 хил. заболели да не стигнат до болниците.


По официални данни в Белгия досега са имунизирани 89% от пълнолетните, а в следващите дни се очаква да започне ваксинирането на децата до 11 г.


Властите обсъждат дали училищата да затворят, или присъственото обучение да продължи, но при задължително носене на маски дори от първокласниците. Медиите цитират специалисти, според които мерките закъсняват и трябва да бъдат по-решителни. В коментарни статии се посочва, че една от причините за влошаването на епидемичните данни е приложението на сертификатите за COVID-19, довело до опасно занижаване на бдителността на имунизираните. /БТА

Южна Африка навлиза в четвърта вълна на COVID-19

Министърът на здравеопазването на Република Южна Африка обяви в петък, че страната навлиза в четвъртата си вълна от коронавирусната епидемия заради варианта Омикрон. На този етап болниците не са застрашени от натиск, съобщи Ройтерс.


На брифинг Джо Фаахла каза, че заразени с новия вариант на вируса са регистрирани в седем от деветте провинции на Южна Африка. Той призова населението да си постави пълен цикъл ваксини, изтъквайки, че това осигурява най-добра защита срещу Омикрон. По данни на Our World in Datа 24.7% от жителите са напълно ваксинирани срещу коронавируса.

Израел спря проследяването на телефоните на заразени с COVID-19

Израел прекрати породилото полемика проследяване на мобилните телефони на вирусоносители на COVID-19, което трябваше да ограничава разпространението на варианта Омикрон на коронавируса.


Правителството на премиера Нафтали Бенет беше разрешило използването на проследяваща технология, която съчетава местоположенията на носителите на вируса спрямо околните мобилни телефони, за да се определят застрашените от заразяване и контактните на вирусоносителите. Тази технология, разработена от службата "Шин Бет" за нуждите на контраразузнаването и борбата с тероризма, започна да се прилага за проследяване на Омикрон на 27 ноември.


Израелски съд ограничи обхвата на технологията след жалба на правозащитници, че тя нарушава личното пространство на хората, съобщава БТА.

Засега няма хоспитализирани и починали с Омикрон в Европа

Европейската здравна агенция на ЕС (ECDC) обяви, че вариантът Омикрон ще бъде отговорен за повече от половината COVID-19 инфекции в Европа в следващите месеци.


"Въз основа на математическо моделиране, проведено от ECDC, има индикации, че Омикрон може да причини над половината от всички инфекции със SARS-CoV-2 в ЕС/ЕИП през следващите няколко месеца", заяви Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).


Прогнозата обхваща 27-те държави от ЕС и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.


Според главния научен съветник на френското правителство Жан-Франсоа Делфраиси Омикрон ще измести Делта варианта до края на януари, съобщи "Ройтерс".


Европа досега е регистрирала 79 случая на Омикрон, като половината са асимптоматични, а при останалите инфекцията се проявява с леки симптоми. Досега не е установено тежко заболяване, хоспитализация или смърт. От случаите, за които има данни за възраст и статус на ваксинация, мнозинството са млади и напълно ваксинирани, се казва в изявление на ECDC, публикувано в четвъртък вечер.


Агенцията обаче отбелязва, че тъй като става въпрос основно за пътници, върнали се от Южна Африка, може да се приеме, че те също са по-здрави от общото население и затова протичането на инфекцията при тях е по-леко.


"Ваксинациите за тези, които все още не са ваксинирани или които не са завършили курса си за ваксинация, както и бустерите за тези над 40 години са наложителни", каза директорът на ECDC Андреа Амон.


Мерките за физическо дистанциране, адекватната вентилация в затворени пространства и предпочитане на работа от вкъщи, също се смятат за ефективни за намаляване на разпространението на инфекцията, добавя тя.

Норвегия съобщи на голямо огнище на Омикрон

Най-малко 50 души в норвежката столица Осло и околностите са се заразили с варианта Омикрон на коронавируса и случаите са свързани с фирмено парти, състояло се в ресторант в града, предаде "Асошиейтед прес".


"Очакваме още случаи. В момента провеждаме проследяване на контактните, за да ограничим пътищата за предаване", се казва в съобщение на общинските власти, цитирано от БТА.


Според Норвежкия институт по обществено здраве повечето засегнатите са ваксинирани. Градските власти в Осло вчера призоваха хората, посетили два ресторанта в столицата, да се тестват.

ЕС започна да тества ваксината срещу COVID-19 на "Валнева"

Европейската агенция по лекарствата започна да прави преглед на данните за ефективност и безопасност на нова ваксина срещу COVID-19 в четвъртък. Тя е произведена от френската биотехнологична компания "Валнева" на основата на традиционна технология чрез инактивиран вирус. Тъй като той обхваща целия вирус, а не само шиповия протеин като иРНК ваксините, е възможно ваксината да дава по-добра защита срещу различните варианти на вируса, надяват се експерти.


Прегледът на резултатите от клиничните изпитвания на ваксината на "Валнева" е първата стъпка от процедурата, след като производителят поиска пазарно разрешително.


Коронавирусът по света: иРНК ваксините са най-подходящи за бустер

© Associated Press


Миналия месец Европейската комисия одобри договор с "Валнева" за закупуване на почти 27 млн. дози през 2022 г. Споразумението също така включва възможност за приспособяване на ваксината към новите варианти на вируса и за закупуване на още 33 млн. дози през 2023 г.


Лекарственият регулатор проучва още три ваксини срещу COVID-19 - на американската компания "Новавакс", руската "Спутник V" и китайската "Синовак", но не се ангажира със срок за последните две поради липса на достатъчно данни от производителите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK