Сейф ал Ислам Кадафи бе върнат в президентската битка 3 седмици преди изборите

Сейф ал Ислам Кадафи бе върнат в президентската битка 3 седмици преди изборите

© ReutersЛибийски съд реши, че синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, може да бъде кандидат за президент на 24 декември.


Това решение на апелативния съд в Себха (Южна Либия) последва обжалването от Сейф ал Ислам, след като изборните власти обявиха кандидатурата му за противоречаща на изборното законодателство.


Сейф ал Ислам се връща в надпреварата броени седмици първите в историята на Либия президентски избори. От 1951 г. Либия е кралство, но монархът Идрис е свален с преврат от Кадафи. След Арабската пролет Либия потъна в хаос, продължил десетилетие и превърнал се в извънтериториална война на регионални играчи. Месец след първия президентски вот би трябвало има и парламентарен, който вече бе отложен веднъж тази година въпреки постигнатото с помощта на ООН съгласие.
Общо 25 кандидатури бяха отхвърлени миналата седмица от либийската избирателна комисия на правни основания и след постъпили данни от прокуратурата, полицията и други власти.


Хафтар срещу Кадафи


Решението на апелативния съд стана повод за сцени на бурна радост в Себха. Там десетки привърженици на Сейф ал Ислам се бяха събрали пред сградата на съда, пише БТА.


Преди това няколко поредни дни адвокатът на сина на Кадафи не можеше да се добере до сградата и да подаде жалбата срещу решението за отстраняване от президентската битка. Причината за това бе, че въоръжени привърженици на силния човек на либийския изток Халифа Хафтар бяха блокирали достъпа до съда.


Самият Хафтар също е кандидат за президент. Едва днес тези поддръжници се оттеглиха от периметъра на съда и позволиха на трима съдии и на адвоката на Сейф ал Ислам да влязат вътре.


Неузнаваемият Сейф ал Ислам


Синът на Кадафи, днес на 49 години, бе спорна фигура, позната и в България. Той първоначално отхвърляше твърденията, че българските медицински сестри, обвинени, че са заразили с ХИВ близо 400 деца в Либия, са били измъчвани и им е отказан справедлив процес, но впоследствие промени разказа си и направи признание, имаше роля и в преговорите за освобождаването им.


Бе осъден на смърт през 2015 г. след дело по бързата процедура, но после бе амнистиран. Изчезна от публичния живот за известно време и живя уединено, докато не даде през юли интервю за "Ню Йорк таймс", в което поиска да "възстанови загубеното единство" на Либия.


Сейф ал Ислам Кадафи бе върнат в президентската битка 3 седмици преди изборите

© Reuters


През ноември депозира кандидатурата си за президент, залагайки на подкрепа от онези, които изпитват носталгия към бившия режим и са разочаровани от безкрайния политически преход в страната и от хаоса. Основен аргумент на апелативния съд бе, че Сейф ал Ислам не бе осъден.


През годините той е променял имиджа си в международен план, бил е възприеман и като реформатор, и като наследник на модела на баща си - и решението на либийската изборна комисия да го дисквалифицира бе свързано с обвинения във военни престъпления, извършени при въстанието срещу баща му.


Днес изглежда неузнаваем и външно - образът му се промени в сравнение със светски облечения мъж с очила, подчертаващ западното си образование.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK